May 03 2024 14:31:59
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 6

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
TrackIR + Linux
BP_dFrog
Zkoušel někdo jak funguje TrackIR pod Linuxem - https://github.co...linuxtrack ?

Uvažuji o přechodu na Linux, ale absence oficiálních driverů od Naturalpointu mě trochu odrazuje.
 
Shadowdeath
Udělej si dualboot a měj obojí :-) Windowsy pak užiješ na hry (případně jiné aplikace, které je problematické pod linuxem rozchodit) a Linux na ostatní věci.
"Když umřeš, tak o tom nevíš, ale pro ostatní je to těžké. To samé platí, když jsi debil." ~ autor neznámý
 
Rumcajs
A nefunguje pod Linexm OpenTrack https://github.co.../opentrack? Nezkoušl jsem to, ale podporou Linuxu se chluběj. OpenTrack používá clip libovolné velikosti a defaultně nabízí ten s rozměrama z TIRu. Funkčně je poslední verze porovnatelná s TIRem. Dlouho to trvalo, než vyladili geometrii a Accella filter, ale výsledek je opravdu dobrý.

A co za simy(hry) budeš na Linuxu lítat(hrát)? Nebo snad chceš spouštět Windowsové verze pod emulací?
Non est specifica
 
BP_dFrog
V Linuxu jsem naprostý začátečník, ale Win 8.1 na notebooku a info o Win 10 mě moc nepotěšily. Jak stárnu, víc a víc si vážím "soukromí" a spyware v podobě Win 10 - děkuji, ne. V XP a 7 jsem se dokázal docela pohrabat a vyladit si je k obrazu svému, supergeek ale nejsem.

Jde mi hlavně o létání, joysticky by fungovat měly, jen k TrackIRu jsem nic nenašel. Akorát ten Linuxtrack.

Co se týče her, jde spíš o starší kousky (př. HoM&M III, Jagged Alliance 2, Boiling Point) a pak Il-2 1946 a výhledově BoS/BoM.
 
Rumcajs
Frogu, jestli jsi v Linuxu začátečník, je pak otázka, jak snadné pro tebe bude uchodit hry pod Linuxem. Jsou sice některé hry napsané pro Linux, ale je to spíš taková druhá třetí liga. Takže se to dělá tak, že se pod Linuxem spustí emulace Windows a to umožňuje spouštět Windowsové programy a i hry. Taky je otázka, jakou distribuci zvolíš. Linux je poháněn pocitem vyjímečnosti a výlučnosti autorů z komunity a to se dost blbě snáší se standardizací. Ve chvíli, kdy by se z nějaké distribuce Linuxu stala norma, tihle lidé by o to přestali jevit zájem a našli by si něco jiného. Linux je tedy široký pojem a distribucí je celá sbírka.
Non est specifica
 
autodeath
Linux je poháněn pocitem vyjímečnosti a výlučnosti autorů z komunity a to se dost blbě snáší se standardizací. Ve chvíli, kdy by se z nějaké distribuce Linuxu stala norma, tihle lidé by o to přestali jevit zájem a našli by si něco jiného.

