July 19 2026 08:52:35
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 3

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,760
· Nejnovější pilot: 310_Raptor
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2: Great Battles (letový bojový simulátor z období bitvy o Stalingrad) » IL-2: BoS diskuse
 Vytisknout diskuzi
Specialka: Ostravska operacia
Hot_Dog
No pak je otázka, jestli když Druindin v tom 1. souboji trefil Befko, což se 100% stalo a trefil minimálně 1 a více projektily, a to befko při návratu šlo dolu kvůli motoru, jestli to brát jako sestřel stíhačem nebo odejdutí motoru?

-In-game statistiky to tak 100% počítají a proto se jako sestřel připsal Druidinovi.
-V reálu by to na straně RAF/USAAF byl buď "damaged" nebo "probable" podle toho, jak moc ho Druidin ošil, to nevím?
-Na straně VVS by to v reálu nebylo nejspíš nic...
-A pokud by to letadlo zůstalo na naší straně fronty, tak by možná někde na velitelství spojili A a B dohromoady... možná... a možná asi jenom za RAF/USAAF

Takže ano, v principu, jakým VVS počítala sestřely by Druidin neměl nejspíš nic, prostě smůlaŠklebící se, ale až budou statistiky (pokud budou), tak uvidíš, že jedno z těch dvou Befek co odešlo na motor při návratu z prvního střetu bylo předtím trefené Druidinem...

A samozřejmě vůbec nevím, jestli mu ten motor odešel v důsledku Druindinova zásahu nebo v důsledku špatného engine managementu?

Edit: Hanse sem nejdřív trefil já lehce když byl za JulBem a hned potom ho dodělal Killer...
Upravil/a Hot_Dog dne 19-06-2023 17:41
i.ibb.co/MRjkv1k/Hot-Dog.png

1stCL_Fucida
Dle mých informací by spadl i kdyby nikoho nepotkal, ale v tom letadle jsem neseděl.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

Leroy
Za velitele tanků: Vyrazili jsme podle stanoveného času kdy můžou začít bojové akce vyrazili směrem na Karvinou a zabrat první nejbližší bod jeden tank T-34/76 jel do lesa před Karvinou a další dva Sherman a Churchill (já) postupovali po cestě. Sherman dostal zásah od Flaku 88mm, který byl na poli a sherman se stáhl a musel opravovat.V té době jsme zažádali o podporu letadel, protože jsem měl za to, že obranou neprojdeme. Pokračoval jsem dál po cestě a na horizontu jsem objevil Flak 88 a na první granát zničil. Po chvilce jsme objevili i PAK a též zničili. Při cestě do Karviné už bylo naše letectvo v oblasti a ničili v okolí cíle. My jsme mezitím obsadili Karvinou a postupovali na další body. V Karviné se mi stal menší omyl a to že jsem opustil vozidlo. Chtěl jsem vypnout motor a uklikl jsem se. Úsměv
Mezitím 1 tank Sherman útočil další bod (čekpoint) a T-34/76 čekalo v lese u Karviné. Za Karvinou si mě odchytl vpravo od cesty Panther s č.243 a trefil mi oba pásy a krásně mě otočil o 90 stupňů doprava přímo proti němu a chvilku potom dorazilo T-34/76 kde ho na cca 1.5 km krásně vidělo bok a zasáhlo. Po +-25 minutách oprav jsem se přidal k útoku na hlavní tábor Zug Manteuffel Orlová Heeru a chvilku jsme bojovali i letadla nám poskytli podporu, ale už nám to nestačilo to zabrání a nepřítel nás zničil všechny 3. Když jsme dojeli do Karviné nepřítel nám zabral první čekpoint od našeho táboru. Doslova nás to překvapilo, že to jde ale budiž. Ještě se podařilo jednomu T-34 základní dostat se až k nepřátelskému hlavnímu táboru, ale neobsadili jsme ho. Pak více méně probíhaly boje o Karvinou kdy nepříteli se podařilo ji i obsadit a nám znova zabrat a tak to více méně probíhalo až do konce speciálky kde už ke konci to bylo pro nás ubíjející jak cestovat pořád na linii a vůle jít do útoku upadala. Letectvo nám hodně pomáhalo v rámci možností a schopností v téhle operaci. Celkové počty zničeného materiálu nepřítele nevím. Použitá technika: T-34/76, T-34/76 základní, M4A2 Sherman, 2xChurchill a několikrát SU-152 a párkrát KV1S.

Hodnocení: Atmosférá toho bojiště v rámci možností a schopností tam byla. Děkuji organizátorům i účastníkům a těším se na další akci.

Matwej
Za mne předně děkuji organizátorům i účastníkům a těším se na další společnou akci.
Od "vylodění" mne žádná specka tak nebavila jak tato.

