Ničení pozemní techniky ve hře Il-2 Sturmovik
|
313_Gryzlov |
Přidané 13-04-2007 08:59
|

Uživatel

Příspěvek: 1088
Založený: 30.09.05
|
Jedním pilotem jsem byl upozorněn na podivné vyhodnocování účinku palubních zbraní vůči pozemní technice, zejména vůči tankům. Konkrétně se jedná o účinek zbraní BK 3,7 letounu Ju-87G při střelbě na tanky T-34.
Podle zkušeností onoho pilota lze T-34 (T-34/76 i T-34/85) zničit pouze přesnou střelbou do motorového prostoru. Podle dostupných informací se toto pravděpodobně moc neshoduje s výkony munice pro kanón BK 3,7. Tato munice má poměrně dostatečný výkon na to, aby
T-34 mohl být zničen i palbou do stropního pancíře věže, který má taktéž 20mm jako pancíř na motorovém prostoru. Při troše štěstí by mělo být možné zničit T-34 i palbou z boku do bočního pancíře vany motorového prostoru (při dopadu projektilu téměř kolmo na pancíř).
Zajímalo by mě, zda i další piloti mají podobné zkušenosti. Pokud ano, pak by to byl asi problém, který by měl být hlášený v nějakém bug reportu. Bohužel netuším, jakým způsobem Il-2 Sturmovik řeší ničení pozemní techniky a zda by bylo možné upravit model tak, aby T-34 mohl být zničen při zásahu více projektily do bočních partií a jedním nebo dvěma zásahy do motorového prostoru tak, jako je to teď. |
|
|
|
3BAP_Cassius Chaerea |
Přidané 13-04-2007 09:09
|

Diskutující

Příspěvek: 2854
|
Já mám zkušenosti jen zdruhé strany a tam kanóny ráže 3,7mm na šturmech dokáží zničit Pz-VI, při témeř střemhlavém útoku (50°-90°), jak do motorové části tak do věže. Nevím jak moc se liší účinost ruských 3,7 od těch německých, ale je divné že mají němci problémy zničit t-34, když rusové mají více méně podobné až s tankem Pz-VI. Asi Oleg trpí vášní k ruským téčkům . |
|
|
|
313_Gryzlov |
Přidané 13-04-2007 09:30
|

Uživatel

|
A jdou zničit tanky Pz IV i palbou NS-37 do boku věže nebo trupu? To by mělo jít. Pokud ne, tak je také něco špatně 
Výkon munice pro BK 3,7 je větší než pro NS-37. Důvodem je to, že BK 3,7 používá podkaliberní munici, kdežto NS-37 používá protipancéřovou munici. Proto má BK 3,7 větší průbojný účinek. |
|
|
|
312_Lazy |
Přidané 13-04-2007 09:35
|

Rozkoukaný

Příspěvek: 259
Založený: 19.10.05
|
Pred nejakou dobou (odhaduju cca 4 mesice) jsem testoval ucinnost ruznych kanonu na T-34/76, a to tak, ze jsem na nej nechal utocit AI. NS-37 i Bk3.7 nemely s teckem problem. Ostatni kanony se ale moc nechytaly. |
|
|
|
Panek |
Přidané 13-04-2007 09:35
|

Diskutující

Příspěvek: 2105
Založený: 15.07.06
|
Pz IV NS-37 dáš. Vydrží to snad jen zepředu.
Dobré by bylo zkusit zaútočit s Il-2 na T34 a s Ju-87 na panzery, tam ti rozdíly vyplujou na povrch. A poznáš jestli je rozdíl v tancích nebo v palubních zbraních.
|
|
|
|
313_Gryzlov |
Přidané 13-04-2007 09:39
|

Uživatel

|
3IAP_Panek napsal:
Pz IV NS-37 dáš. Vydrží to snad jen zepředu.
Jo to bych očekával.
3IAP_Panek napsal:
Dobré by bylo zkusit zaútočit s Il-2 na T34 a s Ju-87 na panzery, tam ti rozdíly vyplujou na povrch. A poznáš jestli je rozdíl v tancích nebo v palubních zbraních.
Tohle je dobrý nápad. Zkusil to už někdo? |
|
|
|
313_Gryzlov |
Přidané 13-04-2007 09:40
|

