April 26 2024 03:11:16
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 9

· Piloti on-line: 1
Richi

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Vertikální chlazení
LesniHU
magot napsal:

Netuším který chlazení má více proužků,
ale já mám na i9kf větrnej mlejn noctua a slyším jen cvaknutí tlačítka on/off. Tenhle intel procik stejně jede u 90% apps na ,10-20% výkonu per core/ht při 40° - 50°. A to mám taktováno na 5Ghz.
Mozna jenom zijes v prilis hlucnem prostredi :-)
Chladici variantu "komin" nikdo nepromyslel/nepropocitaval?
 
clone9cz
Jak velkou heat pipe máš na mysli?
 
http://www.wwii-illusion.net
LesniHU
Jestli je to reakce na me: ne, nemyslim heatpipu. Myslim komin vedouci ke stropu mistnosti, ktery bude teply vzduch tahnout nahoru a do pocitace tak nasavat cerstvy od podlahy. Mam uz roky u stropu velkou ledku na sviceni a tam to funguje obstojne a staci na to par desitek centimetru komina.
 
alfik
Asi by to šlo, pro vznik komínového efektu potřebuješ rozdíl cca 40 st., což PC dá, ale bude to supernízkoefektní zdroj.
Otázkou tedy není to, jestli to bude fungovat, to asi jo, ale jestli to dokáže rozpohybovat dostatečné množství vzduchu na to, aby odnášel to teplo.
A to nevím, nevím - nespoléhal bych. Nepočítal jsem to, ale počítal jsem kdysi z hecu možnost dát do běžného komína od peter či dakonu vrtulku, a honit s ní generátorek. Vyšly mi jednotky wattů... takže nic Úsměv
Problém není to, jestli to dokáže ten vzduch rozpohybovat, ale to, že ten vzduch to teplo zas tak rád nepojímá, je celkem veeelmi izolant, plus má nízkou hustotu a tudíž ani tepelnou jímku z něj moc neuděláš, takže sice ten komín bude komínovat, ale jen málo. Odnese jen tu část tepla, kterou spotřebuje na své vytápění, nic víc. Není to bez důvodu, že motory mají na chladiči "vrtuli" Úsměv

Mimochodem, starý trik (před debilitou sovětskoje evropejskoje únyje) bylo ponechání svítící 40W žárovky v každé místnosti objektu, přes zimu, a stačilo to na to, aby v něm nezamrzla voda. Jednak kvůli tomu teplu, byť slabému, a jednak kvůli rozpohybovanému vzduchu okolo.
Dnes bys musel použít zhruba 5x silnější ledku Šklebící se abys dostal zhruba stejný tepelný výkon. Nebo takovou tu červenou až IR, ta má sice vyšší účinnost, ale zase má příhodnější světlo ve výhodnější části spektra pro to vytápění.
Ale to je pro dotaz o chlazení jen dodatek Úsměv
Upravil/a alfik dne 04-11-2020 11:17
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
 
LesniHU
No to prave nevim, jestli by to stacilo. U te me lampy to funguje a bez kominu by to nefungovalo, nicmene chladic na ni ma o desitky stupnu vic nez okoli, coz mozna nemuzi byt akceptovatelne pro pocitac. Dal je problem s designem chladicu, pasivni potrebuji silnejsi zebra a vetsi mezery a ktery to ma.
Nicmene mel jsem na mysli spis konfiguraci, kdy se vetraky zapinaji jen kdyz se komponenta ohreje(zahreje, prehreje) a komin by to zapnuti posunul o hezkych par stupnu nahoru prakticky zadarmo. Ja jsem az do letosniho leta nezapnul ventilatory na GK, pasivni cast proste stacila, vzduch ze skrine mi vytahuje vetrak ve zdroji a otazka zni, jestli by to zvladl komin a zdroj by nemusel vrcet, dokud skutecne neni treba.

Mimochodem, s temi ledkami nemas pravdu, v tomto kontextu na barve ani ucinnosti nezalezi, protoze vstupem je nejaky prikon, cast jde rovnou do tepla a druha cast do tepla oklikou pres svetlo. Nic nezmizi. A cervena obecne nehreje vic, nejvic energie, cili tepla, je ve dne pritomno ve viditelnen svetle (proto koneckoncu oko zachytava prave viditelne zareni).
 
alfik
No, mě třeba i sama skříň od PC funguje částečně jako komín - nasávací otvory jsou ve předu, vzadu a na straně (na té je velký větrák), ale vyfukovací otvory jsou na horní straně. A ty větráky se zapínají právě až když musí, což občas vede k jejich utlumení nebo u toho velkého i zastavení.
Jenže, na horní straně, na výfuku, je teplota (podle ruky) pod teplotou těla. I když pařím něco hodně náročného, třeba nějaký vypečený flightsim či spacesim Úsměv Takže k tomu komínovému efektu asi nikdy nedochází.
Což mě vede k myšlence, že by nestačil, projektanti to vědí, a proto jsou tam ty větráky.

