March 04 2026 15:37:43
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 6

· Piloti on-line: 1
Letka13TD_Luky

· Registrovaní piloti: 2,760
· Nejnovější pilot: 310_Raptor
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Saitek Cyborg Evo Force Feed Back vnitřnosti
AH_Cutora
Před chvílí jsem měl otevřený Saitek Cyborg Evo Force Feed Back. Mám ho asi jeden a půl roku a odešla mi mechanika (moc velké vůle), tak jsem se do něj podíval a valil jsem oči na elektroniku.

Snímání polohy je skutečně optické. Překvapivé ale je, že je to dělané na principu odečítání pulzů jako u myši. Nechápu jak si joystick hlídá výchozí polohu při zapnutí, protože na dorazy při připojení nejezdí (to udělal tuším jen napoprvé při instalaci ovladačů). Jinak síly jsou tam dělané pomocí stejnosměrných motorů a převodu do pomala na rukojeť. Snímač polohy (clonka a optické hradlo) je připojený přímo na hřídel elektromotoru. Ovládané je to jedním atmelem.

Mechanická stránka samotných převodů není špatná. Problém je ale v samotném kloubu, který je dost složitý výlisek z plastu který asi nemám šanci vyrobit z kovu, takže joystick jako celek je vzhledem k opotřebování už nepoužitelný. Ale ta elektronika by stála za to zužitkovat...

rudidlo
Sakra a to jsem uvažoval o koupi tohoto modelu. To opravdu neexistuje funkční FF joystick, který nemá problémy s ovladači a něco vydrží?

http://silicon-remarks.blogspot.com
Nicolas77
No tak tos mě nepotěšil. Koupil jsem ho cca před měsícem...
Co se týká FF Joye tak mám doma domrtě rozebranej Logitech wingman 3d force. Tam sice není mechanika moc složitá ale i tak byto byl záhul vyrobit z kovu. Po nahrazení potenciometrů Halovými senzory by to mohl být dobrej joy. Ale já se rozhodl, že z něj udělám pedály a plynovku. Už sem za fází teoretizování a plánování, takže do dvou měsíců by mělo být hotovo.

www.mce.cz
AH_Cutora
rudidlo napsal:
Sakra a to jsem uvažoval o koupi tohoto modelu. To opravdu neexistuje funkční FF joystick, který nemá problémy s ovladači a něco vydrží?

Mno s tou vydrzi ... tak rok a pul aktivniho litani. Jestli je to hodne nebo malo to si zhodnot sam. Ja jsem kvuli tomu v patek koupil Saitek Cyborg Evo (bez sil), protoze 2 500,- za joy na jeden a pul roku se mi zda kapku dost.

Ale to jsem netusil jak moc mi sily budou chybet. Nemam ted cit Smutný V P39 jsem vcera umiral na to, ze jsem se pokazde zavrtal a tim jsem bud sel az do zeme, nebo me nekdo vosil ve vrtaku. Proste uz necejtim mezni rezimy. Ale zase strelba po vypnuti "olegovych efektu" se mi zlepsila fantasticky a z pidlovokace co jsem byl se ze me skokove stal obstojny snajpr.

313_123
rudidlo napsal:

existuje já ho koupil a i za ty prachy opravdu stojí za to
pokud by ještě někdo prodával microsofta du do něj at mám rači dva Mrknutí

rudidlo
313_123 napsal:
rudidlo napsal:

To je ten bezproblémovej. co se u něj vypne FF při přechodu do woken?Cool

Panek
rudidlo napsal:

Ne, ale jeho kavlita FF a životnost je na vysoké úrovni. Ale už se dlouho nedělá. Smutný

1stCL_Novotny
rudidlo napsal:
313_123 napsal:
rudidlo napsal:

Rudi mám ho co létám a tohle se mi nikdy nestalo! Mrknutí

313_123
rudidlo napsal:
313_123 napsal:
rudidlo napsal:

nevypne je na to finta Mrknutí

Panek
Fintu sem! Kluci od nás pak nemohou měnit nastavení na TS. Plošíím Úsměv

EDIT: bylo to nečitelné
Upravil/a Panek dne 20-02-2007 11:56

313_123
3IAP_Panek napsal:

1. vypne to aš za letu z menu ne
2. a za 3. pro fintu musíte za Ff

313_123
3IAP_Panek napsal:

1. vypne to až za letu z menu ne
2. a za 3. pro fintu musíte za Ff

rudidlo
3IAP_Panek napsal:
rudidlo napsal:

Ne, ale jeho kavlita FF a životnost je na vysoké úrovni. Ale už se dlouho nedělá. Smutný
No já jsem se právě ptal na nějakej co se dá koupit novej.

