Mám nějaké laické dotazy ohledně nastavení stránkovacího souboru Windows Pokud má Windows 7 64-bit dostatečné množství operační paměti (řekněme 16GB a více) a provozuju na něm pouze hry, potřebuje ještě vůbec k něčemu stránkovací soubor na HDD? Jelikož Windows si nastavuje velikost stránkovací paměti zhruba na 1,5 násobek velikosti RAM, tak při větší RAMce už je ten stránkovací soubor docela pěkný cvalík. Mohu ho v tomto případě proto beztrestně úplně zrušit? Nebo je lepší tam nějaký nechat i když mám nadbytek RAMky, ale ručně mu nastavit menší velikost?
Dočetl jsem se, že by se stránkovací soubor měl dávat na jiný fyzický disk, než na kterém je Windows, nejlépe na ten nejrychlejší. Pokud mám ale Windows na rychlém SSD disku, je ještě smysluplné ten stránkovací soubor přehodit na obyčejný HDD, nebo to při rychlosti SSD disku už nevadí, že je stránkovací soubor na stejném jako Windows?
Upravil/a LEON dne 13-03-2012 21:22
Jsou programy, ktere, swap vyzaduji. proto je vhodne ho nastavitt. Ja mam doma 16GB ram a swap nastaveny na minimalni a maximalni velikost 16MB.. Umisteny ho mam na normalnim disku, na SSD jsem ho nedaval setrim zapisy (i kdzy jeho vyuziti by nemelo byt velke). Zatim zadny program problem nemel. Edit: pokud se podivam na datum posledni zmeny v pagefile, je to cirka pred 7 hodinama, takze vyuziti u me neni prilis caste.
Upravil/a scot666 dne 13-03-2012 21:39
Stručně: můžeš to zkusit, nepoužívat swap, pokud narazíš na nějaké divné chování, tak swap zapni a porovnej, zda je v tom divném chování rozdíl
Obšírněji: jsou nějaké programy (jméno se mi teď nevybaví), které absolutně vyžadují zapnutí swapu. Dále jsou programy a práce, které sežerou dost paměti, obecně "editace videa" a "práce s databázemi", pokud se Tě to týká, zjistíš to tak, že se Ti najednou řádově zpomalí stroj (počítač).
Teorie: každý program plus systém potřebuje nějakou paměť, pracovní prostor pro sebe i svá data. Když se program spustí, dostane od systému paměť, když program skončí, systém přidělenou paměť uvolní. Systém se stará o to, aby paměť nedošla, případně aby při používání RAM i swapu byla RAM dostupná pro aktivní procesy a ve swapu bylo to, co není aktivní = na popředí.
U točivých disků je úzkým hrdlem přístup na disk, tj. načtení bloku z disku a čekání na další data. Největší zdržení je vyhledání dat na plotně. Proto při přítomnosti více disků je vhodné pracovat tak, aby data byly rozloženy na více diskách. Z praxe: mam dedikáč a celý virtuál s dedikáčem je na jednom disku, další data jsou na dalším disku a systém je na ještě jiném disku. Toto vše je podmíněno tím, že deska a řadič disku mají pro každý disk vlastní přenosový kanál a neblokují se.
EDIT měl jsem za fungování na windows zkušenost, že je lepší nastavit natvrdo velikost swapu, případné zvětšování pak nezdržuje a navíc není swap soubor fragmentovaný = čte se za sebou, není nutno bloky swapu na disku dohledávat, má k nim být lepší přístup.
Upravil/a 606_vencour dne 13-03-2012 21:35
Mně nastavil Windows stránkovací soubor na 25GB. Laicky se mi zdá, že víc ztratím na rychlosti PC tím, že se s tak velkým souborem vůbec musí na klasickém ,,pomalém" HDD pracovat, než kolik možná tak veliký stránkovací soubor pomůže k urychlení systému
Upravil/a LEON dne 13-03-2012 21:38
Standartne se to dela tak, ze na serverech hlida vyuziti pameti tak 14 dni a pak se podle toho nastavuje swapak. Da se vyuzit treba process explorer od sysinternals, ale na doma to podle mne nema cenu takhle hrotit
OT: Co jsem dříve čítával (pravidelně) časopisy Chip, PC World, Computer, Jak na počítač, tak tam nebyl jednotný názor ( pravda, byla to doba Win 98 a WinXP ) ( a byl to taky důvod, proč jsem se čtením podobných časopisů zkoncoval - jeden radil něco, co druhý vyvracel ) . Výše zmíněné dva příspěvky ( EDIT: - samozřejmě druhý a třetí ) jsou naprosto vyčerpávající a v duchu mých poznatků ( to bych zde také poradil ) , takže asi tak
Upravil/a Topper-Czech dne 13-03-2012 21:49
Jinymi slovy bych sesumiroval svou filozofii v kostce: doma nepouzivam programy (az na jednu vyjimku a tou je ESXi), ktere by 16GB vyuzily a proto mi prijde zbytecne, aby si wokna neco odkladaly na disk. Pokud zacnu takovy program pouzivat swapak zvetsim.
