April 16 2024 20:16:06
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 5

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,743
· Nejnovější pilot: Thehealthreviews23
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » IL-2: 1946 - Letadla - technické a taktické informace
 Vytisknout diskuzi
SPITFIRE & SPITFIRE CW - rozdíly
Tom_The_Maniac
Ahoj.
Zajímalo by mě, jestli cítíte nějaký rozdíl v létání třeba s Mk. IXc a s Mk. IXc CW.
Já totiž žádný necítím, ale to bude nezkušenost.
Jaký vůbec byl význam těch useklých křídel? Byl to experiment? ('Cutwingů' byly mám pocit 3 typy - osmička, devítka C a devítka E)
(Chápu, že existuje google, ale mám rád podměty k diskusi)
Érin go bragh!!Tiocfaidh ár lá - Our day will come
http://www.youtube.com/user/Tartaruscast

Freddie Mercury - Lover of life, singer of songs. 1946 - ∞
Raging hard on WarThunder...

(Nick upraven na závěrečný vývojový stupeň)
 
Rumcajs
Clipped wings měly významně lepší roll rate.
www.wwiiaircraftperformance.org/naca868-rollchart.jpg
Za povšimnutí stojí, jak moc lepší, v zásadě to konkurovalo FW190.
 
Vilik
Jo. Má to líp točit u země.
Otázkou je, jestli je to ve šturmu správně udělaný.
Jinak ty písmenka jsou označení sady zbraní ve křídle.
 
310_Snakes
Takže B-čkovej Mustang měl od 360mph IAS (580km/h) lepší roll rate než FW 190A? Řek bych že Fučida to tak nenechá .... Šklebící se Šklebící se
 
Serza
Moment, chnapu spravne ze ve spravne rychlosti mel Typhoon vyssi rollrate nez A6M?
 
Rumcajs
Ano Seržo, roll rate není konstanta, mění se s rychlostí. U každýho typu letadla (a verze) je to jinak. Dokonce záleží na tom, kolik máš paliva a nábojů v křídlech a jiných navěšených kravinek. A každý letadlo má někde optimální rychlost, při které má roll rate nejlepší. Navíc se to může měnit podle těch podmínek, co vše je navěšeno, spotřebováno, naplněno, vystříleno. No a klidně se může stát, že jsou oblasti rychlostí, kde vede jedno letadlo nad druhým a při jiných rychlostech je to naopak. V tom grafu, všude, kde se čáry protínaj, dochází mezi těma typama k takovým nemravnostem. BTW čáry dvou typů se mohou protknout i víckrát. I zde jsou případy, že se protínají dvakrát.
 
313_OTU_oblak
hmm...ono A6M mělo roll rate docela mizerný...

A ano, spity se zkrácenými křídly mají roll rate lepší než obyč. Stejně jako mustang by měl mít roll rate vynikající. Roll rate měl výborný i tomahawk, když byl pilot šikovný dokázal jej využít proti zeru.

Záleží na mnoha faktorech, konstrukce letadla, křídla, jeho vztlak a aerodynamika, velikost křidélek, rozložení hmotnosti ve křídlech (nádrže) apod.

Proto i stejné letadlo může mít různý roll rate (zásadně).

Taktéž nelze bagatelizovat, že FW měly všechny nej nej nej roll rate ze všeho, co bylo ve vzduchu. Ne, neměly.
 
1stCL_Fucida
310_Snakes napsal:

Takže B-čkovej Mustang měl od 360mph IAS (580km/h) lepší roll rate než FW 190A? Řek bych že Fučida to tak nenechá .... Šklebící se Šklebící se


Ano, tohle je temná část historie WW2 Úsměv.


Fw 190 měl nejvyšší absolutní roll-rate ze všech sériových letadel ww2. Ale v určitých rychlostech se mu jiné typy přibližovaly, nebo jej i mírně předstihly. Jak je ostatně patrné z toho grafu nahoře. Letadel, které by při nějaké rychlosti ve výkrutu konkurovaly Fw 190 mnoho nebylo. Při velmi nízkých rychlostech na tom byl výborně Spitfire CW, při velmi vysokých rychlostech pak Mustang a pak stroje s posilovači křidélek (třeba P38). Fw 190 měl ale i velmi slušnou akceleraci do klonivé rychlosti, což nebyl případ žádného P38. Výborný byl v tomto směru vedle Fw 190 také americký F4U. Btw: na grafu je krásně vidět, jak stroje obdobné aerodynamické koncepce (P51 vs. XP51) mohou mít jen díky seřízení zcela jiný profil klonivé rychlosti.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
 
frantak
Wolvercorte napsal:

