April 19 2024 16:56:57
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 4

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
LCD: 4K@60Hz nebo 2K@120 Hz?
Tapi
Preferujete vyšší rozlišení (4K) ale s limitem 60 hz (limit HDMI), nebo nižší rozlišení (2K) z vyšší frekvencí a G-sync (připojení přes Display Port)? Osobně mám druhé řešení, ale občas čtu na fórech, jak lidi chválí 4K, že je na takových LCD/TV mnohem lepší identifikace kontaktů... Zajímaly by mne vaše názory.
Pozn. Řešení 4K@120Hz neuvažuji, kvůli extrémní ceně těchto herních LCD.
Díky.
WARBIRDS-BLOG.CZ
http://www.warbir...
 
petsild
Současné grafiky jsou rády že utáhnou v 4K vůbec 60 fps. Tak rychlej 120Hz panel bude využitelný možná tak za 3 roky nejdříve.
img25.rajce.idnes.cz/d2502/15/15475/15475408_671c3d189a72430840e88702444950a4/images/DCS.jpgimg25.rajce.idnes.cz/d2502/15/15475/15475408_671c3d189a72430840e88702444950a4/images/DR_2.jpgimg33.rajce.idnes.cz/d3302/16/16984/16984634_736d48680dbea871c244e75c34d27f32/images/SClogom.jpg
 
Rumcajs
Já tedy taky čekám, až bude 4K 120Hz za smysluplnou cenu a vlastně vůbec dostupné. Zatím tedy nemám úplně smysluplné porovnání 4K vs 2K. Ale svého času jsem prošel změnou z FullHD na 2K, což je změna stejně veliká z pohledu nárůstu rozlišení. Přispěju tedy spíš názorem.
1) Mezi 2K a 4K je sice matematicky rozdíl dvojnásobku stejně jako mezi 1k (full HD) a 2K, ale jako kdekoli jinde platí princip "diminishing return". Tedy matematicky dostaneš dvojnásobek, ale reálně ti to dvakrát lepší nepřijde. Ostatně ani při přechodu z 1K na 2K to není dvojnásobek stran vjemu. Nakonec 2K je vlastně dost hezké rozlišení, pokud tedy zvažuješ cca 27" monitory.
2) Pro schopnost vnímat jsou tu i další parametry. Jednak je to barevné rozlišení monitoru a za druhé je to i vzpomínaná plynulost / frekvence zobrazování. Ani to ani to nedoporučuju podceňovat.

Za aktuálního stavu věcí si myslím, že 4K doba ještě nedozrála. Sice už se to dá pořídit, ale je to s kompromisy. Především aby to výkonově bylo dostatečné, musí se jít na úplnou špičku HW a tedy je to pekelně drahé. Vlastně těch 120Hz+ na G-Sync monitoru je dosažitelné jen za cca 50K+ Acer nebo Asus. Cokoli míň je buď 60Hz nebo dokonce 60Hz a TN panel. Navíc CPU/GPU aby to uživilo těch 120Hz je znovu absolutní špička ve formě 9900K + 2080Ti ... což asi nechce platit každý.

Tedy já sám čekám. 2K je hezké i tak. Radši 2K monitor s 144Hz a alespoň IPS technologií, který lze reálně provozovat na frekvencích přesahujících 100Hz.

No a ještě drobný poznatek. Drahá polovička si přála novou televizku a že prý aby to umělo barvy. Tak jsem jí pořídil OLED 4K. A musí přiznat, že 4K nebo 1K je šuma fuk. Ale to podání barev z OLED panelu je prostě někde jinde. Kdyby byla možnost koupit 2K OLED panel, radši pořídím 2K OLED, než seberychlejší 4K TN/IPS/VA/MVA .. cokoli.
 
