Chvilku jsem to zkoušel, ale vzdal jsem to. Nějak se mi nepovedlo nastavit kompromis mezi citlivostí a rychlostí pohybu. Takže buď mi obraz strašně kmital a nedaly se skoro přečíst budíky nebo se to hejbalo pěkně, ale zase jsem se nedokázal podívat až za rameno dozadu. Krom toho mi po chvilce přestane fungovat ve freelooku nastavení zón pohybu a citlivosti (takový to zelený a modrý). Když jsem byl u Tyrla vyzkoušet TrackIr, tak mě dost překvapilo, že má s citlivostí dost podobný problémy. Od bazmeku za bezmála 5000,- bych čekal něco lepšího.
No jo já jsem teď našel freelock a Cam2Pam a u freelocku nemám podporovanou kamerku a Cam2Pam je na 30 dní nenajdu někde plnou verzi zadarmo?Tak se ptám jestli to má cenu valit prachy za další kamerku a blbnout s diodkama.A TrackIR ta cena....:lucka2:
BP_Kojak napsal:
Chvilku jsem to zkoušel, ale vzdal jsem to. Nějak se mi nepovedlo nastavit kompromis mezi citlivostí a rychlostí pohybu. Takže buď mi obraz strašně kmital a nedaly se skoro přečíst budíky nebo se to hejbalo pěkně, ale zase jsem se nedokázal podívat až za rameno dozadu. Krom toho mi po chvilce přestane fungovat ve freelooku nastavení zón pohybu a citlivosti (takový to zelený a modrý). Když jsem byl u Tyrla vyzkoušet TrackIr, tak mě dost překvapilo, že má s citlivostí dost podobný problémy. Od bazmeku za bezmála 5000,- bych čekal něco lepšího.
Chce to velkou odrazovou plochu.Já taky na začátku řešil že mi moc nesnímal, naivně jsem si myslel že stačí to jedno malý kolečko.Pak jsem viděl ve vlákně o TIRu jak má někdo kuličku obalenou tou reflexní nálepkou a od té doby jsem s TIRem kamarád.:sm38:
ne nejsi me taky facha v pohode, ale nemohu používat, poněvadž nedavno moje mila vymenila zavesy amame velkou svetelnost v mistnosti, a vecer uz vetšinou nepustim :-(
ted jsem testoval CAM2PAM - ne pro ila, ale pro YSflight...funguje to obstojně, jen mám asi málo FPS na kameře (takový ten USB drát co se dá různě kroutit), já se nějak rozumně to FPS zvýšit? snížil jsem rozlišení i barevnou hloubku, ale pořád mám málo...co to zkusit s diodou, kdybych dal snímat jen ji, pomůže to? nebo se mám kouknout po lepší kamerce?
Jediná možnost je koupit jinou kameru! Ne všechny kamery co píšou, že snímají 25 a více fps opravdu tohle zvládají. Tuhle vrať a kup si radši nějakou vyzkoušenou! Čutora má kamerku, která funguje perfektně a fps drží.
Tohle jsme psal pro uplne jine forum, drive ale to nevadi. Nastesti me TIR zustal a ja ho nemusel prodat, diky bohu.
Takze neco ze vcerejsich zkusenosti s TIR4+6DOF.
1) Instalace: bezproblemova. Proste zapojite TIR do USB,
pustite intall CD a asi po 1,5min detekuji WIn XP HW.
2) Seznámení s obsluznym programem: program nabizi vice voleb nez alternativy (Cam2Pam/Freelook).
Zaprve: obsahuje profily podporovanych her, ktere skutecne funguji a maji vliv na hru (narozdil od C2P/Freelook). Tech podporovanych her je docela dost, rada znich je flight simu.
Jen tak namatkou, podpora: Falcon Allied Force, Falcon 4.0
SP4/FF3/OF, Lock On, MiG Alley, Battle of Britain, familie IL-2 Sturmovik, helikoptery Enemy Engaged:Comanche&Hokum...+nejake auta(GTR,..)+jeste cosi.
Zadruhe: profil se automaticky pousti s konkretni hrou, neni treba nic vybirat. Double-clikem se dostanete do pokrocileho nastaveni profilu. Tady je asi nejvetsi sila programu. Tech voleb, co skutecne maji vliv na chod (narozdil od C2P/Freelook), je vice a doladit se da snad vse.
