Já používám FRAPS VirtualDub a MovieXone (vše free,takže dobré na pokusy)
Fraps vyhodí záběry v takovém surovém .avi kde jedna sekunda má velikost asi 10Mb(!!!)S tím by pracovat dál moc nešlo a
tak nastupuje VirtualDub,ve kterém se použije na zmenšení velikosti nějaká bezztrátová komprese.Teď používám kodek
Windows media video9.Vychází z toho docela malé .avi při slušné kvalitě.
Při tomhle převádění rovnou selekuju špatné
záběry a na těch dobrých se dají provádět úpravy ořezáváním,aby tam nebylo zbytečně něco navíc(cuknutí myší-kamerou a
tak)Dobré je taky vymazat duplicitní záběry za sebou-ty způsobují cukání.
To co mi po takovém převodu zbyde si dávám do jednotlivých složek,protože bych za chvíli měl desítky záběrů s názvem
start1 až XX nebo pojíždění1 až XX a kdo by se v tom potom vyznal.
Tyhle jednotlivé záběry,které mají od dvou do zhruba deseti sekund,se musí někde složit dohromady.Já na to používám
prográmek MovieXone,který je free a umí dělat ve třech video stopách.Jedna z nich je animační,takže se dá s tím záběrem
různě točit,měnit velikost a hlavně pomocí masky umí udělat alfa kanál,takže se dají přidávat do hotových
záběrů ještě další.Třeba animace.
Když mám poskládané jednotlivé záběry ve správné délce a se správnými přechody,tak se musí výsledek uložit.A tady nastupuje další komprese,která může být i ztrátová.Oblíbené DivX,Xvid3,MPEG je třeba vyzkoušet a najít nejlepší poměr kvality-velikosti souboru.Než jsem přišel na optimální poměr,tak uběhlo 14dní.
Dnes už to dělám trochu jinak.Z MovieXone vyrenderuju AVI soubor bez komprese a tu nechám proběhnout ve VirtualDubu
Přitom ještě nastavím spodní a vrchní oříznutí(cca 70 bodů)to proto abych odstranil nápis Fraps.com a vypadá to líp.VirtualDub
taky umožňuje pomocí jobu dvojstupňovou kompresi a použití různých filtrů
Protože renderování asi tisíce snímků trvá tak pět minut nemůžu dát dohromady celej film a ten pak uložit celej.To by trvalo moc dlouho.Dělám to tak,že dělám jen takové segmenty kolem tisíce a míň snímků a ty pak skládám dohromady zase ve VirtualDubu.Tam se dá přiřadit i finální verze hudby a zvuků a nastavit pro ně kompresi(MP3 většinou)
Tohle všechno se opakuje tak dlouho,až z toho ve finále vypadne koukatelný filmeček.
Je to někdy na zbláznění,protože nechám něco vyrenderovat a ono to nevypadá tak jak chci.Tak to trošku pozměním a znovu to není ono.A tak dále a tak dále,až se nakonec vrátím k té první verzi,když jsem si jí předtím chytře nevymazal
To muselo dát příšerný práce-a přitom taková blbost co?
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.