April 19 2024 20:52:40
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 9

· Piloti on-line: 1
AJaromir

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Pocta hurricanu (a Františkovi)
310_cibule
Ale vždyť jsem přeci napsal, že by se na něj obrátit klidně mohl. O tom, kam by ho Stalin poslal lze též spekulovat (ruština, čeština i angličtina pro to má celou řadu výrazových možností).

Ta polemika je jalová, v ničem se nerozcházíme.

P.S. Kam chtěl dojít Stalin, netuším. Bohužel ale došel až k Labi a s mírným zpožděním i do Prahy resp. západních Čech (což dost poznamenalo prvních cca. třicet let mého života, ale to je můj problém Úsměv)
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
BenKenobi
310_cibule napsal:e (je možné, že by Hitler Británii ani po rozbití RAF Británii nedobyl, ale podle převažujícího odborného mínění k tomu měl docela slušnou šanci, navzdory tomu, co si myslel Galland, Trettner či Ruge, o jejichž historcké erudici lze myslím poněkud pochybovat).


Oni tam nebyli, aby seděli v houpacím křesle a vypravovali historky a domněnky, oni veleli Waflím, maríně a heeru.

EDIT:

http://mr-home.st...eelowe.txt

http://www.philm....on.htm#Top
Upravil/a BenKenobi dne 12-11-2013 23:24
 
310_cibule
Ano, BenKenobi.

A jen na okraj: pro mne tato debata (tedy její druhá část, protože původně se v tomto vlákně hovořilo o hurricenech a čs. letci, jednom z nejúspěšnějších v BoB ) není o tom, co si myslel Galland, Trettner či Ruge o případném vylodění (není ani o tom, co si o něm myslím já či spousty jiných, to jsou skutečně jen spekulace).

Je o nehorázných TVRZENÍCH, typu že "angláni přetěžovali cizí letce a své nechali odpočívat", "veškerá tíha osudu II války ležela úplně někde jinde a na úplně někom jiném" (rozuměj, BoB byla jen nedůležitou epizodou v rámci WWII, pozn cibule) či "Kdyby (rozuměj Velká Británie, pozn cibule) prohrála, nic by se podstatného nestalo." O tom, že se zde "uplynulých 20 let pokládaly základy korupce a mamonu" ani nemluvě. To už je v této debatě čistý bizard.

Můžeme se tu ještě týden dohadovat, nakolik bylo pravděpodobné, že by se Seelöwe podařila či naopak ne. Snesu ti deset různých argumentů, které dokonale podpoří první tezi a deset nezvratně podporujících tu druhou. Ale o to vůbec nejde, to je čistý akademismus, zajímavý, zábavný, poučný, ale nevyřešitelný.

Problém leží ale jinde. Skutečně existují lidé, kteří zřejmě věří tomu, že že "angláni přetěžovali cizí letce a své nechali odpočívat", "veškerá tíha osudu II války ležela úplně někde jinde a na úplně někom jiném" (rozuměj, BoB byla jen nedůležitou epizodou v rámci WWII, pozn cibule) či "Kdyby (rozuměj Velká Británie, pozn cibule) prohrála, nic by se podstatného nestalo."

Podobný způsob uvažování (v této zemi bohužel po staletí velmi rozšířený) pak vede k tomu, že část společnosti věří, že nám pořád někdo druhý škodí, ubližuje a kdyby se tak nedělo, byli bychom úžasní. Že vlastně nic nemá cenu, protože vše rozhoduje "někdo jiný někde jinde", že se nic tragického neděje, když nějaký ten diktátor a jeho totalitní moc zabere nějaké další území, protože stejně nestihne vyvraždit ba dokonce ani zlomit všechny (a to nemluvím o tom, že si někteří opravdu myslí, že v uplynulých 20 letech se pokládaly základy korupce a mamonu).

Bavit se o tom, co si myslí Galland, Trettner, Ruge, tisíce historiků, ty či já o šancích invaze na úspěch je zábavné. Šířit výše uvedené nesmysly je nebezpečné (tedy aspoň z mého pohledu, i pohledu některých dalších, např. psychologů či sociologů). Proto jsem se ozval.
Upravil/a 310_cibule dne 13-11-2013 09:45
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
Opitze
aneb...

Co to tady smrdí?
František!
 