Zatreti: soft umoznuje presne sledovat, v pokrocilem nastaveni, jak otacite hlavou v realu a co se stane v simu. Samozrejme je mozne doladit kazdou osu zvlast (s mnoha volbami jako rychly pohyb, rozmazany, plynuly, postupne zelilujici apod,..) , sledovat umisteni 65DOF, zdali ho mate na hlave v rovine (a ne naklonen), + zdali je ve stredu sledovacich uhlu.
Program samozrejme bezi v liste behem hry ale to je nutne aby TIR fungoval, podle me to nezere temer zadnou RAMKU, nebo ja s 1GB DDR jsem to nepoznal. Kolik bere CPU casu jsem nezkoumal ale k tomu se dostanu v bodu 5.
3) HW: TIR4 snima, alespon co jsme si vsiml 4 body 6DOF(takovou tu antenku kde jsou svetelne body-stribrne plochy). Vyhoda oproti C2P/Freelook fungujeme mi to i bez diody, ktera se mi tudis neodrazi v monitoru a nerusi me ani z boku jak mi svitila do oka.
Ty 4 body co sviti a snimaji pohyb hlavy jsou nepochybne mnohem presnejsi nez 1 bod webcamery.
Modry bod indikuje auto zapnuti TIRu kdyz pustite hru
(samozrejme lze vypnout i behem hry) a zaroven se auto nahraje prislusny profil.
Samotne jadro (cip+diody-proste to co snima) co umistite na monitor maji radu moznosti uchyceni na LCD a docela dobre drzi, diky pogumovani i na CRT monitoru.
6DOF se da umistit na cepku (vyhoda je ze je nize-vysvetlim zachvili) nebo jednoduse uchytit na sluchatka (v lete urcite lepsi reseni nez capka na hlave a v mistnosti 35 stupnu celsia ). Kdyz to ale date na sluchatka a jste trochu delsi (ja mam skoro 2 metry) tak musite necim vypodlozit TIR aby byl presne ve vysce horniho stribrneho odrazu na 6DOF. To jsem vyresil prazdnou krabickou, kterou jsem paskou prilepil k monitoru.
Tohle je dulezite, protoze kazdy TIR snima jen urcite uhly,
TIR4 je ma samozrejme nejlepsi=nejvetsi, oproti starsim verzim.
5)vcerejsi zkusenosti z 1,5hod letani v LO:Flamming Cliffs
Jelikoz ma LO:FC bug, aby TIR vubec fungoval je nutne smazat jedno TIR.ini v input slozce. Pak uz funguje vse jak ma.
Proste pustite sim, aktivuje se na TIR modra kontrolka
potvrzujici auto vyber profilu+aktivaci TIR ve hre.
Pustite sim a jedete. A panecku je to jizda.
Pro uplnost uvedu znovu svou, 3 roky starou (az na GPU),
sestavu:
MB MSI VIA KT600, Athlon XP3200+ Barton (400Mhz), 1GB DDR400 CAS 2,5, ATI RADEON X1600PRO 256DDR OC 590/882, SB Audigi, HDD Seagate Barracuda IV SATA 7200ot/m 8Mb case, 17"CRT TARGA (obrazovka SAMSUNG).
WIN XP SP2+vsechny bezpecnosti zaplaty, na pozadi v liste bezi: Kerio Personal Firewall, TIR4, Audio HW Audigi, Deamon Tools, TIR4, Catalyst Center, ADSL modem.
Ovladace ATI Catalyst 6.8, zehnam programatoru ATI za tuto verzi a zaroven ji vsem doporuciji, vykon ktery prinasi je bezkonkurecne nejlepsi ze vsech verzi. Nejde ani tak o to ze by jste s novymi Catalyst trhali rekordy v 3DMarku (mam uplne stejny vysledek v mark03 jako s 6.5) ale jde o to ze sly rapidne nahoru vysledky v OPEN GL (sturmovik) ale take v D3D (LO:FC). Uz test v Marku03 jasne ukazal jak sly nahoru, nikoliv nepotrebne nejvyssi FPS (co ma mezi rozdilem 30 nebo 60 u simu ?) ale dulezite je ze nahoru sly MINIMALNI snimky za vterinu !!
