November 21 2024 17:38:21
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 7

· Piloti on-line: 1
magot

· Registrovaní piloti: 2,747
· Nejnovější pilot: carramba66
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Arduino micro - kolik přepínátek a os to unese?
kvitek
Ahoj bastlíři. Narazil jsem na destičku Arduino micro za 3$, která se prý obzvláště hodí na postavení herních ovladačů.

Vůbec těmhle elektrickejm věcem nerozumím, tak by mě zajímalo, kolik přepínačů, tlačítek a os by se na to dalo připojit?

Mám totiž takovou překližkovou desku, do které bych chtěl nasázet pár (no dobře, co nejvíc) páčkových přepínačů, zapojit to do toho arduina a mít tak něco, co by simulovalo pravou stranu kokpitu v DCS Mig-21.

LesniHU
Mam trochu pocit, ze pokud se musis na tohle ptat, tak to neni projekt pro tebe. Nadratovat pripojeni tlacitek asi jeste pujde, ale naprogramovat jednocip, do ktereho neni videt, proc to napoprve nefunguje, nemusi byt vubec trivka.

Knihovna umi:
Buttons (default: 32)
Up to 2 Hat Switches
X, Y, and/or Z Axis (up to 16-bit precision)
X, Y, and/or Z Axis Rotation (up to 16-bit precision)
Rudder (up to 16-bit precision)
Throttle (up to 16-bit precision)
Accelerator (up to 16-bit precision)
Brake (up to 16-bit precision)
Steering (up to 16-bit precision)
ale hadam, ze pri trosce schopnosti by se dalo docilit vic tlacitek (kdyby slo jen o ne), kolem stovky, rekl bych. Pripadne kolem tech triceti ctyriceti tlacitek a 7 os. Pripadne vic os, s trochou snahy. A s par kompromisy.

Pokud neni cilem to samotne bastleni a uceni se techhle veci, durazne bych doporucil sehnat par vyrazenych usb joysticku a pouzit jejich elektroniku (vzdycky odejde nejdriv mechanicka cast).

kvitek
To programovánipí samotné by mě zas tolik netrápilo, protože se na internetu povalují knihovny, které by to měly hodně automatizovat. Spíš mi šlo o ten hardware - když píšou 20 digital i/o pins, kolik on-off-on přepínačů se na to dá zapojit, když každý má tři nožičky?

Tady jsem na tom stejně jako se starýma joystickama - klidně vykuchám starej logitech 3d pro, ale nevím, co kam připojit a z tohohle pohledu mi přišlo to arduino jako líp zdokumentované. Bohužel v jejich příkladech vždycky zapojí jenom jednu věc - jedno tlačítko, jeden přepínač, jeden rotační enkodér. Kdybych měl na jedno arduino dostat třeba 4 přepínače, tak se na to vykašlu. Kdyby se jich ale dalo zapojit 20, tak už o vypadá zajímavě.

Není to otázka života a smrti, prostě se náhodou potkalo několik věcí, jako článek o arduinu, kus překližkové desky a pohled na plynovku od warthoga.

magot
a proč si nepořídíš Mjoy16?

LesniHU
Logitech budes kuchat tak, abys videl, ktery kablik vede ke kteremu tlacitku.

Tripolohovy prepinac jsou jen dve tlacitka ovladana jednou packou.
Na 20 pinu das v zakladu 20 tlacitek, tj. 10 tripolohovych prepinacu. Zagoogli pulldown nebo pullup resistor.
Nebo muzes pouzit dva piny jako vystup a 18 jako vstup a mezi to se vejde 18 takovych prepinacu. Nebo tri vystup a 17 vstup, 25 prepinacu. Nebo 10 vystup a 10 vstup, 50 prepinacu.

Nektere I/O piny nemusi byt nutne univerzalni a volne k pouziti timto zpusobem.

Fiks
Mám pocit,že už to tady někde zmiňoval Loupežník: http://simhq.com/...ost3899105
Případně zde ve slovenčině :http://www.letkao...#post_5494

Zapojení,ovládací software atd.

clone9cz
magot napsal:

My víme, že si tu četl o problémech Mjoy16 s usb porty a Windows 10, takže proč Mjoy16? Protože to byla jednoduchá odpověď, kterou zvládne i magot?

http://www.wwii-illusion.net
kvitek
Kluci, díky, už v tom začínám mít jasno.

Odkazy od Fikse jsou parádní - všechny ty střípky informací, na co jsem narazil, jsou tady pěkně na jedné hromadě.

magot
clone9cz napsal:

magot napsal:

My víme, že si tu četl o problémech Mjoy16 s usb porty a Windows 10, takže proč Mjoy16? Protože to byla jednoduchá odpověď, kterou zvládne i magot?

MJoy má problémy s USB porty nejen ve windows 10 ..
Proč Mjoy? Páč si skrze to uděláš snadno tlačítkový/ přepínačový/ axis pult. Máš k tomu hotovej sw, nemusíš nic řešit. Mjoy funguje spolehlivě bez problému, jen ho v některých portech vidle nenačtou. To není nic tragickýho. Po načtení vidlý jen restartuješ port a načte to.

