April 30 2024 21:47:59
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 5

· Piloti on-line: 1
Kukuloo

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » IL-2: 1946 - Letadla - technické a taktické informace
 Vytisknout diskuzi
Kvíz P-61 :)
Hoper
a on střelec sedí a mlčí, když mu pilot servíruje cíl přímo pod nos ?
pilot by letěl k cíli do určité pozice a střelec by už jen mačkal spoušť, nemačkal by ji pilot
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif
 
magot
střelec může ovládat věž ve všech směrech tj. 360 stupňů horizont/90 stupňů vertikálně (s vyjímkou slepých úhlu pro vrtule a směrovky) čili má ji plně pod kontrolou. Ale může věž přepnout na tzv. spřažení (To ovládá pilot) kdy se věž sama elektricky pootočí přesně do úhlu zaměřovače pilota a on může pálit do jednoho bodu 4x20mm+4x12.7mm čili se zvýší efektivnost zbraní. Věž je v této poloze zafixována a dokud ji pilot neodblokuje tak ji střelec nemá pod palcem. Je to i kvůli bezpečnosti protože při střemhlavém letu by se pootočení věže mohlo stát osudným ..
No a radarový operátor může převzít kontrolu věže v úhlu 180 stupňů horizont/90 stupňů vertikálně (s vyjímkou úhlu směrovky) pokud je vdova ohrožena ze zadu ...
Upravil/a magot dne 03-10-2011 15:16
 
Hoper
takhle to funguje v reálu :)
a já se snažil, jestli by to nešlo zjednodušit, aby to pochopil i šturm
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif
 
magot
Hoper napsal:
takhle to funguje v reálu Úsměv
a já se snažil, jestli by to nešlo zjednodušit, aby to pochopil i šturm

jj rozumím, no uvidím jak to vlastně nakonec dopadne.
Optimální by bylo kdyby to fungovalo jako v reálu.
 
310_Snakes
Co si matně vzpomínám z nějakého článku o Black Widow, tak nevim jestli to měli přímo zakázáno, ale spíše se velmi nedoporučovalo střílet z věže jinak než v ose letounu (+- pár stupňů do stran, nebo nahoru/dolů). Prý se tedy její používání prakticky omezilo na zamčení v ose letu a zaměření podle zaměřovače pilota. Je to pravda, nebo mě šálí paměť, případně autor toho článku?
Mělo to být způsobeno velkým zpětným rázem té baterie půlpalců.....
 
magot
ranná verze P-61A měla problémy s aerodynamikou věže.
Částečně se to dořešilo i pozdější verze A a u B ale stále byla vdova ve větších rychlostech při otáčení věže nestabilní, hlavně při obratu.
Takže se skutečně doporučovalo používat věž v přímém letu, ale mohla se
otáčet po celé ose, ne jenom pár stupňů.
U ranné verze A byla tato vada kritická a věž prakticky nepoužitelná.
Nakonec se vše vyřešilo verzí C kde se věž odmontovala.
(Existovala i verze A bez věže, kde se čekalo na vyřešení problému aerodynamiky a ranná verze byla expedována bez věže)
Upravil/a magot dne 03-10-2011 23:05
 
magot
a ještě mám jeden špek (časem jich ještě jistě mnoho vyvstane Šklebící se)

dle tohoto docela detailního PDF dokumentu:
http://binofan.co...61bino.pdf

kde je popsána funkce nočního dalekohledu pro P-61, jsem osobně nepochopil jak to vlastně funguje. Jde o výsledný obraz co vidí pilot v noci.

Co jsem pochopil:
- vidí tmu
- v té tmě vidí čtyři svítící body horizontálně vedle sebe
- body slouží zřejmě k zaměření letadla, kde si ho pilot umístí mezi ony čtyři body. Prý k zarovnání s křídly.

Co jsem nepochopil:
- body jsou popsány jako vnitřní dva - 10 mils? Vnější dva - 70 mils?
tj. zaměření vzdálenosti?
- je v těch brýlích vidět ve tmě? Jde o noční vidění?
- dokážou ony čtyři body osvětlit v optice vzdálený předmět? Až 70mil?
- Když tak jak osvětlí vzdálený předmět?

je tu spíše více otázek Šklebící se
Upravil/a magot dne 12-10-2011 00:17
 
Stoupa
Možná to využíva tenhle princip. Patenty z roku 1933: http://www.google...hbAAAAEBAJ a 1934: http://www.google...5YAAAAEBAJ .

