Kamera do filmu
|
j4ck41 |
Přidané 12-01-2007 09:39
|
Diskutující
Příspěvek: 2006
Založený: 09.02.06
|
hoj pani reziseri, strihaci, kameramanove & comp. mel bych dotazecek. v nekterejch filmech cesky i svetovy produkce jsem videl vylozene povedeny pohyby kamery, ktera s velkou pravdepodobnosti nebyla udelana pomoci statickych kamer z FMB. no a otazka je na snade: potrebuju pomerne komplikovne - s ohledem na moznosti statickych kamer od Olega - sledovat pohybujici se pozemni jednotky + hodilo by se kdyby kamera mohla dojet i dal nez ty cca 3 kilaky (nebo kolik to je). je na tohle nejakej softik?
a vubec jakej soft pouzivate pri tvorbe? sem si vcera stahnul FRAPS (ale jeste nevyzkousel) a premejslim ze bych moh zkusit treba i Virtual Dub ...
kuju |
|
|
|
AH_Cutora |
Přidané 12-01-2007 10:50
|
Uživatel
Příspěvek: 1507
Založený: 29.09.05
|
Ad vzdalenost kam se muzes odzoomovat, to najdes v konfiguraku ILa v nejake promenne v metrech a muzes si nastavit treba 50000m kdyz chces... Z hlavy si jeji jmeno nepamatuju. |
|
|
|
j4ck41 |
Přidané 12-01-2007 11:15
|
Diskutující
|
HA! dobrej napad to me nenapadlo
zkusim to najit |
|
|
|
doktorkop |
Přidané 12-01-2007 22:05
|
Uživatel
Příspěvek: 732
Založený: 30.09.05
|
No jestli chceš aby kamera dojela co nejdál v jediném záběru,pak to má smysl.Free verze Frapsu stejně neumožňujě natočit víc jak 30s videa.
Jinak je myslím lepší dát tam těch kamer víc a do různých výšek a pospojovat to až při střihu.
Většina pěkných záběrů(co jsem viděl)byla dělaná z kokpitu letadla s vypnutým zobrazováním kabiny.Možná tímto způsobem a s použitím LERCHE se dá dosáhnout úplně neomezeného pohybu kamery.
Jo a ještě-i když se s kamerou odjede tak se stejně pořád otáčí kolem osy,která zůstává na místě.Pak je docela honička se na něco zaměřit-nedejbože při záběru chtít s tím pohledem hejbat.
A k těm programům-budeš potřebovat oba(nebo nějaké alternativy) Fraps na snímání obrazu a VirtualDub na kompresi a ořezávání a na spojování a ....
Je snadné být přečíslen,když je někdo nula.
Že?
|
|
|
|
j4ck41 |
Přidané 12-01-2007 22:12
|
Diskutující
|
to s tim vypnutim kabiny me taky napadlo
akurat jsem si myslel, jestli nahodou nejni neco co by tomu pomohlo. bo ze jsem si vymyslel pekny ptakovinky coz bude s kamerou ala oleg pekna makacka. kua |
|
|
|
clone9cz |
Přidané 13-01-2007 03:26
|
Hlavní administrátor
Příspěvek: 5062
Založený: 09.10.05
|
myslim, ze otazka zni: "jak to bude vypadat", ne jak si to udelal ... ta padne az jako druha
- na plynuly zabery Frapsem je potreba 30FPS a vic (resp 42, v PALu 50)
- pak tu mame dalsi omezeni kamery v IL2, ktera nedovede snimat 2 era soucasne, aby byly ve stredu obrazu. Budes teda potrebovat tretiho pilota na porizeni normalniho filmoveho zaberu 2 letadel
- tretim omezenim je rozliseni a velikost zobrazovaci jednotky. pokud totiz budes chtit udelat klasicky filmovy zabery, budes muset pokrivit vsechny vzdusny souboje tak, aby se vesly 2 nepratelsky era do jednoho detailniho zaberu, coz znamena vzdalenost 50m a ve vysledku z toho bude pic... , mozna pekna jako v ve filmu Pearl harbor, ale p!covina
|
|
|
|
312_Karl |
Přidané 26-01-2007 00:58
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 337
|
existuje nejaka alternativa k frapsu? (zachytavani videa z tracku)
ten propad ve FPS pri spusteni nahravani videa je u me brutalni (z prumernych 70 na 15) |
|
|
|
CR_PETRAS |
Přidané 26-01-2007 13:28
|
Uživatel
Příspěvek: 960
Založený: 06.10.05
|
existuje nejaka alternativa k frapsu?
