Dotaz je jednoduchý - jak létat v offline podle radiomajáků, co jsou v IL2 vůbec radiomajáky (kde jsou)?
Hraju full-real obtížnost, k tomu mám sice vypnutý titulky, ale mám cz-dub actors, takže všemu ve vysílačce rozumim. Jediné co mám zapnuté, je zobrazení trasy na mapě. Především ale na mapě nevidím ani sebe, ani žádné jiné letadlo.
Názorný příklad: letím sám a v mlze, čili se nemůžu orientovat podle důležitých bodů na zemi, ani se nemůžu pověsit za kolegu a kopírovat dráhu jeho letu.
Domnívám se, že mám dvě možnosti, jak doletět k cíli:
1) spočítám si podle letové rychlosti, za jak dlouho k následujícímu bodu změny směru doletím. Není to moc přesné (nutno dodržovat pokud možno konstantní rychlost i přesný kurz)
2) letím podle informace z věže (TAB + 9 +3). Pro začátek letu dobrý, udávají mi kurz správně, ale po chvíli (nevim, tak 100 km od vzletu) neodpověděj vůbec anebo nějakej nesmysl. Navíc, když po vzletu lehce minu první checkpoint a zažádám o nahlášení kurzu, tak mě na ten první bod zbytečně tahaj zpátky, i když už letím správným směrem.
Jak a k čemu slouží přepínání radiomajáků, res. kanálů? Daleko na nepřátelskym území nemám šanci se dovolat?
Prosím někoho, kdo to má zmáknutý, aby mi poradil.
Fakt mi to pomůže v Saldyho Fargo kampani
Musíš si maják nejdřív namapovat v nastavení, pokud je na mapě jen jeden nebo i více radiomajáků, tak je vidíš i s jejich kodem na minimapě. Např. hledáš maják domácího letiště, ten má třeba kod "AM" tak si ho naladíš. Tvůj radiokompas na něj začne reagovat (pokud nejsi z dosahu signálu), ručička ukazuje na střed pokud letíš přímo k majáku. Pozor na to jak rozlišíš zdali se k majáku blížíš nebo naopak vzdaluješ, v případě ruských letounů tedy i fargo pokud se k majáku blížíš-ručička kompasu směřuje do protisměru tj. směrovým kormidlem točíš letoun doleva a ručička jde doprava a naopak. Když maják přeletíš ručička se krátce rozkmitá a protože se začneš zase vzdalovat tak se jí prohodí poly, tj. točíš doleva a ručička jde taky doleva a samozřejmě i naopak. Je to velmi snadné a intuitivní.
Ve 4 misi letíš z jednoho letiště na druhý a protože to je asi přes 200km, tak signál tvůj radiokompas nevidí-proto se v brífu píše leť v kurzu 170°, jak se blížíš k druhé základně, naladíš AM a jen čekáš až se kompas probudí a začne reagovat, nejdřív dost zmatečně ale jak signál sílí, ručička ukazuje přesně a ty svůj letoun držíš v kurzu tak aby ručka ukazovala přesně na střed. jakmile se jí poly prohodí, nebo se prudce vychýlí na stranu, znamená to, že jsi v bezprostřední blízkosti majáku.
Tady mám i malou berličku, jakmile míjíš základnu v poloměru 2,5 km napíše ti to "sekundární úkol"
Většinou pak už navážeš vizuál, ale v tomto případě jsi odkázaný jen na maják, protože jak vyklesáš pod mraky máš dohled asi 200m, ale kompas tě dovede úplně přesně do cíle. Stačí si hlídat střed kompasu a poly a v malé výšce se rozhlížet, dokud nezahlídneš světla letiště.
Mise se ukončí až zastavíš letoun v prostoru letiště, nebo i kousek za.
Spoléhej se primárně na majáky, v případě že se v boji poškodí tak na navigaci z letiště a pak na oči.
[img]https://ijncluny.estranky.cz/img/original/405/mig19ccc.jpg[/img] is not a valid Image.
souhlasím s oběma, jednoznačně; jenom malá poznámka k vyznačené trase, kursu a vzdálenosti na mapě: za mojich mladých let jsem snad neviděl, že by šel pilot do eroplánu ( Mig-21, Su 22 M4 - a ty již měli na tu dobu slušný navigační systém) bez těchto zakreslených údajů na mapě nahoru; není se za co stydět; naopak -holt předletová příprava...+ radiomaják - pokud je , oko, matěmatika a někdy halt dostatek paliva..
Ještě aby to bylo úplně jasné, maják je na zemi umístěný vysílač a radiokompas je přijímač na letounu. Hra má několik typů navigací pomocí radiového signálu. Teprve nedávno mě třeba kluci naučili navigaci spojeneckých letounů na letadlovku, kde se spoléhá na sluchátka a kodovací klíč. A vo tom to je, jak si zapnete ikony a gps, hra vás unudí k smrti, takhle je to aspoň zábava.
Tak jsem to dle rad vyzkoušel
V letadle je teda přístroj "Pilot’s Direction Indicator", který ukazuje směr k aktuálnímu radiovysílači. Tomu rozumím a to pracuje správně. Pokud je v misi např. jen jeden vysílač, lze přepínat mezi tímto vysílačem a "žádným", přičemž při žádném vysílači je ručička indikátoru v neutrálu (na nule), při přepnutí na vysílač ukazuje tímto směrem. To samo o sobě by mohlo k orientaci stačit, protože znát vektor na letiště (aniž bych řekl jediný slovo do vysílačky) je dobrá pomůcka.
Pár věcí mi ale ještě nehraje:
Proč, když se chci letový kontroly zeptat na nějakej kurz (k cíli TAB 9+3, na základnu TAB 9+2), se mi indikátor přepne z "vysílač AM" na "žádný vysílač"? To samý např. s IL-2, které žádnej indikátor nemá, jakým způsobem komunikuje s letištěm (přesněji řečeno s vysílačem)? To jsou dvě různý věci, který spolu nesouvisí?
Díky Saldy, vypadá to, že tohle je má poslední otázka k tématu
Jinak samozřejmě, jo, řeším to jen proto, abych se obešel bez ikon na minimapce, ty požitek z hraní ničej..
Aha, tak podle věty "Spoléhej se primárně na majáky, v případě že se v boji poškodí tak na navigaci z letiště a pak na oči." bych řek, že míchám dvě různý věci, první je komunikace s letištěm přes vysílačku, druhá je vše okolo radiomajáku.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.