Zaujala mě Crackenova zmínka o možnosti "nasadit" ve šturmovi Yak-1 jako Avii B-135. Nevím, jestli skin už někdo udělal, alespoň o něm nevím. Jako základ jsem použil výborný template Yaku 1B od Wingera 69, který jsem na několika místech upravil a doplnil, aby se pokud možno Avii více podobal. Skin je jako celek hotový tak z 80%, ale chtěl bych ještě než ho úplně dokončím, abyste ho kritickým okem okoukli a ohodnotili, nebo možná i poradili s několika věcma. Je to můj první skin a nebýt Wingerova template těžko bych ho vůbec udělal. V krátkosti jenom popíšu, co jsem upravil.
Směrovka a celé SOP má předělaná žebra, zadní čast trupu vyznačeny panely, stejně jako jsem stávající upravil kolem pilotního prostoru. Na koncích křídel jsem udělal jiná polohová světla, více se podobající těm z Avie (ale na druhou stranu když se rozsvítí, je zdroj světla trochu jinde), z křídla jsem smazal reflektor (který ale stejně může svítit) a místa pro závěsníky raket. Na trup pod kabinu přidal stupátka a na každý bok za motorem "sací" otvor. Na směrovku znak Avie, strakatou "mobilizační" kamufláž, výsostné znaky a červenomodrý vrtulový kužel.
Teď věci, co bych chtěl ještě dodělat, nebo s čím poradit.
Za pilotní kabinou na hřbetě trupu se lomí spáry mezi horními panely i když je má skin rovné (to bude tím, že template je pro Yaka 1B- snad to nějak upravím, v kořeni levého křídla je pravděpodně nějaké další "sání" nevím, neměl jsem dost podrobné fotky ani zdroje, chtěl bych ještě upravit spodní část křídla a spodek a bok motoru hlavně kolem "žaluzií" chladiče, tady jsem taky podrobnější materiály nesehnal. Dál by mě zajímaly k čemu slouží dva malé otvory (jeden na každé straně) šikmo dole pod výfuky motoru. V různých materiálech mají různé tvary a umístění, možná úpravy prototypů, každopádně na některých fotkách vypadají jako zahloubené, na některých fotkách a kresbách zase jako vyduté. Odstíny kamufláže jsou taky na kresbách různých autorů odlišné, pravděpodobně se ale s touhle kamufláží objevili jenom B-35 a B-71, jako nově dodáváné typy, nebyla na to nějaká směrnice? Stejně jako trupové označení, na jedné kresbě bylo s 3, vzhledem k tomu, že byly postaveny jen 3 prototypy (na fotkách, co znám žádné označení kromě výsostných znaků nebyly patrné) a celá 12ks série B-135 šla do Bulharsku, jsou tyhle označení jenom fikcí.Vím, že o tomhle typu informací moc není, pokud byste přece někdo něco měl, nebo věděl, budu za ně rád. Aby finální verze vypadala ještě o kousek lépe.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Tos mi skazil náladu, vyhráli Skiny dělal Tchaika a jsou o dost lepší, než to co se mi zatím povedlo uplácat. Nevěděl jsem o nich, stránku znám ale nikdy jsem nevěděl jak se dostat k dalším skinům.
No možná že jsou řemeslně lepší ale s věrností (pokud jde o ní mluvit když se to plácá na Jaka) je to horší.
Jinak k těm rozdílům. První prototyp měl ony boule na motorové kapotě a trup mezi cockpitem a ocasem potažený plechy. Označení S 3 dostal po předání VTLÚ. Druhý prototyp byl šedostříbrný, neměl boule, ale ta zahloubení za kapotou motoru a trup potažený plátnem na dřevěné konstrukci. B-35.3 létal bez nátěru a označení, později dostal německý marking. Prototypy B-135 a série už byly kamuflovány dle německých požadavků. Ta boule a ten prolis sloužily k odvodu tepla od motoru. Na seriových strojích už nebyly. Pokud bys měl ještě zájem mohu ti naskenovat rozmístění kamuflážních polí na B-35.1
Upravil/a WT_Horrido dne 20-01-2009 17:19
Pavle, mohl ses mě zeptat, já ten nápad s "pravou válkou v roce 1938" dostal právě díky skinu Jaku-1 alias B-135, na který mě upozornil vpmedia. Ale jen skinuj, nadšených skinnerů není nikdy dost Už brzo budu potřebovat dost nových skinů pro naše hochy ve Francii a Británii.
P.S.
A ta stránka, kde ty skiny byly, to je jeden velkej francouzskej bordel, stejně jako jejich armáda v roce 1940.
Upravil/a Cracken dne 21-01-2009 20:42
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.