Zifi
Za mě určitě 120 Hz + G-Sync. Oproti 60 Hz je to obrovský rozdíl. Na 27" monitoru byl velmi příjemný přechod z FHD na 2K. Vše je jasnější a živější. Ale daleko větším přínosem pro mě bylo překonání 60 Hz hranice. Je to obrovský rozdíl ve vnímání virtuálního světa. Mám 165 Hz a 1ms odezvu. V řízení letounu prakticky skoro nepociťuji inputlag. Už 80 FPS je velký rozdíl oproti 60. Nad sto už nevidím prakticky rozdíl. Ale nemám srovnání se 4K 60 Hz monitorem. Pokud bych šel do větší úhlopříčky, tak bych šel i do většího rozlišení. Myslím si že 34" 2K bude mít jemnost obrazu o něco lepší než 27" FHD. Určitě bych se už nemohl dívat na horší jemnost než mám na 27" 2K.
 
Zifi
Rozlišení na TV bych asi v tomhle případě nedával jako příklad. Samozřejmě záleží na velikosti obrazovky a také vzdálenosti z jaké se na TV díváš. Takže když se díváš z dálky tak ti potom může přijít 4K a 2K či dokonce 1K srovnatelné
 
Hot_Dog
Mám 2K 144Hz Gsync 27 palců a ze vzdálenosti, ze které na ten monitor koukám (60-80cm?) teda jednotlivý pixely spíš nevidím... Ikdybych je viděl, stejně mám zapnutý 4xAA, který to vyřeší... S identifikací již nemám problém... Takže za mě taky 2K 120Hz radši, leda bys měl peníze nazbyt a chtěl utrácet...
 
Rumcajs
Zifi napsal:

Rozlišení na TV bych asi v tomhle případě nedával jako příklad. Samozřejmě záleží na velikosti obrazovky a také vzdálenosti z jaké se na TV díváš. Takže když se díváš z dálky tak ti potom může přijít 4K a 2K či dokonce 1K srovnatelné
Ano Zifi, jenže já mluvil o barvách. O barevném rozlišení. To je v tomto případě, podle mě, důležitější.
 
Zifi
Chápu co jsi chtěl zdůraznit. Jen jsi to podle mě neudělal úplně korektně
 
Tapi
Díky kluci za reakce. Když jsem si před dvěma lety vybíral LCD, tak jsem dal také přednost 2K@120Hz. Musím říct, že 120Hz byl výrazný posun (před tím jsem měl FullHD@60Hz). Osobně by se mi tedy také vzdát se vyšší frekvence nechtělo.

No zdá se, že se zatím nic moc nezměnilo a nemá asi cenu hledat lepší LCD. Snad jen bych osobě raději IPS než TN, ale vzhledem ke zvažovanému headsetu VR (ať už v blízké, či vzdálenější budoucnosti) své LCD asi zatím řešit nebudu Úsměv
WARBIRDS-BLOG.CZ
http://www.warbir...
 
Richi
Rumcajs napsal:
.... Radši 2K monitor s 144Hz a alespoň IPS technologií ....

Myslel jsem, že IPS by měla být nejlepší?
Totiž TV máme VA a nevidím žádný problém, dokonce ani s nějakými úhly pozorování. Barvy dobré. Nad monitorem taky do blízké budoucnosti dumám a VA mi, podle zkušeností s TV, příjde možná i lepší než IPS. Prohnuté monitory jsou VA.
Samozřejmě, pokud jsi nemyslel "alespoň IPS" v porovnání s OLED.
 
Rumcajs
Myslel jsem "Jen ne TN". Těch technologií je celá řada. IPS má slušné pozorovací úhly, VA (MVA) mají snad lepší barvy. TN je nejrychlejší, ale má nejhorší barvy.
Pak jsou tu ty modní technologie OLED a QLED. OLED je hezká, ale asi je problém s tím, že ty pixely degradují. Každý ten pixel září sám za sebe, takže když je zhasnutej, je fakt zhasnutej. QLED je vytuněná LCD technologie - no těch panelů s podsvícením. Tedy černá je furt tak nějak šedivá, protože to podsvícení se nevypne.
Zkrátka aktuálně je to tak, že nejlepší barvy a kontrast má OLED.
LCD displeje (všechny ty ostatní technologie) mají podsvícení a tak v černé barvě nemůžou tak úplně bodovat.
Ale ideální panel není, každá technologie má svoje klady i zápory. Ale rozhodně v tom nejsem expert. Nicméně tu OLED telku máme doma a rozdíl je prostě vidět.
 