Za mne lehký report :
Moc jsem si nezalítal.Úsměv Byl jsem takový hromosvod problémů Cool. Ze 4 letů jsem se vrátil na letiště až při posledním. Šklebící se
při 1. letu kdy jsme útočili na dělostřelecké postavení mi to při vybírání útoku prosedlo a vrcholky stromů dodělali zkázu... Smrt

Tak jsem sednul do tanku (základní T-34)a dojel ke Karviné kde šturmani obrátili "hore pásy" Pz.IV . Při cestě k ní jsem, než vyjedu z lesa, zastavil na kraji lesa kouknu ven a prásk. Téčko schytalo zásah. Zalezu do věže a kouknu přez zaměřovač cca směrem odkud to přiletělo. Jen jsem zahlédl na kraji vesnice záblesk a na druhý zásah mne udělal nejspíš PaK .Kouř a oheň. Znova smrt. Odpočinek 15min . To už se Šturmoviky pomalu vracely na letiště a tak jsem sednul do AA GAZa a u věže letiště dělal řídícího létání a koukal jak se kluci vrací..

při 2.letu už to bylo lepší a asi jsem i něco zasáhl . Jen při čištění Karviné mi nejspíš protiletadlovec zasáhl chladič oleje ten stratil tlak, motoru začaly kolísat otáčky a nakonec se motor se zadřel. Takže nouzák na našem uzemí kus za frontou,ale přežil jsem. Sedl jsem si opět do GAZa a řídil přistávání. Byla vidět už únava a pár lavoček sedalo bez otevření podvozku... Bohužel došlo k tomu že z neznámého důvodu se jeden Il rozhodl přistát . Proti vší logice. Jen jsem stačil zařvat aby to ta Lavina ,co do něj z proti směřovala, zvedla a o sekundu později se změnila v ohnivou kouli a splynula se Šturmovikem...

při 3.letu k frontě nás relativně krátce po startu napadli Němci a můj střelec jen řekl "Už..." a umřel. Na křídlech rozkvetly výbuchy a přez oči se valila krev. Tak jsem klouzal dolů protože éro nechtělo díky dírám v křídlech stoupat. Při nouzáku jsem urazil křídlo o strom a ten se společně s křídlem se zapíchnul do trupu.... smrt byla vysvobozením. Cool
Tak jsem si v rámci odpočinku sednul zády k Saldymu za DŠKáčko v jeho Ilu. Cestou k cílům nás napadli Němci ještě jednou. Párkrát jsem po něčem vystřelil. Přiznávám ,že i po Lavočkách co si to v rámci boje na plný knedlík z převýšení rozhodly vzít zkratku mezi Saldyho a Paulovým ILem. Protože neměli červený vrtulový kužel a připomínaly Fokáč tak jsem jim věnoval cca 10 nábojů... Když prolétaly mezi námi ležel jsem na podlaze aby mne nebylo vidět...Úsměv Pak jsme útočili na most a techniku kolem něj. Nezůstal kámen na kameni a most šel do vody. Na letiště jsme se vrátili v pořádku a bez škrábnutí. Zasloužený odpočinek ...

při 4. letu to bylo až moc v pohodě a tak jsem přivezl několik zničených budov a aut.

Celkově mne překvapilo jak málo bylo na německé straně flaku. Hlavně toho malého. Ale jinak to mělo skvělou atmosféru.
Ještě jednou díky.

1stCL_Fucida
Matwej napsal:
Celkově mne překvapilo jak málo bylo na německé straně flaku. Hlavně toho malého.

To je v pohodě, my jsme naše flaky taky neviděli Úsměv. Nejspíše jste je ukořistili a nasadili proti nám Úsměv.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

Kukuloo
Zatial, ak som to dobre ponal z reportov, dali flaky dole Tociho lavocku a Matwejov kombajn. Algyho fenu poskodili ale doletel. Resp. on Toci reportovany nebol ale viem o nom lebo som mu letel na cisle ked ho flak zasiahol a pri nudzaku ho privalila lavocka a uz sa spod nej do konca specky nedostal Šklebící se
Letka_13/Kukulo

saldy
Počty flaků se měnily podle cíle, většinou 3-4, 37mm, 20mm nebo Flakfierling, stejně tak ruské, kde bylo většinou 3 kusy, 4 si nejsem jistý, jsou to 20mm a 37mm. Když jsme to jednou testovali ve dvojici tak Kukula to sestřelilo a mě poškodilo, v druhém letu jsem nedoletěl já, tak jsem flaky všude snížil, na obou stranách i linii fronty. Modré cíle jsem testoval jednou sám s F-8, chtěl jsem se ujistit o zničitelnosti mostu a obrněného vlaku a chtěl jsem vidět účinek tisícovky na kolonu. Nad tím vlakem v lese mě nepěkně zasáhl flak a tak jsem 1 ubral. Ostatní jsem proletěl na rychlosti a střelba šla daleko mimo. Ostrá mapa vždy běží pár týdnů a dříve chodila zpětná vazba od testovacích hráčů, na Ostravu už nic , takže test byl jen ten nejzákladnější Úsměv Je to ale důležité, protože můžou tam být stále chyby a vlastnosti hry se mění. Škoda že jsem nerealizoval flaky co se spawnují s větším zpožděním a neprozradí se hned, nedostal jsem se k tomu a věnoval jsem úsilí stavbě a testu bojiště pro tankyÚsměv

http://www.sturmovik1946.estranky.cz/
Achileus
staty bezi tak si bezte overit kdo a co Úsměv

jg26.achileus.cz
Hot_Dog
Sorry naši oblíbení "nepřátelé", ale musím reagovat, jelikož Saldy a organizátoři tady dostávaly zcela mylné informace a to by mohlo mít negativní vliv na další mise/speciálky od nich. Nemyslím to zle, nechci se hádat, ale:

-Flak Vám sundal všeho všudy 2 letadla a to 2x Bumíka... Nikdo jinej nebyl flakem ani poškozen!!!

-Zadní střelec Il-2 sundal 1 pilota a to byl pbarry, který zaútočil na skupinu 9x!!! Il-2 ve formaci ze šesté! Pbary tím sestřelil Matweje a dostal PK od Saldyho střelce, ale jak říkám, útočil sám na skupinu 9ti Šturmoviků! Mám z toho video...