Jo,jo Karle .... plná verze FRAPSU |
|
|
|
clone9cz |
Přidané 26-01-2007 15:14
|
Hlavní administrátor
|
312_Karl napsal:
existuje nejaka alternativa k frapsu? (zachytavani videa z tracku)
ten propad ve FPS pri spusteni nahravani videa je u me brutalni (z prumernych 70 na 15)
to je tim, ze to nejde zachytavat jen tak do prostoru a pak ulozit na disk
sniz rozliseni, sniz detaily, vypni zvuk, zvys frekvency procesoru, zvys rychlost sbernice, pridej RAMku, porid si rychlejsi disky a pojede ti to 70 i pri nahravani
IMHO pokud chces nahravat jenom guncam, pak je asi vhodnejsi http://www.growlersoftware.com/
- uklada do RAM pred odlitim na disk
- lze si na nem nastavit oriznuti obrazu treba podle zamerovace
- lze nastavit triggery na joy, mys nebo klavesnici
(kvalitnejsi videa se daji snimat pouze v jeho vlastnim formatu, ktery se pak musi exportovat)
|
|
|
|
312_Karl |
Přidané 27-01-2007 09:18
|
Rozkoukaný
|
clone9cz napsal:
to je tim, ze to nejde zachytavat jen tak do prostoru a pak ulozit na disk
neesu blbeee to je mi jasny
sniz rozliseni, sniz detaily, vypni zvuk,
to jsem samozrejme udelal, ale kvalita zobrazeni je neakceptovatelna
zvys frekvency procesoru, zvys rychlost sbernice, pridej RAMku, porid si rychlejsi disky a pojede ti to 70 i pri nahravani
kdyz mi prispejes, tak budu strasne rad (cislo uctu Ti kdyztak poslu v PM)
IMHO pokud chces nahravat jenom guncam, pak je asi vhodnejsi http://www.growlersoftware.com/
chci nahravat plnohodnotne video, ne jenom guncam.
kazdopadne dik za rady
stejnou haluz dela fraps (full verze) i v Aerofly Pro (FPS nejakych 250 (lol) a po zapnuti frapsu propad na bidnych 20)
Upravil/a 312_Karl dne 27-01-2007 09:23
|
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 27-01-2007 10:55
|
Fusioner
Příspěvek: 10264
Založený: 30.09.05
|
No tak pokud mas na karte videovystup tak muzes pripojit videokameru (nebo DVD rekorder) a nahrej to na to.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
312_Mates |
Přidané 27-01-2007 12:14
|
Nováček
Příspěvek: 23
Založený: 07.10.05
|
Mno Karle a co takhle snizit rychlost prehravani tracku primo ve Sturmovi na 1/2 nebo na 1/4. Pokud nahrajes 15snimku/s pri rychlosti 1/2, pak muzes udelat vysledny video klidne i 30snimku/s ne? |
|
|
|
312_Karl |
Přidané 27-01-2007 16:34
|
Rozkoukaný
|
Horrido - muzu zrovna delat shakycam verzi (simulace nedokonale techniky za WW2)
Matysku tohle mi radil BlueL i Jura.. zkusim...
|
|
|
|
clone9cz |
Přidané 27-01-2007 22:30
|
Hlavní administrátor
|
WT_Horrido napsal:
No tak pokud mas na karte videovystup tak muzes pripojit videokameru (nebo DVD rekorder) a nahrej to na to.
nemam ozkouseno, ale co vim, tak naky ty DV kamerky od SONY umi uz nekolik let digitalizovat S-VIDEO, jesli je to ale standard netusim.