1stCL_Fajlow
jak se jmenuje ten soft pro tenhle joy, kterej dovoli nastavit simulaci klavesy na tlacitko joye ?

AH_Cutora
SST software?

ivanivanovic
nazdar,

potreboval by som plosny spoj z joystiku Saitek cyborg EVO to to polosak z tejto casty 3,2,4 tlacitka!

[img]http://www.funstore.cz/products/joy/saitek_cyborg_evo/5.jpg[/img] is not a valid Image.

Najlepsie z nejakeho nefunkcneho alebo poskodeneho.

Samozrejme ze som ochotny aj zaplatit ale za rozumnu cenu samozrejme.

Prosim nehladam cely joy iba plosak!
Upravil/a ivanivanovic dne 02-03-2007 15:43

1stCL_Fucida
Pánové, mám dotaz na lidi ochotné a mající tento joy Úsměv

Pokud si stáhnete softík první v pořadí na TĚCHTO oficiálních stránkách, tak se vám udělá jiné "indikační" menu, než standardní (nové je lepší a můžete v něm navíc nastavovat Death Zones).

Pokud v tomto menu stisknete tlačítko střelby (resp. jakékoliv tlačítko), tak se vám zapne ForceFeedback a začne vám to házet v ruce. Uvidíte ale zajímavou věc: že vám to na monitoru hází mnohem víc, než v ruce. A právě na tuhle věc jsem se chtěl zeptat - nevíte někdo, jak softwarové házení "indikátorem" a potažmo pákou našich letadel, vypnout a přitom force feedback efekty na páku zachovat? Jsem bezradný.

Problém je, že když hra joysticku řekne, že je Force Feedback zapnutý, tak i když máte síly na páce ztlumené, tak vám to jakoby "hází", což má značně nepříznivý dopad na virtuální letadlo a na moje nervy Úsměv
Upravil/a 1stCL_Fucida dne 15-05-2008 04:28
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

310_Obluda
Zdar piloti.

Chtěl bych tu znovu rozvířit diskuzi na téma FF a to hlavně u Saiteku Cyborg EVO.

Mám v plánu stavbu nového knyplu s FF. Řeším ale několik problémů, které bych potřeboval prodiskutovat. Mám tu delší dobu Čutorův Cyborg FF, který v prvním příspěvku tohodle vlákna pohanil (Ještě jednou za něj díky).

Chci z něj vyrubat motory, elektroniku a postavit komplet novou páku.

Otázky, který řeším:

1/ První problém kterej řeším je FF jako takový. Za pomoci softwaru Force edit SW jsem povypínal vibrace ze střelby a pádů v domění, že mi zůstane na knyplu progresivní plynulá síla, která bude závislá na rychlosti, vyvážení atd.
Ale nic takovýho jsem nezaznamenal. Motory vyvíjej sílu závislou na výchylce a fungujou principielně jako pružina. Ale absolutně se neměněj během letu.
Borci s Microsoft FF mluvěj o vadnutí a tuhnutí klacku v různejch rychlostech, na zemi, při pádu. Ale já nic takovýho necejtim... jak je to možný? v někdo?

2/ Můj knypl by měl bejt dlouhej, pokud možno co nejdelší, ideálně rovnou z podlahy. To ovšem znamená, že potřebuju silnější motory, jinak se mi na tý páce ztratěj veškerý síly.

Napadaj mě 3 možnosti:

a/ najít alternativní servopohony, kterejma by to šlo nahradit.
b/ motory nějako posílit, ale nevim jak. Dá koupit silnější alternativa? neví někdo? jsou to normální stejnosměrný motory- zdá se. ale co na to pak řeknou ozubená kolečka?
c/ serva zdvojit. Tzn. Šoupnout tam motory ze dvou Saiteků. Ale nevim, jestli to zvládnu zapojit a jestli to nebude dělat nějakou rotiku, jako že se to bude hádat atd. Přece jenom jsou tam při vibracích velký frekvence.

Uvítám jakékoli nápady. Případně kdyby se někdo chtěl do vývoje zapojit, případně kdyby měl někdo k dispozici frézku, soustruh. Moje zdroje jsou teď omezenější než dřív, kdy jsem si nechal zadarmo obrobit cokoli.

