Mimochodom cca za 2 týždne (23.júna/června) to bude presne 80 rokov odo dňa kedy bol Wellington T2990 zostrelený, a dnes je to presne 82 rokov odo dňa kedy z Piešťan do Deblinu v Poľsku uletela skupina 8 slovenských letcov
medzi ktorými bol aj zadný strelec Wellingtona Karel Valach a taktiež Imrich Gablech.
Záber s fotoguľometu na padajúci Wellington KX-T , T2990
[img]https://ceskoslovenstiletci.cz/wp-content/uploads/2019/10/Bufka-gigapixel-768x543.png[/img] is not a valid Image.
Upravil/a Algy dne 07-06-2021 12:10
Bufkův KX-T dostalo nad Nizozemskem německé noční stíhací eso Princ Egmont zur Lippe-Weissenfeld.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Do pokoje vstoupili lékaři a důstojník Luftwaffe s poddůstojníkem a dvěma strážnými s automaty, kteří se postavili u dveří, asi abych jim neutekl…Jak mi nebylo do smíchu, musel jsem se usmát. Důstojník letectva si to vyložil jako přátelské přijetí.
Navzájem jsme se představili hodností a jménem.
„Jak se vám daří?“ Zeptal se docela dobrou angličtinou.
„Děkuji, pane, jde to,“ odpověděl jsem rovněž anglicky.
„Jsem pilot nočního ME-110,“ pokračoval, „spolu s tímto poddůstojníkem jsme vás sestřelili.“
„Gratuluji, pane!“
„Děkuji, měl jsem včera víc štěstí,“ odmítl skromně.
„Neviděl jsem vás, nemohli jsme se bránit.“
„Nemohli jste mě vidět. Navedli mě na vás už nad cílem a provázel jsem vás až na pobřeží.“
Tak proto nad cílem nestříleli!
„Zachránil jsem se zřejmě sám,“ pokoušel jsem se dovědět něco o osudu ostatních.
„Lituji,“ odvětil stroze a tím potvrdil mé obavy. Tak chlapci v tom zřejmě zůstali. Do jednoho.
Podal mi ruku, pronesl několik zdvořilostních frází o mém brzkém uzdravení a návratu domů do Anglie.
Když jsem si to tuhle pročítal znova, tak mě jen zarazilo, že podle Bufky dva vyskočili s ním.
Holanďani ale píší "Vrak letadla obsahuje pozůstatky pěti členů české posádky"...
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.