Ugh?! Omlouvam se za poznamku mimo tema, ale co to je za divne tvrzeni? Linux jako hracka s aurou vyjimecnosti je era stara tak 15 let. Decka nepocitam. Ano stale existuje moznost parametrizace jadra na miru, znacna modularnost uzivatelskeho rozhrani (ruzni spravci oken, ruzna desktopova prostedi), moznost tvorby vlastniho OS na miru, ale distribuce typu Ubuntu maji mnohem bliz pojeti Mac OS nez pristupu 'urob si sam'. Sam pouzivam Linux nejakych 20 let, na praci, a to ne kvuli pocitu prislusnosti ke kaste, ale z duvodu bezpecnosti, integrity a stability operacniho systemu, ktery potrebuju pro praci. Windows OS pouzivam vyhradne jako herni konzoli a jak tak koukam na zuzovani privatniho prostoru dalsimi a dalsimi verzemi OS od Microsoftu, nic jen tak menit nebudu. Ubuntu instaluju lidem, kteri chteji mit pristup na Internet, pouzivat PC pro sdileni a vymenu informaci, upravit a spravovat si nejake fotky, zkouknout film a jednou za uhersky rok zplodit nejake umelecke dilo v kancelarskem baliku, coz je drtiva vetsina potreb starsich uzivatelu. Diky virtualizacnim nastrojum bych se tu distribuci nebal nasadit i do mensich firem jako obalku starajici se o bezpecnost, neco malo jsem se tomu poli venoval.
Nechci se venovat souboji na tema ci pravda je ta spravna, jen sem davam info z pohledu vlastni letite zkusenosti.
Jelikoz her hraji minimum, nemam moc prehled, jen jsem zaznamenal progresi v portovani her na linux Steamem (v ramci vyvoje jejich SteamOS), pricemz nektere vysledky vykonove kladne vychazely pro porty. Na poli leteckych simulatory netusim, play on linux aka wine jsem netestoval, herni konzoli (MS Windows) mam, tak jsem tyhle veci neresil, ale intuitivne spise se klonim k nazoru Rumcajze, ze to nemusi vychazet stylem 'nainstaluj a hrej'.
Opentrack by mel jet na linuxu, ale nevidim tam pri letmem kouknuti binarky, takze ty se nejspis kompiluji ze zdrojaku. Zatim jsem nezkousel (Na hrani mam herni konzoli).
Napada mne dualboot. Na beznou cinnost ubuntu, na litani ms windows ciste jako herni konzoli. To se zas tak rychle nerozeserou a vcelku vydrzi.
 
Rumcajs
Stačí se podívat na počet Linuxových distribucí. Na nekompatibilitu jednotlivých distros s ohledem na kde co. Třeba zvuk a Linux je téma samo o sobě. Je toho hodně. K čemu je dobré mít ten bambilion distribucí? Aby měl člověk na výběr? Moje teze (a není nijak originální) je reference na tuto roztříštěnost. Navíc, je to reference na autory distribucí a lidi, co Linux programují. Není to reference na uživatele.
Takže ano, Linux jako volná tvorba je poháněn pocitem výlučnosti. Jsou komerční distribuce, ale i těch je sbírka a nedokážou se standardizovat snad v ničem.
Zrovna právě Ubuntu je trnem v oku tkzv. pravověrných Linuxáků. Četl jsem názory, že pro svět je neštěstí, že se Mark Shuttleworth narodil.
Kdyby byl svět Linuxu konsolidovaný a vzájemně kompatibilní, nebylo by potřeba, aby vznikala ta herní Steam platforma.
Jenže kdyby nastal den, že by zbyl jeden standardní Linux, ten den by to umřelo. Protože lidi, kteří to vytvářejí, často nejsou placení penězma, ale tím pocitem výlučnosti. Jsou to lidi, kteří se staví proti establišmentu jako třeba M$ a Windows.
Non est specifica
 
autodeath
variabilita Rumcajsi ... variabilita, kterou poskytuje modularita ... napriklad aby sis mohl (nechat) postavit specializovany OS multimedialni, nebo OS s prostredim a fcemi dle tvych preferenci jak z hlediska fcnosti tak miry konfigorovatelnosti. Nebo si nechat udelat system, ktery funguje a nedovoli ti moc do sebe vrtat (Gnome, Ubuntu, ...).
Zaujal mne pouziti standardizace v souvislosti s OS. Nerozumim, standardizace se tyka ruznych komunikacnich protokolu, vymeny informaci a dalsich popsatelnych procesu, ale nerozumim tomu, jak jsi to myslel v tebou souvislostech. Pokud mas predstavu vyvojaru kolem unixovych systemu takovou, ze se jedna o anarchii s kopou blaznivych vizionaru a revolucionaru, rozenych disidentu, kteri ve vzajemne vrave po sobe hazi kusy svych kodu az okolo pate hodiny podvecerni podlehaji unite a svorne hrozi pestickami smerem k establismentu ... no potes koste.
OS kolem Linuxu je modularni a zive universum systemu, ktere se vyvijeji, z mnoha principy a procesy vyuzivajich standardizacnich principu. S pohadkami o boji proti establishmentu to v zasade nema co delat.
Cetl a slysel jsem spostu nazoru na spoustu veci, ale takovou v generalizacni zkratce rychlozrozenou filozofii bych moc odvahu prednest jako popis objektivni skutecnosti nemel. Za odvahu klobouk dolu.
Vazne nemam cas ani chut psat hadat se a flejmovat nad ruznymi fragmenty vyroku, ktere jako by vzesly z flejmovaci protoplazmy. Chjo, u nekterych tvych prezentovanych nazoru by bylo fajn a fer, kdybys je uvadel velkym DLE MEHO NAZORU.
Uz je to tema ofttopikem vhodnym spise nad sklenici vody nebo "drogy dle vlastni chuti", zasypane dost. Omlouvam se autorovi a koncim se spamovanim tohodle vlakna.
 