Fecht
jakou máš tu tv OLED konkrétně kterou značku a model.Jak dlouho A jaké máš zkušenosti díky. Omlouvám se za odbočení.

PS: Zajímá mě vypalování obrazu
 
Rumcajs
Máme Panasonic TX-55FZ800E. Zatím to máme 2 měsíce, takže vypalování se asi nemělo šanci projevit. Taky jsem to studoval, taky mi přišlo, že 2 roky záruka je málo. Našel jsem ale články, kde říkali, že to by to muselo běžet od rána do večer a furt ten samej kanál, aby se tam vypálilo nějaké to logo. Že to při normálním použití vydrží mnohem dýl. No nevím, jako rozumím tomu, ale úplně klidnej nejsem. Jak jsem psal, drahá to moc chtěla, tak jsem na to kejvnul, nakonec ona na to kouká, já jen občas. Jsem smířenej s tím, že to třeba za 5 let zas vymění.

Jinak zkušenost je dobrá. Nebudu popisovat ovládání televizky. V tom se moc nevyznám, prostě přijdu, sednu si do křesla a na dálkáči dycky zmáčknu nějakej čudlík a ono to začne něco dělat. Ale obraz je o třídu lepší než u jakékoli LCD. Jednak barvy jsou živější. A především to má super podání černé a bíle a vůbec černobílé. Hodně je tohle znát třeba na těch dokumentech o druhé světové, kde je toho v barvě málo a na LCD ty černobílé záběry působěj jak duchařina, ale na OLED je to jak v kině.

Chce to ale vidět naživo. Protože vlastní oči jsou vlastní oči. No a zde je největší úskalí. Přijdete do showroomu a tam běží sbírka televizek a na nich nějaký demíčka. No a ty demíčka jsou demíčka od toho, aby zvýraznily silné stránky těch svých televizek a potlačily slabé stránky. Navrch vám to posílaj v nevošizeném 4K. No a to asi doma bude jinak. Nebudete vejrat na demíčka, ale pustíte si něco normálního. Dost možná budete mít HD signál (ani ne full HD, ani ne 2K). A ono to najednou bude jiné než v tom showroomu. Hmm, no tak pak se blbě volí.
 
Richi
My kupovali Sony 49XF9005. A byla to docela fuška. 55 a více jsme nechtěli, ale chtěli jsme 100Hz display. Samsung dělá 100Hz až od 55 a ostatní taky nic moc.
První OLED od LG byly nedávno od 30k kč.
 
clone9cz
Dle mého jednoduchá matika. G-sync je silné při nízkých fps. Čím větší rozlišení a pomalejší GPU, tím více G-sync je třeba.
Na frekvenci monitoru ani tak nezáleží, pokud nehrajeme profesionálně FPS.

Ano, 100Hz a 120Hz CRT monitory existovaly už před LCD a to nám před 15 lety stačilo i s v-sync, když to neutahalo grafiku.

