May 12 2026 07:37:10
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 2

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,760
· Nejnovější pilot: 310_Raptor
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Modelařina 2026
Tyler Durden
Tak zanecháme propagandy z Deníku Nenávist, Magot počká na historii a vrátíme se k modelařině. Úsměv

Moc pěkně postaveno:

https://www.britm...alligator/
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"

World Adomination!

LesniHU
Ono to bude spis vychazet z historie. Zacnes bitevnim vrtul*teniska*m, co ma prilis slabe motory, nez aby dokazal efektivne bojovat ve visu. Doktrina tudiz pocita s utoky v doprednem letu, vcetne preletavani cile. Pak zjisris, ze ten strelec je pra takove nasazeni spise pritez, pri rychlem letu ve vysce korun stromu neudrzi tempo a ztraci orientaci. Tudiz navrhnes jednomistny vrtulnik. Az doted vcelku dobra uvaha, brano realiemi sovetske armady sedesatch let.
No a pak zjistis, ze preletavani cile se uz neda realizovat, zatímco nove zbrane se střílejí z dálky, a ze ten zmenseny jednomistny vrtulnik ma pouzitelne vykony ve visu a ze potrebujes toho druheho, ať uz mu budes říkat střelec, nebo jinak.
Takže udelas takzvane velitelskou verzi, do ktere posadis někoho navíc.

Posezení vedle sebe bude spis vycházet z realistickeho zhodnocení obtížnosti přestavby, hlavne posunu těžiště. Výsledkem je kockopes zachovavajici nevýhody všech zucastnenych koncepcí.

Každopádně posadit dva za sebe je pro bitevní vrtulník lepší. Ne z hlediska aerodynamiky, kde určitě muzeme řešit, jaký odpor klade širší trup proudu vzduchu od rotoru, ale proste proto, ze ztracite dvě dulezite výhody male čelní plochy: spatne se do vas střílí a, to hlavně, nejste tak vidět.

magot
Ano proto US Army doktrína nikdy nezadala vývoj bitevní verze UH-60. Což by byla protiváha Ka-52.
Současná bitevní verze UH-60 je jen na export, američani něco takového nechtějí používat.

Na druhou stranu, něco takového by se mohlo hodit nějakým zemím v africe na protiteroristický boj, čili válka nízké intenzity.
Btw Ka-50 těch pár kusů bylo nakonec určeno na protiteroristický boj.

Coffin Corner
V jednom čísle ATM se tvrdilo, že rozložení posádky v útočném letadle, či ve vrtulníku, bok po boku, je v bojovém nasazení mnohem efektivnější co se týče spolupráce a (pozor) především výhledu! Posádka sedící vedle sebe si totiž může rozvrhnout sektory pro pozorování a ve směru letu je dokonce dublovat. Proto se také americké námořnictvo tak dlouho drželo stejné doktríny.

Ukrajinská a západní propaganda zesměšňuje Kamova, ale jak trefně poznamenal jeden západní pilot: V čem byste v konfliktu střední až vysoké intenzity chtěli být sestřeleni? V Apachi, Blackhawku, nebo v Ka-52? Po tom co jsem si spočítal že poměr zabitých členů posádky k počtu sestřelených Hokumů je jedna ku deseti, bych nejraději seděl v něm. S vědomím že mám velkou šanci z něj odejít po svých a nebo na vystřelovací sedačce...
...taky sem si nemyslel že bych mohl sestřelit německý letadlo. Dva roky po válce se mi to konečně podařilo.
Abraham Simpson

AJaromir
Takhle to dopadá, když se nepoužívá diakritika. Vrtulníkem vs vrtul*teniska*m. Šklebící se Ale ano. Čím je stroj menší, tím se i hůř trefuje.

Tyler Durden
Coffin Corner napsal:

V jednom čísle ATM se tvrdilo, že rozložení posádky v útočném letadle, či ve vrtulníku, bok po boku, je v bojovém nasazení mnohem efektivnější co se týče spolupráce a (pozor) především výhledu! Posádka sedící vedle sebe si totiž může rozvrhnout sektory pro pozorování a ve směru letu je dokonce dublovat. Proto se také americké námořnictvo tak dlouho drželo stejné doktríny.

Ukrajinská a západní propaganda zesměšňuje Kamova, ale jak trefně poznamenal jeden západní pilot: V čem byste v konfliktu střední až vysoké intenzity chtěli být sestřeleni? V Apachi, Blackhawku, nebo v Ka-52? Po tom co jsem si spočítal že poměr zabitých členů posádky k počtu sestřelených Hokumů je jedna ku deseti, bych nejraději seděl v něm. S vědomím že mám velkou šanci z něj odejít po svých a nebo na vystřelovací sedačce...