Naproti tomu arduino bych vybíral kdybych chtěl řešit např. digi displeje, lcd, atd.. kde bych si to mohl naprogramovat.

Rumcajs
Mě tedy mjoy funguje dobře. V USB 2.0 portu se načte vždy. Kroutíci a čudlíci to umí a víc od toho nechci. Víc jsem si napsal v svém ovladači, který ale pracuje s jakýmkoli HID. Tedy od periferie skutečně nechci nic víc, než pár os a čudlíků. Na to mi Arduino přijde jako kanon na vrabce. Zas je ale docela levné. Za sebe to ale vidím tak, že pro lítací periferii nechci nic řešit. Prostě zarazím to do USB a nečekám nic víc nic míň, než to to bude fungovat. Nechci si s tím hrát nedejbože to ještě programovat, či hledat zoufale na netu, jak nam nahraju nějaký švihlý soft, který snad bude fungovat.
Non est specifica

magot
Přesně.
Btw, zde kdosi započal A2DCS most mezi DCS a arduino.
Zřejmě to bude chtít udělat debug a nějakou tu záplatu ..

zdroják
https://github.co...urya/A2DCS

Hot_Dog
Nevím nic o problémech Mjoy16 s Windows 10, sám provozuju bez problémů. Ozkoušeno na několika PC s windows 10 + nikdo, kdo si ode mne pořídil, si nestěžoval... Jestli o něčem víte, dejte prosím vědět.

Ohledně USB portů, problém je v tom, že MJoy16 pracuje s 5V logikou, nicméněš USB linky data+ a data- mají specifikaci na 3,3V logiku přesto, že USB napájení dává opět těch 5V. To je v MJoy řešeno pomocí zenerových diod, které snižují napětí právě na těch dvou datových linkách, nicméně i tam je chyba v původním návrhu MJoye od samotného jeho autora, který tam sice správně dává zenerky na 3,3V, ale konkrétní typ, který doporučuje je na 5,1V, výsledkem čehož nesníží to napětí na požadovaných 3,3V ale zhruba na nějakých 4 - 4,5V. Některé usb porty si s tím dokáží poradit, některé ne. Ve všech MJoyích ode mne jsem proto použil jiné zenerky, které napětí snižují zhruba na těch 3,3V, což bylo ozkoušeno, že funguje na naprosté většině USB portů.

Nicméně i přesto se může stát, že na nějakém USB portu to MJoy16 ode mne nerozezná, konkrétně zrovna Rumcajs mi psal myslím, že mu to nefunguje na nějakém USB3 portu. Stát se to muže, tohle sniživání napětí zenerovou diodou není zrovna super moderní přístup, dále USB pro MJoy je napsáno ve specifikaci USB 1.1 emulací GPIO pinů, což je také přístup poplatný době kdy MJoy vznikl, takže ano, může se najít port, který si s MJoyem nerozumí.

Má to ale velmi jednoduché řešení, každej komp na kterym jste schopní hrát simulátor má minimálně několik různých USB portů, proto zapojim jinam, kde funguje. Případně kdyby se zcela náhodně stalo, že to nefunguje na konkrétním PC v žádném portu, čemuž skoro nevěřím, prostě zapojím MJoye přes nějaký USB HUB za pár stovek, který to zvládne... Jinak by ale neměl být jakýkoliv problém provozovat MJoy na moderním PC s operečním systémem Windows XP a výše...

Sorry trochu za off-topic k názvu vlákna.
Upravil/a Hot_Dog dne 27-02-2017 13:30

Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 14.6.-16.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

31-10-2024 09:57
ČTK: Z dosud nezjištěných příčin se dnes v noci zřídilo letadlo na solární pohon.

21-10-2024 20:04
Intel vydal novou aktualizaci mikrokódu.

02-10-2024 14:07
To není dobrá myšlenka. Belzebub každého stáhne do pekel a přes zvolené zástupce i nás obyčejné lidi. Vyděšený

27-09-2024 11:19
Pokud ti co zvolím budou plnit svůj program, ať se klidně spojí i s Belzebubem.

26-09-2024 16:00
Kdokoliv bude v koalici s kýmkoliv. Jím nejde o smysl, ale o prachy a to politiky spojuje.

25-09-2024 16:44
Příští volby vyhraje ANO a bude v koalici s ODS. Ostatní strany budou v opozici.

23-09-2024 08:17
Prognostik z tebe už nebude. Úsměv

19-09-2024 19:18
Jelikož se blíží ten čas, tak bych jen skromně řekl: Nacionalisti všech zemí, vyližte si prdel! Šklebící se

13-09-2024 15:43
Kroměříž a Olomouc - Pravděpodobnost 3. povodňového stupně >90%

12-09-2024 16:09
A toto je noční můra Troubek: https://hydro.chm.
..ekt/307354

36,007,202 návštěv