Shadowdeath
S tím, že vývojáři Linuxu nejsou placení penězma, bych si dovolil nesouhlasit.

Linux se převážně používá jako serverový OS a za jeho vývojem stojí velké korporace, které nemají zrovna hluboko do kapsy, jako třeba IBM a Oracle, někde jsem snad slyšel, že i Microsoft.
Firmy co mají distribuce zdarma (např. Canonical, který stojí nad již zmíněným Ubuntu), pak zase získávají peníze z prodeje "řešení" a podpory.
"Když umřeš, tak o tom nevíš, ale pro ostatní je to těžké. To samé platí, když jsi debil." ~ autor neznámý
 
Rumcajs
Co píšu, jsem n-krát četl. Tolikrát, že na to nemám žádnej link, nebudu hledat, co je na internetu na každém rohu.
Nicméně i tak, na modularitu nepotřebuješ n různých standardů pro správu SW balíčků a knihoven. Na konfigurovatelnost nepotřebuješ n různých do jisté míry kompatibilních distribucí.
Zkrátka není žádný praktický důvod, aby bylo nutné mít separátní instalace pro různé vývojové větve Linuxu. Není žádný praktický důvod, aby zvuk byl v každé rodině Linuxů řešen jinak. To vše by šlo klidně mít jen jednou a pořádně. Není tomu tak? Kde bude ten zakopaný pes? Kdyby byl smysluplný standard, nebylo by Ubuntu. Ubuntu vzniklo jako pokus dát tomu standard. OS nejsou jen přenosové protokoly.
Ano, Unixoví vývojáři mnohdy na jiné Unixové vývojáře koukají skrz prsty. To ostatně platí úplně všeobecně. Když doktor poví slova "pane kolego" vůči jinému doktorovi, je v tom většinou značná dávka opovržení.
Pokud jsi schopný detekovat moje názory ty, pak to jsou schopni i ostatní. Když něco píšu bez reference, pak je to můj názor. Nesouhlasíš? Napiš, proč to je jinak nebo v čem a proč se pletu. Ale nezkoušej na mě řeči ve stylu, že tohle bys neměl odvahu přednýst. Alespoň pokud nemáš odvahu argumentovat věcně. Tím chci říct, že jsi nenašel odpověď ani na jedno z těch nestandardizovaných témat, co jsem nastínil. Ani ses nepokusil.
Non est specifica
 
autodeath
Nicméně i tak, na modularitu nepotřebuješ n různých standardů pro správu SW balíčků a knihoven. Na konfigurovatelnost nepotřebuješ n různých do jisté míry kompatibilních distrib

Naoopak, jako zastance distribuovanych reseni, tuhle variabilitu vitam ...

Prosim Rumcajsi, nezasirejme tohle vlakno recmi, ktere tady stejne nikoho nezajimaji ... se zvukem souhlasim ... nesouhlasim s tou generalizaci a pohazovanim bulvarnich zpravicek, na nichz ilustrovat sveraznou filozofii ohledne tematu linuxu. Myslim, ze jsem to napsal jasne ... taky jsem jasne napsal, ze se nechci poustet v tomto vlaknu do flejmu, ze jen davam k dispozici pohled dlouholeteho uzivatele ... a v diskusi o detaily, to bychom mohli flejmovat do aleluja, lestit si ega, aniz bysme jeden druheho vnimali ... je to tady vazne zapotrebi? ... za lehky sarkasmus se omlouvam ... je tak tezky pochopit?
btw Ubuntu vzniklo jako pokus dopravit desktop na bazi linuxu beznemu uzivateli, coz se docela podarilo, viz. me zkusenosti. Zadne tema jsi nenastinil, nahazel jsi cosi bez ladu a skladu a cosi jsi z toho naprosto nesmyslne vyvodil. Jesli si tu chces dale do mne kopat, klidne se odreaguj, mas me svoleni ...
 
