March 28 2024 23:02:57
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 5

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,743
· Nejnovější pilot: Thehealthreviews23
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2: Battle of Stalingrad (letový bojový simulátor z období bitvy o Stalingrad) » IL-2: BoS diskuse
 Vytisknout diskuzi
Battle of Stalingrad - žvanírna !!!Locked!!!
AJaromir
Protože Thunderbolt je prostě nejlepší letadlo. Šklebící se Nechápu, proč se dnes lílá v F-35, když mají takový technologický zázrak.
 
1stCL_Fucida
Ten druhý odstavec je cool Úsměv.

Po cca dvou letech hlasitého komunitního nadávání na rozdílné modelování rozptylu u sovětských a německých letadel revidovali vývojáři svůj pohled na věc Úsměv. Heureka Úsměv.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
 
Ajvn
Modelování rozptylu.
Cože si pod tímto výrokem představit? Je to Čínsky?
 
1stCL_Jiricek
Ajvn napsal:

Modelování rozptylu.
Cože si pod tímto výrokem představit? Je to Čínsky?

Pokud se nepletu šlo o to, že tvůrci použili historická data z měření rozptylu zbraní resp. historické normativní požadavky. Potíž je v tom, že německá norma určovala maximální přípustný "rozptyl na dávku" (tuším deset ran), zatímco ruská norma měřila nepřesnost jediného vystřeleného náboje. A jak známo - zahřátá hlaveň má roztpyl větší. Takže bez hlubšího zkoumání to vypadalo, že německý standard (norma) v přesnosti je mírnější než ruský. Ti, co se v německých érech nemohou trefit na 200 metrů a sami od rusů nakupují na kilometr usoudili, že je to touto nepřesností Úsměv My ostatní s tím nemáme problém - střílíme na 100 metrů a brejkujeme na 1100 metrů. A je po problému Úsměv


Já mám obavu z jiné věci. Skupina nás se slabšími počítači zatím utrpí újmu na hratelnosti pokaždé, když se přijde s nějakou grafickou "optimalizací". Největším kamenem úrazu a zabijákem hratelnosti jsou současné mraky. Na pozadí nové techniky a měst možná uniklo pozornosti, že mraky na obrázcích vypadají jinak. Jako mraky. Pokud to nedomalovali ve fotoshopu, pak to vypadá, že je předělali. Což pro řadu pilotů s výběhovou technikou znamená, že odchází do leteckého důchodu Smutný

forum.il2sturmovik.com/uploads/monthly_2018_09/Town_2.jpg.7bd4b7cc4d5022dec10f91319f51686a.jpg
Upravil/a 1stCL_Jiricek dne 22-09-2018 09:35
 
magot
neměli ty mraky bejt náhodou už nad Kubání?
forum.il2sturmovik.com/uploads/monthly_07_2017/post-1464-0-81844000-1500621640.jpg
 
1stCL_Jiricek
magot napsal:

neměli ty mraky bejt náhodou už nad Kubání?

Hmm, hmm. A jsou už nad Kubání? U mě tak teda nevypadají. Ale možná to jenom nějak začarovali gamou a kontrastem... Jako kdyby jo, znamenalo by to, že si Bodenplatte nakonec i pořídím Úsměv
 
Ajvn
Aha dík.
 
Baron
1stCL_Jiricek napsal:
Já mám obavu z jiné věci. Skupina nás se slabšími počítači zatím utrpí újmu na hratelnosti pokaždé, když se přijde s nějakou grafickou "optimalizací". Největším kamenem úrazu a zabijákem hratelnosti jsou současné mraky. Na pozadí nové techniky a měst možná uniklo pozornosti, že mraky na obrázcích vypadají jinak. Jako mraky. Pokud to nedomalovali ve fotoshopu, pak to vypadá, že je předělali. Což pro řadu pilotů s výběhovou technikou znamená, že odchází do leteckého důchodu Smutný


Zavisi od toho na aku kvalitu mas nastavene nielen mraky ale vseobecne nastavenie kvality. Ja tieto mraky v IL2 mam. Tiez je ale pravda, ze mam nastavene vsetko na maximum, teda na Ultra atd.

