310_Pip napsal:
dovolim si poznamku jen ke spojeneckym letadlum: pokud by jim aspon trochu tuhla vyskovka na velkych rychlostech, tak by tolik odkridlenych nebylo... (tedy ted mluvim o poztivnich G)
Přesně tak. Ideální by bylo, kdyby Šturmovik uměl "nějak" modelovat, aby pilot při "nebezpečné" rychlosti uměl vyvinout menší sílu. Jenže on to myslím prostě neumí. Tzn. můžeme se bavit asi jedině o snížení maximální síly obecně, resp. o výraznějším tuhnutí řídidel s rychlostí, což naznačuješ. Osobně bych ale jako žokej Fw 190 nechtěl ani jedno. Prostě se snažím si n ato zvyknout a ocenil bych hlavně nějaká ta zvuková varování.
EDIT: Možná, že by šlo (LesniHU?) namodelovat, aby si pilot maximální sílu na kniplu nastavil před vzletem podobně, jako se nastavuje třeba zpoždění pum? Samozřejmě by tam byla nějaká výseč třeba 10 - 30 kg... Ale tohle by možná mohlo být jak hratelné, tak technicky realizovatelné. A možná taky ne, no Upravil/a 1stCL_Fucida dne 27-02-2012 14:11
Fuči: Dovolím si nesouhlasit. Šturm to "umí" - tedy, umí to jakž takž vyslat jako signál pro joye které mají force.
Ale ty joye to neumí... a to jednak tak, že to špatně přebírá a zpracovává soft (simuluje síly ale člověk setrvalé síly vnímá špatně, nohem lépe vnímá změny sil - vždyť i ty to vnímáš až poté co se snažíš "něco" s kniplem udělat - zatáhnout např), a pak to na té páce dělá ne úplně to co chceme, a druhak tak, že ani stávající systém pro FF to neumí "zobrazit" (převést do pocitu v ruce). Jsou tam jen elektromotorky, pokud bys juknul do profi simulátorů na kterých se cvičí piloti (vojenští i civilní) tak tam je simulace sil v řízerní mnohem složitější než ty hydr písty co cvičí s kabinou.
Obávám se, že na pilotní křeslo s dostatečně přesnou simulací sil, s kniplem s tímtéž, a za cenu abych to mohl mít doma, si ještě počkáme. Flysimy to už umí.
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
1stCL_Fucida napsal:
OTTO, víceméně spolu asi souhlasíme.
Skutečně zásadní problém při modelování G limitů není v limitech samotných. Ty jsou nastavené plošně spíše na horní hranici známých maximálních přetížení dobových letadel, takže naopak i méně pevná letadla využívají limitní hodnoty těch pevnějších. Problém tkví v modelování sil v řízení, kdy simulátor umí vyvodit celoplošně pouze sílu X, která odpovídá několika desítkám kilogramů. To znamená, že když zarveš naplno za knipl, tak bude tvoje síla přenášená do simu vždy omezena (teď plácnu) třeba 30 kg. To je relativně obrovská síla, kterou pilot rozhodně nemohl vyvodit nešťastným pohybem, musel za to brutálně zarvat. Ostatně piloti byli a jsou již od elementárního výcviku neustále nabádáni, aby si na tuto věc dávali skutečně maximální pozor. Problém je, že to, co můžeš v reálu udělat brutálním použitím hrubé síly uděláš při úleku s joystickem dvěma prsty. A křup.
Mně samotného zavedení G limitů hodně omezilo v mém stylu střelby. Byl jsem zvyklý nalétat vysokou rychlostí s nepřítelem vysoko na čelním štítku, případně i nad hlavou. Těsně před střelbou jsem prudce přitáhl a vypálil, následně jsem opět ihned povolil a pozoroval, co se děje s cílem. Se zavedením G limitů jsem tenhle způsob střelby musel okamžitě opustit..opouštěla mě při něm křídla. Na druhou stranu se ale dostavil podobný pocit, jaký mám v reálném letadle, když to valím (z nějakého důvodu) blízko rychlostního limitu a vím, že musím s kniplem manipulovat skutečně s rozvahou. Což se dělá snáze, než ve Šturmovi, protože reálný knipl je při těchto rychlostech zatuhlý a také člověk má podvědomně o ten streak na Blaníku přecijen větší strach, než o jakýkoliv ve Šturmovi
Souhlasim!