-Stíhači posundavali skutečně 12 letadel, a ten Druidinův sestřel z 1. souboje byl třetí FW-190, o kterym ste tvrdili, že byl sundán flakem (Voykk) Tudíž sme při prvnim souboji sestřelili 3x FW-190 a pouze Bumík byl poškozen a sestřelen flakem, nikoliv 2xFw-190 flakem...

-Zbytek sou ztráty bez jakéhokoliv poškození čímkoliv, podle doby trvání mise pravděpodobně buď odvařený motor a nebo kolize při startu...

Takže spousta těch ztrát, který ste považovali za důsledek flaku nebo zadních střelců Il-2 byly ve skutečnosti sestřely od La-5 nebo špatná pilotáž / engine-management...
Upravil/a Hot_Dog dne 20-06-2023 21:07

Algy
Áno dobré to bolo...!!! Výborné...!!! Malo to atmosféru...malo to všetko!!!
Kvôli slnku za chrbtom v obývačke som prišiel medzi poslednými a prvý let som letel ako číslo. Fajnovo sme sprevádzali Šturmoviky ktoré rozbili čo sa dalo a leteli domov. Pri návrate dostal zásah Toci a núdzovo sadal...potom bol údajne niekde inde, aj keď bol s nami, ale vlastne nebol....také čudné.... skrátka už nebol schopný letieť. Luky tak isto sadal do poľa a dobre. Placek pre istotu vyskočil a dobre pristál na padáku. Neďaleko bol však pravdepodobne nepriateľský drevorubač a ten mu pustil buka na hlavu akurát keď sa zbavoval padáka. Smutné.
Ďalší let sme znova spravádzali a tentoraz asi aj bez zvláštnych udalostí....tuším....víkend bol náročný. V každom prípade sme sa dostali do oscilačnej časovej trajektórie z druhou skupinou Lavočiek a tak nejako sme lietali na striedačku. Oni väčšinou s Ilmi, my väčšinou bez Ilov. Snažili sme sa naďabiť na Luftwaffe, ktorá sa neustále motala v blízkosti letiska Žory, ale neúspešne.
Pri jednom za nasledujúcich letov sme leteli v trojici v okolí Tešína, keď Franta, oddelený od prvej skupiny hlásil, že je pod útokom neďaleko Ostravy. Leteli sme mu na pomoc, avšak už sme videli len to, ako ho dva Messerschmitty zapálili. S plným plynom sum hučal za jedným z nich, pravdepodobne ma zbadal a začal stúpať do mrakov. Vypálil som dávku a zasiahol ho do krídla. Začal zúrivo kľučkovať a sklopil to k zami. Opäť som ho zasiahol, prudko pritiahol – bol som tesne za ním, v tej chvíli úplne stratil rýchlosť a ostal zavesený rovno predo mnou. Nemal som šancu sa vyhnúť....a potom bola tma...
Pri poslednom lete sme v trojici s Placekom a Kukulom leteli na juh v snahe zachytiť posledné stroje Luftwaffe, avšak v blízkosti letísk sme nikoho nenašli. Vzhľadom na množstvo paliva sme urobili jeden nálet na letisko a odlietali ne sever. Pri útoku som poškodil jeden Fw-190, okamžite som však dostal zásah od flaku. S poškodenou Lavočku som však pokračoval ďalej, stiahol výkon motora a postupne vystúpal nad mraky. S dymiacim lietadlo sprevádzaný svojimi číslami som nakoniec úspešne doletel nad Porembu a následne v poriadku pristál.
Celkovo veľmi dobrá akcia...mali sme však nejako smolu na stretnutie s Luftwaffe na rozdiel od druhej skupiny čo však vôbec neskazilo dojem z špeciálky.
Vďaka všetkým organizátorom a všetkým ktorý svojou troškou prispeli k „Ostrave“.
Letka_13/Algy

www.letka13.sk

www.letka13.sk
1stCL_pbarry
Hot_Dog napsal:

Sorry naši oblíbení "nepřátelé", ale musím reagovat, jelikož Saldy a organizátoři tady dostávaly zcela mylné informace a to by mohlo mít negativní vliv na další mise/speciálky od nich. Nemyslím to zle, nechci se hádat, ale:

-Zadní střelec Il-2 sundal 1 pilota a to byl pbarry, který zaútočil na skupinu 9x!!! Il-2 ve formaci ze šesté! Pbary tím sestřelil Matweje a dostal PK od Saldyho střelce, ale jak říkám, útočil sám na skupinu 9ti Šturmoviků! Mám z toho video...

Ano, přesně to jsem psal tady:

1stCL_pbarry napsal:

Jen malá korekce Fuči. Při našem útoku na Šturmoviky jich bylo nejméně osm. Perugiho nesestřelily, ale dokázal se poškozený vrátit na letiště. Podle výpisu se mi také jeden Il připsal. Minimálně si myslím, že nemohl pokračovat v letu po dávce co požral. Já na oplátku koupil klasické PK při 800km/h :-/

Není důležité vyhrát, ale přežít.
I když vyhrát je taky fajn.
Obzvlášť, když vyhraju já!

barryk.webz.cz
Hot_Dog
1stCL_pbarry napsal:

Hot_Dog napsal:

Ano, přesně to jsem psal tady:

1stCL_pbarry napsal:

