Joy vhodný k připojení Hall senzorů
|
VGR_Terp |
Přidané 11-02-2009 11:08
|
Uživatel
Příspěvek: 591
Založený: 11.11.05
|
Zdravím, hledám joy s usb za přiměřený peníz který bych rozebral a přípájel k němu hallův senzor.
Není vhodný:
Genius Maxfighter F-23U
Pokud znáte, poraďte. Předem díky |
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 11-02-2009 11:47
|
Fusioner
Příspěvek: 10264
Založený: 30.09.05
|
Co to je přiměřený peníz?
Je vhodný:
Hotas Cougar.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
VGR_Terp |
Přidané 11-02-2009 12:01
|
Uživatel
|
WT_Horrido napsal:
Co to je přiměřený peníz?
Je vhodný:
Hotas Cougar.
Ne |
|
|
|
kirsha |
Přidané 12-02-2009 06:38
|
Nováček
Příspěvek: 49
Založený: 12.12.07
|
proč není vhodný Genius? Není vhodný pro tebe(design apod.), nebo jsou nějaké technické problémy. Vím že nejde předělat Saitek z důvodu "3-drátového snímání" potenciometrů. F-23 byl můj adept pro zakoupení a vykuchání elektroniky, takže pokud má stejný problém, rád bych to věděl. |
|
|
|
VGR_Terp |
Přidané 12-02-2009 07:46
|
Uživatel
|
Nemá k užítí hall senzorů přizpůsobenů elektroniku. Testováné, prověřené. |
|
|
|
Lekk |
Přidané 12-02-2009 12:52
|
Uživatel
Příspěvek: 1785
Založený: 20.10.05
|
Terpe..každej Potenciometr má 3 dráty. pošli fotku HALL senzoru a nějak to zbastlime. |
|
|
|
VGR_Terp |
Přidané 12-02-2009 14:09
|
Uživatel
|
Jo, jenže ke každé elektronice kde valí potenciometr, nevalí Hall. |
|
|
|
VGR_Terp |
Přidané 12-02-2009 14:13
|
Uživatel
|
Dokázál by některý místní elektronický mág vytvořit co nejjednoduší obvod k napojení hallovu senzoru? A hlaste se všichni. |
|
|
|
VCAF_Joe |
Přidané 13-02-2009 16:09
|
Uživatel
Příspěvek: 700
Založený: 10.12.07
|
Potkal jsem náhodou tohle:
Thrustmaster T.16000M
Exclusive precision technology: H.E.A.R.T.– HALLEFFECT ACCURATE TECHNOLOGY™ ! - 3D (Hall Effect) magnetic sensors located on the stick...
Czech Spitfire Club - "We don't forget"
|
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 13-02-2009 18:02
|
Uživatel
Příspěvek: 1507
Založený: 29.09.05
|
Terpe, jak jsem pochopil i z PMek, tak ti jde o stavbu valstních pedálů nebo plynovky a podobně na bázi HALL senzorů.
K teorii obecně asi takhle:
Odporový potenciometr je součástka, kterou lze zapojit dvěma způsoby:
* jako proměnný odpor (takže se zapojí jen dva správné fousy ze tří) a pak to měří změnu odporu. Takhle je zapojený třeba Genius F-23,
* nebo jako dělič napětí. Na jeden fous se připojí nula, na druhý plus a prostředním se sleduje jaké napětí z toho leze vůči té nule - napětí je přímo úměrné nastavení osičky. Někdo tu psal, že takhle jsou zapojené Saiteky.
Každé z toho zapojení je z elektrického hlediska zcela rozdílné a nezáměnné. To že pro obojí lze použít odporový potenciometr je spíš technická "náhoda". Z hledika HALL senzoru jsou to nekompatibilní zapojení.
Hall senzor (to co normálně pravděpodobně koupíš v GESu nebo GMku) je ale zcela jiná součástka a pracuje jen jedním způsobem, jako dělič napětí. Takže potřebuješ joy, který vnitřeně pracuje se potenciometrama zapojenýma jako dělič napětí. Bohužel ne každý takovýto joy je zcela vhodný. HALL senzor potřebuje napájecí napětí mezi plusem a nulou cca 5V, má velký vnitřní odpor (neteče jím skoro žádný proud) a střední napětí má 2.5V +- tuším 2V. Ne každá elektronika je pro takovéto zapojení vhodná zcela bez úprav, někdy je potřeba se v tom trochu povrtat ale obecně to lze uzpůsobit.
Někdo tu psal že Saiteky mají elektroniku jako dělič napětí, ale vstupní napětí mají pouze +2.5V a tomu pravděpodobně bude odpovídat i střední snímaná hodnota +1.25V +-1V (zde ale pouze odhaduji ze znalosti toho vstupního napětí). Takže je potřeba HALLa napájet externě (však ono se tam někde v napájení toho joye +5V najde) a na výstup z HALLa narvat ještě lineární zesilovač (možná by stačil i jen vhodný tranzistor?) s koeficientem 0.5... Ale konkrétní zapojení konkrétních součástek ti musí poradit někdo zběhlejší v elektrice, já jsem jen strojař kterej má o elektrice jen velmi povrchní fyzikální znalosti.