Generation 0 - The original night-vision system created by the United States Army and used in World War II and the Korean War, these NVDs use active infrared. This means that a projection unit, called an IR Illuminator, is attached to the NVD. The unit projects a beam of near-infrared light, similar to the beam of a normal flashlight. Invisible to the naked eye, this beam reflects off objects and bounces back to the lens of the NVD. These systems use an anode in conjunction with the cathode to accelerate the electrons. The problem with that approach is that the acceleration of the electrons distorts the image and greatly decreases the life of the tube. Another major problem with this technology in its original military use was that it was quickly duplicated by hostile nations, which allowed enemy soldiers to use their own NVDs to see the infrared beam projected by the device.

Zdroj: http://electronic...ision4.htm

Muj odhad, P-61 měla infra refflector?? a ten binokulár ho dokazal zobrazit. Nebo se jako zdroj světla používal měsíc a hvězdy??. Ty čtyři světýlka jsou dle mne na to aby dosvítili do 70 mil moc malý, spíš to bude jako u klasického reflexního zaměřovače, pouze místo kříže 4 body. A v tom pdf došlo podle mne k záměně vzdáleností......10 mil u vnějších a 70mil u vnitřních. Pokud se rozpětí cíle vešlo mezi vnitřní dva body pak je cíl cca 70 mil daleko, pokud mezi dva vnější je cca 10 mil daleko. V opačném případě mi to nedává smysl.

Otázka je zda to sloužilo jako zaměřovač, to bu musel být dostřel v řádu desítek mil (odhad dle vzdáleností tech 4 bodů), nebo to je dalekohled který vidí v noci a tedy slouží k navedení na cíl a zjištěni jak cíl je daleko.
Upravil/a Stoupa dne 12-10-2011 03:21
 
Farky
70 mils znamená 70 tisícin palce. Aby šlo o míle, muselo by tam být 70 miles. Ty čtyři body sloužily k odhadnutí vzdálenosti cíle. Odpoledne napíšu víc (PM).
 
1stCL_Fucida
Farky, klidně to napiš sem, myslím, že je to zajímavé čtení.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
 
Farky
Zajímavé je, že mě v průběhu dne nikdo neopravil, protože jsem ráno ve spěchu napsal hroznou krávovinu. Mil sice je mimo jiné tisícina palce (používám v práci), ale tady se jedná o miliradián. Šklebící se
 
torr
když letím v hellcatu nebo wildcatu tak v reflexním zaměřovači na horní ose je vysvíceno 100 mils,doted jsem myslel že je to chyba,protože opravdu si nedokážu představit zaměřit cíl na takovo vzdálenost.takže dík za osvětu Farky.
 
Farky
Již zmiňovaný miliradián je úhlová jednotka. Když rozdělíme kruh na 6400 stejných dílků, tak 1 dílek bude 1 miliradián (mil).

Pro nás je důležité vědět, že 1 mil v zaměřovači = 1 stopa ve vzdálenosti 1000 stop. Když to pravidlo převedu do lidštějších jednotek, 1 mil v zaměřovači = 10 cm na vzdálenost 100 m.

Řekněme že letím v Hellcatu, ten má 100 milový zaměřovač. 100 milový zaměřovač znamená, že průměr kružnice promítané na sklíčko je 100 miliradiánů.

Jak toho můžu využít pro odhad vzdálenosti cíle? Musím znát jeho rozpětí, pak už je to snadné -
Bf 109 má rozpětí cca 10 m, pokud se špičky jeho křídla dotýkají zaměřovací kružnice tak vím, že jsem od něj 100 m. Když jeho rozpětí zabírá polovinu kruhu, vzdálenost je 200 m.
Pokud potkám nějaké late Zero (rozpětí 11 m), tak když ho mám "plný kruh", jsem od něj 110 m. Když zabírá polovinu, 220 m. Když třetinu, 330 m atd.....

