November 21 2024 20:31:21
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 11

· Piloti on-line: 1
Timofejic

· Registrovaní piloti: 2,747
· Nejnovější pilot: carramba66
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Hledá se letecký historik!
1stCL_Bumik
Dne 20. dubna 1945 v 20:20 přistál na letišti v Praze Dornier Do-335 A-02 Pfeil W.Nr. 240102. Pilotoval ho ing. Hans Werner Lerche a zdržel se s ním do rána 23. dubna. Je někdo schopen poradit jak by bylo možno se dostat k záznamům o této navštěvě popř. i k nějakému fotu tohoto exotického ptáka na pražském letišti?

P.S. Nevím přesně ani o jaké letiště se jedná. Poradí někdo jaká byla koncem války používána?

1stCL_pbarry
"Na cizích křídlech" od lercha si četl ?

barryk.webz.cz
1stCL_Bumik
E...jeste si mi to nepujcil Smutný

Jde mi ale spis o zaznamy z letiste....od mistniho Technickeho dustojnika Šklebící se

Hoper
Kbely ?
prý se na nich zkoušely i Mistely (a povídal jsem si s člověkem, co tam dělal jako "kluk" mechanika a viděl jeden Mistel spadnout a bouchnout...)

1stCL_Bumik
Kbely...supr! Mrknutí

Ted kde najdu letove plany z valky pro letiste Kbely? Ani PETRAS nevi....Zamračený

Hoper
Hele, Kbely to mohli být, ale taky nemusely :-))
ale zase asi musíš brát v potaz, kde s toudle herkou mohl fláknout ;-)

ad plány - historický archív ? Vyšla taky knížka o LW nad protektorátem. V cz se asi už nesežene, ale v angličtině by snad nebyl problém. Případně houkni na Peciho, co by modelář by mohl vědět :-)

HP_Clo-Clo
Koukni taky sem:
http://www.indian...A/1012.htm

Třeba ti to taky pomůže... Úsměv

http://www.hanackaperot.ic.cz
WT_Peci
V Praze mohl přistát kdekoliv, kde se dalo - byl duben, ve vzduchu to byl samý mustang nebo P-47, letiště byla rozstřílená a rozbombardovaná. Podle mě Ruzyně nebo Kbely - jednak přistával v noci a druhak potřeboval B4-ku palivo a to neměli všude...

Tohle přistání je popisované v české mutaci AJ Pressu polských Monografie Lonicze, nikde jinde jsem se s ním nesetkal. Tyhle polské monografie mají jeden problém - poměrně často si autoři vymýšlí, nebo domýšlí. Tím netvrdím, že tu ten pfeil nepřistál, ale doporučuji prověřit.

Zkusil bych se popídit v "Luftwaffe Over Czech Territory 1945" od JaPo, jsetli ti to někdo půjčí, nebo to seženeš v knihovně. Je to vyprodáno a je o to docela bitka, když se to objeví někde v antikvariátu (pokud to tam nějaký šílenec náhodou dá).

Nevím, jestli se dostaneš k nějakým dokumentům. Možná by ti ve VHÚ dokázali poradit, ale obávám se, že fotografie nebude a jestli budou písemné záznamy, tak jako na potvoru budou někde zmražené...

Ohledně kontaktování lidí - nevím, jestli z Rajlicha dokážeš něco vytáhnout, nikdy jsem po něm nic nechtěl. Pánové z JaPo na maily odpovídají, ale kdyby měli fotku, tak je buď v tom LOCT 1945, nebo ji budou chtít publikovat, takže bych ji po nich ani nechtěl Vyděšený

No a další možností je zkusit i modelářská fóra. Třeba nymburk, nebo modelforum, luftwaffáků je mezi modeláři na tři prdele, a pár jich je opravdových odborníků, třeba poradí...

clone9cz
bylo to na ruzyni a viděl jsem fotku, ví se, že vyměnil cigarety za benzín s
českými zaměstnanci lufthansy a pak odletel do oberpfaffenhofenu (pokud mne
pamet nemyli) ta masina 102 odvezli do ameriky a pak ji vratili k
restaurovani do nemecka a dnes je snad zpet v americe -to si nejsem jisty.
psali o tom v The Aeroplane někdy koncem 70. či v 80. létech.
tschuss martin

cituji jak jsem obdrzel, v 70. a 80. letech jsem si to urcite nemoh cist Úsměv
Upravil/a clone9cz dne 25-09-2006 13:18

