May 03 2024 08:17:47
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 7

· Piloti on-line: 3
Letka13TD_Luky, Tyler Durden, CSW_Eda

· Registrovaní piloti: 2,745
· Nejnovější pilot: Kokes
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
CH Pro Pedals USB
1stCL_Fucida
na Holubí Žvanírně (holubi.webzdarma.cz) jsem viděl výzvu těm, kteří používají pedály, aby se podělili o své pocity. Plánoval jsem tento článek - toto pojednání - již nějakou dobu, ale teď se tak nějak naskytla příležitost dát to konečně do kupy :).

Takže začneme hezky od začátku
na počátku byla tma a pak Bůh stvořil zemi, vzduch a Olega Mddoxe..ok, ok - trochen to zkrátíme.

To, že svůj zážitek z létání zkusím umocnit pedály mě napadalo již mnoho měsíců zpátky, ale až koncem prázdnin se finanční situace zlepšila natolik, že tato investice mohla být uskutečněna. Prostě jsem se rozhodl, že je koupím, ať to stojí, co to stojí.

Výběr:
Velkou výhodou pro nás nerozhodné jest, že výběr pedálů je velmi omezený a dělá se vyloženě jen několik málo typů. Mně osobně se zalíbil kousek od CH Products, zbývalo jen zvolit si klasickou (tj. gameport), ev. ještě jednu starší verzi - tu jsem vyloučil z jednoducháho důvodu - pedály tam byly moc blízko u sebe, což je trochu nepříjemné a méně ergonomické řešení, než u většího a dražšího modelu.

Co mě zarazilo byl ohromný cenový rozdíl mezi verzí na gameport a na USB - jinak jsou pedály identické. Cenový rozdíl je 1500,- Kč, to je cca 30%. Abych nechodil kolem horké kaše - CH Pro Pedals USB vás přijdou přibližně na 4500,- Kč, levnější pak na 3000,- Kč. Já zainvestoval do USB z jednoduchého důvodu - pedály by měly vydržet roky, tak ať je to na nějakém současném portu :) - nejsem přítelem různých redukcí, jsou s tím jen problémy.

High In The Sky:
Distributorem CH Products pro ČR (možná i SR..) je High In The Sky (HITS - http://www.highin...hproducts/). Pedály jsem objednal v neděli časně ráno a hned v pondělí jsem psal do HITS, kdy je tak můžu očekávat. Odpověď byla prakticky okamžitá, bylo vidět, že tam někdo sedí na zákaznické podpoře. Dozvěděl jsem se, že bohužel vyprodali zásoby, takže zásilka bude odeslána až v průběhu dneška. Odpověď mě samozřejmě zcela uspokojila, neboť jsem očekával jejich dovezení spíše v řádu týdnů. Když mi ve středu odpoledne pedály stále nedorazily, chytla mě jistá nervozita, tak jsem ve čtvrtek ráno poslal další mail do HITS, jestli nebyl nějaký problém. Reakce opět takřka okamžitá, že je to divné a že jestli ani v průběhu "dneška" pedály nedorazí, tak je mám určitě znovu kontaktovat, že zkusí zatlačit na ČP. Odpoledne byly doma. Nicméně bleskový a profesionální přístup HITS mě mile překvapil.

Popis:
Samotné pedály mají jednoduchý účelný design, který můžete vidět na obrázcích - jestli je sem vložím :). Celá konstrukce působí vyloženě bytelným dojmem a vypadá, že něco snese. Člověk se do nich nebojí pořádně kopnout, když má Spita za ocasem.

K dispozici máte tři osy - jedna ovládá směrovku (posunování pedálů vpřed a vzad). Pedály se posunují každý ve své kolejnici - netočí se tedy kolem nějakého středu. Abych to přirovnal ke skutečným pedálům -> pohybují se stejně jako ty na Fw 190, ne jako Ki-84. Další dvě osy fungují jako pedály v obyčejném autě a v mašině slouží standardně k brždění. Tady rovnou dodám poznámku - IL-2 to moc nepodporuje, takže brzdíte jen jedním pedálem obě kola + vychýlením směrovky určíte, které kolo bude brzdit více, druhá osa je volná - no, maséři si na ní můžou nastavit třeba sklápění křídel ;).

Potřebný prostor:
Doma jsem musel přestavět a přemontovat PC stůl, odstranit dole takovou tu poličku na tiskárnu, tím bych chtěl upozornit na to, že je potřeba mít pod nohama trochu (víc) místa, abyste pedály mohli ovládat dostatečně precizně, chce to mít značně natažené nohy. Ideální je být v takovém pololehu, jinak vás za chvíli začnou bolet nohy a záda, navíc samotnými koleny (které jsou ve vertikálnější poloze vytěžovaná hodně) nedosáhnete toho správného citu. Takže ještě jednou - nepodcenit místo.

