1) Uvedomte si, ze letajici predmety a tocici se vrtule (byt i na slaby elektromotorek) jsou v rukou uplneho laika nebezpecne zbrane. I kdyz to vazi jen par desitek gramu. V lepsim pripade je to jen o zniceni letounu. Nemalujte si iluze, litat modely nema s IL2 nic spolecneho.
2) Na modelech nejsou obvykle drahe samotne modely (kvalitni stavebnice pekneho letounu se da poridit do 2000,- ten mustang jako samotna stavebnice napr. vypada ze je peknej), ale pouzitelna a kvalitni ridici elektronika - vysilace, prijimace, serva ... a umet to dat do pouzitelneho a bezpecneho kompletu! Z toho co tam nabizi k za elektroniku k tem dvema vyse uvedenym letounum mi beha mraz po zadech. Precetl jsem si ten "manual" pro decka a muzu rict, ze je to o pruser.
Kdo chce modelarit, at kontaktuje modelare ve svem okoli a necha si poradit a naucit se od nej letat. Jinak to akorat stoji penize, cas a je to o pruser az zapichnete model nekomu do auta, nebo na ruseni sundate vedlejsiho modelare s maketou za 50 000,-Kc do ktere investoval 3 roky prace.
Jit cestou "nic o tom nevim, tohle na webu/v casopise/ doporucuji, tak to poridim a nak to poleti" je verte mi to nejhorsi co muzete kdo udelat.
EDIT: cestina a dodatky
Upravil/a AH_Cutora dne 05-12-2005 14:22
Můžu jenom potvrdit Čutorova slova. Létám 4 roky a bez přispění kamaráda bych to nezvlád. I dnes, kdy mám letadlo v ruce je to často absolutní adrenalín, pokud letadlo není perfektně vyvážené a zalétané. Pokud vám s tím někdo pomůže je to super, ale v sólu bez dohledu je to jako oštěp který nedokážete zvládnout.
Jinak já mám od začátku soupravu z bazaru za bratru 2000 všechno a naprostá spokojenost. Letadlo je za babku.
Všem začátečníkům přeju klidné povětří a klid v duši.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.