Jen malá korekce Fuči. Při našem útoku na Šturmoviky jich bylo nejméně osm. Perugiho nesestřelily, ale dokázal se poškozený vrátit na letiště. Podle výpisu se mi také jeden Il připsal. Minimálně si myslím, že nemohl pokračovat v letu po dávce co požral. Já na oplátku koupil klasické PK při 800km/h :-/

Mrknutí

CSW_Karlos
Chtěl bych také poděkovat organizátorům a všem pilotům za účast v této atmoškou nabité Československé speciálce a určitě se budu těšit na tu další Úsměv i ty tréningy měly něco do sebe a bylo vidět, že nás to za "bitevníkáře" bavilo a každý si to užil. Mrknutí

Zkusím ještě splácat nějaké video pokud bude čas, protože tahle speciálka si to zaslouží Mrknutí

A děkuji za statistiky, furt jsem si myslel, že mě druhý let na zpáteční cestě někdo ošil z modrých a ono se ukázalo, že to byl flak Pff

311_Mart
Strana, vláda a soudruh politruk mi svěřil fotoaparát a takhle to dopadlo:
i.ibb.co/4P4nq56/1.png
i.ibb.co/k1czczV/2.png
i.ibb.co/1LxxXwg/3.png
i.ibb.co/df05Vky/4.png
i.ibb.co/93MDySX/5.png
i.ibb.co/h2FC9Nv/6.png
i.ibb.co/8nySNVN/7.png
i.ibb.co/CzvvPQF/8.png
i.ibb.co/2qBvG8T/9.png
i.ibb.co/3m2HJ3L/10.png
i.ibb.co/WfKpff0/11.png
i.ibb.co/djN6VWq/12.png
i.ibb.co/NFYn5zs/13.png
i.ibb.co/ry8jJQq/14.png
i.ibb.co/PtF0Mk3/15.png
i.ibb.co/Xj02JVB/16.png
i.ibb.co/Ssk0xH7/17.png
i.ibb.co/kJcK6MR/18.png
i.ibb.co/gvxVJZZ/19.png
i.ibb.co/BNGHyPF/20.png
i.ibb.co/PgWmvFJ/21.png
i.ibb.co/ZMZW4hc/22.png
i.ibb.co/5K5wVWq/23.png
i.ibb.co/9cbF5QD/24.png
i.ibb.co/pjzGrqV/25.png
i.ibb.co/88wd308/26.png
i.ibb.co/KzWCvpr/Mart.png

311_Vont
Hezký fotoreport díky Marte Mrknutí
www.311raf.com/images/signature/sig_Vont.jpg

Je vždy velmi užitečné stát proti nepříteli, který je připraven zemřít pro svou vlast. Znamená to totiž, že máte oba společný cíl. (Generál Tacticus)

http://www.311raf.com/viewpage.php?page_id=97
606_Druindin
Jako ostatní i já děkuju všem organizátorům a účastníkům téhle další speciálky.

Když jsem se dozvěděl téma téhle akce, moc se mi to vzhledem k aktuálním okolnostem letět nechtělo, ale nakonec jsem se rozhodl šňůru absolvovaných speciálek nepřerušovat a odletět to. Přípravu jsem vzal tradičně zodpovědně a absolvoval všechny tréninky, díky čemuž jsem si trochu na tu citlivou mrchu (La5FN) a její specifika zvyknul.

V samotné akci jsem letěl jako vedoucí druhé sekce První Letky (Hot_Dogovi) a věrnou dvojku mi dělal JuLB. Párkrát jsme byli posílení o Richarda. Který dle potřeby pendloval mezi první a druhou sekcí.
První Letku a velení celé téhle operace na naší straně měl na starost Hot_Dog a v rámci první sekce mu kryl záda Richard později vystřídán Tommym a druhou dvojici tvořil Killer s Turbem.

A teď k samotným operacím:

Naše první akce - "krytí šturmoviků" proběhla v úvodní fázi nečekaně hladce s úspěšným zasažením cíle a minimem ztrát. V podstatě se od startu až po návrat k letišti nic zvláštního nedělo a v rámci návratu jsme byli pověřeni krytím letiště, než ostatní skupiny stíhačů a bitevníků přezbrojí. První Letka tedy točila okruhy kolem letiště a čekala na vystřídání čerstvě přezbrojenou Druhou Letkou (Letka13).
Naši nudnou rutinu však přerušila nečekaná zpráva o napadení nedalekého mostu. Po úvodním překvapení Velitel rozhodl letět to prověřit a jelikož má dvojice byla na okruhu na druhé straně letiště a blíže inkriminované oblasti, získali jsme proti zbytku letky lehký náskok. Po chvíli jsme zahlédli první doty, které museli být nepřátelské a Velitel vydal rozkaz k nastavení plného, leč časově omezeného výkonu našich strojů. Vybral jsem si mezka v táhlé zatáčce, ale než jsem se k němu dostal vracel se zpátky do skupiny více letadel a protože držel rychlost moc jsem se nepřibližoval. Mezitím nás minul Fokewulf vpravo, ale nechtěl jsem ztrácet rychlost prudkým obratem a ztratit možnost dohnat toho přede mnou a nechal jsem ho na starost své dvojce. Tím jsme se rozdělili a já pokračoval za svým původním cílem. Ten přešel do pravé táhlé zatáčky a zleva jsem zahlédl další dot. Věřil jsem své rychlosti a stále se držel původního cíle, nicméně zadní polosféru jsem musel kontrolovat častějc a to mělo za následek, že jsem svůj cíl nakonec ztratil. Mezitím kluci bojovali někde za mnou, já se od nich vzdaloval a ke všemu si na šesté hodině vezl Befko, které mi bránilo v otočení a zpětnému zapojení se do boje. Držel jsem tedy víceméně severní kurz dle ústupového plánu a sledoval toho za sebou s tím, že bych mu měl co nevidět uletět, ale on měl asi rychlost nabranou z výšky a slušně mě stahoval. Jakmile se přiblížil na efektivní vzdálenost, přešel jsem do nůžek a snažil se se ho dostat před sebe, což se povedlo, ale než jsem se za ním srovnal ošila ho jiná Lavina a pak ještě jedna (Hot_Dog a Killer). Za Killerem se zavěsilo Befko, tak jsem se mu ho snažil odstřelit a to celkem úspěšně. Zásahů sice moc nebylo, ale němec svůj cíl pustil a i když byl Killer docela poškozen držel se ve vzduchu. Za odměnu jsem dostal zásah z šesté hodiny od Fw190, což mi lehce zranilo pilota a poškodilo stroj. Provedl jsem v rámci možností pokus o nůžky a Fokewulf se dostal přede mne. Ještě s otřeseným pilotem jsem se ho snažil dostat do zaměřovače a párkrát po něm vystřelil s mizernou muškou a bez viditelného poškození. Poslední dávku jsem dal s velkým předsazením a efekt ani nesledoval. Točil jsem k ostatním a souboj tím pro nás skončil. Dle hlášení rozvědky to ale vypadá že ta poslední dávka Foka trefila a ten domů nedoletěl.
V souboji jsme ztratili mou dvojku JuLBa a já s Killerem jsme byli dost poškozeni, nicméně naše letiště bylo nedaleko, takže jsme to bezpečně dotáhli a v pořádku se stroji sedli.