Druhá věc k zapamatování - pokud mám od cíle vzdálenost 1000 stop (305 m) a svíráme vzájemně úhel 90°, tak platí že 50 miliradiánů = 100 mil za hodinu (cca 160 km/h).
Využít se to dá při snap shotu z úhlu 90°, když odhadnu rychlost cíle třeba na 300 mil v hodině ( 480 km/h), tak vím, že musím předsadit 3 poloměry kružnice co se mi promítá v zaměřovači. Samozřejmě jen v případě, že mám 100 milový zaměřovač. Není třeba dělat ještě opravu kvůli času než kulka dorazí z hlavně k cíly, pravidlo 50 miliradiánů = 100 mph (ve vzdálenosti 1000 stop) už s tím počítá. Přesněji počítá s použitím "půlpalcáků".

Toliko teorie. Určitě je dobré ty pravidla znát, jenže vzdušná střelba je stejně z 90% instinktivní záležitost. Úsměv Cokoliv přepočítávat ve vzduchu mi připomíná rotného Maňase z Tankového praporu. A to nemluvím o tom, že americký miliradián (o tom je tenhle příspěvek) není stejně velký jako ruský miliradián, celá řada US zaměřovačů v ilovi není 100 milová atd.

Když se vrátím k Černé vdově - fungovalo to tedy tak, že když pilot posadil do zaměřovače bombarďák s rozpětím 70 stop (21,35 m), věděl že je od něj 1000 stop (305 m). Tím posazením do zaměřovače myslím to, že se 70ti milové doty dotýkaly konců křídla cíle. Rozhodně se nejednalo o "noční vidění", ani nic podobného. Byl to dalekohled sloužící jako zaměřovač.
 
magot
Farky napsal:Rozhodně se nejednalo o "noční vidění", ani nic podobného. Byl to dalekohled sloužící jako zaměřovač.

Bingo. Fakt díky za vysvětlení. Alespoň to bude lehčí na programovaní že se nebude muset řešit noční vidění.

A jakou úlohu plni čtyři horizontálním body v klasickém denním zaměřovači? Úplně stejnou bez možnosti zoom?

tady je k tomu ještě detailní nákres zaměřovacích křížů:
btw co jen kříž úplně dole PLUM BOB???
[img]http://img705.imageshack.us/img705/1076/p61a.jpg[/img] is not a valid Image.
Upravil/a magot dne 12-10-2011 20:26
 
Farky
A jakou úlohu plni čtyři horizontálním body v klasickém denním zaměřovači? Úplně stejnou bez možnosti zoom?


Klasický zaměřovač určitě neměl ty čtyři body, spíš něco takového -

[img]http://img152.imageshack.us/img152/3944/n3cgunsight.jpg[/img] is not a valid Image.

S tím, že průměr té kružnice byl na 99,9% 70 mils (miliradiánů). Odhady vzdáleností s tím fungují v principu úplně stejně jako u příkladu s Hellcatem. Btw - ani ten dalekohled nemohl zoomovat, měl zkrátka jen zvětšení 5,8.

tady je k tomu ještě detailní nákres zaměřovacích křížů:
btw co jen kříž úplně dole PLUM BOB???


Ono je to spíš schéma "nastřelování" zbraní, obrazec zaměřovače (ať už klasického, nebo dalekohledu) z toho nelze vyčíst. PLUMB BOB se nevztahuje k žádnému kříži, je to závaží olovnice.
 
magot
tady je ale psáno že noční dalekohled obsahoval systém nočních brýlí, protitřesové zařízení, a zaměřovací systém čtyř svítících bodů. To celé byl zřejmě onen noční dalekohled.

velký formát obrázku
http://imageshack...culars.jpg

zaměřovač P-61 byl použit L-1 u verze A a Lynn type L-3 u verze B,
gunsight.jp/b/image2/P38S.jpg

... ani nevím jestli byl gyro nebo ne a jak vypadal, informací jak šafránu ..
někde jsem četl že byl gyro, používal se i u P-38L a pozdějších verzí ..
Upravil/a magot dne 12-10-2011 23:27
 
Farky
Výborně je to popsáno v tom pdfku, co jsi sem dal ( http://binofan.co...61bino.pdf ). Ze schématu na str. 4 je jasné, že celý ten dalekohled (Night binocular) byl jeden celek, jedna sestava. Když pilot chtěl použít ten dalekohled, hrábnul ze svoje levé rameno a přisunul si to celé po kolejničce dopředu. Odklopil dalekohled před sebe a předpokládám, že odklopením nadoraz zajistil polohu toho zařízení. Pravděpodobně tam byl nějaký zámek, do kterého se to zacvaklo. Nemělo to nic společného s klasickým zaměřovačem. Už jen proto, že ten se při použití toho dalekohledu nacházel v prostředku, mezi oběma objektivy (říká se tomu u dalekohledů doufám objektiv). Ty čtyři body byly součástí dalekohledu, byla to záměrná osnova jako u puškohledu.

zaměřovač P-61 byl použit L-1 u verze A a Lynn type L-3 u verze B, ... ani nevím jestli byl gyro nebo ne a jak vypadal, informací jak šafránu .. někde jsem četl že byl gyro, používal se i u P-38L a pozdějších verzí ..


