Zdravím, tušíte někdo jak má vypadat elektornika k zapojení vlastnoručně vyrobených pedálů s užitím hall senzorů bez užití elektroniky z jiného joye? Thx
kdysi se tu psalo o nejakem programovatelnem "švábu", takze to tu nekde bude schovane
hall senzory funguji elektricky stejne jako potenciometry, akorat oproti potenciometrum je treba si davat pozor na + a -, tim teda mas po pulce problemu
Principielně si myslím, že naprogramovat nějakej ATMEGA čip tak, aby se byl schopnej chovat jako plug and play herní zařízení je mnohem komplikovanější, dražší a náročnější, než si koupit za 150Kč Genius F16, kterej je na to víc než vhodnej.
Je v něm jen malej tišťák, kterej se vejde do čehokoli. No a buďto ho zastrčíš do pedálů a zapojíš jen tu jednu osu a ostatní necháš bejt. No a nebo si k tomu za pár šlupek koupíš tlačítka, knoflíky a potenciometry a postavíš si k tomu takovejhle pěknej trimbox.
Genius má zapojený potenciometry jen dvouma drátama. Takže ti principielně stačí , když se ti na Hall senzoru podaří vygenerovat nějakej pohyb mezi 0-100kOhm.
Kdybys to dělal ze Saiteku, tak je to komplikovanější., protože ten má třídrátový zapojení.
Jinak F 16 se jednou zkalibruje a je vod něj pokoj. i když ho každej den odpojíš.
A k těm Hall sensorům: EHM. Moje zkušenost : Mám ve svejch zařízeních 10 potenciometrů. postavil jsem další pedály s krabičkama, dohromady dalších 6 potenciometrů. Ty poťáky stály 25Kč/kus a NIKDY se mi žádnej nezkur...il . Nesměj se zapojit tak, aby se osička ohejbala a vydržej dlouho. A jejich výměna je jednoduchá a levná.
Good luck.
Kdybys potřeboval pomoct, tak se ptej
Upravil/a 310_Obluda dne 06-10-2008 19:58
K HALL senzorům:
HALL senzory sami o sobě jsou supr věc, ale jsou háklivé na vstupní napájení jak jsem zjistil. Obecně cokoli připojené a napájené z PC má značně nekvalitní napájení - je tam významný vysokofrekvenční šum, který se pak projevuje na výstupním signálu z HALL senzoru. Ve výsledku se pak kormidlo ovládané HALL senzorem více či méně klepe, někdy dokonce víc než když tam byl před tím potenciometr. Běžně se to řeší experimentálně vkládáním kondenzátorů na napájecí fousy HALLa a dalšími prvky které mají tlumit ten šum v napájení. Ale už z principu to nikdy nebude zcela ono, hodně záleží na kvalitě zdroje v PC, jak moc zabordelené to napájení té elektroniky bude a jestli se to dá nějak utlumit.
Snímání signálu z HALLu a přenos do PC lze přes Gameport, MJoy nebo vybrakovanou elektroniku z nějakého Joye. Jenže pak jsou ty HALLy napájené z toho PC přes tu periférii a tak prostě šumí. Mám v plánu si pohrát s MJoy a zkusit oddělit napájení a HALLy napájet pomocí externího zdroje s usměrňovačem a kouknout jak se to projeví na signále v PC. Jen furt není čas...
K redukci gameport-USB: mám 2ks toho http://www.softcom.cz/produkt/adapter-usb-/-gameport/?flist=1 a hunguje to pro potenciometry zcela správně. HALL jsem na to věšet ještě nazkoušel. Dlouhou dobu jsem přes to provozoval pedály a plynovku, které byli postavené na potenciometrech a zapojené pro gameport. Přímo v gameportu na zvukovce se mi signál "třásl" (prostě byl na poťákách znát šum), po zapojení převodníku šum výrazně klesl. Momentálně jeden používám v modelářské vysílačce předělané na ovladač modelářského PC simulátoru pro nácvik akrobacie. Evidentně je zde stejnej problém se šumem napájení jako v případě výše uvedené, ale není to tak hrozné.
Obecně potenciometr má pár blbejch vlastností kvůli kterým se ho snažíme nahradit HALLem. Ale současně má na druhou stranu jednu dobrou, nemá takovou citlivost na vysokofrekvenční šum.
