September 21 2025 06:25:34
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 17

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Zajímavé místo
Pavel
Letos v září jsem vyjel na delší služebku do Anglie, a jelikož se člověk po práci trochu nudí, vymejšlí kam by se podíval. Čuměl jsem onehdá na mapu okolí Birminghamu, naprosto bez nápadu. Najednou jsem si všim jména čtvrti v severovýchodní části města: Castle Bromwich - ty jo, to je mi nějaký povědomý... tak jsem zagooglil a co mi nevypadne ? Tady, právě tady byla největší továrna na Spitfiry v Británii. Cíl výletu je rázem jasný. Tak jsem se probil zácpou na M6 na ten správný exit, a dorazil na
ono místo. Těžko soudit jak okolí vypadalo dřív, dnes to vypadá jako běžné předměstí, srovnatelné třeba se Stodůlkama v Praze. Už při příjezdu na kruháč na kraji
obytné čtvrti, je všem zasvěcenějším jasné, že jsou tady dobře. Proč ? No protože uprostřed kruháče se tyčí cosi jako “socha”, a kruháč sám nese jméno které nenechá
nikoho na pochybách – Spitfire island.
Socha – nebo spíš monument je impozantní, tyčí se nad středem kruháče jako obrovská fontána:

[img]http://img243.imageshack.us/img243/2783/cbrkruhac2kq0.jpg[/img] is not a valid Image.

Chvíli jsem se tou věcí kochal, a pak nastala chvíle pro fotografa. Dělám fotky, přičemž se pletu autům pod kola v zájmu co nejlepších fotopozic (i vyrovnaní Angličané
ztrácejí pověstný klid a nervy, pokud v jízdním pruhu stojí pošuk co fotí něco vedle silnice, po které oni jedou domů). Pak courám okolo a očumuju nejbližší okolí.
V jednom rohu křižovatky je továrna, montážní závod automobilky Jaguar.

[img]http://img116.imageshack.us/img116/1372/cbrjaguarvi5.jpg[/img] is not a valid Image.

Nakukuju přes plot, tam ale nic zajímavého ohledně místní letecké historie vidět není. A pak mě zaujaly sloupy u nepoužívané brány. Na obrázku vpravo:

[img]http://img120.imageshack.us/img120/9301/cbrkruhacwq7.jpg[/img] is not a valid Image.

Na první pohled upravené uříznuté staré stožáry od železniční trati nebo tak něco , ale na druhý pohled mě zaujaly zajímavé detaily v dolní části sloupu.

[img]http://img98.imageshack.us/img98/3923/cbrsloupqh3.jpg[/img] is not a valid Image.

Nabízí se otázka: jsou ty sloupy původní ? Je tohle brána kudy se hotová letadla vyvážela ven k blízkému letišti k zalétávání ? Možná jo, možná ne….
to už se asi zjistit nepodaří. Ale já bych řek že původní jsou Úsměv.
Takže pokud někdy pocestujete do Birminghamu, třeba letadlem, řekněte si o místo u levýho okýnka. Tak dvě minuty před dosednutím na ranvej 15 je zmiňovaná
socha vidět. Mimochodem, ta obytná čtvrť hned vedle má super názvy ulic. Ale to už se koukněte sami Úsměv : Google mapa - 52.5137 N 1.7981 W

Uznejte sami, není to krása ?

[img]http://img102.imageshack.us/img102/9608/cbrsochafk3.jpg[/img] is not a valid Image.

EDIT: velikost fotek
Upravil/a Pavel dne 13-11-2006 20:38
Gentlemen, mlha nad kanálem se zvedá.. Jo, a první sestřel se nepočítá. Tím se jen vyrovnává účet za sebe...

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-09-2025 17:59
Ahoj, jak bych si s vámi mohl zalétat? Kdy, kde a jak? Létal jsem BOS solo a ted si na TAW trosku osvojil i engine mgmt a navigaci jen podle mapy. Sám ale nemám šanci. Létám za spojence.

20-08-2025 11:11
Ahoj dneska někdo na il-2 budem na teamspeaku kolem 5-6 hod klidne i ty Vity muzes dorazit taky se vracime po dlouhé době. Mrknutí

19-08-2025 21:45
Ahoj, Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá Úsměv poraďte mi kde bych objevil staré veterány.

09-08-2025 13:55
Tak na zbytek roku hodně štěstí jako z Kokury!

23-07-2025 10:14
A kde máš ty "svoje" obrázky?

22-07-2025 20:07
já "svoje" nezakazuju

18-07-2025 10:09
Jaké nalinkované obrázky? 95% obrázků na netu nelze linkovat, je to zakázáno.

14-07-2025 18:24
a není tu čistě náhodou někdo, kdo ví proč se nezobrazují nalinkované obrázky?

13-07-2025 23:31
Další zpráva o medvědech! Šklebící se

13-07-2025 19:07
Pro zajímavost: Na území česka se v minulosti v hradních příkopech medvědi nikdy nepoužívali. Bylo to neekonomické.

38,064,951 návštěv