Jen chci říct, nestálo by za to zvýšit Limity tak, aby eliminovali právě odpadávání v důsledku malých nepřesností v lítání. Ono taky je rozdíl pilotovat letadlo metrovou tyčí a nebo jen 20cm dlouhým kolíkem. Přece jenom to co způsobý úlek na tom metru je minimální odchylka ale u joye je to plná výchylka. Ale to vše je nutné zohlednit při stanovení G limitů a ne jen dobové hodnoty. Takhle namodelované je to prostě namodelované jen z 10%. Ale bohužel ty věci které namodelované nejsou, nebo ani nemohou být namodelované činí Ila špatně hratelného a hlavně nerealistického!!!!
311_Rampa napsal:
a co takhle při vysoké rychlosti "upravit" citlivost joye? nešlo by to takhle obejít?
Tohle mě taky napadlo, ale naráží to na problémy - pokud bys to modeloval "přesně" dle aktuálních možností letadla, pak bys z toho vlastně udělal takový trochu omezený Fly-By-Wire, což je v téhle době úplně nereálné.
Druhá potíž je v tom, že G-limity se mění dynamicky s aktuální hmotností, tzn. i během letu jsi na křupnutí náchylnější na začátku, než bez hmotnosti benzinu na konci letu.
Osobně jsem si na ty limity prostě po pár hodinách zvykl a teď už mě nijak netrápí (..no, naposledy jsem ohnul křídlo u Fw 190 v pátek ). Imho jsou aktuální zajímavá témata spíše ladění motorů, optimalizace 6 DOF a rozhlížení obecně, třeba i ta účinnost kulometů, co naznačil OTTO. To by se třeba mohlo řešit přirozenou cestou, tedy ani ne tak přes zvýšení účinnosti, jako přes modelování zranitelných chladicích okruhů, pro něž byla sprcha kulek smrtící. A pak maličkosti, jako třeba aby vypnutí zapalování zabránilo vznětí letadla, nebo odstranění nesmyslně nízkého rychlostního limitu pro výskok padákem (tohle bych spíše vztáhnul na G limity).
FF při příliš vysoké/nízké rychlosti vibruje ale asi taky né vždy. Jeden mod dělá to, že ve velké rychlosti je v kabině dunivý hukot přehlušující motor a ozývá se praskání. Varuje mě tedy zvuk, nevím proč to hra nemá už v zakladu.
[quote][quote]Co reviz G limitů U některých strojů, tím nemyslím jen Spita, Viděl jsem pegase který při normálním pozvolném výkrutu ztratil obě křídla mustafy, což taky není moc reálné, atd atd. Co si vybavuji z různých knih, tak mnoho pilotů různích letadel popisuje že je museli vysekávat ze zdeformovaného kokpitu vlivem G, ale křídla jim neupadla? Ano nevíme jaká G to byla. Předpokládám tedy ale že nejdříve bych poznal na řízení že mám jaksi deformované letadlo a radši šupajdím dom, ale ne že to udělá lup prásk, a nebo při negativních G jen prásk.
Ti, kterým se křídlo zhroutilo, už příliš často memoáry nepsali. Když se před dvěma lety za letu rozpadl jeden Blaník, tak o tom jeho piloti im memoriam také přiliš nereferovali. G limity jsou nastavovány zjednodušeně a celoplošně, dle mého názoru ale relativně rozumně.
[i]Zde bych jen podotknul k Blaníku, že se jednalo o únavu materiálu na stroji co měl už naslouženo. Nový stroj jistě osudný manévr zvládal léta. Bohužel u druhé světové něco jako únava nemůžeme brát v potaz.[/i]
Nejde jen o reference pilotů kteří to zažili a nepřežili, ale je zajímavé, že jsem nenašel žádnou referenci od pilota který by z toho skákal. Pokud takovou referenci někdo máte tak sem sní, rád se něco nového naučím. Nenašel jsem žádnou zprávu o tom, že by spitu při standardních manévrech odpadávala křídla, nebo ocas. Ale referencí od pilotů, kteří přežili strukturální změny letadla (konkrétně spitu) vlivem přetížení, je dost, a naštěstí jim právě křídla neupadla, ale pravdou je že ta letadala už nebyla provozuschopná. Nikde jsem ale nečetl, že by nějaký protivník v různých zprávách popisoval, jak enemy letěl a složil jen tak při potlačení křídla. Zrovna to je dosti důležitá informace pro inteligenci a pokud by to bylo nějak masové, tak by se to v hlášeních jistě objevilo.
