January 19 2026 23:57:15
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 12

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,759
· Nejnovější pilot: Kubas
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
Svět Virtuálních Křídel (IL-2 Sturmovik 1946, Cliffs of Dover, Rise of Flight) » IL-2 Sturmovik 1946 (letový bojový simulátor z období druhé světové války) /*PC série*/ » IL-2: 1946 - diskuse
 Vytisknout diskuzi
4.10 patch - G
ringlett
clone9cz napsal:
ringlett napsal:
mám, dost často svítí, ještě častěji bliká.

Asi jsem prostě nepřešel přes ten správný práh.

Miluji Spity, mám jich kolem 20 doma a asi se nedokážu přinutit jít dost daleko, je to jediné letadlo ve hře s kterým létám abych se vrátil a mohl přistát ....

Za todle je příště pár facek a zákaz přístupu do technickejch diskusí. Víš vůbec kolik lidí se s tím tady zabejvalo, aby nakonec zabilo čas jen kvůli tvému rozmaru !

Momentálně nevím co chtěl básník říci.
Já jsem chtěl říci, že to jak jsou Spity teď upravené se mi líbí, zkoušel jsem na rozlámání skoro vše co se dá, něco prasklo dříve něco později, Spit mi nepraskl, tedy praskl, po té co dostal dávku z Mausrů už nesnesl to co jsem potřebovat. Nebo když jsem šel za letovou obálku. Dříve to vydržel. Prostě jen asi lítám tak jak se má a nejdu přes hranu ...
Jinak na XI Spitu šel jeden pilot, potvrzeno měřícím přístrojem, přes 800 km v sestupném letu, je to největší zaznamenaná rychlost. Kdy se ještě nerozpadl. Sám bych neměl důvěru to zkusit. (přetočil při tom vrtuli, rozbil motor a olej měl všude, ten světle modrej spit od toho byl černej ...) Rychleji snad letěl střemhlav jen Liška na V a tomu se Spit totálně rozpadl, byl jediný kdo něco takového přežil. A byl schopen o tom mluvit. Po jeho výpovědi došlo i k zesílení VOP a SOP.
O Spitech něco málo vím, tak se k nim vyjadřuju, kdybych o Fokách věděl co vím o Spitech, tak se vyjadřuji k nim. Podle mě se teď chovají tak jak jejich piloti popisují.

A to že chcípe při potlačení motor? No proč myslíte že se do piké Spity a Hurouše vrhali vždy půlvýkrutem? Sice byl zaveden nováý karburátor který měl pomoci, ale byl to jen karburátor a k nějakému tomu přerušení přívodu paliva došlo vždy.

Mě se líbí jaký přístup má Daidalos tým k Ilu, kurnik část informací šlo přes Archiho ode mne. tohle je jednoznačně zatím nejlepší patch který na Ila je.

(Fuči, teď jsem to zkoušel, 6000 metrů, 10% paliva. Postup následující, zklesání do dosažení 450km, srovnání do horizontu, a pči 430 prudké potlačení/samo bez půl výkrutu/ prostě jen zhasl motor ...)
Upravil/a ringlett dne 28-12-2010 21:58

1stCL_Fucida
ringlett napsal:

To je při komunikaci s Clóňákem normální, v podstatě je to důkaz zdravého vývoje jedince Úsměv
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

1stCL_Fucida
Ringlett, popletl jsem to Úsměv Vem více paliva, ideálně 100% Úsměv A pak udělej to samé. Když si vypneš kokpit (abys viděl jen digitální přístroje), tak ti to tam bude vypisovat i G s přesností na desetinná místa.

Teď jsem testoval Spita Vb 1941 s 80% paliva a potlačoval jsem cca 3 vteřiny při 450 km/h, pak ruplo křídlo.

Joe Hallenbeck
Tak ho vytrimuj a zkus to pak. Šklebící se
No ohledně těch výpadků motorů, určitě jsi si jistý že k tomu docházelo i u Bendix-Stromburg karburátoru montovaného do Merlinů 66, 70, atd.?
313_FlyBoy
RY-C

Farky
ringlett napsal:
Já jsem chtěl říci, že to jak jsou Spity teď upravené se mi líbí, zkoušel jsem na rozlámání skoro vše co se dá, něco prasklo dříve něco později, Spit mi nepraskl, tedy praskl, po té co dostal dávku z Mausrů už nesnesl to co jsem potřebovat. Nebo když jsem šel za letovou obálku. Dříve to vydržel. Prostě jen asi lítám tak jak se má a nejdu přes hranu

Všechno si rozlámal mimo Spitfiru? Dost zvláštní, mě v něm začne loupat raz dva. A jak poznáš tu letovou obálku bez speedbaru a blikajícího G?

ringlett napsal:
Jinak na XI Spitu šel jeden pilot, potvrzeno měřícím přístrojem, přes 800 km v sestupném letu, je to největší zaznamenaná rychlost. Kdy se ještě nerozpadl.