Ahoj.
Zajímalo by mě, jestli cítíte nějaký rozdíl v létání třeba s Mk. IXc a s Mk. IXc CW.
Já totiž žádný necítím, ale to bude nezkušenost.
Jaký vůbec byl význam těch useklých křídel? Byl to experiment? ('Cutwingů' byly mám pocit 3 typy - osmička, devítka C a devítka E)
(Chápu, že existuje google, ale mám rád podměty k diskusi)


Useknutý konce křídel se objevili už u Mk.VD, MK.VD byli upravený olítaný standartní V a piloti je neměli rádi a říkali jím vídí podle VD a znamenalo to zkratku pro pohlavní nemoc. Lítal na nich P. Clostermen francouzské eso. Jinak důvod useknutí křídel byl zvýšeni rychlosti a obratnosti u země. Používali se proti nízko letícím bombardo. FW 190, které napadali Anglii. U země, když přeskakovali střechy domů a tel. dráty a kličkovali mezi stromy, tak bylo výhodné menší rozpětí křídel.
 
Farky
Některé letový testy neukazují u CW Spitfirů zdaleka takový nárůst jako v tom NACA reportu No. 868. Třeba tenhle - http://uloz.to/xT...itfire-pdf

Wolvercorte - mezi Mk. IXc a s Mk. IXc CW je ten rozdíl minimální, prakticky nepostřehnutelný. "Obřezanej" trochu líp roluje, je trochu rychlejší u země (a pomalejší vysoko), hůř točí v horizontu a má horší stoupavost. Všechno rozdíly jsou ale opravdu jen minimální.

Edit:
Jinak důvod useknutí křídel byl zvýšeni rychlosti a obratnosti u země.


Ale ne horizontální obratnosti, mělo to rychlejší výkrut. Jinak to točilo hůř, mělo to vyšší pádovku. Při testech Spitfire s normálním křídlem "obřezanou" verzi v zatáčkách jasně překonával ve všech výškách.
Upravil/a Farky dne 03-10-2013 17:51
 
Rumcajs
To je zajímavý dokument Farky. Jsem to přečetl a v zásadě podle toho dokumentu neexistuje smysluplný důvod zavádět clipped wings. Jediné zlepšení bylo u toho Spitu XII E.N.221. Jinak je celý výsledek velmi negativní. Marginální zlepšení rychlosti u země. Drobné zlepšení roll rate v některých případech. Vykoupeno horší manévrovatelností, dostupem, stoupavostí, vyšší pádovkou, delším startem. Otázka teda je, proč to tedy používali. Páčto test je z přelomu let 42/43. A v 1944 s tím podnikli invazi a bojovalo to do konce války. Nebylo víc verzí Clipped Wings?
 
Rumcajs
Našel jsem ještě tohle.

[img]http://i1343.photobucket.com/albums/o793/rum2cajs/ClippedWings/CW_Spit_1_zpsf299b514.jpg[/img] is not a valid Image.
[img]http://i1343.photobucket.com/albums/o793/rum2cajs/ClippedWings/CW_Spit_2_zps005fc77c.jpg[/img] is not a valid Image.


From The Spitfire Story by Alfred Price, part of an AFDU test from 1942:
Two Spitfire VB aircraft were selected with a performance which was almost identical, the loading and equipment car¬ried were standard in each, and the propeller, engine and finish of each aircraft were similar. A test flight was made under maximum cruising conditions and no differences could be determined. The wing tips were then removed from one aircraft and trials were carried out, each trial being performed twice to enable the pilots to be changed. The wing tips were then replaced on one aircraft and removed on the other and similar tests carried out. Differences in speed were taken as relative increases or decreases owing to possible instrument inaccuracies, and position error differences with and without tips. Readings for level speeds were taken at 10,000,15,000, 20,000 and 25,000 feet; zoom climbs were made 10,000-15,000 ft and 20,000-25,000 ft; dives were made with similar engine settings.

Results of Comparative Tests

Level Speed
10,000 feet. In each case the clipped wing Spitfire proved the faster by a small margin estimated in the nature of 5 mph.
15,000 and 20,000 feet. The average results at these two heights showed that the difference in speed is not measur-able.
25,000 feet. The standard Spitfire is very slightly faster than the clipped wing Spitfire.
In all level speed runs the clipped wing Spitfire accelerated rather better than the standard Spitfire.

Climb
The average difference in time during zoom climbs from 20,000 to 25,000 feet was 15 seconds in favour of the stan-dard Spitfire.
From 10,000 to 15,000 feet no differences were indicated.