Ono je dost možné že konkrétně spit v ilu je na G daleko náchylnější nejen kvůli výškovce, ale také kvůli unikátnímu tvaru a konstrukci křídla, čímž nemyslím jen elipsu ale i jeho předkroucení, což nevim jak a zda vůbec je zaneseno do modelu v ilu.
[i] Otázka je co si každý představuje pod pojmem standartní manévr. U každého letounu existuje taková fičůrka jako letová obálka a lze s určitostí tvrdit, že každý pilot ji měl v hlavě. Vylezeš mimo letovou obálku tak si koleduješ o deformaci stoje, vylezeš o hodně víc a křup. Jenže co je problém a co už se nedohledá je vliv typu konstrukce, vliv dílenské kvality, materiálu, vliv okolních podmínek u každého stroje zvlášť. Pokud se to zjednoduší a vztáhne na všechny stroje tak zákonitě někdo si polepší, někdo holt pohorší. Ve skutečných bojích neodpadávala křídla také proto, že jednak pronásledovaný i pronásledovatel nechtěl umřít a nehnal to za jistou hranici. Fyzické schopnosti pilota nemusely postačovat k přitáhnutí na plnou výchylku popřípadě by pilota upozornila nesmírná námaha a to by ho mělo dostatečně varovat za to tak nebrat. Obdobou je tzv. síla na násobek, kterou zavádí předpis při stavbě letounu právě jako minimální sílu určité hodnoty tak aby nebylo příliš jednoduché za to zabrat. Bohužel náš joystik přitáhneme i malíčkem. [/i]
Vždy, když vidím a čtu stížnosti na FM, účinnost výzbroje nebo třeba limity přetížení, tak mě fakt na nože berou všichni čerti. A to nejen na CZ/SK fórech.
Zdá se, že komunita lidí kolem bojových leteckých simulátorů (přijde mi že nejvíc kolem Ila) je lehce schizofrenní v tom, co vlastně chce. Na jednu stranu by si všichni přáli kdoví co, a jednoznačně snaha přiblížit se realitě je jednou z prvních věcí, pak hned v druhé větě se volá po nějakém zjednodušení.
Strašně mě štve, že si parta lidí, co opravdu rozumí pevnosti leteckých konstrukcí, dá práci, a namodeluje s tím spojená omezení, byť zjednodušeně, a ostatní, bez znalosti věci, především kritizují.
Mám výhodu, že používám FF joy a, s pomocí programu F-edit, vyladěné odpovídají dynamické knihovny a tak možná hlavně proto se mi ve 4.10 podařilo sklapnout krofky jen dvakrát, ve verzi 4.11 jsem zatím jen křídlo zdeformoval, a to bez ohledu na typ letadla. Osobně bych už bez FF ani nechtěl létat, a velmi jej doporučuji všem.
Zaráží mě, že mnozí z těch, kteří nemají problém adaptovat se a vyrovnat se s pevnostními omezeními v RoF, to nedovedou v il2. I když jsou WWII letouny samosebou úplne někde jinde, rychlosti však stejně tak. Stále se jedná o konstrukce z pozemských materiálů a vyrobené lidmi. Co je na tom nepochopitelného?
Budu trochu drzý, můj názor je tento:
1) Plačky mnohých jsou dány především desetiletým zlozvykem létání bez omezení na předešlých, méně dokonalých verzích.
2) Plačky mnohých jsou dány naprostou neochotou se dál v něčem zdokonalit, něčemu se přiučit a adaptovat se.