Uživatel

|
312_Lazy napsal:
Pred nejakou dobou (odhaduju cca 4 mesice) jsem testoval ucinnost ruznych kanonu na T-34/76, a to tak, ze jsem na nej nechal utocit AI. NS-37 i Bk3.7 nemely s teckem problem. Ostatni kanony se ale moc nechytaly.
Lazy, když si střílel na ty tanky, kam si střílel? Na siluetu nebo si mířil na určitou část? Mám na mysli třeba motorový kryt. |
|
|
|
3BAP_Rohlos |
Přidané 13-04-2007 09:40
|

Uživatel

Příspěvek: 816
Založený: 08.01.07
|
S NS 37 není problém dostat Pz IV zezadu, z boku i zezhora. Jedniný co dělá problémy je útok proti čelnímu pamcíři panzera. Jinak, co já jsem zkoušel, tak nebyl problém dostat Pz IV do trupu, nebo do věže. Jestli chceš Gryzlove pošlu ti track, kde jsem dostal 10 těchhle tanků po sobě z různejch úhlů. Mužeš si to tam prostudovat.
Ale s BK 3,7 ti nepomůžu, to budeš muset apelovat asi na Doktorkopa, ten bude mít hodně zkušeností se štukama. |
|
|
|
1stCL_BlueL |
Přidané 13-04-2007 09:41
|

Rozkoukaný

Příspěvek: 320
Založený: 29.09.05
|
mno on je ten prbolem ze BK 3.7 znici T-34 jen pri zasahu zvrchu na motor coz je ptakovina..... samo pokud se s BK 3.7 trefite do motoru tak dak date z 12vystrelu 12 T-34
Upravil/a 1stCL_BlueL dne 13-04-2007 09:44
|
|
|
|
312_Lazy |
Přidané 13-04-2007 09:43
|

Rozkoukaný

Příspěvek: 259
Založený: 19.10.05
|
Lazy, když si střílel na ty tanky, kam si střílel? Na siluetu nebo si mířil na určitou část? Mám na mysli třeba motorový kryt.
nechal jsem utocit AI, myslim ze strileli zhruba na prostredek tanku, s oblibou zezadu |
|
|
|
313_Gryzlov |
Přidané 13-04-2007 09:43
|

Uživatel

|
3BAP_Rohlos napsal:
S NS 37 není problém dostat Pz IV zezadu, z boku i zezhora. Jedniný co dělá problémy je útok proti čelnímu pamcíři panzera. Jinak, co já jsem zkoušel, tak nebyl problém dostat Pz IV do trupu, nebo do věže. Jestli chceš Gryzlove pošlu ti track, kde jsem dostal 10 těchhle tanků po sobě z různejch úhlů. Mužeš si to tam prostudovat.
Díky, myslím, že to není potřeba. Pokud si Pz IV dostal výše uvedenými způsoby, pak je v tomto směru toto v pořádku. Problém bude asi u BK 3,7, respektive možná jen u odolnosti T-34 versus BK 3,7.
Takže o vyjádření budu muset požádat někoho, kdo lítá běžně Stuky.
Každopádně děkuji za informace! |
|
|
|
313_Gryzlov |
Přidané 13-04-2007 09:44
|

Uživatel

|
312_Lazy napsal:nechal jsem utocit AI, myslim ze strileli zhruba na prostredek tanku, s oblibou zezadu
Takže útočili na motorový prostor ze zhora? |
|
|
|
Mungo |
Přidané 13-04-2007 09:46
|