Instalace z hlediska SW byla jednoduchá..plug & play :). Pro neangličtináře a počítačovou hantýrkou tak moc zasažené: Prostě vezmete USB kabel, píchnete ho do USB díry, nahodíte ILa, nadefinujete pedály..a hrrr na ně :).

První zážitky:
Ve vzduchu je to úplně jiné, já v jednom kuse kroutil pořád pravačkou. Dokud se nebojovalo, tak to i šlo. Člověk se soustředí na let a na pedály. Jenže jakmile se k vám dostanou další vjemy, tak jde vše do háje a já osobně každou chvíli motal pravačku a levačku a padal jsem do vývrtek - a to šlo jen o boj s AI. V tu chvíli jsem si řekl, že na online asi pár dní raději nevylezu :). Nicméně bylo to opravdu jen o tom si na pedály zvyknout. Dostanete mnohem větší citlivost, můžete si s mašinou doslova hrát. A pocit, že stroj ovládáte celým tělem je perfektní. Celá ta synchronizace pohybů je prostě jedinečný zážitek. První dny se pravděpodobně budete více trápit, než si to užívat, ale postupně se zadaří přidávat nohy tam kam patří, budete účelně pomáhat křidélkům. Budete schopni nohama dorovnat skluz a dosáhnete tak vyšší rychlosti. myslím, že je velmi individuální, jak rychle se kdo do pedálů vžije. Já se v nich začal cítit jako doma asi za 14 dní - do té doby zachránily neuvěřitelné množství nepřátel :). Po měsíci si myslím, že už jsem počáteční problémy definitivně překlenul a že pohyby nohama provádím automaticky.

Ergonomie:
Teď ještě pár poznámek k ergonomii pedálů, abychom to neměli moc přehledné. Jsou tak akorát od sebe, nemusíte nohy ani nijak nepřirozeně roztahovat, ani je naopak tlačit k sobě. Mám poměrně velká a široká chodidla a popravdě řečeno jsem měl trochu obavu, abych se do nich vešel, ale ani s tímto nebyl nejmenší problém. Pedály sahají asi do 3/4 - 2/3 chodidla. Hlavní pohyb směrovky tedy ovládáte patami. Brzdy pak špičkami. Trochu nepříjemné jsou plastové opěrky - zezačátku vás budou chodidla (zadní část paty) trochu tlačit, ale zvyknete si. Trochu bych to přirovnal k bruslím.

Resumé: stálo to 4500,- Kč, ale té částky nelituji - a to jsem známý skrblík. Teď je to úplně jiný zážitek a myslím, že to opravdu hodně pomůže - především kvůli o něco preciznějšímu ovládání, než jaké je dosažitelné na kroutícím joyi.

[img]http://images.amazon.com/images/P/B00007JQLY.01.LZZZZZZZ.jpg[/img] is not a valid Image.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
 
57MH_Zvire
Hezky napsané, krásné ideály vtělené. :yes: Chlape neprodáváš náhodou v civilu něco?

PS: Jen u té části s vychvalováním HITS jsem se málem udusil. Šklebící se
 
airspace.cz
310_cibule
Jo, přirovnávat k bruslím, to je ono. Hele, a jaký mají rozměry, tedy šířka resp. délka základny?
 
Noram
jj taky je mám ,a to co napsal fuči sedí od začátku do konce jen jsem to koupil na www.gameexpress.cz o nějakou stovku míň a taky došly mi na druhý den,nutno podotknout ,že jsem psal i na HITS a z obou obchodu mi došla odpověď během 1/2 hodiny,že jsou skladem ,takže rozhodovala cena

A Cibule já si myslím,že velikost je asi tak jako dětské lyžáky
Upravil/a Noram dne 30-09-2005 18:36
 
http://noram.youaremighty.com/
312_HeRa
Taky jsem si tuhle blaznovinu koupil a asi bych tu Fuciho opakoval.
Takze kratce,je to super.


Jen mam Fuci dotazy.
1) Jak si spokojen s citlivosti/menil si nejak krivku zaberu?
2) Kdyz ho nastavis jako 2-he herni zarizeni(uprednostnovane=joy) , nastavujes si v Ilovi nabeh osy pro joy nebo pedaly?
3)Zkousel si neco s tim jakoze "analog" módem ?