Nebo prostě najít přímo vhodný joy který má použito +5V a nevadí mu velký vnitřní odpor HALLa. Určitě takové jsou, jen mi zatím prošlo rukama moc málo joysticků a nevím který tak je zapojený.
PS: pozor, zatímco u potenciometru je skoro jedno na jaký fous co pověsíš, u HALLa nesmíš poplést kam zapojuješ nulu, kam +5V a kam signál. To je popsané v datasheetu toho HALLa.
PS2:
nezaručená zpráva - mám pocit že před časem někdo někde psal (ale možná ne v IL2 komunitě a webech, prolejzám toho hodně na netu), že na odepsaný Logitech Wingman 3D narval HALL senzory a že to perfektně chodí, že ta elektronika je na dělič napětí na 5V a tak že výměna za HALLa je z elektrického hlediska bezproblémová, jen prostě HALL za poťák.
Další nezaručená zpráva - mám zafixovaáno, že jsem někde četl, že Genius F-16 snad je také vhodně zapojený a že tam to také je jen HALL za poťák. |
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 13-02-2009 18:24
|
Uživatel
|
Jo a ještě jedna věc. Jestli se rozhodneš udělat nějakou páku nebo něco na HALLa, tak nezapomeň, že HALL je sice přesná a trvanlivá věc, ale že když se ti po půl roce ochodí plastová šméčka mechanika tak se ti to bude klepat stejně jako kdybys tam dal poťáky.
Zkrátka HALL se nevyplatí dávat do úplného šmejda. |
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 13-02-2009 18:58
|
Uživatel
|
A ještě do třetice. Teď koukám na web na přesné principy tranzistorů abych si zopakoval učivo ze střední kdy jsem nevěděl jestli chci dělat drátařinu nebo strojárnu a koukám že tranzistorový zesilovač je fakt trivka...
Doporučená literatura:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tranzistor
http://cs.wikibooks.org/wiki/Praktick%C3%A1_elektronika/BJT_Tranzistory
http://skriptum.sweb.cz/elektro/Tranzist.htm
|
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 14-02-2009 13:09
|
Uživatel
|
A ještě jeden odkaz, na ROOTu vyšel článek o gameportu. Mimo jiné je tam uveřejněné schéma jak připojit HALL senzor na gameport....
Viz kapitola 6.
http://www.root.cz/clanky/gameport-na-osobnich-pocitacich/
http://www.epanorama.net/documents/joystick/FIG5.GIF |
|
|
|
VGR_Terp |
Přidané 14-02-2009 13:42
|
Uživatel
|
Díky |
|
|
|
Pedrooza |
Přidané 15-02-2009 00:16
|
Nováček
Příspěvek: 47
Založený: 07.01.09
|
Pomohl by někdo poradit jak zvýšit FPS na freetracku?Případně mi poslat svoje nastavení abych zjistil kde dělám chybu? |
|
|
|
310_Podrs |
Přidané 15-02-2009 07:18
|
Uživatel
Příspěvek: 1572
Založený: 07.06.06
|
Pedrooza napsal:
Pomohl by někdo poradit jak zvýšit FPS na freetracku?Případně mi poslat svoje nastavení abych zjistil kde dělám chybu?
Pročti si TOHLE vlákno u nás na fóru...Obluda je FREETRACK profík a najdeš tam možná co potřebuješ. Na druhé straně se zrovna zabývá zvýšení FPS u snímání kamery...a pokud tam nenajdeš co potřebuješ, tak se ho zeptej, určitě ti rád poradí... |
|
|
|
Pedrooza |
Přidané 15-02-2009 13:59
|
Nováček
Příspěvek: 47
Založený: 07.01.09
|
Mockrát dík ;) |
|
|
|
MK_Paja |
Přidané 15-02-2009 17:05
|
Uživatel
Příspěvek: 941
|
VGR_Terp napsal:
Zdravím, hledám joy s usb za přiměřený peníz který bych rozebral a přípájel k němu hallův senzor.
Není vhodný:
Genius Maxfighter F-23U
Pokud znáte, poraďte. Předem díky
Za přiměřený peníz se dá postavit "M-JOY16" a nacpat ho do jakéhokoli joye, páč dostaneš za málo peněz hodně muziky (pokud si ho zbastlíš sám). Jen se obtížně shání dokumentace, musíš hodně googlit, jelikož projekt je již komerční záležitost za těžký doláče a eura. Nejvíc o tomto ví asi člověk s nickem "cenzored", dočasně nezvěstný.
PS: není to ale úplně košér, páč vlastně kradeš know how,... |
|
|
|
LesniHU |
Přidané 15-02-2009 17:24
|
Stařešina
Příspěvek: 5855
Založený: 30.09.05
|
Moc googlit neni treba, visi to cele na webarchive. |
|
|
|
LEON |
Přidané 10-05-2013 13:38
|
Diskutující
Příspěvek: 2076
Založený: 28.10.10
|
Pedrooza napsal:
Pomohl by někdo poradit jak zvýšit FPS na freetracku?Případně mi poslat svoje nastavení abych zjistil kde dělám chybu?
Řešením je použít webkameru Sony PS3 Eye, zvedneš tak FPS až na 125 ve FreeTracku, s FaceTrack NoIR možná až na 187 FPS.
|
|
|