Uživatel

Příspěvek: 718
Založený: 03.10.05
|
NS-37:
Svojho casu som to trochu s tymto kanonom vedel a na WT ci kde mali mapu "Prochorovka" kde stali proti sebe hufy techniky, takze som to mal moznost pravidelne overovat.
Utocil som miernym klesavym letom a strelbu zahajoval tak z 200 m (konvergencia bola max. 150 m)
Nalet som zacinal zozadu alebo zboku nemeckej formcie
PzIV to luskalo uplne bezproblemov, odvodene Stugy myslim tiez. Podliehali aj Panthery a Tigre, ale nie vzdy a vyzadovali viac vystrelov - ci sa kumuluje poskodenie, alebo je nutny kriticky zasah neviem.
Kazdopadne NS-37 snad este v dobe patchov 4.nieco na nemecke plechovky stacila.
S Bk-37 moc dobru skusenost nemam, uz len preto, ze zo Stukou sa mi tymto sposobom zle lieta. Ale ak je schopna znicit T-34 aj pri zasahu zadneho panciera, potom by ho mala byt schopna znicit zo vsetkych stran, kedze T-cko ma konstantne 45mm pancierovanie cela, stran i zadku korby. Silnejsie pancierovane je celo veze a slabsie strop a dno (ktore na nezaujima, ze ).
Striela sa nielen pod uhlom, takze ide o takmer kolmu strelbu, ale tiez z malej vzdialenosti a malym rychlostnym bonusom pre strelu, danym samotnym pohybom masiny.
Ale Stuku som skusal offline na takej improvizovanej strelnci a mam pocit, ze Oleg T-ckam nechutne nadrzuje.  |
|
|
|
313_Gryzlov |
Přidané 13-04-2007 10:05
|

Uživatel

|
Super. Díky Mungo za vyčerpávající ifnormace. Co se týká ničení Pantherů pomocí NS-37 ... no s trochou štěstí je to možné do bočního pancíře korby nebo věže, s jistotou do motorového prostoru přes stropní pancíř korby. Tiger by možná šel zničit jen přes strop motorového prostoru. Pokud se dá zničit střelbou do bočních nebo zadních pancířů věže nebo korby, pak je to špatně.
Co se týká T-34 versus BK 3,7 tak tam je to složitější. Podkaliberní střela z BK 3,7 je schopná prorazit 45mm silný pancíř (na T-34) jen opravdu ze skoro kolmého směru. Jakmile jde střela pod úhlem (a nedej bože ještě ve dvou rovinách) pak sklouzne. Podkaliberní střela je velmi háklivá na úhel dopadu. Do 100m je to u 30mm podkaliberní střely skoro 2,78 násobek úhlu ... takže pokud je odchylka 1 stupeň, tak skutečný údel dopadu je už 2,78 stupně a pak velmi výrazně klesá průbojnost.
EDIT:
Nicméně to nemění nic na skutečnosti, že T-34 odolávají zásahům z BK 3,7 více, než by asi měly.
Upravil/a 313_Gryzlov dne 13-04-2007 10:06
|
|
|
|
3BAP_Rohlos |
Přidané 13-04-2007 10:12
|

Uživatel

Příspěvek: 816
Založený: 08.01.07
|
Já nevím Gryzlove jak ty, ale já vím o tom, jak na tank útočím pouze to, z jaké strany, ale neřeším, jestli do korby, nebo do druhého kola zleva zepředu. Prostě si najdu tank v zaměřovači a na cca 200 metrů zmáčknu spoušť a to bys nevěřil jak si ty kulky lítají tak nějak po svym. A nemyslím, že by letěly přesně tak kde jsem měl kříž, oni lítají po neurčitých stopách, ale v požadovaném směru a to stačí. Na tanku se pak podepíšou různým způsobem a na různejch místech.. |
|
|
|
3BAP_Cassius Chaerea |
Přidané 13-04-2007 10:35
|

Diskutující

Příspěvek: 2854
|
313_Gryzlov napsal:
A jdou zničit tanky Pz IV i palbou NS-37 do boku věže nebo trupu? To by mělo jít. Pokud ne, tak je také něco špatně
Já mluvil o Pz-6 tedy o tigrech .
A ti z boku z cela logicky nejdou
Upravil/a 3BAP_Cassius Chaerea dne 13-04-2007 10:38
|
|
|
|
Mungo |
Přidané 13-04-2007 11:12
|

