April 25 2024 12:18:27
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 5

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2: Cliffs of Dover (letový bojový simulátor z období bitvy o Británii) » IL-2: CLOD diskuse
 Vytisknout diskuzi
Add-on CoD: Adolf Galland - The Expert
310_cibule
Mezi svátky jsem měl trochu víc času než obvykle, a tak jsem se konečně dostal k té CoD kampani od Desastersoftu (čas jsem ale musel spravedlivě rozdělit mezi mapu Kanálu, felixstowa a mustanga v DCS, takže nakonec jsem pořádně nestihl nic).

I tak jsem si ale říkal, že bych se podělil o pár dojmů z té kampaně Adolf Galland - The Expert, resp. první mise (kterou se mi asi na desátý pokus podařilo dokončit, byť s výsledkem Failure). Předesílám, že nejde o recenzi, nevím, co všechno to umí či jaké to má bugy, jen hodně povrchní subjektivní dojmy jedné poněkud obstarožní lamy.

Vybral jsem si 303.(polskou) peruť (kromě Gallandovy JG 27 je tam ještě k mání kampaň Luftwaffe bombardovací a ve stodesítkách), která vstupuje do BoB historicky správně až na konci léta 1940 . Tedy v době, kdy nemalé ztráty přiměly RAF posílat do vzduchu společně několik perutí.

Domovské letiště je opět historicky správně umístěno v Northoltu, na západním okraji Londýna. Rodím se v hangáru, startuji a po zahřátí musím objet celé letiště, abych se dostal do pozice „ready to také-off“. Všude kolem je spousty techniky, mechanici a zbrojíři připravují stroje, vypadá to docela efektně.

Na startu se se mnou řadí dalších jedenáct hurricanů. Trvá to nějakou dobu, zatím nastavuji gyrokompas a zaměřovač. Asi po pěti minutách (možná i o něco déle) se rozječí siréna a Fighter Command nám (a zároveń 19. peruti) dává povel „scramble“. Slyšíte jej ve sluchátkách a zároveň se povel objeví napsaný na přes skoro celý display.

V tuto chvíli je třeba postupovat podle pokynů tvůrce tohoto add-onu a nechat autopilota, aby vzlétl za vás (až do zatažení podvozku a klapek). Je to bug, jinak vás prý systém neidentifikuje a áíčka - FC, i ostatní letadla - vás budou ignorovat).

No, co už? Tak holt vzlétá autopilot. Ještě se ani neodlepí a Fighter Command nám píše další instrukce. „Po cca. čtyřech minutách letu směrem na Beta 2 se k vám připojí 19.peruť spitfirů (myslím, že je jich osm). Poté se společně vydejte směrem na Beta 10“.

Ty alfy, bety, charlie a další jsou kódová označení letiště. Beta 2 je jakési na západ od nás, Beta 10 pak Biggin Hill, čili obrat o 170 stupňů a směr jihozápad od Londýna (mapa se sektory i kódovými označeními je jako PDF součást kampaně, seznam kódů RAF i Luftwaffe též).

Přes systém známý z ila zkouším velet svému „wingu“ (mimochodem zapomněl jsem uvést, že třetí peruť sedí v pohotovosti na zemi a můžete v případě potřeby požádat FC, aby vám ji poslala. Přiletí do sektoru, kde jste se nacházeli, když jste o její vyslání žádali. Luftwaffe prý takto může povolat i bombry).

Áíčka poslouchají, mění rozestupy, formace, dokonce se přitom ani neposrážejí Úsměv Dávám jim povel „Hlásit kontakty“ a začínám se věnovat tomu, co je podle všeho nejdůležitější.

Každou chvíli přicházejí další a další hlášení. Dva typy: jedny posílá Chain Home neboli systém včasného varování (síť radarů podél pobřeží), druhý Fighter Command (mimochodem sídlí v podzemí, na severozápadě Londýna, nedaleko „našeho“ letiště, ale to není důležité).

Zatímco CH hlásí pohyb nepřátelských letadel, jak jej zachycují radary už nad Francií (sektor, výšku, jejich kurs, přibližný počet), FC nás navádí na jím vybraný cíl. A protože tento se pohybuje předem neznámým kursem, mění se i vektor, který nám udává FC (zde neochotně přiznávám, že jsem během prvních asi deseti pokusů, vůbec žádná nepřátelská letadla nepotkal, až teprve pak jsem si uvědomil, jak moc důležité toto je).

Intermezzo: Na začátku mise jsem si přečetl, že náš „wing“ musí při tomto vzletu sestřelit nejméně šest letadel při maximální ztrátě dvou našich (jinak je mise počítána jako neúspěšná. Což má vliv na celkové hodnocení, ale ne na to, zda a jak pokračujete - to lze i po neúspěšné misi). Jakmile vás však zabijí, kampaň pro vás končí, nelze misi opakovat. Je tam ještě pár podobných vychytávek, ale ty až na konci protože se mne týkaly Mrknutí

Takže dvacet minut nás FC honil nad jihovýchodní Anglií různými korekcemi kursu (výška se moc neměnila, co je přirozené), až najednou slyším ve sluchátkách kolegy áíčka, že je vidí. Sakra, kde? Já ne! Aha, tady, jsou mírně nad námi (nenastoupal jsem více, než hlásil FC, abych je neminul shora, takže máme stejnou výšku). Je zde snad dvacet mezků a nějaké bombry. Začínám nestíhat.

