Zeptám se tu na zkušenosti s autorem Miroslavem Šnajdrem. Mám v hledáčku spoustu knih, některé i od tohoto autora, ale četl jsem od něj teď první knížku "Muž proti muži, stroj proti stroji" a vysloveně mě iritoval neustálým označováním pilotů slovem "žokejové" a podobnýma blbostma. Má smysl od něj něco dalšího pořizovat? Díky za radu. :-)
Mam od neho 4 diely Palubnych stihacov a je to pre mna must have seria. Posledny 4.ty diel som nemohol zohnat, totalka vypredane. Pomohol mi veikso na aukre, tak mam vdaka nemu celu seriu. Vo velkom cerpam z tych knih na specialky FAA. Autorov sposob vyjadrovania ma nijak nevyrusoval. Myslim ze dzokejov v Palubnych stihacoch snad ani nespomina, ani sa to nehodi pre paluby
On má trochu zvláštní styl psaní.
Kromě té co máš mám i "Létající mariňáky" a "Muži a stroje proti přívalu". Plus hromadu sešitů o jednotlivých letadlech.
Tím, že jsem od něj první četl P-47 od Jakabu, kde jsem byl "iritován" neustálím opakování "Republik/ů P-47" jsem si zvykl a u dalších děl jsem podobné opakování prostě ignoroval.
Ale co se týče faktického obsahu, subjektivně podle mě, považuju jeho práce za to lepší co je k dispozici.
Knihu vydalo Balneologické múzeum Imricha Wintera v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a jej výzor a kvalita zodpovedá obsahu.
Na prvých zhruba 50 stranách sa autor venuje samotnej histórii Letky 13 , ďalších skoro 300 strán je zaplnených fotografiami, ktoré boli doteraz veľmi málo, z väčšej časti vôbec publikované.
ed Hoper - doplněny obrázky
Momentálne sa rieši dotlač knihy, ak má niekto záujem, nech sa ozve cez PM....
Upravil/a Algy dne 23-03-2021 19:20
Jen upozornění pro ty co to ještě nečetli. Právě tu knihu čtu a jako taková mě docela baví, ale ten překlad je příšerný, tedy alespoň mě to tahá za oči (a to jsem, gramatický ignorant). za vše např: " pilot Messerschmittů nepostřehl léčku", nebo je tam několikrát zmíněno že letí na Majáky, nebo k Majákům, namísto Majaki. Krásná věta pak je : "Bombardovací skupina se seřadila do proudu a namířila podél letištních stojánek, pražných, protože většina letounů byla právě ve vzduchu." O pražných stojánkách jsem nikdy neslyšel, maximálně o Pražských , občas mi to připomíná strážníka Crabtreeho z Haló,haló
Já vím jsou to asi blbosti, ale když je to takřka na každé stránce, zamrzí to. takže slovy Crabtreeho: "To jsem mohl šukat, Bodré podoledne"
Upravil/a 313_OTTO dne 02-04-2021 13:05
Já tu knížku měl "tenkrát" v ruce někde na výstavě knih v Letňanech. A uvažoval o ní, jestlo v ní je něco nového oproti těm předchozím. Ale představa, že budu dělat to samé, co onehdá s CloClovým Cirkusem mne děsila.
A pak jsem se podíval na fotografie, co nová kniha obsahovala, a zase ji vrátil - něco mi nich nesedělo.
Takže ještě že jsem tak udělal :)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.