Pro zajímavost: nástřel mechanismu hír:
[img]http://hosting11.imagecross.com/image-hosting-th-11/3864knypl1.jpg[/img] is not a valid Image. Click Image to Enlarge Image Hosting

A střeva Cyborga hír: [img]http://hosting11.imagecross.com/image-hosting-th-11/4304saitek.jpg[/img] is not a valid Image. Click Image to Enlarge Image Hosting

Předem děkuji za příspěvky, zejména ty konstruktivní Mrknutí

EDIT:

Tohle kdyby se dalo zapojit...

http://www.opis.c...404465.pdf

19,5 Nm, to je docela dobrý. To je 2kg na metrovym klacku, resp. 4 kila na pulmetrovym klacku, to už bych se zapotil... Vyděšený
Upravil/a 310_Obluda dne 16-08-2009 23:14

WT_Horrido
310_Obluda napsal:
První problém kterej řeším je FF jako takový. Za pomoci softwaru Force edit SW jsem povypínal vibrace ze střelby a pádů v domění, že mi zůstane na knyplu progresivní plynulá síla, která bude závislá na rychlosti, vyvážení atd.
Ale nic takovýho jsem nezaznamenal. Motory vyvíjej sílu závislou na výchylce a fungujou principielně jako pružina. Ale absolutně se neměněj během letu.
Borci s Microsoft FF mluvěj o vadnutí a tuhnutí klacku v různejch rychlostech, na zemi, při pádu. Ale já nic takovýho necejtim... jak je to možný? v někdo?

Protože provedení FF na Cyborgu stoji za co soudruzi? No stojí za hovno.
Ne že by Sidewinder byl zase tak úžasny, ale mezní stavy na něm poznat jdou.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり

AH_Cutora
Nazdar Obludaku Úsměv

Uz si nepamatuju jak presne je tam realizovanej prevod z motoru na paku a z tech fotek to take neni zcela zrejme, takze k te mechanice prevodu moc uz nereknu. Spis obecnejsi postrehy:

a ) alternativni servomotory si vyzadaji modifikaci elektroniky, protoze budou mit mnohonasobne vetsi odber a elektronika by vyhorela. Budes potrebovat nejaky silovy zesilovac. Ale to je na dratare... Myslim ale ze je to jedine schudne reseni.

b ) kolecka vyzubis, elektronika shori. Viz bod a ) Podle me je tohle blbost.

c ) elektronika shori na velkej odber a motory se ti budou hadat. Zadne dva motory z bezne produkce nejsou presne stejne... Podle me je tohle opet blbost.

Ten motor ve finale nemusi byt zdaleka tak silny. 2kg na metrovym klacku to kdyz ti skokove skubne v necekanej moment z nuly na plno, tak to v ruce neudrzis a dostanes kniplem takovou do kouli, ze z toho i tva pritelkyne/manzelka/milenka (dopln si co plati pro tvuj pripad) bude taky dlouho nestastna (nebo snad bude skodoliba ;-)...

Ja bych byl na velikost sil opatrnej. Ono na tak velkem klacku ten cit bude uplne nekde jinde (mnohem lepsi) nez na tom malickym joysticku. I kdyz na druhou stranu kdyz se vhodne udela zesilovac jako regulovatelny, tak nebude snad problem na nem stahnout proud dolu, tim i moment a aspon se ty motory nebudou tolik hrat/nepojedou na hrane svych moznosti...

Taky nastane problem s citlivosti senzoru, zatimco joystick se vychyluje odhadem +-30 stupnu, tak s tim velkym klackem budes cvicit odhadem kolem +-5 stupnu abys ho nehonil po cele mistnosti a senzor bude muset byt patricne presnejsi (nebo resit prevod k senzoru). Resitelne to samozrejme je, jen na to nezapomenout.

soustruh jaks taks mam k dispozici (univerzal doma u rodicu, jen mit cas na nem delat), frezku nemam.

Mechanismus pohledej po netu, hledej treba i modelarske aparatury (tam se to take dost pouziva), ...

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

01-03-2026 12:24
večerníček z třetí říše https://youtu.be/.
..N8z5guABCb

29-01-2026 21:13
Každá dobrá snaha se počítá! :-)

28-01-2026 08:45
Oslava doma vyrobeným rámenem se počitá? Úsměv https://imgur.com.
..

27-01-2026 16:56
Mám někde doma konzervu s kaki. Bude to stačit?

26-01-2026 19:44
Kdo má doma saké nebo něco japonského (a vlastně klidně i korejské sodžu) - tak zítra by se dožil 106 let Hirojoši Nišizawa...

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

39,537,044 návštěv