http://www.wwii-illusion.net
WT_Peci
Pro ty, kteří doma nemají -
Do 335 - AJ Press:
"Vraťme se však k letounu A-02, který odstartoval 20.dubna 1945. Lerche v obavě před spojeneckými stíhačkami letěl v malé výšce nad zemí rychlostí asi 550 km/h. Kurs určoval na základě pozorvání terénu, nad kterým přelétal. Brzy se ukázalo, že tento způsob byl přesnější než odečítání kursu z palubního kompasu, jehož údaje se od zvoleného směru letu lišily o několik stupňů. Lerche na trase (pozn. Rechlin - Oberpfaffenhofen) plánoval mezipřistání v Lager-Lechfeldu ležícího jižně od Augsburgu, kde měl předat důležité dokumenty. Avšak přicházející soumrak a tenčící se zásoby paliva ho donutily hledat jiné letiště. Zvolil Prahu, kde během přistání nastaly potíže s vysunutím podvozku. Vše nakonec šťastně dopadlo a ve 20.20, kdy již byla úplná tma, Do 335 A-02 přistál.
Dalším problémem bylo opatření vysokooktanového paliva, což Lercheho stálo několik krabiček cigaret. Přemluvil také mechaniky k prohlídce poškozeného podvozku. Naštěstí se příčinu problémů s vysunutím podařilo snadno odstranit.
Následující dva dny Lerche strávil na letišti, protože počasí znemožňovalo start. Třetí den stále pršelo, ale výška základny oblačnosti se o něco zvedla. Ráno 23.dubna 1945 se Do 335 A-02 opět odlepil od země. během letu byl letou ostřelován, dodnes však není známo, zda střely pocházely z kanónů stíhaček nebo od vlastního protiletadlového dělostřelectva. Naštěstí pro Lercheho šly všechny střely mimo a stroj zakrátko dosáhl Leger-Lechfeldu."

Což se částečně shoduje s tím, co psal Clone. Ten starý článek i s fotkou by mě zajímal.Zamračený

A-02 je opravdu v USA.

filnorm
Zdravím, co se týče údajného ostřelování, není mi známo nic o tom, že by 23. dubna 1945 byly Kbely napadeny americkými stíhačkami.
Filip
Kde všude udeřili hloubkaři v Čechách?
http://hloubkari....

filnorm
WT_Peci napsal:
V Praze mohl přistát kdekoliv, kde se dalo - byl duben, ve vzduchu to byl samý mustang nebo P-47, letiště byla rozstřílená a rozbombardovaná. Podle mě Ruzyně nebo Kbely - jednak přistával v noci a druhak potřeboval B4-ku palivo a to neměli všude...

Bombardována byla letiště Kbely, Čakovice a Letňany (25. března 1945), ale provoz zřejmě zcela ochromen nebyl (např. 20. dubna 1945 odtud startovaly Bf 109 z JG 27).
Filip
Kde všude udeřili hloubkaři v Čechách?
http://hloubkari....

WT_Flan
1stCL_Bumik napsal:
E...jeste si mi to nepujcil Smutný

Jde mi ale spis o zaznamy z letiste....od mistniho Technickeho dustojnika Šklebící se

No, ono snad taky ani vic v te Lercheho knize neni, nez ze s tim delal nocni mezipristani pri preletu z Rechlinu do Oberpfaffenhofenu kvuli zavade na precerpavani paliva a ze byly trable s otevrenim podvozku.

Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 14.6.-16.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

31-10-2024 09:57
ČTK: Z dosud nezjištěných příčin se dnes v noci zřídilo letadlo na solární pohon.

21-10-2024 20:04
Intel vydal novou aktualizaci mikrokódu.

02-10-2024 14:07
To není dobrá myšlenka. Belzebub každého stáhne do pekel a přes zvolené zástupce i nás obyčejné lidi. Vyděšený

27-09-2024 11:19
Pokud ti co zvolím budou plnit svůj program, ať se klidně spojí i s Belzebubem.

26-09-2024 16:00
Kdokoliv bude v koalici s kýmkoliv. Jím nejde o smysl, ale o prachy a to politiky spojuje.

25-09-2024 16:44
Příští volby vyhraje ANO a bude v koalici s ODS. Ostatní strany budou v opozici.

23-09-2024 08:17
Prognostik z tebe už nebude. Úsměv

19-09-2024 19:18
Jelikož se blíží ten čas, tak bych jen skromně řekl: Nacionalisti všech zemí, vyližte si prdel! Šklebící se

13-09-2024 15:43
Kroměříž a Olomouc - Pravděpodobnost 3. povodňového stupně >90%

12-09-2024 16:09
A toto je noční můra Troubek: https://hydro.chm.
..ekt/307354

36,008,617 návštěv