May 02 2024 15:34:57
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 4

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Vliv procesoru na výsledek
Rumcajs
Zdar vespolek,
na serveru Anandtech vyšel zajímavý článek z testu CPU a GPU při rozlišení 1440p http://anandtech....u-at-1440p. Většina z nás má 1080p, nebo ani to ne, tedy to je trošku high tech pro běžnou českou domácnost.

Zajímavé je porovnání výkonů procesorů v různých aplikacích, které většinou ukazuje drtivou převahu Intelů. No třeba tuten obrázek je hezkej.
[img]http://images.anandtech.com/graphs/graph6934/54465.png[/img] is not a valid Image.
Modrá = intel, červená = AMD.

Pro celkový výsledek v aplikacích je ale podstatný test z reálného světa, ne syntetické benchmarky. A zde to začíná být zajímavé. Jsou aplikace, kde se výkon blíží těm syntetickým výsledků. Je to třeba komprese souborů RARem, nebo ray tracing či kódování videa.
[img]http://images.anandtech.com/graphs/graph6934/54497.png[/img] is not a valid Image.

Pro čistě matematické úlohy snad ani nebudu ukazovat obrázek, aby červení (AMD tým) nedostali infarkt.

Ale jak je to ve hrách? To je možná otázka, co návštěvníky VWings asi zajímá nejvíc. Nebudu zdržovat, plácnu sem hned obrázek(y), vysvětlení až po něm.
[img]http://images.anandtech.com/graphs/graph6934/54503.png[/img] is not a valid Image.
[img]http://images.anandtech.com/graphs/graph6934/54510.png[/img] is not a valid Image.

Na těch dvou grafech je znát, že v těchto případech na výkonu procesoru vlastně až tak moc nesejde. Alespoň ne na tom syntetickém teoretickém výkonu. Vysvětlení je prosté, limitující v těchto případech je výkon GK, protože herní enginy již většinou přesouvají velkou čsát zátěže z CPU na GPU. Pokud má GPU dost paměti a výkonu, CPU se spíš nudí.

Jenže pak jsou tu takovéhle obrázky.
[img]http://images.anandtech.com/graphs/graph6934/54512.png[/img] is not a valid Image.
[img]http://images.anandtech.com/graphs/graph6934/54516.png[/img] is not a valid Image.
Zde se opět ukazuje převaha modrého týmu (Intel).

K převaze modrých dochazí ve dvou případech.
1) Engine není na využití GPU moc optimalizovanej, nebo GPU nemá dostatek RAMky.
2) Použití více grafických karet z nějakého důvodu vede k lepším výsledkům u Intelovských procesorů.

Kupodivu AMD má lepší výsledky s více NVidia kartama, než s více AMD kartama. Což je rozhodně rozverný výsledek.

Závěr pro nás?
Vidím to asi takto:
a) Pokud člověk neuvažuje o systému s více grafickýma kartama a má solidní jednu GK, ve většině případů poskytnou nejrychlejší AMD procesory ekvivalentní výsledek jako Intelovské. Existují dokonce hry, kde rozdíl není žádný.
b) Pokud se zvažuje multi GPU, pak je intel lepší. Když už AMD, radši k němu NVidia karty. U intelovského procesoru je volba GPU spíš otázkou ceny a preferencí. I když i zde platí, že zisk z přidání další NVidiácké GK je vyšší.

Bohužel netestovali ROF ani CLOD, natož pak Il2. U Il2 se dá s úspěchem předpokládat, že jako starý SW nebude příliš nakloněn myšlence přenechávat práci GK, tedy by mě nepřekvapilo, kdyby se procesor projevoval výrazně. Na druhou stranu to je hra vytvořená pro procesory o čtyři generace starší, tedy problém to určitě není. ROF a CLOD by to chtělo přeměřit za podobných podmínek, ale to se asi nepovede, leda by někdo kluky z Anandtechu přesvědčil, aby to udělali. Vodítkem může být vyuřití RAM GK, které v obou hrách klidně vezme 1.5GB z RAMky GK. Tedy se zdá, že ten offload na GK tam je výraznej. AMD tedy nemusí být vůbec špatná volba.

