Veřejná zakázka
|
313_Blc |
Přidané 31-01-2008 01:06
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 301
Založený: 25.02.06
|
Já Blc druhý vyhlašuji veřejné výběrové řízení (tzn. mezisquadronové) na kvalitní opensouce/freeware software na GNU/Linux popřípadě SHIT Windows. Jedná se o to , že jsem se na staré roky zbláznil a Winy vyhazuji z disku a přecházím na 1000 % alternativu a to GNU/Linux.(Kdo jednou vyzkoušel GNU/Linux, tak se nebude divit - proti Windowsům je to nesrovnatelně lepší systém). Problém je v tom, že jsem začátečník a hledám různé alternativy k Win programům. Existují možnosti na WWW.ABCLINUXU.CZ , ale není tam vše co potřebuji. Jedná se mi o:
1)Zkušenosti s distribucemi GNU/Linuxu - tzn. subjektivní pocit s jednotlivými distribucemi a jejich výhody a nevýhody. Složitost nebrat v úvahu, vše se doučím.
2)Možnosti nastavení distribucí GNU/Linuxu ... např. u GNU/Linux distribuce PCLinuxOS nejde zapnout sowtwarová myš - Big problém při Vine.
3)Nutná podpora dvou programů z Win. a to 1) IL2 a za 2) Programovací jazyk založený na Visual C++ (Gamestudio A7 PRO)
4)Pokud někdo zná Opensource letecký simulátor (popřípadě jiný vojenský kromě výborného WinSPWWII) a nebude se jednat o nerealistický FLight Gear, nechť se ozve
Pokud to někdo dočetl až sem a má možnost pomoci, tak P.L.E.A.S.E.
S pozdravem UnterLama Blc
Upravil/a 313_Blc dne 31-01-2008 01:07
|
|
|
|
Jirka |
Přidané 31-01-2008 08:03
|
Uživatel
Příspěvek: 1553
Založený: 02.11.05
|
Toťka sem na něco narazil
http://mission4to...pic&t=2793 |
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 31-01-2008 08:08
|
Fusioner
Příspěvek: 10264
Založený: 30.09.05
|
LOL. Hele a proc jako neco "hledas" kdyz je to ta 1000% alternativa a nesrovnatelne lepsi system? Voni to snad vyrobci softu nevidi nebo co?
Pardon, nemohl jsem si pomoct. Preji ti hodne nadseni a trpelivosti pri hledani.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
Jp- |
Přidané 31-01-2008 09:02
|
Uživatel
Příspěvek: 688
|
Il a linux eee zkus cutoru ten se v tom vrtal dost |
|
|
|
torr |
Přidané 31-01-2008 09:15
|
Uživatel
Příspěvek: 533
Založený: 05.01.06
|
cejtím velký flame protože napsat že GNU/linux je 1000% lepší Win je prostě blbost z pohledu admina linux a win.pokud můžu poradit udělej si dualbot s linuxem a Winy,protože opravdu na hry Winy nic lepšího není ale na to musíš přijít sám. |
|
|
|
Panek |
Přidané 31-01-2008 10:02
|
Diskutující
Příspěvek: 2105
Založený: 15.07.06
|
Kdepak je Rudidlo? |
|
|
|
311_Rampa |
Přidané 31-01-2008 11:19
|
Uživatel
Příspěvek: 642
Založený: 29.09.05
|
jj, taky doporučuji udělat si patrišnu na disku kde si strčíš LINUX a buď v něm zalezlej třeba celej den, ale nechej si i windowsy a při startu systému se tě to zeptá, zda chceš pustit to nebo to. Já osobně to tak používám. |
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 31-01-2008 14:18
|
Uživatel
Příspěvek: 1507
|
Linux není špatný, ale po pár týdnech až letech tě ten svatý zápal přejde. Linux je prostě jen jiný OS - v něčem lepší, v něčem horší. Záleží co od OS a vůbec od počítače chceš.
Ke tým otázkám:
1) Výběr distra je dost individuální záležitost, těžko radit. Záleží na tom k čemu ten systém budeš používat, kolik máš zkušeností a jakých, co se případně chceš naučit...
2) Že něco nejde je velmi nebezpečné tvrzení. Spíš nemáš dostatek zkušeností a znalostí na vyřešení daného problému. V linuxu téměř vždy existuje cesta, ale občas bývá dost komplikovaná.
4) Projekt/program Wine znáš? Zkus ho, najdeš v drtivé většině dister. Velké množství Win programů rozběhneš, ILa určitě.