Dive
In all diving tests the clipped wing Spitfire drew away from the standard Spitfire.

Manoeuvrability
At all heights to 25,000 feet the rate of roll is considerably improved by removal of the wing tips. The response to aile-ron movements is very quick and very crisp. Four dog-fights were carried out, starting with the standard Spitfire on the tail of the clipped wing Spitfire. On two occasions the clipped wing Spitfire evaded so rapidly in the rolling plane that it was able to lose the standard Spitfire and reverse the positions in about 20 seconds. On the third occasion the clipped wing Spitfire was also able to lose the standard Spitfire. The fourth occasion was at 25,000 feet and the standard Spitfire was able to keep the clipped wing Spitfire in sight.
The minimum turning circle of the clipped wing Spitfire at 20,000 ft has been increased by 55 feet at 1,025 feet com¬pared with the FW 190 turning circle of 1,450 feet (RAE Farnborough figures). This slight increase does not therefore detract from the fighting qualities of the aeroplane in any way, since the clipped wing version is unlikely to be in com¬bat with the standard Spitfire.

Take-off
The take-off run must theoretically be slightly longer, but in taking off with the clipped wing Spitfire in close formation behind the standard Spitfire, no difference was detected. Landing
No difference detected.

General
The view downwards over the wing tips, for what it is worth, is improved by a not inconsiderable amount. The strengthening of the wing by removal of the wing tips mav permit higher maximum IAS to be used.
 
Farky
Rumcajs napsal: Otázka teda je, proč to tedy používali.


Protože to bylo u země malinko rychlejší, mělo to lepší výkrut, o něco líp to zrychlovalo, bylo to lepší v letu střemhlav. A jelikož v druhé polovině války stíhači RAF lítaly spíš dole, zhoršení ve velké výšce nijak moc nevadilo. Porovnávací test mezi Spitfiry Vb se standardním křídlem a s clipped wings došel k závěru, že CW jsou pro lítání v nízké výšce výhodou. Spitfirům "pětkám" určeným pro malé výšky (Spitfire LF V s Merlinem 50M aka "clipped and cropped" ) proto usekávaly křídla. Asi jim přišlo, že tím nic moc neztratí a něco získají. Tak proč to nezavést.
edit: mluvím o tom AFDU testu co jsi sem mezitím postnul.

Rumcajs napsal: Nebylo víc verzí Clipped Wings?


Nebylo.

Jen tak mezi řečí - v tom NACA grafu je Spitfire Mk.V, ne "devítka".
 
Hoper
Rumcajs napsal:

To je zajímavý dokument Farky. Jsem to přečetl a v zásadě podle toho dokumentu neexistuje smysluplný důvod zavádět clipped wings. Jediné zlepšení bylo u toho Spitu XII E.N.221. Jinak je celý výsledek velmi negativní. Marginální zlepšení rychlosti u země. Drobné zlepšení roll rate v některých případech. Vykoupeno horší manévrovatelností, dostupem, stoupavostí, vyšší pádovkou, delším startem. Otázka teda je, proč to tedy používali. Páčto test je z přelomu let 42/43. A v 1944 s tím podnikli invazi a bojovalo to do konce války. Nebylo víc verzí Clipped Wings?

Rumco, i Japonci uřízli Zeru křídla, viz A6M3 32.
(Aby se pak vrátili zpět k delším zaobleným koncům. Ale důvodem byl spíš Guadalcanal a zkrácený dolet než o něco zhoršená obratnost v horizontále)

A i takový P-47 měl velmi slušný roll rate, čehož prý využíval Gabresky při boji s FW.
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif
 
