Bohužel není zatím na to moc času, ale postupně bych chtěl rozhejbat všechny nové zaměřovače tak zatím jen první seznámení, pokud tomu někdo věnuje čas a dá to sem, budu jedině rád. Samozřejmě v adresáři máme manuál v AJ, ale jde mi o takovou spíš shrnovačku a vyjasnění nějakých věcí k tomu.
Zaměřovače jsou nyní komplet nové, mají konečně správnou vizualizaci optiky při pohledu do hledí a některé nové funkce k čemuž přibyly nová tlačítka na mapování. Zaměřovače už nejsou napevno spojené s trupem letounu ale plují v rovině, takže nám odpadá nežádoucí odchylka v důsledku podélného trimování těžkého letounu.
Nordenu přibyla volba pro nastavení snosu bomb, to jsem ještě nezkoušel a mimo podélné automatiky je tu i směrová-při externím pohledu celý Norden otáčí oběma směry, pěkně nás to rozmazlujou. Chvilku jsem přemýšlel k čemu to je dobrý a využije se to při mračnosti-stačí zahlédnout malou škvírou v mracích a automat si bod shozu ohlídá, směrový automat vám ukáže kam máte trimovat.
Na německou Lotfe jsem ještě nekoukal, ruský ani japonský jsem na první dobrou nepochopil. Jsem velmi zvědav jak a jestli vůbec byl Japonců konečně vyřešen problém kdy rychloměr ukazoval v uzlech a zaměřovač v metrech, těším se už na testování v Betty. Už teď to je velký posun vpřed a velký dík za to DT. Každá velmoc s vyjímkou Anglie má nyní svého zástupce velkého stěhováka. V základní verzi hry máme sice málo velkých map pro dálky ale jsou tam, minimálně 2 z Evropy a 2 z Pacifiku, není to moc ale víc v zásadě netřeba, dobré to je.
u těch ruskejch - ten co je na Pe-2 a IL-4 funguje prakticky stejně jako před tím, ten na Pe-8 funguje tak, že nastavíš výšku, rychlost, ono ti to do HUDu vyhodí úhel - ten nastavíš do zaměřovače. Jakmile je zaměřovač na cíli, zapneš automatiku, počkáš, až to na cíl najede podruhý a shodíš. Je to vcelku přesný.
Zaměřovače OPB a Typ 90 mají novou klávesu "Toggle OPB Bombsight Stopwatch" ta by měla v HUD logu (vpravo nahoře obrazovky) ukázat vypočtenou hodnotu TAS. Zkoušel jsem to zatím jen na Typ 90 a hodnota kterou to vypočítalo mi přišla nesmyslná, byla dokonce nižší než IAS, takže nevím o co v tom přesně jde.
Pro japonský Typ 90 jsem si TAS převáděl z vlastní tabulky kde mám uzly převedené přímo na hodnoty TAS v metrech. Zadáte výšku a rychlost a optika vám ukáže nějakou hodnotu ve stupních-na tuto hodnotu nastavíte úhel optiky a když střed dojede na cíl, zmáčknete automat. Optika pak ohlídá okamžik shozu ale vy musíte odhodit manuálně. Jedná se o takový poloautomat. Funguje to dobře a vždy jsem trefil ať už s 8x 100kg nebo 1x 800kg. Optiky jsou totiž vždy kalibrované typ munice kterou máte naloženou.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.