Další let jsme letěli naproti skupině šturmů, které likvidovali cíle poblíž Ostravy a kryla je Druhá Letka. Mezitím přišel požadavek na podporu tanků, které jsme našli v přestřelce s dvěma německými stroji, které jsem ze vzduchu nebyl schopen přesně identifikovat. Jeden náš tankista dostal zásah, což nás nepotěšilo, ale co s tím. Nikdo z nás nenesl bomby a povětšinou jsme měli naládovanou jen HE munici. Nicméně i tak jsem se rozhodl provést na tanky několik útoků (asi tři) ve snaze zničit jim optiku. Dle pozdější zprávy rozvědky v jednom tanku, vlivem některého z těchto útoků, padl velitel. Což jsem během letu netušil. Nicméně víc jak ty tři útoky jsem dát nemohl, protože munice ubývalo a měli jsme za úkol ještě krýt šturmy. Ti se pomalu vraceli od Ostravy a ostatní členové naši Letky jim čistili příletovou zónu od flaku. Hot_Dog se myslím trefil dvakrát a Killer snad taky něco přidal. Já mezitím přeladil rádio na velitele šturmů a udal přibližnou pozici nepřátelských tanků. Jeden zůstával v poli a druhý se nenápadně vydal po cestě směrem k Ostravě. Uháněl na plný plyn, ale skupině našich bitevníků stejně daleko neutekl. Na uhánějící tank bylo provedeno několik útoků a naposledy jsem ho spatřil vydávat nezvykle mohutný kouř. Šturmoviky se s ním už dál nebabrali a nabrali kurz domů, kam jsme je společně s Druhou Letkou doprovodili.

Třetí let jsme opět vyrazili jako blízké krytí šturmoviků, které probíhalo do určité chvíle celkem rutinně až na nějaké ztráty vlivem zadřených motorů. Čímž se má sekce dočasně posílena o Richarda opět zredukovala na dva piloty. Já s JuLBem jsme kryli levou stranu formace a Hot_Dogova skupina o síle 4 letadel kryla pravou stranu a někde nad námi křižovala Druhá Letka.
Přišlo nám varování střelce od šturmoviků a během chvíle proběhl útok zpoza mraků na naše svěřence dvěma stroji Luftwaffe, s tím že drželi rychlost a první stroj po útoku pravděpodobně dostal PK, protože na té rychlosti nečekaně z mraku zase vypadl a následně zmizel. Druhý stroj už se neobjevil a my pokračovali dál. Tento útok vnesl do našich řad trochu víc neklidu a měli jsme všeci oči "na stopkách". Já zahlédl nad námi v díře mezi mraky prolétat zprava do leva jeden osamocený stroj, který se mi vzápětí v dalším mraku skryl. Nahlásil jsem to a se svou věrnou dvojkou vyrazil na plný plyn do předpokládaného výskytu neznámého stroje. V další mezeře se z něj vyklubal Fw190 obtěžkán bombou a ve formaci s ním ještě další dva. Rychle jsem zkracoval vzdálenost a přesnou dávkou zapálil nicnetušící zadní stroj. Po té jsem okamžitě přešel k pronásledování dalšího stroje, který jsem rovněž velmi rychle a přesně zasáhl. Poškození bylo velké, tak jsem jej nechal a snažil se dotáhnout na třetí stroj, který byl trošku víc vpředu, ale skryl mi ho další mrak a pak už jsem ho nenašel.
Neměl jsem čas po něm pátrat a po rychlém zformování s JuLBem nad mraky jsme se vrátili zpět ke šturmům, které mezitím vymazali německý cíl a vydali se do další oblasti. Znovu jsme kryli levou stranu a někdo zahlédl němce s tím že provedli jeden útok a pod tlakem Hot_Dogovi skupiny zmizeli v mracích. My s JuLBem jsme neměli rychlost ani pozici, tak jsme se vrátili krýt šturmy. Hot_Dogovi kluci němce nepronásledovali a stáhli se také zpět ke šturmům. Na cestě zpátky šturmy ještě něco ostřelovali a kolem nás se motal znovu nepřítel ale proletěl mezi námi celkem neškodně a znovu se schoval v mracích. Provedli jsme ještě se zbytkem paliva rychlý průzkum dle požadavku tankistů a museli letět domů přezbrojit a doplnit palivo.