BP_dFrog
Rumcajs napsal:

Frogu, jestli jsi v Linuxu začátečník, je pak otázka, jak snadné pro tebe bude uchodit hry pod Linuxem. Jsou sice některé hry napsané pro Linux, ale je to spíš taková druhá třetí liga. Takže se to dělá tak, že se pod Linuxem spustí emulace Windows a to umožňuje spouštět Windowsové programy a i hry. Taky je otázka, jakou distribuci zvolíš. Linux je poháněn pocitem vyjímečnosti a výlučnosti autorů z komunity a to se dost blbě snáší se standardizací. Ve chvíli, kdy by se z nějaké distribuce Linuxu stala norma, tihle lidé by o to přestali jevit zájem a našli by si něco jiného. Linux je tedy široký pojem a distribucí je celá sbírka.


Jak rozchodit hry bude samozřejmě otázka. Co se týče verzí, uvažoval jsem o Kubuntu nebo Mint.
 
petsild
Jestli nějakou distribuci tak určitě tu, která vychází z Linuxu Debian a tím je Ubuntu/Kubuntu je na to nejvíce návodů/rad prostě plný net vychytávek a dnes už je systém uživatelsky snadný na obsluhu... bohužel jednoduší než mají windows no.
Mám dobré zkušenosti s Ubuntu od verze 6,06 do 11,04, vše tam šlapalo perfektně a rychle. Pomocí mocného nástroje Wine jsem v poho rozchodil, kde jakou herní wokno pecku, tedy tvrzení že linux není na hry dávno neplatí!

Zde je seznam her které 100% fungují pod Linuxem a některé dokonce lépe než pod wokny, hlavně ty co jsou pod api OpenGL.
https://appdb.win.../index.php
 
Rumcajs
Já nevím, spíš bys měl Petsilde napsat, že jen ty hry, co jsou pro OpenGL, chodí pod Linuxem líp. Wine je jistě mocný nástroj a od dob svého vzniku ušel kus cesty, ale stejně hry pro Windows obecně na Windows choděj líp, nebo především choděj. U Linuxu bude vždy otázka, jak moc choděj. Některý jo, jiný třeba s nějakým problémem, další ne. Pro nás je asi především zajímavé, jak pod Linuxem/Wine chodí DCS, BOS, ROF, CloD. Sám jsem to ale nikdy nezkoušel. Tedy před časem jsem zkusil nějakou hru a uchodil to, ale byl to jen pokus, jako výzva, zda to pojede. Linux používám denně, ale spíš jako pomocný OS. Mám na tom Remminu a tím se přes RDP připojuju na Windowsovou mašinu. Vývoj SW přeci jen dělám na Windows, protože Visual Studio se nějak nedaří plnohodnotně nahradit. Taky LibreOffice ani OpenOffice nejsou tak úplně použitelné na mezifiremní korespondenci. Stačí zapnout sledování změn a je po žížalkách. Lepší situace je v serverové oblasti, tam zas ztrácejí Windows. Ale jako desktop to je stále druhá liga. Ne že by to nešlo používat, ale jakmile to člověk zkusí používat nad rámec brouzdání po netu, každou chvíli narazí na nějakou ošemetnost. Nemusí to být ani problém přímo Linuxu či dané distribuce, ale třeba softu, který je pro danou věc k dispozici. Pro mě zásadní dva softy jsou právě z oblasti, že Linux stále není řešení. Za sebe si myslím, že Linux jako desktop na hry není úplně šťastná aplikace. Možná snad ten SteamOS spěje k stavu, že to bude alternativa, ale jinak bych to nedoporučil nikomu. Kdo se vyzná, doporučení nepotřebuje a kdo doporučení potřebuje, rozhodně není z kategorie lidí, kterým by to usnadnilo život. Sám ostatně píšeš, žes na tom rozchodil kdejakou herní pecku. Kdyby to bylo vždy a všechno a samozřejmě, nebylo by to nutné zdůrazňovat. Linux je zdarma jen pokud je vaše práce zadarmo. Jestli má váš čas cenu, pak se může snadno stát, že vás to bude stát víc, než dát těch pár tisíc Microsoftům.
Non est specifica
 
petsild
Netvrdím že pujde spustit vše, ale příklad třeba IL-2 Sturmovik 1946 má dokonce rating pod Wine platinum a Rise of Flight má silver.