Co sa tyka optimalizacie - nemyslim, ze by to bolo az ake zle, pomerne dost ludi lieta na relativne slabych masinach. Vratane testerov z Ruskej federacie. V podstate staci mat dost RAM. Osobne povazujem 4 GB RAM za nesmierne malo. Treba mat aspon 8 GB. No a samozrejme GK ktora to utiahne. GK s 2 MB je tak na hranici, i ked aj s tym niektori lietaju. Ovsem grafiku potom maju hodne - a to myslim naozaj hodne - orezanu.

Ak so mozem opytat - aku mas konfiguraciu?
Hals - und Beinbruch!
 
1stCL_Jiricek
Baron napsal:
Zavisi od toho na aku kvalitu mas nastavene nielen mraky ale vseobecne nastavenie kvality. Ja tieto mraky v IL2 mam. Tiez je ale pravda, ze mam nastavene vsetko na maximum, teda na Ultra atd.

...

Ak so mozem opytat - aku mas konfiguraciu?

Mám i5 2500, RAM 8GB, GeForce GTX 770. Slabou stránkou bude zřejmě monitor - nevidím

Jakš takš mi to chodí. Mám vše Ultra (global, stíny, tráva). Landscape dist. x4 a Horizontal draw distance 40km. Ostatní featury vč. vert. synchronizace mám naopak vypnuté.

Jediné, co jsem musel stáhnout na medium, jsou skutečně ty mraky. S nastavením na High mi zamrzá hra. Tedy - zamrzá i na medium, ale řádově méně. Ostatní nastavení nemají ani zdaleka takový vliv jako právě ty mraky.

Nicméně až do posledního patche mi to nemrzlo a létal jsem s mraky na max. Ale to, co vidím na obrázcích, jsem stejně nevídal. Ale jak říkám - možná je to jen vhodně nastavenou kamerou, kontrastem apod.
 
Zifi
Pravděpodobně půjde o velikost VRAM ( velikost paměti grafické karty). S tímto nastavením by si to mohlo brát více než 2.5 GB. S tím souvisí i nastavení vyhlazování o kterém jsi nepsal. Při jednom testování GTX 960 2GB mi hra zamrzla pravidelně po několika sekundách na Kubáni. Pravděpodobně při překročení 2 GB VRAM. Na vině byl nejspíše nedávný ovladač GK.
 
Baron
Bude to nastavenim Jirko. To je ako so zrkadlami - na zjednodusenom nastaveni vidis v zrkadle iba zem/more/oblohu bez vlastneho stroja. Na maxime je tam vsetko, ale zase to berie vykon. Tak je to aj s nastavenim mrakov. Ako som uz pisal predtym, 2 GB je velmi malo, chcelo by to aspon 4GB. Pred upgradom GK som mal GTX 670 so 4 GB a lietal som na maximum i mraky. No, zeby som mal nejake zavratne FPS nemozem povedat - obzvlast nad Kubanou, Moskva Stalingrad boli v pohode - ale hodne pomohlo 16 GB RAM. Mozno by stalo za uvahu znizit alebo vypnut vyhladzovanie, pozriet, ci nemas omylom zaskrtnute dual GK a VR, dat nastavenie na Balance. Tiez si pozri nastavenie zvuku, ak ho mas na maximalnych hodnotach kvality, moze ti uberat vykon. Tiez si pozri, ci mas nativne nastavenie obrazovky a zobrazovanie na celu plochu. No a pochopitelne programy v pozadi, tie dokazu ILa spolahlivo poslat ku dnu, zvlast AV programy a Windows pri update (v AV odporucam dat vynimku na IL, ale to uz asi mas). Tiez zavisi od toho, aky mas Windows. Myslim tym aktualny stav OS, nie verziu, na W7 a W10 som nevidel ziadny rozdiel vo vykone IL2 (XP som netestoval). V kazdom pripade, chcelo by to upgrade HW. Chapem, ze je to otazka financii. Pripravovane zmeny grafiky v IL su sice nadhera, ale na slabom PC si ich velmi neuzijes, i ked lietatelne to bude. Treba povedat, ze testy prebiehaju aj na slabsich konfiguraciach ako si uviedol. V kazdom pripade casom bude treba ist do upgradu PC, aspon GK a RAM. Ale hlavne GK.

