Zlepšení výkonu ve FPS, optimalizace nastavení
|
Rumcajs |
Přidané 14-03-2013 10:18
|

Stařešina

Příspěvek: 6043
Založený: 12.05.12
|
Pravá packy myši na "Počítač" v průzkumníkovi nebo na "Tento počítač". V pop up menu "Vlastnosti". Nalevo v tom okně "Upřesnit nastavení systému". Dál záložka "Upřesnit" čudlík "Proměnné prostředí".
Obrázkově anglicky http://forums.ove...pic=184591.
Video http://www.youtub...otsd3J7SFg
Jo a nastavení swap file. To samé okno a záložka jako u TEMP, ale zmáčknout čudlík "Nastavení" v sekci "Výkon" hnedle nahoře. Dál záložka "Upřesnit", v sekci Virtuální paměť čudlík "Změnit". Vypnout "Automaticky spravovat" a upravit podle libosti. Bude nutno restartovat, aby se to projevilo.
Upravil/a Rumcajs dne 14-03-2013 10:28
|
|
|
|
Hoper |
Přidané 14-03-2013 10:53
|

Fusioner

Příspěvek: 12131
Založený: 29.09.05
|
ale né... :)
to vím, šlo mi o ten steam
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.
[samurajský pohled na zajetí]

|
|
|
|
falkon |
Přidané 14-03-2013 11:31
|

Moderátor

Příspěvek: 1478
|
Pokial sa pytas, ako mozes instalovat Stem hry do ineho adresara, tak Steam pnuka zalozit "dalsiu knihovnu her" v tebou zvolenom adresari (napr. jedno na C:\, druhe D:\ ). Pri instalacii hry sa ta potom pyta, do ktoreho umiestnenia to chces nainstalovat (C:\ alebo D:\ ). |
|
|
|
310_cibule |
Přidané 14-03-2013 11:41
|

Moderátor

Příspěvek: 15148
|
Hoper napsal:
těm co to cuká - na tom ssd máte jen hru nebo i systém ?
Já mám na ssd systém i hru a necuká. Tedy skoro vůbec ;-) Fakt je, že ze steamu beru jen CoD. A na ssd mám už jen DCS. Což by mohlo něco vysvětlovat. Dávat swap na jiný disk než ssd, je asi blblost, že jo? No nic, jen jsem se zeptal.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
Rumcajs |
Přidané 14-03-2013 11:51
|

Stařešina

|
SSD má jednu takovou nepříjemnou vlasnost. Říká se tomu "cell wearing". Zkrátka buňky toho SSD mají omezený počet zápisů, pak odumřou. Ty SSD disky se s tím nějak perou, mají na to vlastní logiku ukládání a poměrně velikou zásobu místa nad rámec reportované velikosti. Časem ale buňky začnou odcházet. To se projevuje tak, že se disk zmenšuje. No a proto se většinou ty SSD disky dávají na úlohy, kde se především hodně čte. A swap a temp jsou úlohy, kde se i velmi často zapisuje. Proto tedy někteří preferují, aby swap byl na HDD. Z pohledu výkonu je jistě pravda, že SSD je na swap a temp super. Pro běh těch našich pekáčků je nejpodstatnější úloha náhodného zápisu malých bloků. S čímž si ty SSD poradí většinou mnohem líp než HDD. Tedy nebýt toho nešťastného "cell wering", měl bych to taky tak. |
|
|
|
310_cibule |
Přidané 14-03-2013 11:59
|

Moderátor

|
Dík za info, Rumcajsi. To dává smysl. Takže dilema si každý musí vyřešit sám (já si například teprve po dvou měsících vypnul automatický noční defrag, když jsem zjistil, že mi žere buňky )
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 14-03-2013 12:27
|

Fusioner

Příspěvek: 10264
Založený: 30.09.05
|
Řeší se to maličkým SSD diskem pouze na swap.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
alfik |
Přidané 14-03-2013 13:01
|

Stařešina

Příspěvek: 5169
Založený: 21.04.06
|
Tak tak. Dokonce jsem zaznamenal i kámoše co měl (má) swap na flešce. A tu máš doslova za pár šušňů. |
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 14-03-2013 13:25
|