Za detaily k led děkuji, dohledám a doučím Úsměv
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
 
LesniHU
Kdyz to po sobe s odstupem ctu, vidim, ze co jsem napsal o ucinnosti muze byt trochu matouci - takze, kdyz je cilem ohrat mistnost, tak na efektivite nezalezi a na barve take ne. Kdyz na to prijde, stejne tak by se dala spalit energie treba ve vetraku.
Ucinnost ve smyslu efektivity generovani svetla je slozite resit, protoze oko je ruzne citlive a mnozstvi svetla typicky neni jedina kvalita, kterou hledame.

Moje ledka ma udavany vykon 30W, je na chladici od procesoru (ploche "slunicko" devet, desec centimetru v prumeru, original od core2 duo, myslim) a nahoru je valcovy komin 40cm dlouhy. Vzduch v mistnosti ma v te vysce 21 stupnu, nahore v komine 29. Na ruku tam znatelne tahne teply vzduch. Myslim, ze stejne teply vzduch za vetrakem by mohl subjektivne byt citit jako chladici nebo alespon mene teply, protoze vetsi rychlost proudeni bude mit tendenci vice ochlazovat pokozku - tezko hadat. Zkus teplomer. Dodatek: mereno k-sondou a kdyz ji strcim primo do zeber chladice, ukaze 50° - to samozrejme neni presna hodnota teploty chladice, na to bych musel sondu zaizolovat od okolniho vzduchu. Ale kdyz jsem pred lety na zacatku udelal presne to same jeste bez komina, dojel jsem na osmdesat stupnu a vypnul to, stale to stoupalo. Proto myslim, ze metr a pul dlouhy komin je realisticky vyrobitelny a u sestav, kde se vetraky zapinaji az pri urcite teplote, by mohl pomoci.
 
alfik
Nezbývá než praktický experiment Šklebící se
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
 
clone9cz
Předem bych chtěl upozornit, že jsem nic netestoval a jde tedy o subjektivně vytvořený názor na googlem nahodile vybraná támata týkajícího se vertikálního chlazení. Fotka je ale moje.

Základní deska
Může to být tak 5 let nazpět, kdy se objevil na trhu case, který byl vnitřně otočený o 90 stupňů tak, aby PCI karty s turbo chlazením (odstředivkama) vyfukovaly vzduch přímo vzhůru. Bylo to někdy v době, kdy referenční nVidia odstředivý větráky zrovna opouštěla (přišlo mi to v tu dobu vtipné). Jak dnes vidíme, tak se o 90° otočené vnitřnosti case nenabízí, nebo jsou nabídky dostatečně skryté. Asi pro to nějaký důvod je.
Minimálně jsou výkonné (nemyslím ty co vám počítají excel v práci) základní desky optimalizovány na chlazení v klasické konfiguraci s horizontálními PCI sloty. K tomu jsou pasivní chladiče na desce obvykle propojeny tak, aby vedly teplo směrem nahoru v klasickém uspořádání. Otočit desku tedy může přinést akorát další problém (menší nebo větší, ale určitě s potřebou ho kompenzovat)

Chlazení CPU (s MB v normální poloze)
Většina testů, která řešila možnosti otočení chladiče CPU, nebo jen změnu směru proudění vzduchu, dopadla stejně nebo nepatrně hůře, než klasika zepředu. Ideální by bylo nechat proudit vzduch zepředu a k tomu brát čerstvý vzduch trubkou z venku, nikoliv z case.

Case s přívodem vzduchu zespodu (v jakékoliv konfiguraci)
Máte-li na case malé nožičky, tak je to takové řešení Dyson bez pytlíku. Jistě, na vesnici, v lese, nebo v sídlišti u modřanské rokle (s kilometrovým pochodem na autobusovou zastávku) vás prach tolik netrápí, pokud netopíte uhlím v krbu. Já to vždycky řeším zvednutím case alespoň o 10 cm (Define XL R2), abych jím neluxoval prach z podlahy.
Výhoda je, že může mít zdroj téměř vlastní okruh. Define XL R2 nemá, neb je pod zdrojem zbytečná centimetrová mezera.

Chlazení GPU
To už je zajímavější, tady se něco dít může.
vwings.net/r2d/gtx1080zotac-termocamera.jpeg

Rozhodně se kvůli chlazení vyplatí pořídit prodlužovací kabel na PCIe a dát grafiku jakkoliv dál od základní desky a procesoru, aby vzduch proudil ze všech stran (bez otočení nebo s).
Pokud jde o otočení grafiky o 90° po délce, jako u Cooler Master SL600M, tak není jisté, jestli jde o nejvhodnější řešení. Čeho se tím jako dosáhne, když se bude půlka vzduchu z otočené grafiky vracet do spodní části? Budou akorát vidět větráky skrz prosklenou bočnici a to byl asi hlavní záměr.