Len pre informaciu, na com testujem: I7 2500K, 16 GB RAM, GK GTX 1080 Ti 11GB. Zapnutu mam i synchronizaciu obrazu.
Hals - und Beinbruch!
 
Zifi
Hraje prakticky vše na plno. Tak asi nemá problém s nedostatečným počtem FPS.
 
Baron
Nepisal som o FPS.
Hals - und Beinbruch!
 
Zifi
Má problém, že nevidí. Ale velikost a rozlišení monitoru neznámé. Třeba potřebuje jen oprášit obrazovku
 
1stCL_Jiricek
Barone, díky za zprávu a všechny tipy. Zkusím stručně odpovědět:

1) chápu, že můj počítač není na špici a že nemůžu čekat zázraky. Nečekám je. Jak psal Zifi: nastavení mám prakticky na max. Takže v tuto chvíli si "skoro" na nic nestěžuju :) A do posledního či předposledního patche - kdy jsem létal i s mraky na max - jsem si stěžoval ještě méně :)

2) abych odpověděl na nezodpovězené: FPS mívám 60-90, tzn. bez problémů. Nicméně tomu ukazateli ve hře moc nevěřím, protože když se hra / počítač začnou sekat tři obrázky za vteřinu, pořád mi to tvrdí, že mám FPS 60.

3) Antialiazing mám na max. V támci laborování s výkonem jsem si s tím hrál, ale při nižších hodnotách už nerozeznám Pešku od Išaka. Z letadel se stanou krabice a nejde odhadnout ani tvar, ani vzdálenost. Antialiazing na max. je dle mého nutností.

4) monitor 27" Acer G277HLBid (1920x1080, IPS antireflexní LED, 100M:1, 250cd/m2, 4ms). Samozřejmě létám na nativním rozlišení. Nicméně tady myslím je hlavní můj problém: monitor má vyblité barvy, pocitově slabý kontrast a dlouhé šmouhy za pohybujícími se objekty.

5) S čím jsem vždy měl problémy byly dvě věci:
a) dilatace času na přetížených serverech
b) špatná viditelnost. Letadla mi mizí proti podkladu (zemi, obloze). Směrem nahoru jsem se úplně přestal rozhlížet, nemá to smysl, nic tam nevidím. A teď nemyslím problém s mizením na popředí mraků, kde je chybka hry. Nevidím "obecně". Věřím, že je to kombinací GK a monitoru.(před GTX 770 jsem měl Radeon R9 270X 2GB. Měla lepší barvy, ale horší rychlost)

6) dnes jsem řešil jen ty mraky na obrázcích, které u mě ve hře vypadají jako vařící se chomáčky vaty (i při nastavení na max), kdežto na obrázcích vypadají jako solidní kumuly s konturou a vykreslednou základnou. Odtud jsem soudil, že s grafikou mraků chystají změny.

7) chápu ale, že programy se neoptimalizují na výběhové počítače. Na druhou stranu - simulátorové lítání skomírá a bojuje o přežití. Pokud si letuchtivec musí koupit hru za 1.500 Kč, má to šanci. Ale pokud si musí koutpit hru za 1500 Kč a k tomu upgradovat PC za 10-20.000 Kč, šance spíše není. Přijde mi, že přicházejí o řadu kupujících jen tím, že je prostě vyřadili potřebou upgradu.