Fusioner

|
No ale to musel mít teda velmi, velmi rychlou flashku a velice rychlé USB, páč to je asi nejpomalejší řešení vůbec.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 14-03-2013 13:36
|

Moderátor

|
WT_Horrido napsal:
No ale to musel mít teda velmi, velmi rychlou flashku a velice rychlé USB, páč to je asi nejpomalejší řešení vůbec. 
Sakra, zrovna jsem o tom začal uvažovat :-)
|
|
|
|
Rumcajs |
Přidané 14-03-2013 13:49
|

Stařešina

|
Placebo efekt pracuje.
BTW když začala být paměť cenově dostupná, bylo populární swap úplně vypínat. Před časem jsem o tom četl článek, kde jeden z dřívějších propagátorů vypínání swapu přišel s názorem, že to prakticky měřili a že se ty předpoklady nárůstu výkonu nepotvrdily. Windows ten swap prostě uměj používat inteligentně a když je dostatek paměti, swap nijak systém nezpomaluje. Prostě si windows uměj počkat na vhodnou chvilku, kdy do něj zapíšou. Tedy nejnovější móda je swap nevypínat. Kdo chcete jít s dobou, swap nechte ležet.
Něco jiného jsou temp soubory. Jejich vznik a režim není řízen z windows, každá aplikace si to řeší po svém. Zápisy a čtení přicházejí, kdy se to aplikacím hodí. No a některý aplikace jsou ukecaný dost. |
|
|
|
Hoper |
Přidané 14-03-2013 18:31
|

Fusioner

Příspěvek: 12131
|
díky za ten steam...
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.
[samurajský pohled na zajetí]

|
|
|
|
alfik |
Přidané 15-03-2013 10:24
|

Stařešina

Příspěvek: 5169
Založený: 21.04.06
|
No vždyť já, Horri, nepsal že to bylo dobré řešení jen že jsem to viděl.
Osobně mám swap nastaven na pevnou velikost, to je myslím vše co je třeba.
A to není ani tak kvůli rychlosti, jako kvůli fragmentaci. |
|
|
|
Joe Hallenbeck |
Přidané 15-03-2013 18:37
|

Uživatel

Příspěvek: 1781
Založený: 22.04.06
|
Všem co používají SSD disk doporučím přečíst si články na webech. Mám jeden článek, kde popisují co všechno, a jak, povypínat a popřesouvat na klasický disk pro maximální životnost SSD.
Jinak pro rychlost SSD je dost zásadní SATA2/SATA3 připojení. Jestli si to dobře pamatuju, tak pro SSD s 500/450 zápisem je potřeba připojení přes SATA3, jinak bude silně omezen rychlostí sběrnice - asi na polovinu. Když tak mě prosím opravte pokud se pletu, nejsem ITák.
PS: Swap jsem natvrdo vypnul. S pamětí více jak 8G RAM je prý zbytečný. |
|
|
|
WT_Horrido |
Přidané 15-03-2013 19:07
|

Fusioner

|
Swap je s více RAM možná zbytečný, ale některý soft ho vyžaduje natvrdo a může to vést k nestabilitě a může to být pomalejší než se swapem.
Ztráta výkonu při běžném provozu hadru na SATA2 nebo 3 není nic co by mělo znepokojovat.
武士は振り返らない
祖国を救うためが(我)ここにあり
|
|
|
|
Rumcajs |
Přidané 15-03-2013 19:37
|