V testu jsem se pod 20-22 FPS nedostal nikdy ani ve scene NATURE jak motyl klesa podle vodopadu (scena PIXEL SHADER 2=LO:FC, ten take bezi na PS2)
Nastaveni ovladacu na nejvyssi kvalitu, zapnuty FSAA 4x a AA4x.
Nastaveni v LO:FC 1024/768 32bit, voda na medium, vzdalenosti na HIGH, scena na HIGH, zpetne zrcatka medium, proste spise HIGH.
Nahran LOMAN + FPS Tweaky: flery, sky, water.
Dobra jdeme na to:
Let s F-15 dostacujici i pri zemi tesne nad stromy v lese mam asi 12-15 fps ale ani tehdy se mi TIR behem rozhlizeni neseka !
Nevim jak to maji osetrene ale rozhlizim se stejne plynule jako mysi ! Potrvrzji FOXum postreh, LO:FC se da online letat pri zemi a srilet kanonem uz pri 12-15Fps. Nerikam ze by vice FPS nebodlo ale jde to ! kdyz jsem behem te sceny vypl TIR (klavesa F9) FPS se zdvihly max o 1-2 FPS. Tzn TIR uplne minimalne zatezuje FPS.
Pak online mise na rozsahle mape s A-10A, let pri zemi, FPS po opusteni letiste asi 15FPS. Rozhlizeni uplne plynule, temer zadne sekani, jen vyjmecne nad mestem s 8fs bylo poznat urcite spomaleni pohybu ale to same bylo u mysi.
Ovsem rozhlizeni je oproti webacam s C2P/Freelook uplne o necem jinem. V principu je to stejne (temer). Urcite je lepsi mit webcam nez klouboucek HAT. Ale sypu si popele na hlavu kdyz jsem tvrdil, zde na foru ze C2P je TRACK IR. Timto se priznavam, neni to pravda. V principu je to podobne ale presnost, plynulost pohybu TIRu je o 90% lepsi, FPS jsou lepsi nejmene o 150%.
Rozhlizeni pomoci webcam nebo TIRU je naprosto intuivni, me si zvyknout trvalo asi 5 minut. Mozna je to i tim ze jsem asi 2 mesice letal s webcam.
Obrovsky rozdil je ale v plynulosti pohybu, temer zadnym
snizenim FPS (jiste nejake tam je ale temer neznatelne) a
vysoke presnosti. Kdyz jsem vstal od PC a sel se napit, prisel sedl si a nasadil TIR a pustil hru tak TIR si znovu sam nasel idelani stred, tohle u webcam a C2P nehrozilo.
Dale uz behem letani, vyklaneni hlavou vpred a zpet (zoom tam a zpet), otaceni hlavou a pod,..TIR vzdy nasel stred ! Uz temer zadne centrovani stredu jako tomu bylo u webcam a C2P (tam jsem musel centrovat prakticky neustale-po kazdem otoceni hlavy). Nikoliv u TIR, ten je tak presny ze si idelani stred pamatuje temer vzdy. Musite fakt provest velky pohyb hlavou aby bylo nutne
opravit centrovani podhledu !! To je obrovsky rozdil !
Pratele s TIRem je radost letat, pokud zehrate na financni
stranku, verte mi, ze Fillovi videa nelhaly a to co tam vyvadi dela jen diky TRACK IR.
Vcera po dlouhe dobe jsme mel obrovskou radost s letani.
Po absesni webcam a svobody pohybu mi porad neco chybelo.
Vlaste ne, od dob sletu pred 1,5 rokem kdy jsem poprve
vyzkousel TIR me neco porad chybelo. Je to jako ze sexem, jednou zkusite, pak to nemate a neco vam porad chybi, nenahradi to nic leda pekna kamaradka . Presne tak je to s TIREM.
Zaver: lepsi vrabec v hrsti nez holub na strese.
Aneb webcam +C2P/Freelook je lepsi nez nic (HAT
kloboucek/klavesnice) ale na holuba: rozumej TIR to nakonec stejne nedotahne.