Na druhou stranu chápu, že on-line segment je okrajová záležitost a že off-line hráči snížení nastavení grafiky tolik nebolí, protože nemají s kým srovnávat a nehendikepuje je to. A že mít 4D texturu chybně napolohovaných nýtů je pro ně důležitější, než aby letadla před mraky nemizela.

V každém případě jsem dalek toho soudit něčí obchodní strategie. Asi vědí lépe než já, co dělají a proč. Jen si tady jen pláču, že ve své oblíbené hře létám po slepu a smiřuju se s tím, že s příchodem Bodenplatte jdu od válu... :D
Upravil/a 1stCL_Jiricek dne 23-09-2018 10:59
 
Baron
Hodne casu (a tym myslim naozaj hodne) sa venuje optimalizacii. Takze po BP urcite nekoncis tym som si isty. Úsměv
K monitoru - no, to moze byt problem Smust ist do jeho setupu apohraj sa s nastaveniami, pripadne vyskusaj nestavit farebnost v setupe karty.
Hals - und Beinbruch!
 
Rumcajs
To máš těžký Jiřičku. Kdyby produkovali sim, který by byl optimalizován pro PC 10 let staré s povadlým ochablým monitorem, zas by to asi nikdo nekupoval s poukazem na to, že to vypadá jak před 10 lety.

Stran monitoru. Jsi úplně přesně popsal příznaky. Je to monitor, který má mizernou schopnost rozlišit sousední barvy natož asi odstíny šedé. Navrch má tragicky pomalou odezvu, když zanechává ty dlouhé šmouhy. Rozuměj, dlouhá šmouha za pohybujícím se objektem říká, že to je fakt vykopávka z doby prvních LCD monitorů. To se nedá vylepšit sebelepším simem. To je skutečně problém s monitorem.

Výkon, nevýkon. No prostě to tak je, ty PC sice vypadají napohled stejně jak před lety, ale uvnitř se to furt dost výrazně vyvíjí. Jasně, furt je v tom i5 a nějaké GTX, ale ... ale vony ty nové i5 a nové GTX jsou výkonem někde jinde. Navrch ta zatracená paměť, která, když je jí málo, znamená propady všeho možného. Jak píšeš, že ti to ukazuje vysoké FPS, ale přitom to škube jak obrázkový kalendář, no tak to je dost možná právě tohle. Grafika sice generuje 60 snímků za vteřinu, ale CPU ji nezásobuje dalšíma frejmama, páčto CPU čeká věčnost na to, až se někde něco uvolní nebo stáhne z disku ...

Zkrátka si nemyslím, že by kucí, co dělaj BOSko nemysleli na svoje zákazníky. Myslej na ně bych řekl často. Ale musej dělat jeden produkt pro všechny.

Řešení ale existuje. Vem brigádu někde na nádraží, po večerech vykládej vagony a za takto nashromážděné jmění to svoje PC vylepši. Nakonec třeba by ani nebylo nezbytně nutné, bys to celé kupoval fakt nové (i když ti nic jiného nedoporučuji). Možná by se dal sehnat rok dva starý monitor a vnitřek počítače. Třeba by to bylo za polovinu.
 
Aces_Wild
1stCL_Jiricek napsal:
7) chápu ale, že programy se neotpimalizují na výběhové počítače. Na druhou stranu - simulátorové lítání skomírá a bojuje o přežití. Pokud si letuchtivec musí koupit hru za 1.500 Kč, má to šanci. Ale pokud si musí koutpit hru za 1500 Kč a k tomu upgradovat PC za 10-20.000 Kč, šance na rapidně klesají. Přijde mi, že přicházejí o řadu kupujících jen tím, že je prostě vyřadili potřebou upgradu.