Čtvrtý let jsme měli provést opět jako krytí šturmů, ale po startu a nabrání kursu se kolem našeho letiště prohnala skupina němců, což bylo vyhodnoceno jako hrozba hodná eliminace a krytí šturmů bylo přenecháno Druhé Letce s tím že První Letka zkusí němce napadnout. Respektive nevěděli jsme jestli jde o útok na letiště, nebo jen nechtěný průlet kolem něj. Ukázalo se že se jedná o druhou variantu a němci útočí na cíl poblíž letiště. Vyrazili jsme tam. Já s JuLBem vlevo a Hot_Dog s Tommy, Killerem a Turbem vpravo. Richard byl myslím v trestu, nebo se z jiného důvodu opozdil na startu a pak nás dotahoval.
Němce jsme po chvíli zahlédli jak ničí nějaké cíle asi 5 až 10 km před námi s tím, že Hot_Dogova skupina se navázala na nějakého jiného německého stíhače, který nás míjel. Domluvili jsme se, že na jednoho je nás moc a moje skupina bude pokračovat k těm třem německým bitevníkům nedaleko. Letěli jsme s JuLBem na plný plyn za němcema, kteří mezitím nabrali únikový kurz domů. Za chvíli jsme je dotáhli a oba téměř křídlo na křídlo se zavěsili za poslední stroj. Protože jsem už nějaké sestřely měl a JuLB doposud ne, domluvili jsme se, že tohoto Foka veme JuLB a já zkusím dohnat toho dalšího. Prohnal jsem se tedy kolem Foka, čerstvě zaměstnaného palbou JuLBova stroje a rychle se přibližoval k dalšímu Fokewulfu. Ten vyburcován svým druhem v ohrožení nebo mou přibližující se Lavinou provedl prudkou zatáčku vlevo, kterou jsem úspěšně zkrátil a srovnal Fokewulfa do zaměřovače. První dávka šla těsně mimo, ale druhá se chytla i s korekcí a Fok se ve vzduchu divoce roztočil a pro malou výšku narazil do země.
Mezitím JuLB dorážel svého Fokewulfa a než jsme se stihli zformovat zařadila se za mě stodevítka, která byla asi tím třetím letadlem této bitevní skupiny. Byla nepříjemně blízko a já ji zkusil utáhnout v zatáčce. Což se víceméně dařilo a jelikož jsem vzadu za námi zahlédl JuLBovu Lavinu, rozhodl jsem se trochu ukvapeně, že mu stodevítku natáhnu před laufy. Situaci jsem moc dobře nevyhodnotil a málem na to doplatil. Tím ne úplně dobrým nápadem se totiž Befko znovu dostalo na mou šestou a JuLB pro neoptimální vzdálenost jej nemohl ihned odstřelit. Musel jsem tedy znovu přejít do nůžek, které mi tento den již několikrát pomohly, nicméně tentokrát jsem něco koupil. Naštěstí nic fatálního, nicméně JuLBovi došla vzápětí munice. Situace se navíc zhoršila příletem dalšího Messra, takže když jsem se zbavil jednoho na jeho místo se dostal ihned druhý. Naštěstí se mezitím rychle přibližovala Killerova i Hot_Dogova dvojice. Nicméně zatím jen přibližovala o čemž Messři nevěděli a snažili se mě dorazit. Já musel zvýšit riziko svých manévrů a začal jsem olizovat smrčky v utažených zatáčkách, nůžkách a určitě jsem použil i něco z Turbova desatera, i když nejsem si úplně jist jestli se do toho házení šišek počítá. JuLB mezitím statečně ohrožoval obě befka svou beznábojovou přítomností a já si mezitím taky vystřelil, leč bezúspěšně. Nakonec zbytek našich Lavin dorazil a tím byl osud manévrujících Befek zpečetěn. Na této chaotické scéně se objevil ještě další Fokewulf, kterého se mě v jeden moment podařilo z poločela trefit při průletu i s půlkou nefunkčního zaměřovače, ale to bylo jen takové zbytečné poškrábání, protože jeho osud byl zpečetěn Lavočkou visící mu na šesté. Ale byl jsem tak nějak z toho souboje v ráži a když se naskytla příležitost, tak jsem si to plivnutí neodpustil. Naštěstí to dobře dopadlo a našeho pronásledovatele jsem jenom lehce vyděsil. Pro poškození mého stroje a JuLBovu absenci munice jsme se oba vydali zpět na letiště k opravám a dozbrojení.

Dali jsme ještě pátý let, ale to už byl konec leteckých činností velmi blízko a víceméně jsme odstartovali jen proto, aby jsme s ostatními ukázkově přistáli a dopřáli si spolu malou závěrečnou přehlídku.

Toť vše a ještě jednou díky všem
Upravil/a 606_Druindin dne 21-06-2023 10:50

Letka13TD_Luky
Achileus napsal:

staty bezi tak si bezte overit kdo a co Úsměv

Môžeš dať prosím odkaz na štatistiky?
Vďaka.