Takže závěr pro bastlíře který chce kvalitní výsledek:
* buďto sehnat opravdu kvalitní potenciometry s velkou životností (což je ale problém)
* nebo použít HALL ale zamyslet se nad externím napájením (a nezapomenout na šum kterej poleze přes společnou zem).
Pozor, vetsina hall senzoru nepujde pripojit na gameport - ten pouziva dvoudratove pripojeni a meri odpor, vystupem snimacu je napeti.
Odruseni: nejaky kondenzator na napajeni senzoru je vicemene samozrejmost (dava se treba 100nF keramicky, co nejbliz k senzoru ci elektronicke mnohonozickove haveti), pripadne se pred to da navic predrazit tlumivka (u mjoye je 10uH). Nebo vlastne jakykoliv pasivni filtr, co propousti jen nizke frekvence. Podle delky a typu vedeni od senzoru ke snimaci pak mozna neco podobneho mezi ne. Co do napajeni je vsak nejlepsi pouzit hifisticke reseni a tahnout napajeni z baterie .
LesniHU napsal:
Pozor, vetsina hall senzoru nepujde pripojit na gameport - ten pouziva dvoudratove pripojeni a meri odpor, vystupem snimacu je napeti.
Odruseni: nejaky kondenzator na napajeni senzoru je vicemene samozrejmost (dava se treba 100nF keramicky, co nejbliz k senzoru ci elektronicke mnohonozickove haveti), pripadne se pred to da navic predrazit tlumivka (u mjoye je 10uH). Nebo vlastne jakykoliv pasivni filtr, co propousti jen nizke frekvence. Podle delky a typu vedeni od senzoru ke snimaci pak mozna neco podobneho mezi ne. Co do napajeni je vsak nejlepsi pouzit hifisticke reseni a tahnout napajeni z baterie .
Myslim, ze pokial sa s tym budem takto hrajkat, tak ta oslovim so ziadostou o HROMADU rad
Ale jednu otazku by som mal (ci skor 2): Aku spotrebu moze mat napajanie HAL senzorov - teda kolko tak pripadne baterie vydrzia a ako sa odrazi pokles napatia na bateriach na fungovani celeho systemu. Bude nutne to prekalibruvat?
Spotreba je asi 8mA na jeden senzor pri 5V. Pri osmi HALLech to je celkem do 70mA. Ano, vystupni signal je zavisly na vstupnim napeti. Viz datasheet k HALL senzorum.
Baterkove napajeni je pro Joy aplikace kanon na vrabce. Staci 9V traficko s usmernovacim mustkem a vobyc 5V linearni stabilizator napeti z L7805 GMka. Ten tech 50Hz chyti spolehlive. ALE NE SPINANY USMERNOVAC, to by tam byl podobny vysokofrekvencni bordel jako ze zdroje z PC.
Napajeni HALLu z baterky pres stabilizator mame udelane v praci na laboratorni aplikace, tam uz zalezi na desetinach stupne, ale na joy a spol to nema smysl.
Pánové tušíte z kterého joye je možné použít elektroniku pro zapojení hallových senzorů? Vím, že musí byt zapojen poťák 3 drátkama. Zkusil jsem už genius F-22 a on to neni.
VGR_Terp napsal:
Pánové tušíte z kterého joye je možné použít elektroniku pro zapojení hallových senzorů? Vím, že musí byt zapojen poťák 3 drátkama. Zkusil jsem už genius F-22 a on to neni.
Jak už tady někdo zmiňoval, na hall senzory je lepší joy s 2-drátovým zapojením - elektronika joye měří změnu napětí v závislosti na velikosti odporu (=poloze potenciometru). Na halla zapojíš z poťáku gnd a sig, odjinud z joye vytáhneš +5V a jsi za vodou. Mám saiteka a ten má třídrátové zapojení, tudíž snímá (porovnává) rozdíly napětí mezi + (mimochodem nemá +5V ale +2,5V) a prostředním fousem a mezi prostředním fousem a gnd. A jsem s hall senzorem nahranej, jelikož v elektronice nejsem tak kovanej, abych si vymyslel něco, co mi dělalo interface mezi hall senzorem a sitekem. Mmchodem, pokud někdo ze zkušenějších ví, prosím o radu.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.