Skomírá letání s prvky simulace...
Tvoje i5-2500 je na trhu 7 let, z toho 5 let přesluhuje. Celá sestava je na úrovni minimálních doporučených HW požadavků. Vývojáři zkrátka nevyvíjí produkty pro 7 let starý HW. Naštěstí.
 
petsild
Spíš nastav detaily... tak abys měl konstantní fps, co možná po celou dobu letu.
Tedy uberu na AA, nebo ho vypnu úplně a zapnu raději v NCP pseudo FXAA, který ti neubere na výkonu.
Hlavně začni pokukovat i po novém monitoru, ten tvůj má strašný time response a vysoký input lag, to je další nepříjemnost při létání.
img25.rajce.idnes.cz/d2502/15/15475/15475408_671c3d189a72430840e88702444950a4/images/DCS.jpgimg25.rajce.idnes.cz/d2502/15/15475/15475408_671c3d189a72430840e88702444950a4/images/DR_2.jpgimg33.rajce.idnes.cz/d3302/16/16984/16984634_736d48680dbea871c244e75c34d27f32/images/SClogom.jpg
 
1stCL_Jiricek
Baron napsal:

Hodne casu (a tym myslim naozaj hodne) sa venuje optimalizacii. Takze po BP urcite nekoncis tym som si isty. Úsměv

Ale jo, já klukům věřím, že dělají, co mohou. Ale to neznáš afinitu mého počítače k upgrejdům. Asi jen dva upgrejdy se u mě obešly bez problémů. Buď nefunguje instalátor, nebo začne hra padat, nebo ze posere něco v registrech, nebo se mi smaže nastavení, nebo rozhodí grafika... A témeř všechny grafické změny mi způsobily újmu na hratelnosti, tzn. buď na viditelnosti nebo kvalitě obrazu. Bude to znít neucitvě, ale (v mém případě) byla grafika nejlepší při prvním vydání. Všechny změny po tom už byly jen k horšímu. Opakuju ale - chápu, že je to můj problém mého počítače. Ale zkrátka (v mém případě) je faktem, že každá optimalizace mě bude bolet, to je zkušenost.


K monitoru - no, to moze byt problem Smust ist do jeho setupu apohraj sa s nastaveniami, pripadne vyskusaj nestavit farebnost v setupe karty.

Tak to víš, že jsem si s nastavením pohrál. Ale nic lepšího než default jsem nevykombinoval. Kdžy hýbneš gamou, vídíš lépe proti tmavému a hůře proti světlému nebo naopak. Ale nikdy nespravíš oboje. Když zvetšíš kontrast, ztmavne to a tmavé věci přestanou být k rozlišení. A když svedneš světlost vyblije se to a světlé věci přestanou být k rozlišení.

Budu mít v BoXku nalétáno přes tisíc hodin, takže o nějakou tu optimalizaci jsem se fakt pokoušel. Zatím marně.

Znovu ale díky za tipy a snahu.
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

19-03-2024 14:59
Mrknutí

16-02-2024 16:54
1stCL .. forever :-)

15-02-2024 13:46
Chtěl jsem tu napsat výborný fór o České poště, ale mám obavu, že by vám to nedošlo.

02-02-2024 12:17
Nj, na rozdíl ode dneška tehdá ještě nešetřili.

29-01-2024 14:14
Dej vzorek.

29-01-2024 13:41
Rád bych tu napsal pár chemických vtipů, ale bojím se reakcí...

29-01-2024 12:29
Phantom bolševické promo Úsměv https://youtu.be/.
..

05-01-2024 17:45
Z 2:5 na 8:5.... zázrak

21-12-2023 16:25
Já jsem rád, že BMW potvrdilo, že moje letitá motorka si s tím poradí a nemusím to řešit :-)

21-12-2023 15:59
Ještě mohu kupovat Natural 98, který má ETBE. Nebo ještě se dá někde sehnat neoriginální těsnění na regulátor tlaku paliva, který bude dělat největší neplechu.

34,598,718 návštěv