Kdo se rád kochá nejlepší kvalitou v nastavení her, i při nízkých fps, tak ať to tlačí do G-sync skrz celou sestavu. Kdo potřebuje snížit input lag, tak ať se na G-sync vykašle, protože s vyšší obnovovací frekvencí se snižuje i input lag a G-sync už není tak výrazným přínosem, pokud si člověk nekoupí nějaký LCD s přiblblym post procesem.
Kompromis mezi oběma je nejdražší. Ovšem záleží i na tom, zdali si kupujete monitor na 3 nebo 10 let. 4K na 60Hz ale bude stopka pro vyšší fps, i když se zvedne výkon grafiky. Všechno se dá ale prodat nebo poslat dál.
 
http://www.wwii-illusion.net
Zifi
Nastavím si frekvenci monitoru třeba na 120 Hz. Například mi FPS kolísají od 120 do 90. Pokud mám FPS 120+. Tak je to krásně plynulé, ale pokud mi FPS kolísají pod 120, tak vidím nesnesitelné trhání bez G-Sync. Takže pro mě je G-Sync i ve vysokých FPS obrovský přínos. Ale vysoké FPS nejsou podle mě u letounových simů, tak zásadní jako u závodních. Kde úspěch záleží na precizním trefování apexů
Upravil/a Zifi dne 23-07-2019 11:57
 
Zifi
Ano pokud budu mít dostatečně výkonný HW, který mi zajistí počet FPS nad Hz monitoru, tak není G-Sync potřeba.
 
Fecht
Fecht napsal:

jakou máš tu tv OLED konkrétně kterou značku a model.Jak dlouho A jaké máš zkušenosti díky. Omlouvám se za odbočení.

PS: Zajímá mě vypalování obrazu


Díky za odpověď škoda že nejsi větší uživatel Zajímalo by mě hlavně použití DLNA.
 
Rumcajs
Jsem DLNA zkoušel kdysi před lety v dobách, kdy to byla novinka. A něco to dělalo, ale nespolehlivě. Ty začátky byly takové strastiplné, tak jsem se na to pak již vybodnul. Aktuálně to řeším tak, že mám u televizky NUC od IBM. Takže jen přehodím zdroj z HDMI 1 na HDMI 2 a přehraju cokoli co potřebuju.
 
Richi
U naší Sony funguje DLNA v pohodě. V TV mám flash disk s nějakými filmy a zbytek jde z kompu.
Ono totiž, mám Win 8.1 a ten WMP neumí přes DLNA filmy v MKV nebo externí titulky, umí to prý až Win 10.
Mám tu staženou nějakou jinou aplikaci, která prý tohle už zvládne, ale ještě jsem ji nepoužil. Nějak mi to stačí.
Jak to chápu já, lze se z TV přes DLNA dostat kromě hard disku i k USB externímu disku v kompu, ale nevím, jestli TV ten dlouhý seznam videí dokáže vůbec zpracovat.
Takže já si v kompu nechám nějakou seriálovou sérii, třeba Halo, Halo nebo MASH, a na flashku lupnu pár filmů které si můžu pustit.
USB disk s filmy a zálohou dat do TV vůbec nestrkám.
Samozřejmě NAS je další možnost řešení.
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

16-04-2024 11:52
To jsou Jaromíre defekty z realtime anti-anti-ads google teroru. Chyba není na tvém přijímači. Už před 3 rokama jsem Chrome definitivně odinstaloval a přešel opět po 20 letech na FF

12-04-2024 16:25
Pořídil jsem si Arctic Liquid Freezer III 360. Poměr cena/výkon asi nepřekonatelný. Uchladilo to 300W po dobu 10 minut.

07-04-2024 21:31
Taky vám v prohlížeči Chrome vyskakují artefakty?

19-03-2024 14:59
Mrknutí

16-02-2024 16:54
1stCL .. forever :-)

15-02-2024 13:46
Chtěl jsem tu napsat výborný fór o České poště, ale mám obavu, že by vám to nedošlo.

02-02-2024 12:17
Nj, na rozdíl ode dneška tehdá ještě nešetřili.

29-01-2024 14:14
Dej vzorek.

29-01-2024 13:41
Rád bych tu napsal pár chemických vtipů, ale bojím se reakcí...

29-01-2024 12:29
Phantom bolševické promo Úsměv https://youtu.be/.
..

34,725,371 návštěv