November 21 2024 21:51:44
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 15

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,747
· Nejnovější pilot: carramba66
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Můj historicky první polet s RC modelem
310_cibule
Někdy v polovině září jsem se zde svěřil se svým šíleným nápadem stát se zkušeným pilotem RC modelů (podrobnosti zde, ač tomu téma vlákna a prvních několik příspěvků vůbec nenapovídá http://vwings.net...rowstart=0

Za tímto účelem jsem si pořídil RTF model Corsair domnívaje se, že mé kariéře již nyní nic nestojí v cestě.

[img]http://web.iol.cz/cibule/corsair.jpg[/img] is not a valid Image.

Letmým surfem po RC fan-sitech jsem ovšem zjistil, že moje představa se prakticky blíží představě idiota, který se chce podle manuálu přiloženého ke Sturmovikovi stát virtuálním leteckým esem na úrovni velitele 1st CL. Toto zjištění mně obratem potvrdili někteří návštěvníci tohoto fóra (ještě jednou děkuji, Tjurmo a další), kteří už znají mě i mé fantasmagorické vize, takže se ke mně chovají shovívavě a s laskavostí, jež jim velí nezesměšnovat mne na veřejnosti příliš okatě.

Veden jejich radami a nově nabytými poznatky pramenícími ze studia e-fan-sitů, rozhodl jsem se pro začátel pořídit si něco jednoduššího, s čím se hravě létat naučím. Volba padla na tento stroj.

[img]http://web.iol.cz/cibule/super cub.jpg[/img] is not a valid Image.

Dorazil v pátek poštou. Jako správný nadšenec-začátečník jsem hned v sobotu vyrazil na louku. Vítr jen lehce přesahoval doporučených 11km/h, takže jsem si byl jist, že to hravě zvládnu.

(Malá odbočka: kdosi mne žádal, abych svůj první let natočil na video a postnul ho sem. Tolik rukou při své pilotáži nemámk dispozici, ale ono by to stejně nebyla moc zajímavá podívaná).

Můj historicky první let s RC modelem trval asi tři vteřiny. Dosáhl jsem úctyhodné výšky cca. metr a půl a rychlosti, o níž se mi předtím ani nesnilo (trochu to připomínalo legendární let Orvilla Wrighta u Kitty Hawku) . Přistání proběhlo poměrně hladce, drobné škody jsou patrné z přiloženého snímku.

[img]http://web.iol.cz/cibule/super_broke.jpg[/img] is not a valid Image.

Dnes jsem si koupil lepidlo, pásku s laminátovými vlákny na náběžné hrany a zítra opět vyrážím (tedy s ohledem na meteorologickou situaci).

Postnu další zkušenosti zkušeného RC pilota. Bude-li zájem a také o čem referovat.
Upravil/a 310_cibule dne 16-11-2008 15:28
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."

j4ck41
hezky urcite pokracuj

to mi pripomina jak Cardas na letosni sraz dotahnul vrtulnicek ... x hodin se tomu nabijela baterka jaka pak nevydrzela ani minutu a tocilo se to jako camrda ... ale nahoru a dolu to litadlo bezvadne Šklebící se

WT_Slava
a bruslit už ses naučil?Úsměv

clone9cz
no, kdyz nic, tak se za chvili uzivis jako lepic plakatuŠklebící se

http://www.wwii-illusion.net
Hoper
Cibulko, kdysi jsem pročítal web o ruční mistrné tvorbě suprového SBD a jeho prvním (a posledním) zalétnutí...
Tvoje pojednání je daleko kratšejší, ale za to zábavnější :)))

Ale neboj se a lítej (a piš) dál ;)

Jo a až budeš ten čuprpajlot ercéček (pozor, nezaměňovat s céčkama), tak si někdy zajdi na Bílou Horu - co jsem tak tudle koukal, scházejí se tam další podobní "cvoci" ;)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif

clone9cz
ne, ted vazne, kdyby u toho byla pavlina wolfova, tak se jiste snazi a nebude predvadet efekty pri bourani do hangaru

... presto verim, ze mu to za ty prachy stalo, aniz by to provazela hollywooodska exploze

... prosimte, vem to do Wingsu, at mame alespon nejake pamatecni foto pro tvoji rodinu, todle se totiz s ponorkou nemuze stat
Mrknutí

http://www.wwii-illusion.net
WT_Horrido
Ocasem do sila? To je nějaké divné... Úsměv
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

AH_Ronsoc
Cibule ak ti mozem odporucit ,kup si RC Simulator ,(alebo si ho stiahni) ovladac si vies napojit na pocitac ,len si sprav kabel . Tam sa naucis ovladat vysielac .Nebudes si mylit packy .Doporucujem .Inac ta to bde stat vela lepenia a velmi rychlo ta to prestane bavit.!!!! No nech ti to lieta !!!!Šklebící se

Panek
Cibule, děkuj těm, kteří zachránili tvého Corsaira. Šklebící se

310_cibule
Děkuji všem, kteří ocenili mé RC pilotní schopnosti a zejméne pak těm, kteří zachránili mého corsaira.