Doporučené AMD procesory jsou ty s frekvencí nad 3.8GHz, například tyto testované
FX 8350
FX 8150
X6 1100T
Nebo takto http://www.alza.c...437=14--18
 
Rumcajs
Přímo test CloDu, ROFu, nebo DCS jsem nikde neviděl. Asi to nejsou dost zajímavé tituly, aby jim někdo věnoval takové úsilí, jako těm střílečkám. Ono aby to porovnání stálo za to, bylo by potřeba mít relativně slušně široký výběr komponent a taky to sebere nějaký čas. Jen tak od boku střílet FPS co ukazuje fraps a porovnávat to s ostatníma, není smysluplná cesta. Za sebe a moje pozorování můžu říct, že přechod z AMD 5870 na NVidii 670 přineslo mnohem víc než přechod z i7 920 (2.6GHz) na i7 3770(3.4 - 3.9GHz).
 
olda Olde maly
Zajímavé. Ještě že tomu vůbec nerozumím Šklebící se
 
606_Temp
Jop, kdo chce bezkonkurenční výkon, ten si koupí Intel. Tedy za předpokladu, že na něj má i bezkonkurenční peníz. V podobné cenové relaci je to ale spíš vyrovnané, možná je AMD u procesorů do 5K i mírně výkonnější volbou. Ovšem má zase větší spotřebu.
 
http://no606.ic.cz/
Rumcajs
S těma AMD je to tak, že při ceně kolem těch 3 000 jsou výhodnější než Intely. Jednak jsou při porovnatelném výkonu levnější a pak člověk ještě ušetří na základní desce. Ty pro AMD bývají také levnější. Zkrátka pokud člověk hledí na peníz a nechce dát za počítač 30k+, pak to může být rozumné. S tou spotřebou je to samozřejmě pravda, ale i v tom výběru, co jsem postoval, jsou procesory s 95W TDP. Ta X4 740 je vlastně jen 65W.
Když už jsme u té volby z rozumu, ta X4 740 je vlastně moc zajímavá věc. Stojí cca 1700, žere 65W, má 4 jádra a turbo frekvenci 3.7GHz. Kdo šetří každou korunu, může to mít za svého favorita. Ušetřená tisícovka proti dražším modelům se lépe utratí za grafiku.
Jinak v zásadě platí, že 4 jádra stačí. 6 a 8 je sice hezké mít, ale většině lidí to nic nepřinese. Pak se jako velmi slušná volba jeví http://www.alza.c...360497.htm a http://www.alza.c...413745.htm.
Samozřejmě, že kdo nechce kompromis, jde si koupit i7 3770K, nebo nedejbože http://www.alza.c...347064.htm. Dá se tak utratit mnoho tisícikorunek, aniž by to třeba v ROFu či CloDu vedlo k měřitelně vyšímu uspokojení. Radši utratit za solidní GK.
 
Joe Hallenbeck
3930K je na pohodu. Šklebící se
313_FlyBoy
RY-C
 
Rumcajs
3930 je za pouhých 14 000 CZK. Je to taky pěkný Otesánek, baští rovných 130W. Navíc základní desky pro socket 2011 začínaj nad 4000 CZK, takové ty běžné jsou přes 6000 a lepší přes 8000. 20k je fuč a ještě nemáš ani podložku pod myš.
Podle http://www.cpuben..._cpus.html je to rozhodně rychlej kus křemíku. Ale ... otázka zní, o kolik to vylepší CLOD, ROF, DCS? Bych řekl, že koupě třebas NVidia 680 za cca 12 000 + procesor za 5000 a deska za 3000 bude taky za 20000 a bude v tom i špičková GK. A výsledný výkon bude v těch našich fyzikou a umělou intelegencí nabušených simulátorech stejný. Jen o cca 12000 levněji. Samozřejmě když to jeden chce vzít nekompromisně, je to volba. Ale už to chce patřit mezi vyšší příjmovou vrstvu. Jinak manželky tíhnou k histerii.
 
