Níže cituji z knížky vyšlé roku 1919 Československý stát v mezinárodním právu a styku, jejíž text vznikl z větší části v roce 1918 pro „obhájení našeho práva“ na pařížské mírové konferenci a jehož autorem je právník Ladislav Stěhule, velký ....
.... Pro obyvatelstvo Dolních Rakous podle masarykovce Stěhule existuje též jednoduchý recept. Bude asimilováno, nastane příliv obyvatelstva československého a „osídlování bude regulováno veřejnoprávně, český živel bude element aktivní, za kterým bude autorita silného státu a který vyzbrojen všemi prostředky kulturními i hospodářskými, takže to bude živel panující, jež obyvatelstvo povahou tam již dnes nepokročilé a potom i opory státu zbavené snadno asimiluje. Dolní Rakousy... je půda, která dle přirozené historické tendence národu našeho patří do jeho osídlovací sféry“. A o průběhu tvrdé čechizace dodává: „Jestli by proces ten nepokračoval dosti rychle, přikročíme k vysídlování německého elementu, pokud by ohrožoval naši státní bezpečnost“.
Těžko řící, jakou formou na toto reagovat - nyní s odstupem několika desítek let zkušeností. Jen mě napadá, že tehdejší světonázor (hlavně evropský) zněl zničíme německo aby už nemohlo znovu zahájit světovou válku. Že to posléze nahrávalo panu H. jen do karet a udělalo z němců mučedníky (proti všem), kteří byli odhodláni stát za silným vudcem, který je vyvede z područí vítězných mocností, jaksi nikdo nepřipouštěl.
Nejsem historik, a zde cituji v podstatě obecný názor ohledně vzniku WWII, jehož správnost dokazuje i to, že po WWII nebylo Německo ekonomicky zničeno právě na základě zkušenosti s výsledky Versailes.
A upřímně zase o trochu více chápu míru zklamání Čechoslováků, kteří se cítili zrazeni spojenci, pro které - dle tohoto autora (Stěhule) - jsme byli partner právě pro tuto chvíli německého ohrožení.
Popravdě z tohoto příspěvku mám radost z uplně jiného důvodu. A to proto, že si opět a znova uvědomuju, v jak otevřené době nyní žijeme (demokratickou bych ji rád nazval) - umíte si představit tyto prohlášení (Stěhule) prezentovat za komančů. Případně jiné historicky správné (roz. pravdivé) informace ohledně velkého bratra s ušankou.
Maně mi však přichází na mysl přísloví - historii píšou vítězové.
Takže otázka zní - lze se někdy vubec dozvědět celou pravdu v reálném čase. Nebude o naší současné demokracii za pár desítek let zase nějaká introspektiva otevírající nám všem oči?.
Zlatý UFO - tam je aspon jasno.Upravil/a Lekk dne 20-09-2007 17:14
... kdyz se to vezme kolem a kolem, vznik naseho statu muze byt docela zahada .. a kdo si to precetl cele, muze vyvodit mezi radky i to, ze sme meli bejt "svetovej policajt" prave my
PS: rozhodne to ale vypovida o sve dobe (a zaroven vyjimecneho postaveni ceskych legii), nikoho by totiz neco podobneho pred valkou nenapadlo
Upravil/a clone9cz dne 20-09-2007 17:41
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.