Dočetl jsem se o problému GK od nVidie, kdy při připojení monitoru přes HDMI nebo Display port (na GK) je RGB spektrum ořezané (16-235 RGB místo 0-255), páč driver GK předpokládá, že přes HDMI a Display port se připojuje HDTV a pro ty je to oříznuté barevné schéma normální. Řešení je připojení monitoru přes DVI.
No jo … jenže co když monitor nemá DVI vstup, což je můj případ (pouze HDMI a VGA)? Pak jsou tu další možnosti, jako přepis nějakých hodnot v registrech (možno i pomocí zvláštní utilitky) – nutné provést po každém updatu driverů GK, nebo nastavení přes nVidia Control panel (ne vždy funguje!?).
Zajímalo by mě, zda to nejde jednoduše přečůrat DVI/HDMI kabelem (DVI/HDMI redukcí) – DVI konec do GK a HDMI do monitoru. Identifikovala by pak GK výstup přes DVI a tím pádem by nechala plný RGB rozsah, nebo by to bylo stejně naprd? Podle toho co vím (povrchní znalosti) se HDMI a DVI konektor liší v podstatě jen tvarem – počet pinů je stejný.
Můj monitor je opravdu PC monitor (ne HDTV) a tak očekává a umí zobrazit plný RGB rozsah, jen mu inženýři od Samsungu v zájmu úspor nedali DVI vstup.
Po pročítání různých debat na netu jsem z toho akorát zmatený. Podle toho, jak problému rozumím by to DVI/HDMI kabel měl řešit, proč ale takové jednoduché řešení nikde nedoporučují a všude řeší jen ty změny registrů atd.?
Hoví tomu tady někdo? Dík
Hmm ... tak už jsem to našel: https://pcmonitor...-amd-gpus/
Použití DVI/HDMI kabelu nepomůže. V odkazu jsou popsány metody, jak nVidia driver přelstít.
@Clone: Pokud tu téma nechceš nechat pro případnou radu ostatním, můžeš ho smazat. Měl jsem tomu hledání odpovědi dát ještě trochu času, než jsem založil nové téma ... sry.
Upravil/a 310_Snakes dne 27-08-2014 14:10
Problém s ořezáním RGB spektra, o kterém jsem psal není problém HDMI rozhraní, ale nVidia driverů. nVidia roky ignoruje výhrady zákazníků a tvrdohlavě lpí na tom, že 1080p je standardní HDTV rozlišení a tak pokud ke GK nVidia připojíte jakékoli zobrazovací zařízení o nativním rozlišení 1080p přes HDMI kabel (který také považují za striktně TV rozhraní), pak driver natvrdo rozhodne, že barevné spektrum bude 16-235 (místo 0-255), na což je stavěna většina HD televizí, i když zdaleka ne všechny (ty mají smůlu). Toto nelze změnit pomocí nVidia nastavení a musí se to různě ochcávat, aby do toho driver nekecal. U jiných rozlišení než 1080p (vyšší i nižší) jde i přes HDMI plné spektrum 0-255. Je to od nVidie trapné. HDMI za to nemůže...
No ono to je televizni rozhraní a proto tam je to nastavení. Jediný problém je, že nejde full RGB v ovladači nastavit globálně a to je druhořadý problém, není důvod používat u klasického PC HDMI.
"Zmršený" výstup na HDMI má i AMD, tam to ale jde nastavit v ovladačích.
Ahoj, jak bych si s vámi mohl zalétat? Kdy, kde a jak?
Létal jsem BOS solo a ted si na TAW trosku osvojil i engine mgmt a navigaci jen podle mapy. Sám ale nemám šanci. Létám za spojence.
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.