"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Zajímalo by mě, kolik pajlotů má tedy zkušenosti s provozem multigpu řešení ohledně šturmoviku. Klidně i zkušenosti s vlastním řešením/konfigurací 3-4 roky staré. Abych upřesnil, tak mi jde o poznatky s provozem slabší CPU vs. výkon po přidání druhé graf. karty (opět tehdy střední třídy) vs. projev v šturmoviku.
Nejde mi o to se dostat k odpovědi o koupi "dnešní" grafárny, ale o jen o pokusné účely a možná i potvrzení polopravd.
Uvedu příklad 1:
jednojádro A64 3000+ (osmnáctistovka,939)
ram 2x 512DDR
video GF6600GT PCIE
příklad2
jednojádro A64 3500+ (na 2,5GHz, 939)
ram 2x1024DDR
video GF8600GT PCIE
A konečně pro ty, kdo hledají nějakou hmatatelnou konečnou otázku:
Bylo někdy "výhodnější" sáhnout rovnou po lepší kartě, nebo si opatřit z druhé ruky tu samou kartu a jet na multigpu? Byl by nárůst výkonu (FPS) alespoň takový, aby "to stálo za to" v uvážení, že i CPU nic extra?
Další, komu se "nechce zakládat nový vlákno".
Jestli stačí, těžce subjektivní info, tak největší nárůst vždy po výměně MB, potažmo chipsetu. Tato varianta ve tvých úvahách jaxi chybí.
Topper-Czech napsal:
Zajímalo by mě, kolik pajlotů má tedy zkušenosti s provozem multigpu řešení ohledně šturmoviku. Klidně i zkušenosti s vlastním řešením/konfigurací 3-4 roky staré. Abych upřesnil, tak mi jde o poznatky s provozem slabší CPU vs. výkon po přidání druhé graf. karty (opět tehdy střední třídy) vs. projev v šturmoviku.
Nejde mi o to se dostat k odpovědi o koupi "dnešní" grafárny, ale o jen o pokusné účely a možná i potvrzení polopravd.
Uvedu příklad 1:
jednojádro A64 3000+ (osmnáctistovka,939)
ram 2x 512DDR
video GF6600GT PCIE
příklad2
jednojádro A64 3500+ (na 2,5GHz, 939)
ram 2x1024DDR
video GF8600GT PCIE
A konečně pro ty, kdo hledají nějakou hmatatelnou konečnou otázku:
Bylo někdy "výhodnější" sáhnout rovnou po lepší kartě, nebo si opatřit z druhé ruky tu samou kartu a jet na multigpu? Byl by nárůst výkonu (FPS) alespoň takový, aby "to stálo za to" v uvážení, že i CPU nic extra?
Babo raď
Předpokládal jsem, že grafická karta u IL-2 (ani u novějších simulátorů) nebude zdaleka tolik vytížená, jako procesor. Udělal jsem na své staré šunce AMD 4800+ (s939), 4x512MB DDR, GF9800 512MB zajímavé pozorování - pokud nastavím grafiku v setupu simulátoru Rise of Flight na max. a letím, mám 6-15 FPS dle zvolené mapy. Pokud se ale pouze přihlásím jako spectator (divák) a přes ctrl+F2 se dívám na letadlo, vyskočí FPS až k 50-ti. Můžu si to ,,selským rozumem" vysvětlit tím, že pokud letím, je zatěžován CPU různými pevnostními a atmosférickými výpočty a proto mám tak nízké FPS, ale když se pouze dívám na cizí letadlo a neletím, je zatěžována už jen grafická karta a proto FPS tak vyskočí nahoru?
Upravil/a LEON_CZ dne 21-11-2009 09:26
Hlavně il potřebuje vysokotaktované CPU. Podle vlákna o porovnáání výkonu tu někde na SVK si nejlépe vedou rodiny C2D od 3GHz nahoru. K 25 FPS ti hra padne ať budeš mít grafiku za 10 litrůn nebo za 2. CPU dělá zkrátka nejvíc a když má člověk staré jednojádro na 2,5, tak nemá nijak markantní smysl jít do SLI/CF a vlastně ani nová jedna grafika tolik neudělá. Průměrné FPS a max FPS se ti sice rapidně zvednou, budeš si moct dovolit AA/AF, pěknou vodu, ale v určitých chvílích ti to stejně bude CPU brzdit a srážet dolů.
Upravil/a 606_Temp dne 21-11-2009 09:59
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin
není takt jako takt viz moje P4 3,06 vs C2D 1,7 (ta frekvence nebyla vyšší než 2GHz)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Tempíku to ale popisuješ situaci kdy to padna na nejnižší hranici .Všeobecně dokáže vysoce taktovaný procesor v Ilovi dát navíc i 20FPS.Ale u grf karty která na něm dokáže dát 120 FPS je to jedno.Samozřejmě u staré která umí jen 50 FPS je to velká pomoc.
To MK_Paja - ne nešlo mi o výměnu MB, protože kdo si nechá při výměně desky na novější, potažmo výkonější, svojí grafárnu a spol
Mno nalijeme si čistého vína, výkon CPU je neoddiskutovatelný. Na druhou stranu je šturm/fb ne zrovna nejmladší hra a právě proto mě zajímá to co mě zajímá. Co přišlo PCIe a možnosti toho novějšího SLI jak ho známe dnes, tak se všude razilo tvrzení "Kup si jednu grafiku a až ti nebude výkon stačit, přidej si druhou a pojedeš dál." Prostě marketing podobnej situaci s kombinováním grafik Voodoo před deseti lety. Dnes když otevřu Score, Chip nebo Computer atd, tak o multigpu si moc nepřečtu. To jsem tenkrát vlastně váhal, zda jít do SLI v podobě jedné a pak druhé GF6600GT nebo koupit GF6800 ultra. Nakonec zůstalo u jedné 6600 a toho nejslabšího skt939 CPU No a právě proto mě zajímají zkušenosti s provozem šturma na slabších CPU a grafikách ve SLI . Díky za reakce, ale tipuju, že ani jeden z Vás nemá s multigpu zkušenosti Přesto velké díky
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.