Spitfire myslím lítal při zkouškách o dost rychleji než 800 km/h.

ringlett napsal:A to že chcípe při potlačení motor? No proč myslíte že se do piké Spity a Hurouše vrhali vždy půlvýkrutem? Sice byl zaveden nováý karburátor který měl pomoci, ale byl to jen karburátor a k nějakému tomu přerušení přívodu paliva došlo vždy.

Tak se mi trochu zdá, že netušíš proč Spitfiru Mk.V early chcípe motor, co vlastně dělá Shilling Orifice a proč se tady zmiňuje stažení plynu na minimum před potlačením.

ringlett
Vytrimování je samozřejmost.
Rupne to po překročení letové obálky.
Jinak ne. Funguje to podle mne dobře.

Ohledně Bendixů ten byl už u motorů řady 55, 56. A takhle, jisté procento selhání u nich bylo. Obecně by měli být odolné až do - 3G, víc už ne, nevím jak je to teď nasimulováno, ale myslím si že u VIII a IX je to špatně. Mustang se stejným motorem a karburátorem (P-51B, D-5, M. III) zhasíná o dost později. Měli by se chovat stejně.

ringlett
Farky napsal:A jak poznáš tu letovou obálku bez speedbaru a blikajícího G?
Takhle, nějak vím že rychlost by neměla jít přes tu a tu hodnotu na té a té výšce. Vše ostatní jsou dohady. Máš to změřené líp? Rád se kouknu na tvé podklady.

Spitfire myslím lítal při zkouškách o dost rychleji než 800 km/h.
/quote] Ano při testech bylo dosaženo i větších rychlostí, ale mi se tu bavíme o druhé generaci (V a IX).

[quote]Tak se mi trochu zdá, že netušíš proč Spitfiru Mk.V early chcípe motor, co vlastně dělá Shilling Orifice a proč se tady zmiňuje stažení plynu na minimum před potlačením.

Motor chcípá pro nedostatečné zásobováníé benzínem, v karburátoru se benzín "vznese" k víčku a nejde do motoru, totéž dělá plovák. Shiling je v češtině membránový karburátor, funguje trochu jinak má být méně citlivý k negativnímu G. Jak přesně funguje nevím, jako modeláře mne to po pravdě moc nezajímalo. Přesný princip jsem nezkoumal. Plyn se stahuje kvůli omezení přítoku paliva do karburátoru, zahlcení motoru po přechodu do sestupu, tedy v okamžiku kdy se benzin s prostoru karburátoru dostane do motoru, zahltí ho a motor zhasne, pokud není plyn stažen.

Klidně mne oprav, rád se poučím.

Jen doufám že nebudeme řešit detaily typu, že V měla žebra klapek plná a devítka s odlehčením ...

clone9cz
1stCL_Fucida napsal:
ringlett napsal:

To je při komunikaci s Clóňákem normální, v podstatě je to důkaz zdravého vývoje jedince Úsměv

Fuči, neřeš to, on za to nezatáhne, protože nechce, jedno kolik bude mít paliva, bomb a tak bude tvrdit, že se to nerozlomí i když vyzkouší včechny manévry, neřeš to, ztráta času. Měl rovnou napsat, mě to nejde zlomit, protože nechci a nebo si to nechat rovnou pro sebe.

http://www.wwii-illusion.net
Farky
ringlett napsal: Takhle, nějak vím že rychlost by neměla jít přes tu a tu hodnotu na té a té výšce. Vše ostatní jsou dohady. Máš to změřené líp? Rád se kouknu na tvé podklady.

Fakt není nutný si tady začít poměřovat vocasy. Normálně se tě bez jakýchkoliv postraních úmyslů ptám, jak poznáš že jsi na hraně letový obálky. Věta "NĚJAK to prostě vím" je mi k ničemu, to asi pro svoje lítání těžko použiju.

Nemám v úmyslu tady někoho poučovat. Jen jsem z tvého odstavce pochopil, že Merlin kompletně zhasíná kvůli přerušenému přívodu paliva a ono je to naopak. Možná jsem jen špatně rozuměl.