Robo
www.aviationart.eu/hurricane_frantisek_hb_700.jpg
 
SepiaX

Díky Robo, přesně to jsem tu očekával...obrázky, příběhy, statistiky, dobová fota atd.
Byl jsem naivní a zřejmě mi unikl význam slova "pocta"Smutný
Má-li problém řešení nemá cenu se trápit, nemá-li řešení trápení je zbytečné.
 
marcel_SK
@SepiaX a co si prvy den na SVK ? Ved tu sa vo flejm zvrhne aj debata o pocasi. Nech zije argumentacna onania.
Robert pekny obrazok Mrknutí
 
VCAF_Joe
Řek bych že (nejen) tady je občas problém akceptovat fakta, argumenty.
Pokud někdo řekne "to éro je bylo černý, protože bla bla bla, eventuálně k tomu fotka" a jinej místo "OK, to je věrohodný, akceptuju" radši kouká pomocí spekulací a duchařin všechno zbytečně vyvrátit... pak holt chaos. Bohužel.

Na druhou stranu, když se nikdo nesnižuje k hloupýmu nadávání ostatním oponentům, tak se to ještě není úplně v šípku Úsměv

---
Josef František je zmíněn i v dokumetnu Dejte nám křídla
online: http://www.ceskat...230250003/

Info o poslední akci, pohřbu, hrobu: http://www.aircre...josef.html
[img]http://www.aircrewremembered.com/raf1939/5/frantisekjosef_files/303-squadron-sgt-josef-frantisek%20zoom.jpg[/img] is not a valid Image.

Model Hawker Hurricane Mk.I Early 'Aces'
http://www.findmo...early-aces
[img]http://www.findmodelkit.com/sites/default/files/az7284.jpg[/img] is not a valid Image.

Článek
http://fcafa.word...frantisek/

Článek The One Man Czech Air Force
http://fly.histor...air-force/
 
http://www.czechspitfireclub.cz
beermajkl
Ten dokument je pěkně udělanej,tuším to uvádí osoba i celkem pověřená Peřinův syn?
 
313_Nevo
Co mna zaujalo v dokumente co postoval Hoper:
Zatracení cizinci! - Nevyprávěná historie Bitvy o Anglii

Urputna snaha pilotov 303.sq (a urcite to nebol pripad len 303) sa dostat co najskor do masin aj napriek tomu, ze jazykovo neboli na tom najlepsie.
Pritom tam bolo par ostrielanych veteranov z FR. Ako to bolo potom vo FR? Vedeli piloti po FR, alebo tam proste nebol FC takze nebol dovod stresovat koli jazykovej bariere a lietali 'po nasom'?

O tomto ma nikdy nenapadlo premyslat, tak pokial niekto pozna situaciu okolo prichodu nasich do FR a ich zaradania do vzdusnych bojov, rad bych sa o tom cosi v skratke dozvedel. Diki Úsměv
Upravil/a 313_Nevo dne 13-11-2013 16:10
CPU 4core 3.3GHz | GPU 1GB GDDR5 192bits | DDR3 4x4GB CL9 | SSD 250GB | Win7
 
beermajkl
Aco se týče toho co tu napsal Pepe o situaci kolem Smyka tak to nebyl asi jediný případ a právě díky aroganci a nevědění vyších šarží František nelítal v žádné naši peruti,škoda.Narozdíl od našeho velení si ho poláci velice vážili a měli ho rádi a brali ho jako hosta,to je možná i příčina Františkovi letecké nekázně,protože neměl nastavenej stejnej metr jako ostatní v jeho peruti.Jak napsal Jiří Rajlich,že ho určitě myšlenka na učinkování v nějaké z Českých perutí tížila ale už byl s Poláky a nechtěl to měnit,pouze v tom že lítal s Československou domovenkou.
Upravil/a beermajkl dne 13-11-2013 16:14
 
Rumcajs
Každý národ má svoje hňupy (anglicky "clod"). Platí to pro čechy, slováky, rusy, němce, angličany ... A všude platí "Doma není nikdo prorokem". Leckdo talentovaný tak došel většího uznání za hranicemi než doma. A nejlépe ještě po smrti. A zrovna třeba angličani mají svého Hugh Downinga, kterému se tak hezky odvděčili za výkony RAF za BOB. Tohle je zcela univerzální princip, který se opakuje historií a národama dokola a dokola.
 
310_cibule
Nevo, Poláci ve Francii moc nelétali, prostě to buď nestihli nebo pokračovali rovnou do Velké Británie. Pár jich létalo třeba v rámci GC I/55.

Češi byli před vypuknutím války jak známo převážně v cizinecké legii a odtud pak zařazováni k perutím.