Kukuloo
Staty nasej akcie: http://194.213.55...sion/5993/

Dakujeme Achilovi Mrknutí
Letka_13/Kukulo

311_Mart
Ještě doplním report a čísla za Šturmoviky, takhle dlouho jsem se s tím nikdy necrckal Úsměv

Z původního počtu 14 pilotů se nás sešlo v maximu 10. Naše skupina šla do vzduchu čtyřikrát, celkem 34 bojových letů.
Zničili jsme 134 cílů, sestřelili jednoho nepřátelského stíhače, ztratili 7 posádek (4x KIA, 3x MIA) a 7 letadel - většinou kvůli protiletadlovým větvím a ornici, jen jeden letoun byl sestřelen nepřátelským stíhačem a dvojitou ztrátu (Šturm + Lavočka) způsobila spektakulární kolize při přistání.

Zpravidla jsme útočili na přidělený cíl a na zpáteční cestě jsme vypomáhali našim tankistům (1., 2. a 3. let). Při posledním letu ovšem Wehrmacht zavelel k ústupu a tak jsme se do boje s živými tanky již nedostali.

1. let - cíl dělostřelectvo 1006-2, tanky okolo Karviné
Je to tu. Stíhači se zvedají, my čekáme u prahu dráhy a dokončujeme zahřívání motorů, řadíme se na dráhu a startujeme ve dvou čtyřčlenných rojích, chybí Karlos a Monty. Nervozita opadá. Žádné sraní, letíme rovnou na frontu.
Podle rozvědčíků jsou nepřátelská děla rozmístěna na okraji lesa, který máme na dohled. Zavírám boudu a chladiče a velím k útoku. Obsluha flaku nemá pevné nervy a spouští palbu na velkou vzdálenost. Stavím Šturmovika na křídlo, ostře točím o 90 stupňů a vážu flak, který vzápětí maže Vont. Vyřídíme zbytek flaku, který není schopný reagovat na velkou skupinu a roztáčíme kolo. Útok střídá útok a za pár minut je vyřešeno.
Sekundární cíl tvořila nedaleká baterie těžkého flaku, ale jsme odvoláni k blízké podpoře našich tankistů. Vyhledáváme nepřátelské tanky a děla a daří se nám jich několik vyřadit, jeden tank byl výbuchem dokonce převrácen. Útočíme z minimální výšky, což si vybírá svou daň a Matwej se už nevrátí. Zbytek letí dotankovat a přezbrojit.

2. let - cíl vlak na nádraží v Ostravě 1105-8, tanky okolo Karviné
Na druhý let startujeme v plném počtu 10 Šturmoviků a blízký doprovod nám dělá Algym vedená Letka 13. Cílem je nádraží v Ostravě. Letíme oklikou a přibližujeme se ze západu. Útočíme, opět se na mě zaměří flak. Včas uhýbám, pár sekund to kolem mě lítá a pak střelba ustane. Z flaků už se jen kouří. Na vozy stojícího vlaku dopadají bomby a rakety. Další útoky jsou zbytečné a letíme opět na pomoc tankistům.
Druindin nám hlásí německé tanky. Nejrychleji nalézáme Panthera uhánějícího po silnici zpět k Ostravě. Pouštím se dolů, snáší mě vítr, snažím se předsadit a postupně odpaluju rakety. Nepodařilo se mi to ale přesně a rakety dopadly okolo stahujícího se Panthera. Útočí další Šturmoviky a z Panthera se začíná kouřit. Jdu zkusit zaklepat na motor Vjáčkama a něco trefuju. Útočíme na další cíle uvnitř a okolo vesnice dokud máme munici a doprovodné Lavočky palivo. Nízké průlety si opět vybraly svou daň - Paula (KIA) a Montyho (MIA). Následně se stahujeme a Lavočky pouštíme sednout první, protože jsou na tom s palivem bledě. Řadíme se do okruhu za poslední Lavočky a následuje srážka na dráze - Paulusův Šturmovik sedal mimo pořadí do protisměru a vzal s sebou Frantovu Lavočku.

3. let - cíl SV Most 1304-8, tanky okolo Karviné
Cílem pro třetí let je pontonový most. Tentokrát jsme v osmi Iljušinech - bez Pauluse a Paula, který sedl k Vojmimu a chopil se UBT. Opět letíme oklikou s mohutným krytím. Střelci nervózně sledují trhající se oblačnost a po chvíli nás varují. Vzápětí přichází varování i od stíhačů a opravdu - z mraků se na nás rozjíždí Němci. Tlačím skupinu k zemi, Matwej je zasažen a padá. Saldyho střelec má ale přesnou mušku a srovnává skóre. Formace se dávají opět dohromady a pokračujeme. V dálce už se rýsuje most a my se řadíme k útoku. Rozjíždím to dolů, rámuju do zaměřovače flak, který ale zahajuje palbu a já znovu uhýbám a vážu palbu. Najednou trasírky ustávají a já vidím, že se flak na obou koncích mostu stáčí na Vonta s Karlosem - pozdě, každý zhasíná jedno postavení a roztáčíme kolo. První bomby druhého roj most o pár metrů míjí. Pouštím se do druhého útoku již nerušeně a zasahuji most, Vont a Karlos odhazují chvíli po mě prakticky současně a most je na třech místech v troskách. Zbývá spoutá techniky - hakly, náklaďáky, StuG a Marder. Přežívá pouze Marder se svou osádkou, aby mohli vyprávět, čeho byli právě svědkem. Monty provádí hlubokou orbu a prchá před zajetím. My jsme opět voláni na pomoc tankům. Karlos je poškozený 37mm flakem a je nucen vydat se na nejbližší letiště - Žory, kde úspěšně přistane. Cestou k tankům nás znovu napadají němečtí stíhači, ale příliš škody nenadělají a my pokračujeme pozlobit tanky a přezbrojit.