.. otazkou teda je, jestli vrazit prachy do PAL videa honeneho pres S-VIDEO (kamera) a nebo primo do pocitadla
PS: ja zachytavam 50 snimku (800x600) celkem bez problemu - do doby, nez se objevi 60+ kondenzujicich B17 na obloze
Upravil/a clone9cz dne 27-01-2007 22:33
|
|
|
|
312_Karl |
Přidané 11-02-2007 17:08
|
Rozkoukaný
|
problem s FRAPSem vyresen...
mam dalsi dotaz:
fraps natoci video s urcitym rozlisenim... co pouzivate na orez, aby vzniklo "sirokouhle" video.. nebo jinak.. jak docilim vzhledu +- 16:9
btw. muj prvni pokus o seriozni dilko:
http://www.youtub...TaKZTReeHo
2. dil je prave ve vyrobe... |
|
|
|
312_Karl |
Přidané 11-02-2007 17:26
|
Rozkoukaný
|
..tak uz jsem to nasel.. ve filtru RESIZE tlacitko CROPPING.. a taky jsem nasel kalkulacku na prepocet ruznych pomeru stran... hodi se:
http://www.guthsp...zeCalc.zip |
|
|
|
VGR_Terp |
Přidané 12-02-2007 00:37
|
Uživatel
Příspěvek: 591
Založený: 11.11.05
|
Pekné. |
|
|
|
clone9cz |
Přidané 12-02-2007 01:56
|
Hlavní administrátor
|
312_Karl napsal:
problem s FRAPSem vyresen...
mam dalsi dotaz:
fraps natoci video s urcitym rozlisenim... co pouzivate na orez, aby vzniklo "sirokouhle" video.. nebo jinak.. jak docilim vzhledu +- 16:9
btw. muj prvni pokus o seriozni dilko:
http://www.youtub...TaKZTReeHo
2. dil je prave ve vyrobe...
pekne zpracovane, ale scenar nerealny ... jinak pokud se chces drzet historickeho pozadi, tak by si mel 109 prinejmencim parovat, stejne tak bys to mel prostrihnout par zabery, kdy se ti to befko nepodari trefit ... budiz to pouceni pro vsechny scenaristy
ted k tematu
pokud mas video skutecne 16:9, tak se da nastavit aspect ratio uz pri kompresi.
(standardne se uziva "pixel aspect ratio", ktere lze zmenit na "display aspect ratio", kdy pomer stran neodpovida poctu pixelu ... pixel tedy nebude ctverec, ale obdelnik)
PS: zmena 4:3 na 16:9 ti video nijak nevylepsi (esteticky), osobne bych ji uzil jen ke zmenceni kapacity videa, pokud ovsem nebudou chybet obrazove udaje, ktere budou oriznuty
|
|
|
|
312_Karl |
Přidané 12-02-2007 08:32
|
Rozkoukaný
|
vsech historickych nepresnosti jsem si vedom a kdyz uz hledame hnidy, tak to befko by mel byt Emil a ne eFko(notabene se spatnou kamuflazi) - budiz to vystrahou pro vsechny scenaristy.
Ve druhem dile budou historicky verne i slipy a ponozky vsech zucastnenych, slibuji.
Ne vazne - ted teprve zjistuji, ze faze dukladneho "historickeho vyzkumu" je nezbytne nutna prave proto, aby tvurce filmu eliminoval tyhle zbytecny bugy. (a ze jich ve WW2 filmech je)
To, ze ten prvni sestrel byl Emil a ne Friedrich jsem zjistil az po renderu... kdyz zbude cas a chut, tak udelam "director´s recut" - ale az dodelam druhy dil.
pri tvorbe druheho dilu jsem narazil na dalsi "vychytavku" FMB. Chci vytvorit na stojance radu letadel (static aircraft). Bud muzu priradit statikovi stranu (red/blue) nebo je "none". Pokud je "none", tak je bez markingu. Kdyz je "red", tak automaticky naskoci defaultni skin s kodem RS-A,B,C,atd... ted babo rad. Z historickeho hlediska je spatne jedno i druhe... (chci mit bud letadla s kokardama bez kodu, nebo s kodem ale konkretni perut)
Varianta s zivymi piloty je mozna, ale z organizacnich a casovych duvodu takova nesikovna...
co radite? |
|
|
|
CR_PETRAS |
Přidané 12-02-2007 08:54
|
Uživatel
Příspěvek: 960
Založený: 06.10.05
|
cas a chut
Ať ti vydrží co nejdéle.Mně opustily asi tak u pátého,šestého pokusu.
Videomateriál z Ila je tak nekvalitní,že jsem tuto zónu opustil.
Zkoušel jsem střihat a vyrábět DVD z videokamery,letové záběry filmované z kabiny skutečného letadla.To je teprve radost z práce.
Tak držím palce.... |
|
|