Mám doma derivát joysticku Cobra M5. Jde o verzi s kovovým vnitřkem a lepší elektronikou. O to ale nejde. Všechny tyhle kobry mají dvoučinnou spoušť. Jsou to vlastně dvě spouště, ovládané jedním stisknutím. Ta přední pacička se dá odklopit a pak je to jednočinná spoušť. Před dvěma týdny se mi ale začalo zasekávat to vnitřní tlačítko. Povyskočilo vždy ven a to zejména těsně před střelbou, což vedlo k tomu, že jsem přišel o sadu sestřelů, bo vždy v pravou chvíli to bylo zaseklé a nešlo střílet. No tak jsem to rozebral s tím, že se podívám, co tomu je a opravím to. No a nález je smutný. Vnitřní tlačítko se pohybuje kolem malé plastové osičky, která je součást pravé poloviny rukojeti. Do levé části není nijak ukotvená a je poměrně dlouhá. Takže časem celkem neodvratně dojde k tomu, že se ulomí. Je to opravdu titěrný kus plastu, takže věřím, že tohle časem čeká všechny majitele M5. Problém jsem zatím vyřešil prostě tak, že jsem to vnitřní tlačítko vyhodil a mám teď spušť jen jednu. To je samozřejmě otrava, protože jsem si zvyknul na pohodlí dvoučinné spouště. Zatím jsem neřešil případnou opravu. Asi by šlo provrtat celou páku a nahradit to kovovou osičkou, která by procházela skrz naskrz. Uvidím, jak se tohle povede. Pozitivní je, že rozebrat páku není problém a především se to dá zase složit do výchozího tvaru, aniž by zbyly součástky či to byl výkon hodný varietního umělce.
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.