LesniHU
Rumcajs napsal:
Ano Seržo, roll rate není konstanta, mění se s rychlostí. U každýho typu letadla (a verze) je to jinak. Dokonce záleží na tom, kolik máš paliva a nábojů v křídlech a jiných navěšených kravinek.
Ne, to ne. Kolik je hmotnosti v kridle nema vliv na [ustalenou] rychlost vykrutu, coz je to, co se tady resi. Limity jsou obecne: pri malych rychlostech ma pilot dost sily dat kridelka na doraz a proto rychlost vykrutu stoupa s rychlosti (uhel sroubovice se prakticky nemeni, jen ji letadlo opisuje rychleji). Pri urcite rychlosti uz pilot tolik sily nema, takze vychylka kridelek klesa s rychlosti a zaroven s tim klesa uhel sroubovice a rychlost otaceni. Dalsi velmi podstatny vliv ma tuhost kridla, kridelko na odtokove strane krouti pri sve vychylce kridlo do opacneho uhlu, coz rychlost kloneni snizuje a v extremnich pripadech muze smysl otaceni dokonce otocit.
Vliv sily je krasne videt na P38, verze bez posilovace kridelek byla v malych rychlostech prumerna az spatna a ve velkych hodne spatna, s posilovacem slo docilit velke vychylky kridelek i ve velkych rychlostech, takze takova verze byla v malych rychlostech prumerna az spatna, ale ve velkych excelovala.
U Spitu se to komplikuje zmenami v potahu kridelek (plateny potah se vybouloval a zvysoval potrebne sily), zmenami geometrie samotnych kridelek (mkVIII pokud se nemylim a pak jeste ?mk21?) ci jejich typu (21) a zmenami v konstrukci kridla, ktere zvysovalo torzni tuhost.
 
ringlett
LesniHU napsal:
U Spitu se to komplikuje zmenami v potahu kridelek (plateny potah se vybouloval a zvysoval potrebne sily), zmenami geometrie samotnych kridelek (mkVIII pokud se nemylim a pak jeste ?mk21?) ci jejich typu (21) a zmenami v konstrukci kridla, ktere zvysovalo torzni tuhost.


ta křidélka

1 - 5 plátno - velké síly potřebné pro roll

2 (některé), 5 (většina) - 47 kov, ale

2 - 9,12,16 starý typ křidélek - menší síly, potah se nevybouloval
7 - 19 nový typ s větším "rozpětím" - analogické pro předchozí, ale ještě o něco lepší poměr sil, křidélko má jiné "rozpětí" a profil
21 - 47 úplně nová konstrukce

ohledně Cliped, claped je to tu napsané dobře, paradoxem jsou některé HF.IX které měli také zkrácené rozpětí, ono u devítek je to ještě složitějšíé než u pětek. Byl by to celkem eleborát, ale ve hře tyhle variace na základní téma naštěstí nemáme. A ty co jsou jsou naprogramované velmi dobře.
Nelétám, občas se plazím ...
 
Powerty
Hoper napsal:

A i takový P-47 měl velmi slušný roll rate, čehož prý využíval Gabresky při boji s FW.


Hlavně se 109-kama, které měly oproti jugu daleko lepší zatáčku. Sudový výkrut na vnější stranu zatáčky ho udržel na 6-té.
 
Rumcajs
LesniHU napsal:Ne, to ne. Kolik je hmotnosti v kridle nema vliv na [ustalenou] rychlost vykrutu, coz je to, co se tady resi.
Máš samozřejmě pravdu. Když jsem to psal, měl jsem před sebou tu metodiku, jak měřili Spita s clipped wings. Kdy měřili čas z náklonu 30 stupňů na jednu stranu do 30 stupňů na druhou stranu. Tedy v tom byla akcelerace. Kdyby to byl ustálený roll, pak momenty setrvačnosti už nehrají roli.
 
Hoper
Powerty napsal:

Hoper napsal:

A i takový P-47 měl velmi slušný roll rate, čehož prý využíval Gabresky při boji s FW.


Hlavně se 109-kama, které měly oproti jugu daleko lepší zatáčku. Sudový výkrut na vnější stranu zatáčky ho udržel na 6-té.

díky za opravu - ano, myslel jsem tenhle manévr
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

16-04-2024 11:52
To jsou Jaromíre defekty z realtime anti-anti-ads googe teroru. Chyba není na tvém přijímači. Už před 3 rokama jsem Chrome definitivně odinstaloval a přešel opět po 20 letech na FF.

12-04-2024 16:25
Pořídil jsem si Arctic Liquid Freezer III 360. Poměr cena/výkon asi nepřekonatelný. Uchladilo to 300W po dobu 10 minut.

07-04-2024 21:31
Taky vám v prohlížeči Chrome vyskakují artefakty?

19-03-2024 14:59
Mrknutí

16-02-2024 16:54
1stCL .. forever :-)

15-02-2024 13:46
Chtěl jsem tu napsat výborný fór o České poště, ale mám obavu, že by vám to nedošlo.

02-02-2024 12:17
Nj, na rozdíl ode dneška tehdá ještě nešetřili.

29-01-2024 14:14
Dej vzorek.

29-01-2024 13:41
Rád bych tu napsal pár chemických vtipů, ale bojím se reakcí...

29-01-2024 12:29
Phantom bolševické promo Úsměv https://youtu.be/.
..

34,707,545 návštěv