Letadlo už je spravené, náběžné hrany a oblouky křídel oblepené páskou s laminátem.

[img]http://web.iol.cz/cibule/super_opr.jpg[/img] is not a valid Image.

Navíc dělám i praktické pokroky v pilotáži. Dnes jsem se například zapřel a nešel letadlo znovu rozbít, neboť mi přišlo, že by se mi to při současné povětrnostní situaci zcela jistě opět povedlo. No, nic, půjdu ho rozbít příští víkend.

Ronsoči, díky. Simulátor si stáhnu a zkusím ho. Už jsem o tom uvažoval.

Původně jsem plánoval opačný postup. Nejdřív se naučím létat s RC modelem a pak získané dovednosti uplatním na RC simulátoru. Ale asi je to blbost Mrknutí (a každopádně podstatně dražší varianta) Cool
Upravil/a 310_cibule dne 17-11-2008 12:38
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."

Panek
Nádhera, a teď uděláš to, co každý pilot kluzáku na neznámém terénu.

Domluv se a vem si s sebou někoho, kdo to umí. Nejen, že si to užijete, ale on nám to natočí na video.

Už se těším, jak Mr. Cibule bude létat s modelem, a my (virt. dementi) mu budeme závidět a slintat.

Užij si to PILOTE!

jirik
Ahoj, hlavně to nevzdávej!!! Ze začátku padá každý. A kdo říká že ani jednou, tak kecá, nebo není člověk. Opravdu pomůže sehnat někoho zkušenějšího, kdo s tebou půjde na plac, poradí a pomůže. Co se týká simulátoru, existuje freeware FMS. není to sice nic extra, ale na naučení kam s těma páčkama hýbat bohatě postačí. Děláš moc dobře, že čekáš na pěkné nevětrné počasí. Napadla mě teď taková analogie s tou přízemní turbulencí v IloviÚsměv Tak hodně štěstí a klidně se ptej, jestli můžu nějak poradit, rád to udělám. Letu zdar.Mrknutí

310_cibule
Díky, jiriku i Panku,

zkušenémo RC pilot-kamaráda (no, jeden můj známý říká: "Člověk nepotřebuje nepřátele, když má takovéhle kamarády"Mrknutí ;-) jsem sebou měl.

Říkal, že si to musím zkusit sám, a tak nějak potutelně se přitom pochechtával. Maně se vybavuji, že během toho třísekundového letu na mne někdo křičel: "Zvedej." Ani mi nestačilo dojít, co.

Ten FMS jsem už dneska stáhnul. Dokážu vzlétnout a udržet letadlo ve vzduchu. Na přistání jsem si ještě netroufl, ale hlavně kvůli tomu. že nějak nezvládám ty pohledy ze země.

Další menší problém je, že simulátor normálně ovládám hlavně přes výškovku a křidélka. Jenže ten Super Cup křidélka nemá, jen směrovku . A udržet s výškovkou a směrovkou éro na okruhu je docale záhul. Tedy lépe řečeno, moc mi to nejde.

Jiríku, létáš na tom FMS přes RC vysílačku, klávesnici či joystick? Já používám Logitech Dual Action gamepad, ale nějak se mi zatím nedaří namapovat např. plyn ma jiná tlačítka než je defaultní klobouček, který se ovšem dostřeďuje, takže vlastně takřka pořád létám jen na půl plynu.

AH_Ronsoc
ovladac na sim skus kupit nejakom bazare napr:http://www.modelbazar.cz/stoji to okolo 500- na joy Zabudni Vyděšený