Topper-Czech napsal:
OT: Co jsem dříve čítával (pravidelně) časopisy Chip, PC World, Computer, Jak na počítač, tak tam nebyl jednotný názor ( pravda, byla to doba Win 98 a WinXP ) ( a byl to taky důvod, proč jsem se čtením podobných časopisů zkoncoval - jeden radil něco, co druhý vyvracel ) . Výše zmíněné dva příspěvky ( EDIT: - samozřejmě druhý a třetí ) jsou naprosto vyčerpávající a v duchu mých poznatků ( to bych zde také poradil ) , takže asi tak
Než jsem se tady zeptal, tak jsem samozřejmě zagoogloval a taky jsem našel naprosto protichůdné rady uživatelů, od názoru, že je swapák při RAM 4+ GB pro domácí použití PC naprosto zbytečný, až po názory, že je naprosto nezbytný a to ve velikosti, jakou mu určí systém, takže si člověk, co do struktury Windowsu moc nevidí jako já, neudělá vůbec žádnej závěr Hrotit to asi není třeba, ale jak už tu někdo řekl, na SSD disku není místa nazbyt a když se mi tam nacpe 25GB swapák a nějakej 20GB Hyberfil.sys, tak je člověku toho místa na SSD prostě líto, když má přitom (pro hry) nadbytek RAM
Pokud nepouzivas hibernaci, spust prikazovy radek jako admin a napis tam "powercfg –h off" bez uvozovek. Tenhle prikaz vypne hibernaci a smaze hiberfil.sys.
scot666 napsal:
Pokud nepouzivas hibernaci, spust prikazovy radek jako admin a napis tam "powercfg –h off" bez uvozovek. Tenhle prikaz vypne hibernaci a smaze hiberfil.sys.
Jo, díky, dalších 20GB na SSDéčku k dobru Ještě zruším úplně i ten swapáč, snad ho IL-2 COD ani ROF nepotřebují...
Upravil/a LEON dne 13-03-2012 22:38
Docela zásadní věc je, že leckterá aplikace ani neví o tom, že swap využívá. V systému je správce paměti, který určuje co se kam ukládá a jakmile začne docházet adresní prostor fyzické RAM, tak prostě něco odleje samočině na disk do swapu a aplikaci to neřekne.
Stejně tak se data vrátí, když jsou potřeba a je opět volné místo ve fyzické RAM. Pokud tam místo nění, tak procesy jezdí po disku jak šílený a počítadlo je pomalý.
Při 16 GB fyzické RAM a 64 bit OS, který dovede adresovat celou fyzickou RAM, tedy není třeba swap. Výjimkou je, pokud aplikace používá swap soubor jako temp, poněvač předpokládá, že je swap konfigurován na nejrychlejším disku a je výhodné swap využít například pro uchovávání historie něčeho (3 změny nazpátak v RAM + 50 změn ve swap).
Co je další zásadní otázkou života a vůbec, tak to je složka Temporary Internet Files (nebo jiné podobné browser tempy). Kdo totiž nechce točit data na SSD kvůli swapu, tak by měl rychle opustit ukládání na SSD a vytvořit si pro tuto složku třeba 1GB RAMdisk například od DataRAM
Vraťme se ale k diskům s motorem.
Stránkovací soubor je sice hezké mít na jiném fyzickém disku, ale ve chvíli, kdy má uživatel samotný fyzický disk pro systém a samotný fyzický disk pro aplikace a temp, tak ať swap na systémovém klidně zůstane.
V případě jednoho disku existují 2 pravidla, swap umístit na začátek disku (vnější strana), kde je nejrychlejší oblast a nebo swap umístit doprostřed, kde to mají hlavičky půl cesty na kraj i půl cesty do středu a dá se ušetřit čas při seekování.
Upravil/a clone9cz dne 14-03-2012 01:39
tuším že Fotošop a Zaklínač vyžadovali swap :)
jinak pro běh šturma swap třeba není (mám 8GB a 64bit OS a mám swap po většinou vypnutý, v případě potřeby nastavuju pevnou velikost 20MB)
pozor na hraní si s temp adresáři (obecně odkládacími adresáři) - měl jsem snahu si IE Temp, W Temp a Mozillácký Temp hodit na jiný disk a systém (W7) to nějak nepochopil a občas zazlobil. Když jsem se vrátil zpět k výchozím hodnotám, bylo po problémech.
clone, jak funguje DataRam ? On se načte dřív, než chce systém načíst swap ?
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Jo, udělá to zdarma kernel driver od doby co zmáčkneš "Start Disk" a přežije i restarty (předpokládám jen ve stejném profilu, ale netestoval jsem).
Při shutdown systému je pak možné data uložit do img souboru na fyzickém disku nebo neuložit, podle toho co se ti víc hodí.
Placená verze má pak tlačítko Use memory above 4GB for RAMDisk, takže lze vytvářet virtuální disky i na 32 bit OS s omezením na 4GB RAM.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.