310_Pip napsal:
dovolim si poznamku jen ke spojeneckym letadlum: pokud by jim aspon trochu tuhla vyskovka na velkych rychlostech, tak by tolik odkridlenych nebylo... (tedy ted mluvim o poztivnich G)
Přesně tak. Ideální by bylo, kdyby Šturmovik uměl "nějak" modelovat, aby pilot při "nebezpečné" rychlosti uměl vyvinout menší sílu. Jenže on to myslím prostě neumí. Tzn. můžeme se bavit asi jedině o snížení maximální síly obecně, resp. o výraznějším tuhnutí řídidel s rychlostí, což naznačuješ. Osobně bych ale jako žokej Fw 190 nechtěl ani jedno. Prostě se snažím si n ato zvyknout a ocenil bych hlavně nějaká ta zvuková varování.
EDIT: Možná, že by šlo (LesniHU?) namodelovat, aby si pilot maximální sílu na kniplu nastavil před vzletem podobně, jako se nastavuje třeba zpoždění pum? Samozřejmě by tam byla nějaká výseč třeba 10 - 30 kg... Ale tohle by možná mohlo být jak hratelné, tak technicky realizovatelné. A možná taky ne, no
Fuci v CLODu mi Spit na rychlosti vytuhne (asi tak nejak si to predstavuji i v realu) a pokud pritahuju tak velice pozvolna pac se zaroven uspavam, v Ilovi bohuzel ne
jde mi o to, ze 109 se diky vytuhle vyskovce dari manevrovat daleko blize realite nez Spitovi (a dalsim spojeneckym erum) a to je to co mi vadi, proste by stacila ponekud vice namodelovana sila tuhnuti vyskovky...
Vous etes des femmes,des esclaves,des chiens.Je crache sur vous!
Hoka hey!
CZS_Ondras napsal:
Vždy, když vidím a čtu stížnosti na FM, účinnost výzbroje nebo třeba limity přetížení, tak mě fakt na nože berou všichni čerti. A to nejen na CZ/SK fórech.
Zdá se, že komunita lidí kolem bojových leteckých simulátorů (přijde mi že nejvíc kolem Ila) je lehce schizofrenní v tom, co vlastně chce. Na jednu stranu by si všichni přáli kdoví co, a jednoznačně snaha přiblížit se realitě je jednou z prvních věcí, pak hned v druhé větě se volá po nějakém zjednodušení.
Strašně mě štve, že si parta lidí, co opravdu rozumí pevnosti leteckých konstrukcí, dá práci, a namodeluje s tím spojená omezení, byť zjednodušeně, a ostatní, bez znalosti věci, především kritizují.
Mám výhodu, že používám FF joy a, s pomocí programu F-edit, vyladěné odpovídají dynamické knihovny a tak možná hlavně proto se mi ve 4.10 podařilo sklapnout krofky jen dvakrát, ve verzi 4.11 jsem zatím jen křídlo zdeformoval, a to bez ohledu na typ letadla. Osobně bych už bez FF ani nechtěl létat, a velmi jej doporučuji všem.
Zaráží mě, že mnozí z těch, kteří nemají problém adaptovat se a vyrovnat se s pevnostními omezeními v RoF, to nedovedou v il2. I když jsou WWII letouny samosebou úplne někde jinde, rychlosti však stejně tak. Stále se jedná o konstrukce z pozemských materiálů a vyrobené lidmi. Co je na tom nepochopitelného?
1) Plačky mnohých jsou dány především desetiletým zlozvykem létání bez omezení na předešlých, méně dokonalých verzích.
2) Plačky mnohých jsou dány naprostou neochotou se dál v něčem zdokonalit, něčemu se přiučit a adaptovat se.
O.
s tim se neda nez souhlasit, nicmene viz. muj predesly post vyse, pac uprimne stroje spojencu jsou na tohle podstatne citlivejsi...
Hoka hey!
Pipe...jenže ona výškovka na Spitu reálně tuhla minimálně, mnohem mnohem méně, než na Fw 190 a asi o miliardu světelných let méně, než na Bf 109
Befkaři ve 4.11 už ale taky trochu nadávají, neboť i Befko se dá rozlomit (pravda, musejí za to hodně blbě vzít). Nicméně nepamatuju letový večer na 4.11, kde by to nějaký Befkař aspoň neohnul, když ne rovnou nezlomil Nejsou na to kluci zvyklí
Hoj Pipe, to nedovedu posoudit, neboť bych si na to ani netroufl. Jedná se o dost subjektivní záležitost. Vsadím se že by se tu okamžitě mohl najít stěžovatel z druhé strany a tvrdit přesný opak. Nesnáším stěžovatele z tábora modrých stejně, jako z tábora rudých .