Rumcajs
Našel jsem další moc zajímavý článek, který je dokonce česky a týká se World of Tanks, což je pro zdejší vegetaci docela blízké téma. http://extrahardw...00-replayu
V krátkosti snad uvedu jen to, že každá mapa WoT jinak zatěžuje grafiku a jinak procesor. Tedy lze nalézt takové, kde to vázne na procesoru a zas takové, kde to je naopak.
No a závěr je zcela geniální
Z grafů je patrné, že pokud máte slabší hardware, měli byste hrát za dělostřelectvo.


Prosím, nechcete ten výrok dát někam jako sticky? Cool
 
magot
olda maly napsal:

Zajímavé. Ještě že tomu vůbec nerozumím Šklebící se

To je jedno ... engine zdejších simů je tomu stejně na hony vzdálen .. nějaký upocený dirt3 je úplně kách ...
 
Joe Hallenbeck
Rumcajs napsal:
...Jinak manželky tíhnou k histerii.


Proto je lepší být starý mládenec Šklebící se
313_FlyBoy
RY-C
 
310_Snakes
Podobný test udělali i na pctuning.cz .... česky Mrknutí

http://pctuning.t...i7?start=1
 
Rumcajs
310_Snakes napsal:

Podobný test udělali i na pctuning.cz .... česky Mrknutí

http://pctuning.t...i7?start=1

Jo taky došli k závěru, že AMD se dá strčit i do sestavy, která se označuje za výkonnou. Dokonce třeba v FarCry 3 to osmijádro FX (a vlastně i 6ti jádro) od AMD překonává i7 3770K a v jiných to hraje vyrovnanou roli. Cenově je to pak celkem jasné:
AMD FX 6350 je za cca 3300
Intel i7 3770 je za cca 7900
Nechci tím nijak vyzvedávat AMD, páčto si to posledních pár let nezasloužej, ale pokud se od počítače čeká herní výkon a nechce se moc utrácet, klidně to může být ten FX. Vůbec nic se tím nepokazí. Zas je taky třeba říct, že na hraní netřeba ani tu i7 3770 a že klidně stačí i5 3570 a ta už je za přijatelnějších 5500. Dále je pak třeba říct, že 4jádro FX 4350 stojí 3100. Test dělali s 4130, která je taktovaná na 3.8/3.9GHz, zatímco FX 4350 běží na 4.2/4.3GHz, tedy bude asi o 10% rychlejší. Troufnu si říct, že ten jejich závěr, že 4 jádro už limituje FPS je spíš o tom, že neměli tu 4350, než že by ty hry opravdu použily víc než 4 jádra.
 
magot
čtyřjádro FX vůbec nekupovat, vždyť starší Phenom II byl výkonější ...
 
606_Temp
No už to není tak pravda. Ty nové(dnešní) revize jsou rychlejší. Při nástupu to tak u většiny aplikací bylo.
 
http://no606.ic.cz/
Rumcajs
magot napsal:

čtyřjádro FX vůbec nekupovat, vždyť starší Phenom II byl výkonější ...

Mohl bys uvést zdroj podporující tohle tvrzení? V čem a jak to porovnáváš. Páčto jistě v multihtreadových aplikacích 6ti jádrový Phenom II porazí čtyřjádro FX. Ale ve hrách? Nebo dokonce obecně v jakémkoli softu, který není extrémně multivláknový? Zkrátka mluvíš opravdu o porovnání 4 jadrových procesorů, nebo se ti to plete dohromady?
 
magot
ano zrovna tohle jsem řešil osobně. Zda koupit FXko čtyřjádro nebo Phenom II čtyřjádro. Phenom jednoznačně vyhrál ...
Testy z různých českých webů i zahraničných webů ala pc tunning měli jednoznačné výsledky. A to i ve hrách ...