Určitě nebyl gyroskopický, Američané používali jediné gyro - K-14/Mk.18. Něco o těch zaměřovačích v P-61 asi vyhrabu, pak dám vědět. Mrknutí
 
magot
Díky za info.
Ale jak se zdá tak P-61B měla systém nočního vidění, nebo co je myšleno termínem night glasses?
S tím že termín optical gunsight bych pochopil onen zaměřovací systém čtyř bodů a optického zvětšení.

Night-vision binoculars consisted of a combination of 5.8-power night glasses and an optical gunsight. In place of the circle and the dot of light in his regular gunsight, there was a horizontal row of four illuminated dots in the gunsight of the binoculars. The pilot lined up these dots with the wing of the target aircraft he was sighting on, and if he knew the type of aircraft he was looking at, he could easily determine its range and quickly calculate a firing solution. Night binoculars were later retrofitted to many P-61A already in the field.

http://www.joebau...p61_3.html

každopádně zde ale nejsou hmatatelné důkazy jestli skutečně ten dalekohled použival nějaký infra obraz nebo jiný systém, takže se zatím budu držet toho že to tam nebylo.
Upravil/a magot dne 13-10-2011 10:59
 
Farky
Je podle mého prakticky vyloučeno, že by mohlo jít o nějaké noční vidění (infra dalekohled). P-61 by musela mít nějaký infra reflektor, což neměla. O nočním vidění využívajícím zbytkového světla nemůže být v té době řeč. Prakticky použitelné pasívní noční vidění přišlo až někdy v době války ve Vietnamu.
 
magot
a mám tady další špek P-61 Šklebící se

nevíte někdo jak fungoval analogový počítač řízený radarem který sám automaticky ovládal a zaměřoval věž ?

Jedná se o zařízení APG-1
(gun-laying radar introduced for computerized automatic firing of turret)
Jednalo se o verzi P-61B-25 (Pouze 6 kusů bylo vyrobeno)
(pak věž demontovali páč nikdy nevyřešily aerodynamiku při otáčení)
btw bych měl skoro strach že mě ten kompjůtr sestřelí wingmana Šklebící se
Upravil/a magot dne 05-01-2012 19:35
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

30-04-2024 10:19
Teď se tyká všude. Každý je familierní jak kdybychom všichni spolu pásli husy.

29-04-2024 20:53
Tem Teamspeak jedete trojku nebo pětku? Mně se nechce nikam registrovat.

29-04-2024 20:44
Jsem zapl discord. FUJ! Proč mi tam všechno tyká? To je tak nezdvořilé a neuctivé.

24-04-2024 12:25
-Vzrusuju te? - -Docela jo, jsi krasna zenska a chtel bych byt tvuj princ. - -To je pekne. Ale na to jsem se neptala. Potrebovala bzch yjistit, jak se yapina ceska klavesnice. Pomuyes mi?

22-04-2024 20:31
Njelepší je kombinace FF (s pluginem kačera)+uBlock ;-)

21-04-2024 09:36
No zatím ještě není. Neumí blokovat vyskakovací okna.

19-04-2024 23:01
jo, kačer je dobrej Úsměv

19-04-2024 17:04
No já asi přejdu na duckduckgo, až jej vyladí.

16-04-2024 11:52
To jsou Jaromíre defekty z realtime anti-anti-ads google teroru. Chyba není na tvém přijímači. Už před 3 rokama jsem Chrome definitivně odinstaloval a přešel opět po 20 letech na FF

12-04-2024 16:25
Pořídil jsem si Arctic Liquid Freezer III 360. Poměr cena/výkon asi nepřekonatelný. Uchladilo to 300W po dobu 10 minut.

34,788,215 návštěv