January 20 2026 01:35:00
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 7

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,759
· Nejnovější pilot: Kubas
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » IL-2: 1946 - diskuse
 Vytisknout diskuzi
Několik dotazů začátečníka k Il-2
Letecz
Protože s Il-2 více méně začínám, prosil bych o několik rad ohledně věcí, které zatím neznám a nenašel na ně odpověď.

1) Jde nějak změnit defaultní pohled vpřed abych měl stále v zorném poli celou palubní desku nebo aspoň větší část?
Vím že existuje FOV changer který zvětší celé zorné pole, ale já mám na mysli spíš změnu úhlu pohledu vpřed.
Kromě FOV changeru - neexistuje jiná možnost jak obecně zvětšit zorné pole?
Případně - existuje možnost jak pohnout hlavou a nastavit/uložit její pozici pro různé pohledy? Něco jako je v Aces High nebo bylo v TW. Jestliže Il-2 podporuje 6DOF tak by to snad mohlo nějak jít?

2) Jak nejlépe poladit grafiku (asi v config.ini?) aby se detaily letadel vykreslovaly na co největší vzdálenost? Bez ikon nějak nemůžu rozeznat kdo je kdo a nepřítele identifikuji až podle toho, že po mně střílí Úsměv

3) Je v Il-2 nějaká možnost privátních textových zpráv? T.j. že zprávu uvidí jen konkrétní adresát? Případně jdou "ladit" textové kanály které vidí jen určití hráči? Asi ne, ale radši se zeptám Úsměv

4) Jak nejlépe nastavit joystick aby se příď letadla nerozhoupala jako loď na rozbouřeném moři při každém sebejemnějším pohybu joysticku?

Za každou radu budu vděčný. Díky.
[img]http://forum.virtualfighters.cz/images/smiles/icon_salute.gif[/img] is not a valid Image.

http://www.onlinesimulatory.cz
TozziFan
Jde nějak změnit defaultní pohled vpřed abych měl stále v zorném poli celou palubní desku nebo aspoň větší část?
Vím že existuje FOV changer který zvětší celé zorné pole, ale já mám na mysli spíš změnu úhlu pohledu vpřed. Kromě FOV changeru - neexistuje jiná možnost jak obecně zvětšit zorné pole?

Bez modů ne. V modovaném šturmu se používá POV Mod, který upravý polohu pozice hlavy.

Případně - existuje možnost jak pohnout hlavou a nastavit/uložit její pozici pro různé pohledy? Něco jako je v Aces High nebo bylo v TW. Jestliže Il-2 podporuje 6DOF tak by to snad mohlo nějak jít?

ne

Jak nejlépe poladit grafiku (asi v config.ini?) aby se detaily letadel vykreslovaly na co největší vzdálenost? Bez ikon nějak nemůžu rozeznat kdo je kdo a nepřítele identifikuji až podle toho, že po mně střílí

TADY

Je v Il-2 nějaká možnost privátních textových zpráv? T.j. že zprávu uvidí jen konkrétní adresát? Případně jdou "ladit" textové kanály které vidí jen určití hráči?

V chatovém řádku vypíšeš správu a po odkliknutí "ENTER" máš možnost zvolit "ALL" - odešle zprávu všem přihlášeným na serveru, "MY_ARMY" - odešle zprávu všem spojencům(myšleno spolubojovníkům stejné strany jako pisatel). Jiné možnosti odeslání zpráv nejsou.

Jak nejlépe nastavit joystick aby se příď letadla nerozhoupala jako loď na rozbouřeném moři při každém sebejemnějším pohybu joysticku

Zkus poladit křivky v nastavení nebo vyměň joy.

310_Crowley
Letecz napsal:
Protože s Il-2 více méně začínám, prosil bych o několik rad ohledně věcí, které zatím neznám a nenašel na ně odpověď.

1) Jde nějak změnit defaultní pohled vpřed abych měl stále v zorném poli celou palubní desku nebo aspoň větší část?
Vím že existuje FOV changer který zvětší celé zorné pole, ale já mám na mysli spíš změnu úhlu pohledu vpřed.