Oproti Polákům měli většinou jazykovou výhodu. Na vojenských akademiích se vyučovala francouzština, celá řada důstojníků v ní byla schopna komunikovat (ČSR byla vůči Francii vojensky něco jako ČSSR vůči Sovětskému svazu ve Varšavské smlouvě, s trochou nadsázky, první náčelník čs. genštábu byl Francouz Pellé, francouzský vojenský přidělenec byl člen vrchního velení, přejímaly se francouzské vojenské doktríny, Francouzi se podíleli na vypracování mobilizačních plánů). Ostatní získali základy francouzštiny v legiích, prostě francouzsky se komunikovalo vcelku slušně.

Naopak angličtina tu byla rozšířená asi jako za bolševika, čili skoro vůbec.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
Hoper
Ad Francie - mám za to, že o tom psal ve svém deníku Fejfar

zkus si to projít tady, neo holt knížku o něm
ed: ten link... http://feyfar.wz....
Upravil/a Hoper dne 13-11-2013 18:16
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif
 
Powerty
S tím statutem "hosta" to bylo podle mě dostupných zdrojů tak, že chudák Urbanovič (nebo kdo tenkrát u 303. velel) už si s Františkovou svéhlavostí nevěděl rady a právě protože nechtěl o tak schopného pilota přijít, tak to obešel tímhle jmenováním "hostem".
 
beermajkl
Já si myslím že Urbanowicz ze začátku tolerantní i když s obtížemi byl,to právě si myslím kvůli tomuto postoji hosta a počase se velice dobrý řešení rýsovalo a to převelet ho k bombardovací peruti ale jak říkáš,určitě o něj nechtěli přijít a už bylo pozdě.
 
beermajkl
Hoper-díky za ten dokument,musel jsem se na něho podívat i když jsem ho už dřív viděl,někde jsem četl že tam byly požity záběry z filmu Bitvy o Británii který se vněm nepoužily,film jsem viděl hodněkrát a možná bych to udělal naopak nebo něco přehodil protože nepoužitý záběry mi připadají celkem lepší,i když tam nelítá té době určený,tak si myslím že je to nejlepší film o této tématice.
 
VCAF_Joe
Fotky z Otaslavic - připomínky Josefa Františka
http://www.czechs...rie#130511

[img]http://www.czechspitfireclub.cz/fotogalerie/130511/130511_frantisek_otaslavice_07.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://www.czechspitfireclub.cz/fotogalerie/130511/130511_frantisek_otaslavice_11.jpg[/img] is not a valid Image.
 
http://www.czechspitfireclub.cz
Hoper
beermajkl napsal:

...dobrý řešení rýsovalo a to převelet ho k bombardovací peruti ale jak říkáš,určitě o něj nechtěli přijít a už bylo pozdě.

Copak copak, toto slyším poprvé ?
Živočišný stíhač a nechal by se převelet k bomberům ?
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif
 
310_cibule
Hoper napsal:

beermajkl napsal:

...dobrý řešení rýsovalo a to převelet ho k bombardovací peruti ale jak říkáš,určitě o něj nechtěli přijít a už bylo pozdě.

Copak copak, toto slyším poprvé ?
Živočišný stíhač a nechal by se převelet k bomberům ?


Zoufalý Urbanowicz, který už nevěděl, co s ním, mu tím údajně vyhrožoval. Ale za prvé to není prokázané a i kdyby, tak to byl asi jen trik, jak ho ukáznit. František byl enfant terrible, které je zlým snem každého velitele (nejen kvůli sobě samému, ale kvůli disciplíně v jednotce). Myslím ale, že to Urbanowicz s tím hostováním vyřešil velmi elegantně.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

19-04-2024 17:04
No já asi přejdu na duckduckgo, až jej vyladí.

16-04-2024 11:52
To jsou Jaromíre defekty z realtime anti-anti-ads google teroru. Chyba není na tvém přijímači. Už před 3 rokama jsem Chrome definitivně odinstaloval a přešel opět po 20 letech na FF

12-04-2024 16:25
Pořídil jsem si Arctic Liquid Freezer III 360. Poměr cena/výkon asi nepřekonatelný. Uchladilo to 300W po dobu 10 minut.

07-04-2024 21:31
Taky vám v prohlížeči Chrome vyskakují artefakty?

19-03-2024 14:59
Mrknutí

16-02-2024 16:54
1stCL .. forever :-)

15-02-2024 13:46
Chtěl jsem tu napsat výborný fór o České poště, ale mám obavu, že by vám to nedošlo.

02-02-2024 12:17
Nj, na rozdíl ode dneška tehdá ještě nešetřili.

29-01-2024 14:14
Dej vzorek.

29-01-2024 13:41
Rád bych tu napsal pár chemických vtipů, ale bojím se reakcí...

34,726,386 návštěv