Domnívám se, že jde jen o čísla, podobně jako v jakémkoliv jiném programu. A protože je il, na to jak je starý, brilantní dílo, opravdu je pocit z řízení každého letounu jiný. A tak, ikdyž je maximalní přípustný násobek u dvou různých letadel shodný, tedy ono číslo, tak se lidem může subjektivně zdát, že u jednoho letounu to jde snáze.
Nejsem si úplně jistej, ale podle křidélek na Fw 190 by to opravdu mohla být rychlost, kdy už maximální síla nestačí na maximální vychýlení. Ale fakt spekulace Ty parametry sami o sobě samozřejmě nemají v podstatě žádnou vypovídající hodnotu. FM se skládá z kolika? Z cca stovky vstupních statických parametrů?
CZS_Ondras napsal:
O.
Tady musim reagovat. Tady nejde o to že bych plakal nebo něco podobného, nebo že bych se neadaptoval. Nebo o to že bych si tej práce kluků nikterak nevážil. Když se koukneš do historie, tak jsem je více méně spíš obhajoval!
ad sronání s Rofem, tak to je mimo mísu, protože tam narozdíl od ila na tebe letadlo mluví, a máš tam tak odezvu na tvé chování, mimo toho co už jsi psal ohledně rychlostí a pod.
ad zbraně. o revizi 0,5palců se tady mluví už drahně let a není to kritika DT, je to jen názor (a evidentně nejen můj) na co by se mohli taky kouknout. Stejně do toho mustafy a thundera polezu.
Stejně je to s rupáním spita a jiných letounů, nejen červených. Polezu do něj. A adaptoval jsem se na něj.
Ale co se týče realizmu, zde si myslím, že je potřeba kompromisů. Nedokážeš nasimulovat vše! Pokud nějakou část nasimuluješ reálně, ale nejsi schopen nasimulovat rozhraní stroj-hráč, nebo jinou část reálně, pak výsledná simulace je nereálná. A z výhod některých strojů můžeš udělat jejich největší slabinu. Zde si pak myslím, že je vhodné mírně ustoupit z realističnosti, ale jen mírně. Výsledné celkové chování letounu pak může být daleko reálnější! Bohužel reálná simulace rozhraní stroj pilot, není možná, pokud nemáš prachy a prostor. FF to neřeší.
A nezlob se podle mě opravdu není reálné ať je to způsobeno čím chce, aby ti odplachtili křídla při né nijak významným potlačení. Není reálné, abys v řízení a v celkovém vjemu stroje nepocítil, že děláš něco špatně a že by ses na to měl vykašlat. A pokud ty Gčka necítíš, tak je ani nedokážeš odhadnout a pokud máš tak citlivý řízení jako u většiny spojenců, tak je to otázka sekundy. Třeba v důsledku prvního impulsu.
FF ti G nesimuluje, tady je nejlepší a přirozenej detektor vlastní žaludek pilota.
Edit: A jinak lama jsem a lamou zůstanu a jakékoliv úpravy a opravy FM či zbraní to nemění a já si to uvědomuju Upravil/a 313_OTTO dne 27-02-2012 17:13
Ono jde taky o to, že v reálu pilot tak nějak pozná, jestli tam má 1G, 3G, nebo 9G. Takže když za to bere, tak nějak prdelí tuší, co si může dovolit. V ilovi (respektive ve všech simulátorech) simulaci prdele nemáme a v tom je ten oříšek. Kdo z vás si může říct v ilovi " tak a teď mám asi 5G" ?
Souhlasím tedy všemi deseti, aby se nějak dalo odtušit kolik mám teď G. Vrzání zní rozumně, možná by se ani nic nestalo, kdyby se o 1G snížila pilotova schopnost neusnout. Nemyslím si, že by průměrný pilot byl nějak extra trénován na manévry na 9G. Zato si rozhodně myslím, že piloti do těchle extrémních (+ i -G) přetížení nechodili s nadšením a spíš se jim snažili vyhnout.
"Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ Benjamin Franklin
Pánové,už hodně dlouho sleduji tuto diskusi...A nezlobte se na mě...kolik z vás letělo v letadle z WW.II ? kolik z Vás střílelo do protivníka mělo možnost zjistit účinek palubních tbraní ? Kolik z Vás zažilo na vlastní kůži účinek leteckých zbraní ? ....... Jasně,můžete oponovat,že jste četli tolik a tolik knížek,dokumentů,příruček.....atd...atd....ALE,je to jen hra,která se snaží něco simulovat.....JAsně,dá se nad tím polemizovat.Ale tady jeden dostane pocit,že tu sedí a rozumuje skupina válečných pilotů,kteří se v 80 letech rozhodli něco si zahrát a teď zjistili,že to není ono...Jasně,taky občas při hře brblám,nějdy víc,někdy míň.Ale jsem rád,že tuto HRU někdo vytvořil,někdo se tomu věnuje,aby to někdo další mohl hrát.
Samozřejmě,že bez odezvy hráčů by se ta HRA nemohla rozvíjet,ale tato diskuse...s prominutím....raději lítejte,střílejte po sobě ( můžete i po mě ) a užívejte si HRU.
Neřešte,že kanon udělá místo 2cm díry jen 1,8cm díru.....je to jen o štěstí,kam se dotyčný momentálně trefí ( kupříkladu já to vždy dostanu hnedky do palice ) .
Jenže urvání křídla v naprosté většině případů přichází při tak rychlém přetížení (tj. během sekundy tam nandáte 12 G), že i kdybyste nějakou odezvu měli, byla by vám k ničemu
1stCL_Fucida napsal:
Pipe...jenže ona výškovka na Spitu reálně tuhla minimálně, mnohem mnohem méně, než na Fw 190 a asi o miliardu světelných let méně, než na Bf 109
Befkaři ve 4.11 už ale taky trochu nadávají, neboť i Befko se dá rozlomit (pravda, musejí za to hodně blbě vzít). Nicméně nepamatuju letový večer na 4.11, kde by to nějaký Befkař aspoň neohnul, když ne rovnou nezlomil Nejsou na to kluci zvyklí
Fuci nectes me poradne, nechci aby tuhla jako Befku ci FW, ale aby aspon trochu tuhla, jak napr. v CLODu
P.S. jsem zvedavy a tak si litam i za modry (incognito): u 109 jsem nikdy nemel zadny harampadi v kridlech, narozdil od cervenych letadel (a to si troufnu tvrdit, ze ani tam ho nemam casto )
ad. 4.11 a 109 - lita se tam pomaleji a tak nemaj tak vytuhlou vyskovku
Hoka hey!
Problem neni v ucinnosti vyskovky, modelovani sil v ni a podobne. Problem je v chybejici zpetne vazbe. Zkuste sednout treba do blanika a udelat ostrou zatacku nebo vybrat vyvrtku, tam skutecne nehrozi, ze byste prekrocili nasobek zatizeni. Ne ze by se to nedalo (ve vetsi rychlosti da), ale proto, ze 2G uz je dost znatelny pretizeni a 3G uz je skutecne hodne. Bezna stihacka ma limitni pozitivni nasobek 8-12G, pilot vydrzi kratkodobe vice, jinak mene.
Kdyz se to spoji s extremne kratkou drahou pohybu joysticku, coz znamena rychly pohyb zapestim misto pomalejsiho pohybu celou rukou, a s prakticky uplne chybejicimi silami v rizeni, je na nestesti zadelano. Je to situace, ktera nema bez odlisneho HW na strane uzivatele zadne reseni.
Ve hre je to dohnane do absurdna. Kdyz AI manevrovalo do 5G, byla snadnym cilem...pro nekoho, kdo byl schopen a ochoten za nim udelat zatacku se 14G. Za ta leta si na takove manevry zvykl kazdy. Njn, ted je potreba si bud odvyknout, nebo prepnout prepinac obtiznosti.
313_OTTO napsal:
ad sronání s Rofem, tak to je mimo mísu, protože tam narozdíl od ila na tebe letadlo mluví, a máš tam tak odezvu na tvé chování, mimo toho co už jsi psal ohledně rychlostí a pod.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.