Vertikální chlazení s komínem
Rozhodně bude potřeba, oproti klasice, vylepšit konvektivní proudění vzduchu v case (viz výše).
V místech tepelných pastí se bez míchacího větráku asi nikdo neobejde.
Komín bude muset být hladký a s malou tepelnou vodivostí, aby neochlazoval výstupní proud.
Case bude muset být dobře utěsněný po stranách, aby se získal maximální tah a při případné podpoře větrákem nepřisávalo z míst, odkud to není potřeba (přetlakový řešení se obvykle dělají pro netěsný case, u utěsněného by se dalo uvažovat o podtlakovém řešení).
Jakékoliv proudění zleva/zprava půjde cestou nejmenšího odporu, nakonec tedy zjistíte, že budete větrák potřebovat, pokud nebudete kompenzovat proudění v místech, kde nebude průvan ochlazovat vůbec nic.
Řešení úlohy tedy bude, jak při podpoře větrákem dostat ven teplý vzduch a nevytahovat ten studený. Budete tedy potřebovat termokameru na měření výsledků. Senzory v komponentech vám neodhalí lokální přehřátí.
Podpora větrání taky nebude sranda. Zastavený větráky budou naopak proudění bránít, takže budete potřebovat něco takového YouTube Video



Aktuálně užívané horizontální proudění zajišťuje jednu zásadní věc, krom odvádění teplého vzduchu spíše rozfoukává. což komín a nebo podtlakový odsávání jakéhokoliv směru nezajistí.

Co plánuju
Aktuálně to vidím na otevřený case ve velké skříni, nikoliv RACK, ve které bude UPS, PC, NAS, Modem a Firewall s filtrama vzduchu o rozměru půdorysu a přisáváním zespodu. Teplo by mělo jít vrchem ven, čímž bych si zajistil alespoň nějaký klid od neustálého oprašování komponent. Celý to bude komín. Jen čekám, až Intel vydloubne nepotřebnou grafiku z CPU, která zabírá 30% křemíku, a napálí tam pořádný TDP, pokud mu AMD už teď neujelo ve vývoji.
 
http://www.wwii-illusion.net
clone9cz
Ten pravej větrák zapíná až jako poslední ze tří, proto je pravá část teplejší. Jestli je to záměr nebo nedokonalost grafiky netuším. Neptejte se mě na zatížení, asi iRacing 7680x1440.
vwings.net/r2d/gtx1080zotac-termocamera.jpeg
 
http://www.wwii-illusion.net
clone9cz
Co se týká odhlučnění, jehož se téma týká, tak se dá na case pořidit odhlučněné koleno, přes které se dá vypouštět teplý vzduch ven. Kolínko pak zajistí, že se utlumí aerodynamický hluk lopatek ventilátoru.
 
http://www.wwii-illusion.net
magot
Ta verze F má vydloublou grafiku.
Btw a ta prodlužka PCI-E nemá to negativní dopad na výkon?
 
clone9cz
O některejch F se psalo, že tam GPU pořád mají, když bez F měly stejný počet core a stejný pouzdro.

Jo, prodlužky můžou dělat na PCIe 3.0 problém a na PCIe 4.0 už ani nemusí nikdy existovat. Na aliexpres určitě koupit půjdou i pro 4.0, to bych se vsadil.

pcie riser
Přibližný počet výsledků: 3 130 000 (0,39 s)
pcie riser problem
Přibližný počet výsledků: 1 320 000 (0,46 s)
 
http://www.wwii-illusion.net
magot
No doufám že tam tu intel GPU nemám teda Šklebící se
 
clone9cz
Tak 90% vertikálních instalací grafik zabere všechny PCI a nebo ucpe ventilátory bočnicí Úsměv
Čekal jsem, že tím vyřeší ucpaný větráky jinou kartou pod GPU a nebo uvolní 2 ucpaný sloty, ale oni jen přenesli problém na bočnici nebo obsadili všechny PCIe.
 
http://www.wwii-illusion.net
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

24-04-2024 12:25
-Vzrusuju te? - -Docela jo, jsi krasna zenska a chtel bych byt tvuj princ. - -To je pekne. Ale na to jsem se neptala. Potrebovala bzch yjistit, jak se yapina ceska klavesnice. Pomuyes mi?

22-04-2024 20:31
Njelepší je kombinace FF (s pluginem kačera)+uBlock ;-)

21-04-2024 09:36
No zatím ještě není. Neumí blokovat vyskakovací okna.

19-04-2024 23:01
jo, kačer je dobrej Úsměv

19-04-2024 17:04
No já asi přejdu na duckduckgo, až jej vyladí.

16-04-2024 11:52
To jsou Jaromíre defekty z realtime anti-anti-ads google teroru. Chyba není na tvém přijímači. Už před 3 rokama jsem Chrome definitivně odinstaloval a přešel opět po 20 letech na FF

12-04-2024 16:25
Pořídil jsem si Arctic Liquid Freezer III 360. Poměr cena/výkon asi nepřekonatelný. Uchladilo to 300W po dobu 10 minut.

07-04-2024 21:31
Taky vám v prohlížeči Chrome vyskakují artefakty?

19-03-2024 14:59
Mrknutí

16-02-2024 16:54
1stCL .. forever :-)

34,762,383 návštěv