4. let - cíl vlak na nádraží v Českém Těšíně 1106-3, letiště 1106-6, těžký flak 1106-7
Na startu je přichystaných 7 překližkou zalátaných Šturmoviků, bez Pauluse a Montyho. Karlose dali dohromady mechanici na letišti Žory. Po startu se vydáváme na jih, stíhací doprovod za námi. Vzápětí je ale část stíhačů odvolána kvůli útočícím letounům LW v našem týlu. My vyčkáváme u základny mraků. Stíhači nám zahlásí, že můžeme útočit, Český Těšín už mají nadohled. Další rozjezd z kopce dolů, zaměřuju vlak, tentokrát mě flak nechává a daří se mi odhazovat bomby. Řadím se do okruhu, stoupám a pozoruju, jak se daří zbytku skupiny. Daří se jim výborně, další útok již není nutný. Pokračujeme zprznit blízké letiště. Zde je to jako přes kopírák - vážu flak, brejkuju, Iljušiny za mnou se o něj starají. Já do zaměřovače dostávám 20mm čtyřče a posílám jej do pekla. Postřelujeme zaparkovanou techniku, Paul si štrejchne o zem a jeho let končí nouzákem opodál. Střelci nás varují - nad námi prolétají Němci. Nechávají nás ale být a my dokončujeme práci a chystáme se pomoct tankistům u Karviné. Wehrmacht ale zavelel k ústupu, jsme trochu zklamaní ale taky už dost unavení. Poblíž je ale ještě baterie těžkého flaku, kterou by bylo škoda nechat být. Skupina je sice trochu rozhozená, ale opět se podaří navázat a zneškodnit lehký flak a pouštíme se do osmaosmdesátek a dalších cílů. Neurčil jsem směr útoku a tak je to trochu na punk. V jednu chvíli se s Vontem míjíme po Pearlharborovsku. To by stačilo, letíme domů.

Bylo to náročné a intenzivní. Žádné kochání, spíš tvrdá rutina - nahoru, na frontu, udělat bordel, přistát a opakovat. Ani toho rumu jsem moc nestihl vypít, ale užil jsem si to náramně Šklebící se

Ještě jednou velké díky všem zúčastněnýmMrknutí
i.ibb.co/KzWCvpr/Mart.png

311_Vont
Skvělej report Marte, díky žes to sepsal. Náramně jsem se u čtení bavil. Hned mi některé momenty naskočili a musím se teď smát, i když v sobotu to bylo dost únavné a úmorné létání, splývající v jednu hnědozelenou čmouhu. Přiznám se, že při posledním letu se mi už klížily oči. Šklebící se
S odstupem času, musím říct, že to byla asi nejlepší specka v rámci BOX. Díky za ní všem Mrknutí
www.311raf.com/images/signature/sig_Vont.jpg

Je vždy velmi užitečné stát proti nepříteli, který je připraven zemřít pro svou vlast. Znamená to totiž, že máte oba společný cíl. (Generál Tacticus)

http://www.311raf.com/viewpage.php?page_id=97
Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 26.6.-28.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

11-07-2026 15:50
průlet jestřába úzkým hrdlem https://youtu.be/.
..YyKjfmjDmB

09-07-2026 14:33
Objevil jsem Noc na Karlštejně z roku 1965, má to dost do sebe ... známé písničky s neznámým textem, taky by se vám mohlo líbit ... hezké léto přejí Vencourovi :-)

30-06-2026 17:20
Já to už u sebe našel, mam to jako "youtube-kanal_uziv
atele_doktorkop.fl
v", velikost 26,4MB ...nepamatuju, že by se mi nějaké video líbilo tolik jako tohle .. něčim jako "blbli

30-06-2026 09:26
sosnouti, i na telefén, je to malý soubor Úsměv

30-06-2026 09:26
Jmenovalo se to finalSTG.avi, pozn. znamení - Goering drápající se na řiti Úsměv jistě se válí někde na netu, a i kdyby ne, válí se to na SSD co sebou nosím na každý sraz. Možno ode mě s

28-06-2026 19:37
Nemáme Úsměv. Video se Stukami dělal Doktorkop s hudbou od kapely Stratovarius. Byla to propagace spolu StG, ve kterém se angažovali letci z různých letek. Ale to už je taky skoro 20 let zpátk

27-06-2026 23:26
Fuči, máte něco jako kroniku, síň slávy? Kdysi jsem viděl video, kde "štukatéři" ke konci postupně zbourají snad 4-5 komínů ... i na to se hezky vzpomíná, sppolečně se skup

24-06-2026 20:40
Asi už jsme si zvykli fungovat bez něj. Ony stejně nové duše už roky nepřicházejí.

20-06-2026 16:45
Fuči mam v blogu odkaz na věci z Palby a Invaze ... vám web nechybí? Jestli chcete, můžu něco dát k sobě ... ? Jestli máte co.

16-06-2026 10:49
my už web asi ani neprovozujeme. Ještě z nostalgie funguje fórum, ale snad dva roky tam nikdo nic nenapsal. Domlouváme se přes WhatsApp.

40,681,788 návštěv