Stařešina

|
Swap file je výhradně řízen operačním systémem. Paměť procesu je segmentovaná a pro každý segment si procesor vede statistiku přístupů. Pokud proces potřebuje fyzickou paměť, která není k dispozici, odsune OS nějaký nepoužívaný segment na disk a daný blok paměti dá k dispozici tomu, kdo to potřebuje. Naopak ve chvíli, kdy proces přistupuje do paměti a procesor přijde na to, že požadovaný segment není fyzicky v RAMce, ale ve swapu, promptně někde něco uvolní a natáhne to z toho swapu. Pro běžné procesy je to trasparentní záležitost. Proces může toto do jisté míry řídit tak, že blok paměti označí flagem, aby se na swap neodkládal - to třeba u real time aplikací, kde by swapování neumožnilo to řízení v reálném čase. Nicméně běžný proces do swapu přímo nezapisuje, to je věc pouze mezi procesorem a OS.
Pokud je dost fyzické paměti, není swap v zásadě třeba. Potíž nastane, když jednou je tý fyzický paměti potřeba víc, než obvykle. Jakmile procesor nemůže alokovat požadovaný blok paměti, je to pád do modré obrazovky. 8GB rozhodně není pojistka proti takovému stavu. Sice to většinou stačí, ale taková situace prostě může nastat.
Krom paměti pro procesy se zbytek RAMky používá i pro kešování souborů. A tím, že OS zamezíte odkládání nepotřebností, znemožníte mu to RAM použít na cache. A taková cache může být třeba pro běh hry mnohem důležitější, než povotvíraný okna prohlížeče, co se válej někde na pozadí.
Swap, pokud je dost fyzické RAMky, nijak neotravuje. Samozřejmě že kdo má nechutně mnoho RAM, klidně to může vypnout. Ale i tak je to zbytečný, páčto systém s nechutně mnoho RAM na ten swap stejně nebude sahat. Zkrátka není racionální důvod swap vypínat. Naopak jsou racionální důvody ho nechat zapnutý. Jistě že se najdou nějaký specifický úlohy, kde je lepší swap vypnout, ale pokud nemáte takovou specifickou úlohu, nevypínejte. A vězte, že kdybyste takovou úlohu měli, rozhodně byste to o ní věděli.
SATA 3 je dnes těma novejma SSD využitelný. Nicméně největší přínos SSD je v přístupové době. SSD s 500+ MB/s tedy pojede na SATA II taky dobře. Ale kdo by dobrovolně ztrácel výkon, když už si ho draze zaplatil? |
|
|
|
Joe Hallenbeck |
Přidané 16-03-2013 16:10
|

Uživatel

Příspěvek: 1781
Založený: 22.04.06
|
Jo tak změna, nakonec jsem SWAP nechal, ale přenastavený to mám na plotnovej disk.
Zde je více k tématu optimalizace Win7 pro SSD disk.
Upravil/a Joe Hallenbeck dne 16-03-2013 16:50
|
|
|
|
Bierglass |
Přidané 16-03-2013 16:59
|

Diskutující

Příspěvek: 2615
Založený: 12.05.10
|
Já nechápu proč se v tom nastavení pořád vrtáte když ta hra tak pěkně běží.Věci se přece spravují jen když jsou rozbité,nebo ne? |
|
|
|
Rumcajs |
Přidané 17-03-2013 10:15
|

Stařešina

|
Určitě se to tu taky někde poflakuje, ale zkusil jsem RAM disk a na něj nakopírovat CLOD. No a funguje to ještě líp než z SSD disku. V zásadě se to přestalo škubat. Lítal jsem online nad Calais, otáčel hlavou sem a tam jak magor, dělal různé vylomeniny a prostě to jede úplně hladce.
Drobná potíž je akorát SW pro RAM disk. Existuje sbírka řešení, ale většinou jsou placené, nebo free verze limitované na 1GB nebo na 4GB. Ale! Pak je tu jeden SW, který je free a je bez limitu. ImDisk http://imdisk.en....m/download. Stažení, instalace a konfigurace se vejde do 1 minuty. Umí to obecně virtuální disky, pro RAM disk jen nevyplňte cestu k souboru. Vzhledem k velikosti CLODu 5.12GB je potřeba RAM disk příslušné velikosti. Minimálně je tedy potřeba mít 8GB RAM v počítači, aby to běželo. 8GB je ale na hraně. Lépe 12, nebo 16.
Řešení je asi víc, našel jsem ještě tento "RAM Disk": http://www.softpe...s/ramdisk/
Upravil/a Rumcajs dne 17-03-2013 10:28
|
|
|
|
falkon |
Přidané 17-03-2013 10:37
|

Moderátor

Příspěvek: 1478
|
Jedna vec by ma zaujimala - ako sa ten RAM-disk chova, ked sa vypne pocitac?
To sa vzdy obsah RAM-disku zmaze a treba tam vsetko nahravat znovu? Alebo sa obsah RAM-disku cas-od-casu "zalohuje" niekam na disk? A ked mi vypadne elektrika, tak sa stane co? |
|
|