2) Jak nejlépe poladit grafiku (asi v config.ini?) aby se detaily letadel vykreslovaly na co největší vzdálenost? Bez ikon nějak nemůžu rozeznat kdo je kdo a nepřítele identifikuji až podle toho, že po mně střílí Úsměv

3) Je v Il-2 nějaká možnost privátních textových zpráv? T.j. že zprávu uvidí jen konkrétní adresát? Případně jdou "ladit" textové kanály které vidí jen určití hráči? Asi ne, ale radši se zeptám Úsměv

4) Jak nejlépe nastavit joystick aby se příď letadla nerozhoupala jako loď na rozbouřeném moři při každém sebejemnějším pohybu joysticku?

Za každou radu budu vděčný. Díky.
[img]http://forum.virtualfighters.cz/images/smiles/icon_salute.gif[/img] is not a valid Image.

Ad1) Il v základu nabízí 3 úrovně přiblížení ve vzpřímené poloze pilota + "nalepení k zaměřovači". Na největší zoom identifikuji, na střední útočím, střední plus "nalepení" střílím, na nejmenší přiblížení letím většinu času. Ale to je myslím velmi individuální. Pokud disponuješ TracITRem nebo FreeTrackem , tak to můžeš celé provádět plynule.

Ad2) záleží na tom, jaké máš HW vybavení. Pokud máš Nvidii můžeš poladit dle Horridova návodu (lze nalézt zde na fóru) přímo v nastavení grafiky. Vše ostatní pak přes config. Nejjednodušší je najít někoho s podobnou sestavou a převzít od něj už odladěný config nebo alespoň jeho část. Pokud do toho chceš jít složitěji, opět se tu dá najít rozbor toho, co který řádek v configu dělá a můžeš laborovat.

Ad3) přes středník se dostaneš do chatového řádku

Ad) opět záleží na konkrétním joyi, někteří výrobci dodávají konfigurátory, jiní ne. Nastavit lze v menu, v Hardware, doporučuju "otupit" citlivost okolo středu. Nebo opět převzít od někoho z configu, ale nastavení joye je individuálnější než cokoli jiného.

1stCL_Fucida
1) Šturm oficiálně 6 DOF nepodporuje, to se změní s příchodem verze 4.11. Nicméně několik definovatelných úhlů pohledu Šturm neumí. Zná jen dvě - volnou a fixovanou na zaměřovač. S 6 DOF povětšinou stačí používat tu volnou (aspoň u mě).

2) Pro vidění kontaktů na co možná největší vzdálenost je vhodné zrušit vyhlazování hran a naopak co nejvíce vytáhnout anizotropní filtrování. Nastavení samotných parametrů v conf.ini má až sekundární a spíše malý vliv. Spíše jde o zvyk, než o nastavení grafiky.

3) Ano. Při odesílání zprávy zadáš na stejné úrovni, kde je MY ARMY a ALL přesné znění příjemcova nicku (ten pak zůstane v dané pozici uložen). Pokud uvidíš, že zpráva byla odeslána, pak byla doručena. Nevýhoda je, že příjemce nemůže rozlišit co byla a co nebyla soukromá zpráva.

4) To je spíše otázka konkrétních letadel a jejich zásoby stability. Spitfiry jsou rozhoupané, Focke-Wulfy naopak směrově i podélně velmi stabilní. Já mám na kniplu nastavené mírně progresivní hodnoty. Důležité je okolo středu snížit citlivost a to především na pedálech. S tou krátkou páčkou je jinak docela těžké ovládat stroj k obrazu svému.

Takže asi tak.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

clone9cz
Letecz napsal:

del, end, page down
na nenumerické klávesnici.

http://www.wwii-illusion.net
313_Nevo
TozziFan napisal:
V chatovém řádku vypíšeš správu a po odkliknutí "ENTER" máš možnost zvolit "ALL" - odešle zprávu všem přihlášeným na serveru, "MY_ARMY" - odešle zprávu všem spojencům(myšleno spolubojovníkům stejné strany jako pisatel). Jiné možnosti odeslání zpráv nejsou.

1stCL_Fucida napisal:
3) Ano. Při odesílání zprávy zadáš na stejné úrovni, kde je MY ARMY a ALL přesné znění příjemcova nicku (ten pak zůstane v dané pozici uložen). Pokud uvidíš, že zpráva byla odeslána, pak byla doručena. Nevýhoda je, že příjemce nemůže rozlišit co byla a co nebyla soukromá zpráva.