Diky HeRa
 
312raf.com
1stCL_Fucida
Hera:
1) k citlivosti - zezačátku mi přišly dost tuhé - především základní výchylka, než se pedály uvedly do pohybu. Pak jsem si na to zvykl.
2) náběh osy? Que?
3) taky nechápu Úsměv Ale jinak nastavení pedálů mám standard - 10,20,30..
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
 
CR_ARNOLD
Pro případné zájemce, zde jsem je koupil za 3990kč.Stačí tam zavolat.Pan prodavač říkal, že je objednat není problém.
[url] http://www.piper.cz/prodej_leteckych_potreb.htm[/url]
 
www.presneletani.cz
VGR_Plavec
Arnold napsal:
Pro případné zájemce, zde jsem je koupil za 3990kč.Stačí tam zavolat.Pan prodavač říkal, že je objednat není problém.
[url] http://www.piper.cz/prodej_leteckych_potreb.htm[/url]


To mne zajímá, nemůžu ale ten odkaz otevřít. Je chyba v mém compu?
 
CR_ARNOLD
Aha, mě to fungovalo.A co tohlehttp://www.piper....e_page.htm Stačí jen kliknout na "prodej nejrůznějších leteckých a pilotních potřeb"
Upravil/a CR_ARNOLD dne 14-10-2005 16:23
 
www.presneletani.cz
Jp-
Velice se omlouváme, ale náš internetový obchod není v současné době v provozu. Pracujeme na jeho aktualizaci.

Děkujeme za pochopení

Team Piper OK, a.s.
:sm24:
 
CR_ARNOLD
Je tam ale tel číslo a mail.:sm16: A je tam mapka kde se obchod nalézá.Je to normální kamenný obchod.
Upravil/a CR_ARNOLD dne 14-10-2005 16:38
 
www.presneletani.cz
Moss
313_cibule napsal:
Jo, přirovnávat k bruslím, to je ono. Hele, a jaký mají rozměry, tedy šířka resp. délka základny?


Tiez by ma to zaujimalo. Pls, napiste niekto, kto ich ma. Poprosil by som aj vysku. Dik.
 
1stCL_Fucida
Rozměry (přibližné)
rozměry základny: 36x33x4cm
rozměry pedálu: 22x11cm
výška s pedály: 18cm
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
 
fhavir
Pánové,

a co říkáte na tohle?:

http://www.amazon.com/gp/product/tech-data/B0000512IE/ref=dp_nav_0/002-7379815-4993642?%5Fencoding=UTF8&n=468642&s=videogames

Očekávám, že ty pedály jsou napájeny přes USB (takže žádná zásuvka nepřipadá v úvahu) a pokud jde o ovladače, tak snad taky NO PROBLEM. Mrknutí

Uvítám hlavně reakci těch, mají s pedály praktický zkušenosti.
 
1stCL_Fucida
To jsou myslím přesně ty které jsem popisoval výše, jen za poloviční cenu Úsměv. Lítají skoro sami Mrknutí.
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
 
Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

30-04-2024 10:19
Teď se tyká všude. Každý je familierní jak kdybychom všichni spolu pásli husy.

29-04-2024 20:53
Tem Teamspeak jedete trojku nebo pětku? Mně se nechce nikam registrovat.

29-04-2024 20:44
Jsem zapl discord. FUJ! Proč mi tam všechno tyká? To je tak nezdvořilé a neuctivé.

24-04-2024 12:25
-Vzrusuju te? - -Docela jo, jsi krasna zenska a chtel bych byt tvuj princ. - -To je pekne. Ale na to jsem se neptala. Potrebovala bzch yjistit, jak se yapina ceska klavesnice. Pomuyes mi?

22-04-2024 20:31
Njelepší je kombinace FF (s pluginem kačera)+uBlock ;-)

21-04-2024 09:36
No zatím ještě není. Neumí blokovat vyskakovací okna.

19-04-2024 23:01
jo, kačer je dobrej Úsměv

19-04-2024 17:04
No já asi přejdu na duckduckgo, až jej vyladí.

16-04-2024 11:52
To jsou Jaromíre defekty z realtime anti-anti-ads google teroru. Chyba není na tvém přijímači. Už před 3 rokama jsem Chrome definitivně odinstaloval a přešel opět po 20 letech na FF

12-04-2024 16:25
Pořídil jsem si Arctic Liquid Freezer III 360. Poměr cena/výkon asi nepřekonatelný. Uchladilo to 300W po dobu 10 minut.

34,807,125 návštěv