Dotaz na hry jako jsou Jagged Alliance 2 nebo serie IL-2 až do 1946 pojedou určitě, osobně vykoušeno krom force feedbacku.
 
Shadowdeath
No jak jsem psal, udělej si dualboot.
Předpokládám, že již máš windows. Takže k nim nainstaluješ třeba to Ubuntu. Má to pěkného instalačního průvodce, takže při opatrném postupu nemůžeš nic zkazit (jen to nechce jéct stylem, další, další, další, budiž Úsměv).
Nově ti při startu PC vyskočí nabídka, který OS chceš nainstalovat a je to.
Průvodce instalací: http://wiki.ubunt...redirect=1

Pak si s tím můžeš hrát a časem uvidíš.
A když tě nebude Linux vyhovovat, tak ho zas odinstaluješ. To jsem zatím neřešil, u toho dualbootu jsem zůstal, wokna na hry a Linux na práci.
Má to i tu výhodu, že se člověk na práci i lépe soustředí, jelikož ho neprovokují ikonky s jeho oblíbenýma titulama Úsměv
"Když umřeš, tak o tom nevíš, ale pro ostatní je to těžké. To samé platí, když jsi debil." ~ autor neznámý
 
BP_dFrog
OK, díky za rady. Jen co bude trochu času a menší vedro tak to vyzkouším.

Nicméně odpověď na původní otázku by nebyla ?

Zkoušel jste někdo TrackIR pod Linuxem ?
 
petsild
Je dost záludný dotaz Úsměv na tak specifický a sw uzavřený produkt. Jak tu bylo zmíněno OpenTrack to případně jistí Šklebící se, ten je Linuxácký i portován pod win.
 
BP_dFrog
Mám doma TrackIR, tak hledám řešení pro něj.
 
petsild
Podle všeho Linuxtrack Trackir podporuje Úsměv, chce to zkusit a pak budeš vědět vic.

Linuxtrack is a software bringing headtracking to Linux and Mac OS X. For that purpose you can utilize webcam, wiimote or TrackIR 2 to 5.

Ale v možnostech instalací není žádný debian balík.deb a pokud nebude v repozitáři Ubuntu budeš muset ručně kompilovat.
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

03-05-2024 11:15
Vykání je následek nepochopení formy vlády pozdních římských císařů. Koncem Římského císařství spoluvládli čtyři vládci. Proto byli oslovován jako celek. Tykání je správné.

30-04-2024 10:19
Teď se tyká všude. Každý je familierní jak kdybychom všichni spolu pásli husy.

29-04-2024 20:53
Tem Teamspeak jedete trojku nebo pětku? Mně se nechce nikam registrovat.

29-04-2024 20:44
Jsem zapl discord. FUJ! Proč mi tam všechno tyká? To je tak nezdvořilé a neuctivé.

24-04-2024 12:25
-Vzrusuju te? - -Docela jo, jsi krasna zenska a chtel bych byt tvuj princ. - -To je pekne. Ale na to jsem se neptala. Potrebovala bzch yjistit, jak se yapina ceska klavesnice. Pomuyes mi?

22-04-2024 20:31
Njelepší je kombinace FF (s pluginem kačera)+uBlock ;-)

21-04-2024 09:36
No zatím ještě není. Neumí blokovat vyskakovací okna.

19-04-2024 23:01
jo, kačer je dobrej Úsměv

19-04-2024 17:04
No já asi přejdu na duckduckgo, až jej vyladí.

16-04-2024 11:52
To jsou Jaromíre defekty z realtime anti-anti-ads google teroru. Chyba není na tvém přijímači. Už před 3 rokama jsem Chrome definitivně odinstaloval a přešel opět po 20 letech na FF

34,808,540 návštěv