Hosi, na toto pls pozor. Ked nieco uplne presne neviem, je matuce Tozzi napisat 'ine moznosti nie su'. Napisem radsej 'inak neviem o nicom dalsom' alebo tak nieco Mrknutí
Letecz lieta teraz s nami, nechel by som, aby ste nam ho tu miatli Šklebící se
Upravil/a 313_Nevo dne 09-12-2011 09:59
CPU 4core 3.3GHz | GPU 1GB GDDR5 192bits | DDR3 4x4GB CL9 | SSD 250GB | Win7

Letecz
Díky za rady.
Clone, vím že přepínání FOV v Il2 je klávesami del, end apd., takový začátečník zas nejsem Mrknutí ale měl jsem na mysli jesli jde FOV zvětšit víc než je dáno hrou. Třeba nějakým poladěním conf.ini. Např. ve Spitfiru při max FOV je vidět sotva půl palubní desky a když se chci podívat dolů na kompas nebo něco, musím šmejdit myší což mi nepasuje. Taky mám pocit, že je hodně mrtvých úhlů při rozhlížení přes klávesy i na největší FOV. Vím, chce to Track IR Úsměv
Existuje tedy FOV changer, případně POV mod. Může potom člověk s takovým módem lítat na všech serverech nebo jenom tam kde je mód povolený?
OK. Budu ladit a uvidíme. Díky.

http://www.onlinesimulatory.cz
1stCL_Fucida
Letcze: Při nejvyšším FOV (90°) při rozhlížení přes klávesy nejsou žádné mrtvé úhly (ostatně ono je to i logické, když máš 8 směrových kláves a každá se dívá na 90° výseč). Takže je to opravdu jen pocit. Já sám jsem se rozhlížel klávesami ve Šturmu nějakých 9 let.

Obecně máš tři typy serverů: Nemodované uzavřené (třeba AH, tam se s módama nedostaneš vůbec), modované uzavřené (tam se dostaneš pouze s módy, které jsou jmenovitě povolené na serveru, naopak bez nich se tam nedostaneš, příklad třeba Spit vs. 109 MOD) a pak jsou modované otevřené. Tam se dostaneš teoreticky se vším, co je na stejné verzi Štruma (např. vše na verzi 4.10.1. Touhle cestou jdou myslím třeba Black Panthers. Pokud nemáš ty správné módy, tak to samozřejmě může zlobit).

KkUuBbOo
Ako sa v IL-2 1946 zapina guncamera ???

606_Temp
Guncamera neexistuje. Můžes si ale nahrát tzv track. Hledej v nastavení ovládání Track a najdeš.
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin

http://no606.ic.cz/
Ajvn
S tím "houpáním" letadel jsem se trápil hodně dlouho a HODŇE MOC.
Vyřešil jsem tento problém až dúkladným nastavováním "křivek" ve šturmu, na téměř každé letadlo zvláť. Předtím jsem lítal se zakladním nastavením:Nevím blbec proč. Asi jsem na "někoho" dal.
Pro ruzné typy pák je nastavení jiné. Ale to je Ti samozřejmě jasné že.Mrknutí

simyi
Zdravím,
jsem absolutní začátečník, chtěl bych se zeptat na jednu věc, která jen okrajově souvisí s tímto tématem. Na fóru jsem toto nikde nenašel.

Je možné nastavit rozhlížení kloboučkem na joy tak, aby se pohled nevracel do původní polohy? Myš se mi již nevejde na stůl, a klávesy obvykle v chvatu nestíhám.

606_Smis
Ano , dá sa to prepínať klávesou tuším F9 - ostane na mieste / vráti sa

Pityy
je to tak jak pise smis Mrknutí

Mech
Nebo NewView, potom se muzes klobouckem rozhlizet plynule. Vyhodou je, ze si muzes nastavit rychlost a zrychleni dle potreby.
Jestli mas webkameru, pouvazuj o freetracku. Jak si na to jednou zvyknes, uz nebudes chtit jinak.

simyi
Děkuji, klávesa f9 mi velice pomohla, a pohledy teď přepínám numerickou klávesnicí.
Mech: to byla moje původní představa. Ideální by bylo, kdyby se klobouček choval jako myš. Je to tedy reálné? Pojem NewView mi nic neříká..

1stCL_Fucida
Simyi, právě k tomuhle slouží ten program NewView. Nainstaluj ho (najdeš na Googlu) a použití je triviální.

Uzin
Stránky NewView :

http://war.by-air...wview.html

http://www.hruks..../index.php

forum:

http://www.hruks....4a604e52b9

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

39,115,723 návštěv