Proč mám pocit že autor zveličuje či místy si i trochu domejšlí.
Skutečnost, že Češi se nejprve proslavili po příchodu do Bohemie jako nejlepší otrokáři, lovící lidi od Čech přes Pobaltí až po východní stepi a kteří dodávali otroky až do Cordoby, se jaksi zatajila.
Slyším prvně, že by Slovanské kmeny na našem území byly nějak výrazně větší obchodníci s otroky než naši sousedé. Na tož, si nějak nedovedu představit obchod s Cordobou.
Také se “poněkud“ pozapomnělo, že už před upálením mistra Jana Husa 6. 7. 1415 kališníci válčili
...?Válčení asi nebude to správné slovo pro "běžné" pouliční nepokoje.
A víte, jak skončili poslední bratříci? Ti neohrožení a stateční vojáci, i za komunistů pomlouvaní? Padli do jednoho v bitvě u bulharské Varny v boji proti Turkům v roce 1444 pod českou vlajkou a křesťanským křížem pod (sic!) vedením kardinála Ceaseriniho, kterého předtím porazili u Domažlic.
Sirotci a Táborité, kteří se neupekli v "Lipanských" stodolách. Se rozutekli na všechny strany, buď do ciziny jako žoldáci nebo jako lapkové alias "bratříčci" v Čechách a Horních Uhrách. A Ještě Matiáš z Korvína musel proti "bratříčkům" brojit a sám jejich služby i využíval.
O tom, jak Češi prohráli, protože utekli, ale to, že ve skutečnosti utekly žoldnéřské pluky složené z velké části z Němců a Holanďanů, o tom se nedočtete ani slovo.
Já se o nich dočetl i o slavných moravácích, kteří si našli tak blbej flek před hradbama, i o polské jízdě, defacto by se dalo říct, že bitva na Bílé Hoře bylo další vítězství "poláků nad fricema".
Ale jinak s autorem docela souhlasím, že neznalost vlastních dějin způsobuje onen syndrom "českého hrdinství".
Upravil/a 3BAP_Cassius Chaerea dne 31-03-2008 18:30
3BAP_Cassius Chaerea napsal:
Proč mám pocit že autor zveličuje či místy si i trochu domejšlí.
Skutečnost, že Češi se nejprve proslavili po příchodu do Bohemie jako nejlepší otrokáři, lovící lidi od Čech přes Pobaltí až po východní stepi a kteří dodávali otroky až do Cordoby, se jaksi zatajila.
Slyším prvně, že by Slovanské kmeny na našem území byly nějak výrazně větší obchodníci s otroky než naši sousedé. Na tož, si nějak nedovedu představit obchod s Cordobou.
proc ne? prece jenom jsme v centru a mohlo se to u nas sbihat vic nez u sousedu ... a pokud k muslimu dorazili oklikou nejaci otroci od nas a zjistili, ze to je kvalitni zbozi za dobrou cenu, tak klidne mohli vyslat nekoho primo ke zdroji
Nejen tam Cassi, taky do Byzance a na sever, Varjagům (Vikingům) usazeným kolem řek v dnešním Rusku a na Ukrajině... A to ještě za Přemyslovců, podle dochovaných "smluv" či jak tomu říkat.
A mch je pravděpodobné že právě tento obchod dal název Slovanům (Slavi - sclavi).
Momentálně probíhá zkoumání DNA v kosterních pozůstatcích především Přemyslovců ale i jiných rodů z dávnověku Čech, neboť nemálo vědců se domnívá že tehdejší nobilita a Přemyslovci především vůbec nebyli Slované, ale možná jiné etnikum (mohli by to být např. Avaři či míšenci). Problém je v tom, že se v kosterních pozůstatcích takřka nedochovává DNA. To je mch jeden z důvodů proč je Jurský park p***vina
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Je mozne ze Premyslovci se "nakazili" od vladnouci vrstvy Velke Moravy, ktera pochazela odnekud z Persie (odtamtud udajne i podivny nazev reky Moravy). Kaftany, kulate knofliky, styl sperku, lomene luky, pavi peri jako odznak panovnika... Obyvatelstvo samozrejme bylo vetsinove slovanske.
BTW pokud si to vybavuji spravne tak Premyslovci a dalsi ceske rody se aktivne podileli na likvidaci polabskych slovanu a jejich promene na vyse uvedenou levnou pracovni silu. Tehdy se na to tak nehledelo
Mimochodem ty decka si v Italii Cesi opravdu opekali. Ovsem vytvarovane z chleboveho testa, na tu dalku z hradeb to nikdo nepoznal. Na hradby pote zautocili v dabelskych maskach.
Tamni mestne urazili cisarovnu tim ze ufikli jejimu koni ohanku (nezdareny utok na jeji zivot se tehdy tak nebral :-) takze po dobiti Cechy se dal zivot zachranit jistym velmi zajimavym zpusobem. Kronika to popisuje velmi barvite
Upravil/a WT_Horrido dne 01-04-2008 15:15
Já si jen, s dovolením, přihodím. Trošku, a malinko s patosem
„Všem věrným Čechům!
