Nemam s nim zadne zkusenosti, takze se v nich prilis neorientuju.
Hledam neco co umi telefonovat vsude po svete, umi to navigovat, umi to office (zejmena excel prohlizet/editovat), umi se to pripojovat do site vsemi moznymi zpusoby...
Nokia N95 , mám ji a je to pohodová věcička, akorát si s ní člověk musí pohrát aby ji dostal do ruky.
Má:
slot pro MircoSD kartu
navigovat umí - GPS modul zabudovaný
telefonovat umí
má to nahraný office (umí prohlížet a editovat word/excel/powerpoint)
má wifi kartu zabudouvanou
má infraport
má bluetooth
umí 3G / 900/1800/1900mhz
5Mpix foťák s Carl Zeiss optics
dá se připojit na TV
dá se připojit ke kompu pomoci USB
má mailového klienta v sobě
operační systém Symbian 3rd , tzn. že si tam můžeš nahrát cokoliv co vyšlo pro tenhle systém (opera, qip(icq client), mp3 přehrávač, přehrávač filmů, atd.)
Doporučuju, pokud to chceš mít všechno v telefonu. Pokud ale chceš mít stroj ve kterém bude i telefon, tak by se podíval jinde.
No, Nokie 95 je sice relativně slušnej telefon, ale není to pda. A prohlížení, nemluvě o editaci word/excel, je na velice nízké úrovni.
Obecně - V první řadě je třeba si vybrat, zda chceš telefon s dalšími přídavnými fukcemi, nebo opravdu plnohodnotné PDA s možností telefonování.
Pokud spíše telefon, tak bych vybíral z Nokií N95,N96,E66, nebo komunikátoru E90. Z Ericssonů pak P1 (akorát nemá interní GPS).
Pokud dáváš opravdu přednost PDA a telefonování bude spíše okrajovou záležitostí (hlavně z důvodu chybějící numerické klávesnice), tak bych určitě doporučoval OS WINmobile a v našich podmínkách HTC:
1. Touch HD - zatím ještě není, ale až bude (snad v průběhu listopadu), tak by to mělo být nejvýkoněšjí MDA na trhu http://www.mobilm...fault.aspx
2. Diamond - klasické PDA, bez HW klávesnice, pouze dotyk displej, splňuje všechny tvoje požadavky. Velice rychlé. http://www.mobilm...fault.aspx
3. Touch Pro (Raphael) - v podstatě to stejné jako Diamond, akorát včetně HW QWERTZ klávesnice. http://www.mobilm...fault.aspx
4. TYTn II (Kaiser) - verze přecházející Raphaelovi. V současné době doprodej. O něco pomalejší než výše uvedené novinky, ale zase by se měl teď dát sehnat za velice příznivé peníze. http://www.mobilm...fault.aspx
Pak by se ještě dalo vybírat z ASUSů, ale tam nemám žádnou osobní zkušenost. Nicméně například tohle (bráno dle technických parametrů) vypadá dobře: http://www.mobilm...fault.aspxUpravil/a WT_Buback dne 18-10-2008 15:49
No, nejdulezitejsi je pro me asi prave prace s excelem, pripojitelnost k siti, sprava kontaktu...ale potrebuju aby to zaroven umelo i navigovat a telefonovat...zkrataka jednu krabicku na vsechno...
preferoval bych plnohodnotnou klavesnici pod displayem, ale jak jsem psal, nemam s tim zkusenost, tak je treba dotykovej display lepsi...?
Pro opravdu plnohodntotnou práci s excelem potřebuješ Windowsmobile. Windowsmobile jsou pak až na vyjímky obsaženy v PDA s dotykovým displejem. Protože ten displej musí být velkej, tak většinou nejsou osazeny HW numerickou klávesnicí. V některých případech mají vysouvací HW QWERTZ klávesnici, ale ta ti tu numerickou nenahradí - slouží pouze k psaní textu. Existují vyjímky, které mají WM vč. HW numerické klávesnice, ale ty jsou zase bez dotykovýho displeje a práce s WIN bez dotykáče je velice náročná. Nehledě na to, že se ti buď kvůli těm tlačítkům změnší displej (což je blbý), nebo se zvětší telefon (což je taky blbý). Je to těžký... z něčeho budeš muset slevit. (Pokud tedy nechceš ideální varintu = nějaký normální telefon + HTC Touch HD). Ještě je možnost toho ASUSu co jsem uváděl výše - ten má vše, ale u něj ti neřeknu nic z osobní zkušenosti.
S dotykáčem se obecně pracuje velice dobře (hlavně u posledních modelů). Není už úplnou nutností používat stylusu a dají se celkem dobře ovládat prsty. V případě, že do WM dohraješ (dokoupíš) ještě nějaký SW pro správu kontaktů a úkolů/kalendáře, dá se s tím i obstojně telefonovat a organizovat si čas. Pouhým textem je zkušenost práce s dotykovým lcd nepřenositelná... takže doporučuju navštívit nejbližší prodejnu Sunnysoftu a vyzkoušet. Hodně se liší dotyk u starých modelů a u modelů, které přišly na trh letos.
Cca před rokem jsem řešil stejnou otázku a nakonec jsem se vzdal komfortu HW numerické klávesnice. Tento nedostatek byl pak plně kompenzován v oblasti správy času, e-mailu a tebou požadovaným plnohodnotným používáním excel + word. Nyní tedy mám HTC TYTn II a teď se rozhoduju zda půjdu do HD, nebo počkám a risknu první erricson s WM - tedy Xperia X1.
A ještě co se týče toho excelu. HW QWERZ klávesnice pro běžné používání není nutností, ale v případě, že chceš používat excel/word/e-mail, tak rozhodně není k zahození a vyplatí se, i když to zároveň znamená znatelný nárůst váhy a rozměrů.
Když pominu finance, tak bych ti doporučil HTC Raphael kvůli QWERZ.
Jinak všechny mnou uvedené typy v prvním přísěvku splňují všechny tvé požadavky - GPS, WiFI, HSDPA (rychlé mobilní data), excel, telefonování - prostě krabička na všechno
Ikare já používám tohle http://obchod.sun...tAodGyG5Lg a jsem nadmíru spokojen Mám už třetí PDA a absence klávesnice byl u mně problém. Pouze dotykový displej se mi neosvědčil. A jestliže přecházíš od klasického mobilního telefonu, tak si určitě pořiď něco s klávesnicí ! Jak říkám já jsem naprosto spokojený uživatel ASUSU P 750
Upravil/a CSL1_Wingman dne 20-10-2008 01:53
No já teď řeším podobný problém. Chtěl bych cosi, co umí telefonovat, má to slušný organizátor (začínám nějak zapomínat ) a umí to i GPS (domů sice ještě trefím, ale jeden nikdy neví ).
Nejdřív jsem chtěl HP ipaq 914c, ale poslední dobou začínám víc šilhat po Rafaelovi. Přeci jenom má ten ipaq malý display a výkonově je tak někde úplně jinde... Jen teď na podzim má (mimo to, co psal Buback) HP přijít s dalším kouskem taky s hw qwertz klávesnicí, no co koupit a neprohloupit?
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.