Myslím Phenom II 965/985/995 versus FX4100 ..
Phenom už se samozřejmě ani neprodává ...

Jedniný včem si vybavuju že FXko vyhrálo byly nějaký test na matematický výpočty ...

stačí google ...
 
Rumcajs
No jasně magote, je tu jedno ale. To co doporučuju je FX 4350. A to má frekvenci 4.2GHz základ a 4.3GHz boost. Ta 4100 běhala (už se snad ani neprodává) na 3.6/3.8GHz. No a zatímco 4100 skoruje v CPU Marku kolem 4030, ta 4350 bude spíš kolem 4800 možná až 4900. No a tam se 4 jádro Phenom nedostane žádný. Krom toho se Phenomů s 4 jádrama už moc neprodává. Snad jen ta 965 se dá koupit. Phenom II 965 X4 (nebo jak se to přesně jmenuje) bude ještě lacinější (cca 2200 CZK) a ne nijak špatná volba od AMD. FX 4300 a 4350 stojí výkonově o 15-20% vejš. Ve většině her zas rozdíl skoro nepostřehnutelný. A při brouzdání po internetu není rozdíl měřitelný ani s atomovýma hodinama v ruce.
http://www.cpuben..._cpus.html

edit: Vzpomněl jsem si, že na Tomshardware byl tuhle článek o změnách mezi Bulldozer a Piledriver architekturou těch FX procesorů. Ten FX 4100 je původní Bulldozer a současný FX jsou už Piledriver architektura. U AMD taky sem tam postrčej vývoj vpřed a i když nešlapou přímo Intelu na paty, maj i svoje úspěchy. Zkrátka tohle je ten článek. http://www.tomsha...,3328.html
Upravil/a Rumcajs dne 13-05-2013 18:34
 
magot
Ten Phenom II běží až 4,4 Ghz Úsměv OC ...
ale samo i7 to je už jiná třída .. taky finančně
 
Rumcajs
Zkusil jsem najít nějaký měření, kde by přímo v testu měli jako ty nový FX tak starší Phenomy II. Našel jsem někde v německu. Tak snad to není žádná propaganda modrého týmu. http://cdn.overcl...50-BF3.png
[img]http://cdn.overclock.net/4/43/434add9f_Test-FX-6350-FX-4350-BF3.png[/img] is not a valid Image.
 
magot
No vidiš to FX4100 tam radši ani nedali .. byl to šunt ..
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

30-04-2024 10:19
Teď se tyká všude. Každý je familierní jak kdybychom všichni spolu pásli husy.

29-04-2024 20:53
Tem Teamspeak jedete trojku nebo pětku? Mně se nechce nikam registrovat.

29-04-2024 20:44
Jsem zapl discord. FUJ! Proč mi tam všechno tyká? To je tak nezdvořilé a neuctivé.

24-04-2024 12:25
-Vzrusuju te? - -Docela jo, jsi krasna zenska a chtel bych byt tvuj princ. - -To je pekne. Ale na to jsem se neptala. Potrebovala bzch yjistit, jak se yapina ceska klavesnice. Pomuyes mi?

22-04-2024 20:31
Njelepší je kombinace FF (s pluginem kačera)+uBlock ;-)

21-04-2024 09:36
No zatím ještě není. Neumí blokovat vyskakovací okna.

19-04-2024 23:01
jo, kačer je dobrej Úsměv

19-04-2024 17:04
No já asi přejdu na duckduckgo, až jej vyladí.

16-04-2024 11:52
To jsou Jaromíre defekty z realtime anti-anti-ads google teroru. Chyba není na tvém přijímači. Už před 3 rokama jsem Chrome definitivně odinstaloval a přešel opět po 20 letech na FF

12-04-2024 16:25
Pořídil jsem si Arctic Liquid Freezer III 360. Poměr cena/výkon asi nepřekonatelný. Uchladilo to 300W po dobu 10 minut.

34,802,275 návštěv