jirik
Přesně jak říká Ronsoc, připojit buď přímo svou, nebo nějakou jinou vysílačku. Klávesnice i Joy moc přínosné nejsou. FMS je "jenom" simulátor, ovšem výborný na zažití pohybu s páčkama a zisk základních reflexů. Je potřeba si hlavně neplést výchylky(směrovky, křidélek , tj. když letíš proti sobě je třeba páčkovat křidélka, respektive směrovku "obráceně" než při letu od sebe. Jen směrovkou se letadlo dá ovládat poměrně dobře, ovšem pro její dobrou účinnost je lepší, když je ofukována motorem. Což Piper splňuje. Dále je lepší létat jen v klidném ovzduší, pak se budeš otáčet mnohem lépe, než ve fujavici. Směrovka má určitou prodlevu v reakci. Než ti naklopí letadlo pro zatáčku, je to pomalejší než u křidélek. Tento reakční čas je dost prodloužen ve větru. Ke křidélkům určitě nakonec dospěješ, je to mnohem účinnější způsob, jak se otočit(zkus v IloviÚsměv ) Co se týče FMS, měl jsem kabel na připojení RC soupravy, ale odvál ho čas, teď když je chuť řeším to MSFF2Vyděšený . Ale to je pro učení RC létání opravdu znouze ctnost.Úsměv

310_cibule
Ten Logitech Dual Action není joy, ale gamepad. Má prakticky stejné páčky jako vysílačka. Řekl bych, že na simulaci to stačí.

[img]http://web.iol.cz/cibule/dual.jpg[/img] is not a valid Image.

Teď jsem našel na webu i to letadélko, které mám - Super Cub. A tak létám s ním. Ve FSM též nemá křidélka, učím se bez nich.
Upravil/a 310_cibule dne 17-11-2008 23:44

jirik
Pořízení simu a ovladače k němu je dosti užitečné, ale v žádném případě nezbytné. Jestli ti ten gamepad vyhovuje, tak není co řešit. I RC simulátory jsou záležitostí v podstatě posledních deseti let. Před tím se vzlétalo a padalo naostro. Navíc myslím i dost pomůžou zkušenosti z Ila, kde člověk vidí a zkusí jak simulovaně letět na hranici možností. Tam máš nalétáno určitě mraky hodin a víš co a jak.

AH_Ronsoc
Pokial neleti proti sebe Úsměv to mu IL nepomoZe .Staci Zlomok sekundi a mas sekundak v ruke Úsměv AK sa jedna o EPP model.

1stCL_PETRAS
Cibule ... ty jsi z Prahy ??

Pokud ano,nabízím ti RC - rychlokvaška kurz u mě doma na PC s připojenou originál RC soupravou ( všechno ostatní je k ničemu,ba naopak = získáš jiné návyky ) a mohu ti poskytnout i můj model,jeden nebo dva.

Létal jsem celkem asi se 40 modely od polystyrenů až po F3A na motor 10ccm.

Uvažuj o tom.

Sám mám zkušenost s tím,že pokud se chceš učit létat a tvůj model není ještě zalétán,rozluč se s ním Smutný rozbiješ ho..

Je nejlepší aby ti letadlo někdo zalétal,pak v bezpečné výšce "předal" a až se bude říti dolů /jako že bude) tak ti ho zase vyrval z ruky a zachránil Mrknutí

na ukázku :

[img]http://img55.imageshack.us/img55/6951/pc9fy4.jpg[/img] is not a valid Image.
Upravil/a 1stCL_PETRAS dne 18-11-2008 18:57

310_cibule
Petrasi, není o čem přemýšlet. To by bylo super. Dík moc za nabídku.

Pošleš mi PM na sebe číslo, abych ti mohl případně zavolat?

Zavítal bych do Vinoře hned, jak by se naskytlo příhodné počasí.

Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 14.6.-16.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

31-10-2024 09:57
ČTK: Z dosud nezjištěných příčin se dnes v noci zřídilo letadlo na solární pohon.

21-10-2024 20:04
Intel vydal novou aktualizaci mikrokódu.

02-10-2024 14:07
To není dobrá myšlenka. Belzebub každého stáhne do pekel a přes zvolené zástupce i nás obyčejné lidi. Vyděšený

27-09-2024 11:19
Pokud ti co zvolím budou plnit svůj program, ať se klidně spojí i s Belzebubem.

26-09-2024 16:00
Kdokoliv bude v koalici s kýmkoliv. Jím nejde o smysl, ale o prachy a to politiky spojuje.

25-09-2024 16:44
Příští volby vyhraje ANO a bude v koalici s ODS. Ostatní strany budou v opozici.

23-09-2024 08:17
Prognostik z tebe už nebude. Úsměv

19-09-2024 19:18
Jelikož se blíží ten čas, tak bych jen skromně řekl: Nacionalisti všech zemí, vyližte si prdel! Šklebící se

13-09-2024 15:43
Kroměříž a Olomouc - Pravděpodobnost 3. povodňového stupně >90%

12-09-2024 16:09
A toto je noční můra Troubek: https://hydro.chm.
..ekt/307354

36,009,511 návštěv