Nejdříve bylo plno článku o tom jak je to nejlepší bitevník vrtulník vůbec a jak sám zastavil ukrajinskou ofenzívu. Pak se někdo vyděsil že trolí farmy z Petrohradu vítězí a začalo se anályzovat že zase taková hitparáda to není, recyklovala se fota jednoho sestřeleného Kamova ze všech úhlů a články byly vyvážené víc než česká televize. A skončilo to tím že je to vrtulník úplně k ničemu, celý špatně, málem všechny byly sestřeleny a až potáhneme na Moskvu nebudou nám zavazet. Šklebící se
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"

World Adomination!

alfik
Coffin Corner napsal:

Ano. Ale pak, v 60. letech, to sami opustili. Ve prospěch fungujícího intercomu a výhledu jednoho pozorovatele na všechny strany.
Těžko říci co je lepší, použivají se oba přístupy. Počkáme si po válce, jak to sami vyhodnotí Úsměv
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček

alfik
Tyler Durden napsal:

Coffin Corner napsal:

Nejdříve bylo plno článku o tom jak je to nejlepší bitevník vrtulník vůbec a jak sám zastavil ukrajinskou ofenzívu. Pak se někdo vyděsil že trolí farmy z Petrohradu vítězí a začalo se anályzovat že zase taková hitparáda to není, recyklovala se fota jednoho sestřeleného Kamova ze všech úhlů a články byly vyvážené víc než česká televize. A skončilo to tím že je to vrtulník úplně k ničemu, celý špatně, málem všechny byly sestřeleny a až potáhneme na Moskvu nebudou nám zavazet. Šklebící se

Je to dobrý stroj, dělá mimochodem dost dobře přesně to, co prej má být největší výhoda F35ky, tedy že datalinkuje svá pozorování apod., i když - v Rusku není tak nějak komu kromě dalších Ka-52... Vyděšený, akorát že na dnešním bojišti stojí doslova každý "attack chopper" za prd. Ale to nastalo už v Afghánu kdy místní bojovníci dostávali z USA manpady... a "šejtánovy vozy" začaly padat jeden za druhým Úsměv
Prostě musí změnit taktiku a vůbec celou doktrínu nasazení, musí přestat být "šturmovikem" a začít být "dronobijcem".

Mimochodem, vůbec to, že Ka-50 měl jen jednoho pilota, bylo umožněno právě tím, že byl vyfutrovaný elektronikou, na sovětské poměry až neuvěřitelnou.
I tak ale postupně došlo k poznání že je pilot přetížený... a došlo k překonstruování na Ka-50/2, což je dnešní Ka-52.

Mimochodem dva: Někdo tu zmiňoval motory. No právě tato rodinka je tak brutálně přemotorovaná, že vrtulníky mohou i na jeden motor létat bezpečně a plnou rychlostí i obratností. Jen na dostupu se to výrazně pozná. Bylo to tak chtěno od začátku Úsměv
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček

saldy
Nová generace bojových vrtulníků už nese na palubě vlastní drony, nemyslím si že jsou překonanou koncepcí, jen je třeba přizpůsobit se nové realitě na bojišti. Také tanky byly už za 2sv. k ničemu pokud nepřítel ovládl oblohu atd...

http://www.sturmovik1946.estranky.cz/
Tyler Durden
Nějaké fotky z Mošoně:

https://1drv.ms/f...A?e=P378dn

World Adomination!

magot
to jako "český kaprál" navštívil sklípek na moravě? Šklebící se
i.imgur.com/BmVZdLq.jpeg

Tyler Durden
Úsměv To je Velká válka, ne ta druhá.

World Adomination!

AJaromir
saldy napsal:

Nová generace bojových vrtulníků už nese na palubě vlastní drony, nemyslím si že jsou překonanou koncepcí, jen je třeba přizpůsobit se nové realitě na bojišti. Také tanky byly už za 2sv. k ničemu pokud nepřítel ovládl oblohu atd...

Nová generace (resp. budoucí) vrtulníku jsou drony.

magot
takřka "létající" model lodi Albatros známý z románu Julesa Verna Úsměv
YouTube Video

Coffin Corner
Moc pěkný Úsměv
...taky sem si nemyslel že bych mohl sestřelit německý letadlo. Dva roky po válce se mi to konečně podařilo.
Abraham Simpson

310_cibule
magot napsal:

takřka "létající" model lodi Albatros známý z románu Julesa Verna Úsměv

Jak s tím napoprvé praštil o zem, tak to už by byl Robur Dobyvatel fertyk : )
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."

Tyler Durden
Zrovna včera dávali v TV dokument o těch ponorkových bunkrech.

YouTube Video

World Adomination!

Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 26.6.-28.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

21-04-2026 09:25
Dnes je to 108 let co zemřel Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen, nositel Pour Le Mérite, 80 sestřelů.

25-03-2026 09:17
Bin Ladinova první akce s B-25 https://youtu.be/.
..U6GrE0fRfY

19-03-2026 16:46
Tak to má dneska i svátek.

19-03-2026 11:54
Dnes, přes 114 lety se narodil Adolf Joseph Ferdinand Galland. Generálporučík Luftwaffe, nositel Rytířského kříže Železného kříže, s dubovou ratolestí, meči a brilianty. 104 setřelů

15-03-2026 18:03

01-03-2026 12:24
večerníček z třetí říše https://youtu.be/.
..N8z5guABCb

29-01-2026 21:13
Každá dobrá snaha se počítá! :-)

28-01-2026 08:45
Oslava doma vyrobeným rámenem se počitá? Úsměv https://imgur.com.
..

27-01-2026 16:56
Mám někde doma konzervu s kaki. Bude to stačit?

26-01-2026 19:44
Kdo má doma saké nebo něco japonského (a vlastně klidně i korejské sodžu) - tak zítra by se dožil 106 let Hirojoši Nišizawa...

40,362,950 návštěv