Vydávám oběma perutím rozkaz, aby útočili na stíhače, třeba s wingmanem dostanu nějaké bombry.

Teď to zkrátím: dostali jsme strašně nařezáno, k bomrům jsem se ani já ani nikdo jiný nedostal. Sestřelili šest našich huríků a dva spity (a to jsem ještě během boje požádal o vyslání třetí perutě). Německá aíčka se chovají dokonale. Nekroutí, zaútočí a odstoupají. Sám jsem se z toho dostal dost potrhaný (v brífinku mi to připsalo 50 procent poškozeného befka).

Odpoutal jsem z boje to, co zbylo ze tří perutí (i když nevím, jestli ta třetí vůbec stihla dorazit), a zamířil domů (FC protestoval, díl posílal kursy, ale my toho měli plné zuby).

V boji se mi samozřejmě rozhodil gyro kompas. Zkusil jsem ho seřídit podle toho magnetického, ale za letu je to dost vopruz. Abych to zkrátil, sekl jsem se o jedno letiště, možná dvě, na západě Londýna ;-) Výsledek: přistál jsem někde jinde, takže celkový počet misí v kampani se mi snížil o jednu (prostě mne jeden den převáželi na naše letiště, takže jsem nemohl letět, to samé se děje, když vyskočíte nad vlastním územím, v tomto případě vám ale seberou myslím dvě či více). Šance, že bych mohl být v celé kampani úspěšný (získat příslušné řády a medaile), se snížila.

Tak to mi stačilo, pro jeden večer. Ještě se musím hodně učit (ono také udělat "wing commandera" z takového telete je nerozum). Ale má to atmosféru, ne že ne.

DISCLAIMER: Jsou to jen dojmy z jedné mise, nic víc. Neručím za to, že tam nejsou bugy, že se to celé nesesype, že že že…

P.S. Z jednoho příspěvku Horrida jsem si s dovolením (tedy bez jeho dovolení Mrknutí) vypůjčil obrázky ze dvou kampaní, aby bylo vidět, jak je řešen brífink i debrífink. Je tam těch informarmací víc (každá mise je podrobně zaznamenána). Je přesně dáno, kolik sestřelů, či naopak zničených pozemních nebo námořních cílů, je třeba ke získání různých vyznamenání a čeho je třeba dosáhnout.

yoyosims.pl/sites/default/files/Obrazki/CoD/HWick/Desastersoft_15.jpg
yoyosims.pl/sites/default/files/Obrazki/CoD/HWick/Desastersoft_51.jpg
yoyosims.pl/sites/default/files/Obrazki/CoD/HWick/Desastersoft_52.jpg
yoyosims.pl/sites/default/files/Obrazki/CoD/HWick/Desastersoft_29.jpg
Upravil/a 310_cibule dne 31-12-2012 15:17
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
pacheco
Pěkný přízpěvek, jsem rád že zapracovali na atmosféře off-line. Sám to bohužel nerozběhnu dokud neudělám radikální hardwerové změny, tak snad za rok)))
 
WT_Horrido
Takže autopilot při startu jinak to nefunguje, jméno pilota kopíruje výhradně profil Steamu a pilot velí wingu. A stojí to 25 ojro. Super.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
 
WT_Flan
Diky za info. Ten autopilot ...ach jo...

Ze pry bug ? Desastersoftu, nebo CLoda ?
 
313_OTU_oblak
pěkné !
díky cibule
 
Baron
Dik Cibule Mrknutí
Hals - und Beinbruch!
 
WT_Horrido
http://simhq.com/..._576a.html
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
 
Hoper
změnit nick na steamu je otázka několika vteřin
a několika vteřin zase hodit zpět původní

ale holt se to musí dělat, to jo
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif
 
310_cibule
Pěkná recenze, díky Horri.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

24-04-2024 12:25
-Vzrusuju te? - -Docela jo, jsi krasna zenska a chtel bych byt tvuj princ. - -To je pekne. Ale na to jsem se neptala. Potrebovala bzch yjistit, jak se yapina ceska klavesnice. Pomuyes mi?

22-04-2024 20:31
Njelepší je kombinace FF (s pluginem kačera)+uBlock ;-)

21-04-2024 09:36
No zatím ještě není. Neumí blokovat vyskakovací okna.

19-04-2024 23:01
jo, kačer je dobrej Úsměv

19-04-2024 17:04
No já asi přejdu na duckduckgo, až jej vyladí.

16-04-2024 11:52
To jsou Jaromíre defekty z realtime anti-anti-ads google teroru. Chyba není na tvém přijímači. Už před 3 rokama jsem Chrome definitivně odinstaloval a přešel opět po 20 letech na FF

12-04-2024 16:25
Pořídil jsem si Arctic Liquid Freezer III 360. Poměr cena/výkon asi nepřekonatelný. Uchladilo to 300W po dobu 10 minut.

07-04-2024 21:31
Taky vám v prohlížeči Chrome vyskakují artefakty?

19-03-2024 14:59
Mrknutí

16-02-2024 16:54
1stCL .. forever :-)

34,758,433 návštěv