313_OTTO
Nu myslím že počin DT nejen v rámci Glimitů je super. V rámci Glimitů by však bylo dobré ho dále upravovat. osobně mi chybí nějaké to intuitivní varování, jako zvukové praskání před dosažení "soft" limitu atd. Protože to není simulátor v pravém slova smyslu a necítíme "pod prdelí" chování letadla a necítíme účinky G na pilota, není možnost, jak odhadnout krom blikajcího speedbaru blížící se vyšší G. Možností je krom zvuku a přepracování vizualizace účinků G na člověka plný G ingikátor. Jde o to, že když budu cítit "intuitivně" v souboji, vývoj přetížení, pak zvolím jinou stopu a poletím prostě jinak (platí pro souboj na hraně). Třeba u spitu by zpětná vazba ke G dala více na realitě, protože v některých manévrech při současném nastavení uslyšíš jedno lup a než z topho vyběhneš slišíš už jenom finální lup.

313_OTTO
Toto mé vyblití samozřejmě platí ohledně karburátoru. Pilot obvykle odhadl v jakém rozmezí G se pohybuje, ale bez tohoto odhaduí je to silná indispozice kór u karbeců, chceš upravit na střelbu a najednou blaf a motor out. naopak chceš upravit a pro jistotu uděláš roll a prásk, ztráta rychlosti což proti Bf může být fatální.

1stCL_Fucida
Jo, nějaký zvuk ohýbajícího se kovu by byl fajn.

lochness
tak do pristiho patche by DT mohli vymyslet casove opotrebeni stroje a BoBko nemusi vychazet Šklebící se

jak se tu porad probira chcipani motoru u spitu pri potlaceni, vsim jsem si, ze totez nyni plati i pro Hurrika II. Ale protoze ho moc nelitam, je tu nejaky jeho fanousek, ktery by mi sdelil, jestli jsou na nem jeste nejake dalsi zmeny oproti 4.09?
kogm.bluefile.cz/banner/ban_loch.jpg

falkon
1stCL_Fucida napsal:
Když si vypneš kokpit (abys viděl jen digitální přístroje), tak ti to tam bude vypisovat i G s přesností na desetinná místa.

Teď jsem testoval Spita Vb 1941 s 80% paliva a potlačoval jsem cca 3 vteřiny při 450 km/h, pak ruplo křídlo.

Uz asi 2 ci 3 stranky sa tu rozprava o rozklade Spitov pri negativnom pretazeni, ale este nikto nenapisal, pri akej hodnote pretazenia ("G-ckach) k tomu v hre nastava. Mohol by to niekto exaktne odmerat dosahovane pretazenie pre "standartnu konfiguraciu" podla toho G-indikatora, ktory popisuje Fuci?

Celkovo 4 merania pri tych istych podmienkach (mnozstvo paliva/vyzbroje/vyska/rychlost/pociatocna poloha lietadla) pre polohy trimu:
- "naplno tazky na hlavu"
- "stred"
- "naplno tazky na chvost"
- a pre polohu "lietadlo vytrimovane pre dany letovy rezim"

Podmienky nech su napr.: 100% paliva, default vyzbroj, vyska = 3000m, rychlost = 450km/h, horizontalny let).

Samozrejme testovat len pre CISTU 4.10, bez UltraPacku a roznych inych "peckovych" modov - a tiez NIE ked je 4.10 zapnuta ako "stock_4.10" v JSGME (to uz je tiez "zasah do hry"Mrknutí.

Az potom (ked budu exaktne cisla) sa da bavit o tom, ci to je "dobre" ci "zle", nie?
Upravil/a falkon dne 28-12-2010 23:57

1stCL_Fucida
Falkone, tohle jsem psal pro Fw 190 A-8 na stránce číslo 3.

edit: imho netřeba rozepisovat do podrobna.
Upravil/a 1stCL_Fucida dne 28-12-2010 23:50

Farky
Tohle se nám teď asi bude jak se zdá hodit (USN WWII) -

[img]http://img.photobucket.com/albums/v424/timppa/Ghog.jpg[/img] is not a valid Image.

falkon
1stCL_Fucida napsal:
Falkone, tohle jsem psal pro Fw 190 A-8 na stránce číslo 3.

Ale mna to zaujima pre tie oplakavane Spity... Mrknutí A hlavne udaje pre rozne polohy trimu, ako sa tu o nom siahodlho diskutuje (a tie tam uvedene nemas)...