Uživatel

|
Gryzlov, len pre upresnenie dodam, ze kde skoncili naboje na Pz. V a VI netusim, pri vzdialenosti utoku som bol samozrejme rad, ze som stabilizoval stroj, zamieril, stlacil spust a o 0,5-1 s vyberal nalet. Kazdopadne par skalpov "seliem" som ziskal.
S tym sklzavanim a priebojnostou striel z Bk-37 sa mi to nejako nezda, to by klzali jak ozrate opice na lade. Ked pre porovnanie vezmem priebojnost cs. 37 mm tankoveho kanonu a to neviem, ci pouzival wolframove jadro (asi nie). A tu sa striela na mensiu vzdialenost.
Neslo ale o doslova podkalibernu strelu, ale skor strelu s priebojnym jadrom.
Tu su inak rezy nemeckymi nabojmi (nahodny, ale vcelku zaujimavy objav)
http://www.histavia21.net/amaviapag/Lw-Ammos.htm
Upravil/a Mungo dne 13-04-2007 11:15
|
|
|
|
313_Gryzlov |
Přidané 13-04-2007 11:52
|

Uživatel

|
Mungo,
děkuji za odkaz, přestože tyto stránky znám. S Bluem jsme věnovali dost času k prostudování různých materiálů (myšleno informací) a máme ještě další podklady.
Ač se to nechce věřit, tak jako ožralé opice klouzaly po pancíři T-34 i podkaliberní střely větších ráží. Je známo, že podkaliberní střely ŕáže 50mm pro kanóny KwK 38 L/42, KwK 39 L/60 a PaK L/60 klouzaly po pancíři T-34 i když byly vystřeleny z 20m (jedná se pravděpodobně o čelní siluetu tanku, kde je pancíř skloněn pod velmi ostrými úhly) Jen pro zajímavost: 50mm PzGr. 40 (tedy APCR, jinými slovy podkaliberní) probil na 100m 130mm silný pancíř a to se sklonem 30 stupňů od kolmice. Ten samý projektil nebyl schopen probít T-34/76 vz 40/41 z přední polosféry. Důvodem je právě náchylnost na dopadový úhel.
Podkaliberní střely pro BK 3,7 byly vyvinuty z původních podkaliberních střel pro kanón 37mm KwK nebo PaK. Výkon těchto střel byl nedostatečný a proto došlo ještě ke změně. Podkaliberní střely pro BK 3,7 má jádro z karbidu wolframu (stejně jako většina podkaliberních střel z daného období). Přestože střela jako taková má plnohodnotný průměr (tedy 37mm) jedná se skutečně o podkaliberní střelu, protože pancíř probíjí pouze jádro, které má výrazně menší průměr (16mm). |
|
|
|
Mungo |
Přidané 13-04-2007 14:49
|

Uživatel

|
Zaujimave. Su zname priciny toho klzania? Predsa len co som cital napr. o dnesnych strelach, tak tam by sklznutie vyzadovalo extremne uhly (~70 ci viac stupnov?).
Neviem, ako je to presne s terminologiou. Osobne za strelu podkalibernu povazujem strelu bud s oddelitelnym vodiacim puzdrom, alebo strelu s pevnym puzdrom, pricom je ale od strely vyrazne oddelene. Podla tych nakresov islo strelu zlozenu s priebojneho jadra a obalu v uplnom kalibri, takze z mojho pohladu sa vyslovene jedna o doslovny preklad onoho APCR.
Ale uz som sa s tym niekolkokrat stretol a nepodarilo sa mi najst nejake jednoznacne rozlisenie medzi strelou s priebojnym jadrom a podklalibernou strelou s pevnym vodiacim puzdrom pri istych konstruciach. |
|
|
|
Kurtis |
Přidané 13-04-2007 15:52
|

Uživatel

Příspěvek: 659
Založený: 27.02.06
|
313_Gryzlov napsal:
Lazy, když si střílel na ty tanky, kam si střílel? Na siluetu nebo si mířil na určitou část? Mám na mysli třeba motorový kryt.
O co ta kua jde? Tady je někdo schopen mířit na určitou část tanku? Já, když vidím tank, tak je to to tečka a když už se z toho vynoří tank, narazím mu do věže! 
Fakt dokážete mířit na konkrétní část tanku nebo pouze nalétáváte z jistého úhlu a směru a potom si na tracku prohlížíte, kam jste mu to dali? |
|
|