Koupi TIRu jsme si splnil jeden sen a do zil dostal konecne radost s letani. Virtualni realita to neni ale je to znatelne lespsi nez cokoliv jineho, a jeste porad za rozumne penize.
Snad vam clanek pomuze v rozhodovani, zdali je 5000Kc za TIR4+6DOF hodne. Odpoved: je to dost ale je to PROFI reseni.
Navzdy. HOWG.
Skutecne pratele, nekecam, nic neprikrasluji, prisaham ze
mluvim pravdu a nic jineho nez pravdu. V tom me napomahej buh Safra kde jsem to slysel ?
já mám tu kamerku k noťasu...nelítám tak moc a ty geniusy a tak zabírají dost místa v brašně...jen jsem to testoval a docela mě potěšilo, že to "funguje"...no uvidíme, pokud se zase k lítání dostanu aspoň 3x týdně, možná pořídím jinou kameru
ten freelook mi nejel..teda jel, ale v NTB mám i TV tuner a všechny tyhle prográmky mi ho detekují jako první zdroj obrazu - u CAM2PAM jsem v pohodě přepl na kameru, u FREELOOKu se to nedaří a prográmek padá
kolega tu má nějakého geniuse, ale je momentálně doma v čechách, tak si počkám, až se vrátí a otestuju to na jeho NTB - nechci cpát do woken další ovladače na webku, rádo se to bije a dost těžko se pak dávají ty jejich dll pryč
Ze zv2davosti jsem Freelook skoušel , a možná chyba je ve špatné kamerce ,ale reakce na pohnutí hlavou měla cca 0,5-1 s zpoždění .což bylo dost nepříjemné . je u TracIru taky znatelné nějaké zpoždění ????
3IAP_UO_David napsal:
Ze zv2davosti jsem Freelook skoušel , a možná chyba je ve špatné kamerce ,ale reakce na pohnutí hlavou měla cca 0,5-1 s zpoždění .což bylo dost nepříjemné . je u TracIru taky znatelné nějaké zpoždění ????
to snad nebylo ani s jednickou
mimochodem, az dorazi TIR4. vymenim TIR jedna za par piv ... aby ste se s tema kamerama nepo
3IAP_UO_David napsal:
to snad nebylo ani s jednickou
mimochodem, az dorazi TIR4. vymenim TIR jedna za par piv ... aby ste se s tema kamerama nepo
Beru Tě za slovo . .:-) .a jak to vlastně vypadá . .?
Upravil/a Vampiir dne 09-01-2007 06:52
Tak jsem to teď po dva dny zkoušel, Freelook a Cam2Pan, (doteď jsem se v IL2 rozhlížel jen kloboučkem) .. oba dva programy mi fungovali ...sice to bylo nepoužitelný ale fungovalo ...
Cam2Pan mi ukazoval obnovovací frekvenci snímání cca 2-3fps, měl jsem pujčenou Webkameru Trust 3100p .. nevíte někdo jestli to mohlo být tím nebo by mohl být ještě zádrhel ?
jinak mi ty dvě osy bohatě stačí
Nejvice zalezi na kamere. Drtiva vetsina tech web kamer jsou strasne sracky, ktere obsahuji snad jen ten ccd cip a veskere zpracovani obrazu nechavaji na scitadle a na ovladaci kterej je take dost mizerne napsany. Take velmi casto na 30fps snimaji treba jen kolem 160x120px a pri vetsich rozlisenich nestihaji.
Pro MS-Messengera a prostupnost linek to zcela postacuje a na to jsou ty smejdy delane. Ale pro freelook a cam2pan + dalsi spusteny soft je to strasna tragedie.
Mam overenou kameru/ovladac Trust SpaceC@M 320, jedu na ni uz pres 2 roky. Jediny problem ktery obcas mivam, kdyz si presoupnu monitor (kdyz koukam na filmy tak h davam jinam a pak ho treba nevratim presne na sve misto) a nevsimnu si ze jsem ne zcela v ose zorneho pole a pak z nej vybehnu pri rozhlizeni. Ale jinak funguje skvele.
Používám teď na FSko s Cam2Pan http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?mtc=0&cls=stoitem&stiid=58133 lepší než SpaceCam320.... viz forum - hardware. .-)
Upravil/a Snehulak dne 22-01-2007 01:24
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.