Přišla hodina, kdy každý z vás se musí rozhodnout.Jsou dvě cesty. Buď s
bolševiky anebo proti nim! Já se rozhodl už dávno. Vstoupil jsem za 1.světové
války do našich legií v Rusku, abych bojoval proti německým utlačovatelům svého
národa jako prostý český voják. A když se v roce 1918 bolševici dohodli s Němci,
obrátil jsem zbraň také proti nim. V roce 1938, když Adolf Hitler ohrozil
svobodu naší vlasti, postavil jsem se s rozhodností proti jakémukoli kompromisu
s nim. Nesmířil jsem se nikdy s kapitulací! Neměl jsem jiné myšlenky než bojovat
se zbraní v ruce proti nepříteli. Všechno jsem doma opustil a odešel do
bratrského Polska.Boj českých a slovenských dobrovolců po boku Polských vojsk
proti Němcům překazili opět bolševici, kteří se dohodli s Hitlerem.
Stavěl jsem se proti Benešově kapitulanské politice už doma a byl jsem proti
němu se svými kamarády v Londýně i tehdy, když jeho politika zavedla náš lid do
nového jařma, tentokráte bolševického. Za to se nám pomstili komunisté a jejich
kolaboranti v Praze degradaci a perzekucemi. To však nikoho z nás neodradilo. Je
lhostejno, zda bojuji za svobodu národa jako generál nebo jako prostý voják.
Vím, že je nás mnoho, kdo jsme prodchnuti stejnou vůlí! Volám všechny věrné
Čechy, aby splnili svou národní povinnost a přihlásili se do boje proti
bolševismu. Nedejte se zlomit dočasnou bídou a strádáním. Žádná oběť není dosti
veliká, je-li přinášena za osvobození národa a vlasti.
Srazte řady! Stůjte druh k druhu! Odmítněte všechny svůdce, kteří spoluzavinili
nové národní neštěstí!
Buďte připraveni!
V Londýně dne 21.dubna 1948 Lev Prchala“
Drahé moje děti!
Posílám Vám poslední svůj pozdrav před svým odchodem na věčnost. Poslední má myšlenka platí jen Vám a to mne nejvíc tíží, neboť jste dosud ještě malé a potřebovaly byste mé největší péče. Bohužel Vás musím opustit. Dnes ještě nechápete vše, ale až budete starší, jistě mne pochopíte. Bojoval jsem za naši drahou vlast a národ proti odvěkým našim nepřátelům - Němcům, kteří naši vlast a národ chtěli porobit a zničit. Nechtěl jsem připustit, abyste jednou i Vy byly porobenými otroky, nýbrž abyste zůstaly svobodnými a volnými občany. Pamatujte si, že hájit svobodu své vlasti a národa jest povinností každého uvědomělého Čecha. I Vy jednou takto musíte postupovat. V tomto boji jsem podlehl. Věřím však pevně, že naše svatá věc zvítězí. Zůstanete zde nyní jen se svou mamičkou. Musíte ji poslouchat, abyste jí ulehčily její těžký úkol a starost o Vás. Ty, Radku, jsi nejstarší, vím, že jsi rozumný chlapec. Buď oporou a rádcem Pepovi a Nenušce. Ty musíš zastupovat mne. Spolehám se na Tebe! Ty, Pepíčku musíš pomáhat mamičce a Radkovi. Starejte se o Nenušku a nikdy ji neopusťte. Mějte se navzájem rádi a nikdy se neopouštějte, pomáhejte si vždy a ve všem s láskou a porozuměním. Učte se pilně, abyste byli vzdělanými a prospěšnými lidmi. Buďte vždy svědomití a čestní. A nyní Ty, moje drahá Nenušo, moje sladká holčičko. Buď šťastná a nezapomínej na svého tatíčka, který Tě měl tolik rád. Vím, že máš dobré srdéčko, že máš ráda svoji mamičku a bratříčky, že jim budeš dobrou ......... (nečitelné). Chlapci, mám ještě jedno přání. Jeden z Vás se ujme rodného statku. Ovšem, není to žádná podmínka. Nebudete-li mít chuti, nemusíte. Tím končím, moje nejdražší děti! Líbám Vás v duchu všechny, i s Vaší mamičkou. Buďte šťastni.
Váš milující otec. Vlasti zdar!
WT_Horrido napsal:
...se dal zivot zachranit jistym velmi zajimavym zpusobem. Kronika to popisuje velmi barvite :D
kurňa tak přeháněj!! :))
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Jiří Beneš - V německém zajetí . Prošel koncetračními tábory Osvětim a Nordhausen (Dora) - krátce pak Buchenwald. Češi z toho v porovnání odolnosti a charakteru ostatních skupin zahraničních vězňů, vycházejí dost solidně.
Není důležité vyhrát, ale přežít.
I když vyhrát je taky fajn.
Obzvlášť, když vyhraju já!
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.