5) FlightGear není špatný. Je to civilní sim. Pokud se ti nelíbí fyzikální model, máš tam dokumentaci a nabouchej si vlastní model ;-) |
|
|
|
313_Blc |
Přidané 31-01-2008 23:27
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 301
Založený: 25.02.06
|
Až potud sem to pochopil ... ok
Už teď mám na disku GNU/Linux a Win XP. Zatím přepínám, v budoucnu chci čistě GNU/Linux.
Pokud jde o programy, tak mi vážně jde jen o rozjetí TIR2, IL2 a programovacího jazyka. Víc nechci. Jiné hry nehraju (nejni čas) a ostatni programy pokryje GNU/Linux bez problémů.
Vine sem zkoušel, bohužel pod distribucí PCLinuxOS v některých Win. programech nejde vidět myška. Vyřešilo by to softwarová varianta zobrazení, nebo jiný typ distribuce ...
Jo a s těmi nulami sem to fakt spletl ... zapomněl sem jednu |
|
|
|
MK_Paja |
Přidané 01-02-2008 07:16
|
Uživatel
Příspěvek: 941
|
AH_Cutora napsal:
Linux není špatný, ale po pár týdnech až letech tě ten svatý zápal přejde. Linux je prostě jen jiný OS - v něčem lepší, v něčem horší. Záleží co od OS a vůbec od počítače chceš.
S tímto se nedá než souhlasit, také sem se nechal zlákat na supermeganejlepší OS, ....ovladače no problém , multimédia no problém , hry no problém , podpora komunity jak cyp ,.......a hlavně, prej TO je Z A D A R M O ! .....zápal mi vydržel jen několik týdnů.
Za ty prachy, zlatý komerční wokna . Samozřejmě, pro běžného PC usera. Přeji hodně štěstí. |
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 01-02-2008 09:28
|
Uživatel
|
No ze mě ten svatý zápal pro linux vyprchal někdy 2003, tedy až asi dvouch letech. Pro mě vlatně v době kdy jsem s linuxem začínal neexistovala jiná varianta. Programoval jsem od roku 2001 na škole numerické výpočty které měli jet 48 hodin a víc v kuse a využívat mašinu na 100%. S MS Windows (včetně NT) to bylo jak sázet sportku. Spustíš to, ono to počítá .... ty si vsadíš jestli systém vydrží nebo spadne ... a ve většině případů systém spadl do modré smrtu. Úspěšnost doběhnutí sotva 10%...
Tak jsem se potkal s unixem ... začátek byl mrsk, žádné grafické rozhraní, příkazová řádka jako v DOSu... ale na té mašině to jelo bez problémů... pak jsem objevil unix pro PC - Linux ... a od té doby už mám widle jen na ILa a Unigraphics... I v práci jsem na Linuxu nonstop.
Ale jak říkám, Linux je jen kus SW. V některých směrech lepší, v některých horší - v podstatě nejvíc záleží na 2 věcech:
* v čem umíš? Unix nebo Widle? Doporučuji zůstat u toho co umíš, migrace tam i tam je strašný žrout času a nervů.
* proč chceš migrovat?
- jestli jen pro dobrej pocit, pak jsi hobista. Sežere ti to spoustu času a je to pro tebe hračka. Dělej co tě baví, třeba migruj na jiný OS/distro každý den...
- protože potřebuješ kvůli aplikaci která nelze nahradit v tom druhém? Tak to tě systém vlastně nezajímá, najmi si systémáka ať ti to rozběhne. Tvůj čas je drahý a ty musís vydělávat....
- protože chceš chytit práci jako Unix admin, protože je to dneska docela slušný džob, ale nevíš o tom zatím nic? He he he, to je běh na dlouhou trať. Začni studovat knížky jako LDP, začni s nějakým low level distrem jako je Slackware nebo Debian, případně s RedHat 5-6-7 (s těmahle starejma, novější jsou už moc vokení a odchylují se od LSB) a až se naučíš základy administrace, postupně zkoušej i moderní distra. Plus studuj HTTP, PHP, CGI, MySQL, protokoli, komunikaci, sítě, ... a za 3 roky by z tebe mohl být obstojný admin pro menší informační servery.
- jsi programátor koncových speciálních aplikací a DOKUMENTACE a STANDARDIZACE je pro tebe svatým písmem? Tak takový člověk se nezeptá stylem Veřejná zakázka, ten už má jasno sám...
Upravil/a AH_Cutora dne 01-02-2008 09:30
|
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 01-02-2008 09:35
|
Uživatel
|
Já používám Fedoru, momentálně 7. ILa i HL jsem pod Wine rozběhl. TIR jsem neskoušel, programovací jazyk musíš vyzkoušet. Proč ti nestačí Gcc + Emacs, případně nějaké vývojové prostředí? Kvůli existujícím projektům které nemůžeš přemigrovat? Tak to ti asi neporadím...
Ad neviditelnost myši, to se dost možná dá pořešit konfigurací Wine samotného, nepotřebuješ měnit distro... |
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 01-02-2008 09:46
|
Uživatel
|
Ad slogany ZADARMO - to je pěkná píčovina. V domácím použití - widle OEM stojí 3000,-Kč? Dneska stejně nekoupíš stroj bez Widlí OEM. Respektive koupíš, ale když se koukneš, tak tam ty widle stejně nejsou odpočítané celé....
A v komerčním světě náklady na údržbu a provoz přesahují pořizovací náklady několikrát. Rozhodují pak ceny licensí koncových služeb a koncových SW - a to je vysoce individuální věc a někdy může být výhodnější platforma Win, někdy Unix (nepíšu Linux, ale obecněji Unix). Co se týče ceny. Ale rozhoduje i pro co máš adminy, jaká je infrastruktura ve firmě, ............ pořizovací cena by neměla být nejdůležitější (i když to drtivá většina managerů na to zůží), v průběhu 2-3 let provozní i jiné napojené náklady mohou někalikanásobně překročit pořizovací cenu....
|
|
|
|
pete |
Přidané 01-02-2008 11:03
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 158
Založený: 03.06.06
|
To je svatá pravda.Rozvaž dobře,kolik času tomu obětuješ a jestli se Ti to "vyplatí",nebo je lepší zůstat kde jsi a to nejdražší využít jiným způsobem....(pokud to není Tvůj koníček nebo nutnost) |
|
|
|
XXX_Dazz |
Přidané 01-02-2008 11:14
|
Uživatel
Příspěvek: 1411
|
AH_Cutora napsal:
Ad slogany ZADARMO - to je pěkná píčovina. V domácím použití - widle OEM stojí 3000,-Kč? Dneska stejně nekoupíš stroj bez Widlí OEM. Respektive koupíš, ale když se koukneš, tak tam ty widle stejně nejsou odpočítané celé....
Tady bych měl jednu drobnou poznámečku.
Pokud koupíte comp. s OEM Vistatma, tak díky licenční politice mrksoftu již není během životnosti PC možná změna jeho konfigurace. Pokud si chce někdo změnit grafiku, proc. desku měl by si správně koupit nový OEM oper. systém.
fajne co ? |
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 01-02-2008 12:24
|
Fusioner
|
Dazzi je to divne, ale pri vymene grafiky mi wokna nezazadali o znovuregistraci. Zazadali v praci pri vymene sitove karty a na telefonu mi normalne dali novy kod, prestoze by to podle pravidel OEM nemeli udelat.
Vymena MB ci systemoveho hadru asi bude jina, nerikam...
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
XXX_Dazz |
Přidané 01-02-2008 12:59
|
Uživatel
|
JJ vím, žé kódy dávají, ale neměli by
PC je stavebnice, se kterou by sis měl mít možnost dle libosti hrát (jeden z podstatných rozdílů proti konzolám), bohužel Visat resp. licenční politika mrksoftu to popírá. Škoda, že jim za to ještě nikdo nenakopal prdel.
Upravil/a XXX_Dazz dne 01-02-2008 13:01
|
|
|
|
Jirka |
Přidané 01-02-2008 13:15
|
Uživatel
Příspěvek: 1553
Založený: 02.11.05
|
Ale to je přece ale pěkná hovadina, chtít jim nakopat prdel. Oni přece mají jasně napsané, že když si koupíš verzi OEM za méně peněz, tak je to možné za určitých podmínek. A ty, když si to koupíš, pak s tím souhlasíš. Pokud s podmínkami OEM nesouhlasíš, pak si kup dražší, normální verzi a nějaká výměna síťovky tě nemusí zajímat.
Tady by všichni chtěli všecko nejlíp zadarmo.
Upravil/a Jirka dne 01-02-2008 13:17
|
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 01-02-2008 13:27
|
Fusioner
|
Zadarmo, ve spickove kvalite a pokud mozno se stejnou podporou a dozivotnimy upgrady.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
XXX_Dazz |
Přidané 01-02-2008 19:45
|
Uživatel