Pretoze potom si mozno vela ludi uvedomi, ze vdaka trimu (odlahcenie vychylky kormidla) su schopny dosahovat vyssieho pretazenia (hoci ho z hry "necitia" ) a prave preto sa im lietadlo rozpada - nie preto, ze by tam bola nejaka "temna" navaznost rozpadania sa na trim ako taky.

Apropos... Fw-190 nikoho nezaujima - kazdy predsa vie, ze ten boiler sa rozpada sam od seba! Mrknutí
Šklebící se

1stCL_Fucida
Napiš si Untera, Loptičko Úsměv

ringlett
clone9cz napsal:
1stCL_Fucida napsal:
ringlett napsal:

Fuči, neřeš to, on za to nezatáhne, protože nechce, jedno kolik bude mít paliva, bomb a tak bude tvrdit, že se to nerozlomí i když vyzkouší včechny manévry, neřeš to, ztráta času. Měl rovnou napsat, mě to nejde zlomit, protože nechci a nebo si to nechat rovnou pro sebe.

Promiň možná jsem je šetřil, ale po tom návodu od Fučiho mi to nedalo a vzal je u huby všechny a šel jsem přes obálku. Myslím že dost tvrdě, a když jsem šel přes tak ruply tak jak měli. V obálce šli normálně. Po překročení konstrukční rychlosti nebo přetížení popraskali tak jak si myslím že je to správně. Možná jsme si neporozuměli. S patchem jsem velmi spokojen.

_________________---

Karburátory

do M 47 plovák, motor zhasíná z důvodu nedostaku paliva při G- protože plovákový karburátor zavře přívod paliva. Řešeno půl výkrutem před vstupem do piké.

od M 50 membrána (šilink), motor zhasíná při nestaženém plynu po vstupu do piké vlivem G- a náhlému přesycení motoru (moc benzínu, málo vzduchu ve válci) po pominutí G-. Řešeno stažením plynu na méně než 10% přípusti před přechodem do piké. Stále doporučováno použít půl výkrut.

První Griffony I, III a IV měli plovák, od G V membránu. (tohle se ale 4.10 netýká)
Upravil/a ringlett dne 29-12-2010 00:48

ringlett
Farky napsal:
ringlett napsal: Takhle, nějak vím že rychlost by neměla jít přes tu a tu hodnotu na té a té výšce. Vše ostatní jsou dohady. Máš to změřené líp? Rád se kouknu na tvé podklady.

Fakt není nutný si tady začít poměřovat vocasy. Normálně se tě bez jakýchkoliv postraních úmyslů ptám, jak poznáš že jsi na hraně letový obálky. Věta "NĚJAK to prostě vím" je mi k ničemu, to asi pro svoje lítání těžko použiju.

Nemám v úmyslu tady někoho poučovat. Jen jsem z tvého odstavce pochopil, že Merlin kompletně zhasíná kvůli přerušenému přívodu paliva a ono je to naopak. Možná jsem jen špatně rozuměl.

Nechci si měřit ocas, mám nějakou literaturu, nějaké manuály a pod. zajímá mne z čeho vycházíš ty.

V těch manuálech jsou rychlosti a výšky a popis co se nesmí. Jak se Spit chová při jaké rychlosti a proč se s ním co nesmí dělat. Větu nějak to prostě vím jsem použil proto že jsem vycházel ze zmíněných pramenů. Nedokáži však říci přes jaké Gčka jsem šel a kdy se to rozpadlo, ale vím že se vždy rozpadl po překročení svých konstrukčních možností dle manuálu.

Teď jsem strávil dvě hodiny porovnáváním Spitů ve hře s těmi manuály. Mám manuál na V s motorem M 45, a druhý pro M 55, a manuál na Seafire L.III s motorem M 50. Poměrně dobře (80%) sedí chování Spitů v 4.10 s tím jak se chovali podle těchto manuálů v reálu. To co nesedí si myslím nedokáži změřit nebo to není možné zapracovat do hry.

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-01-2026 15:22
touch & go jde i bez podvozku https://youtube.c.
..906nYc3PZR

01-01-2026 13:45
Spitfire Over Berlin Šklebící se https://youtu.be/.
..5VhM8uOx67

31-12-2025 14:37
Přeji všem, aby nový rok přinesl dny plné radosti, hezkých okamžiků a inspirace pro všechny plány.

23-12-2025 20:47
19.12. bylo výročí úmrtí Aloise Alzheimera. Nikdo si nevzpomněl.

18-12-2025 17:22
Padá databáze, něco si přej!

17-12-2025 11:06
K Vánocům si kupte RAM Šklebící se

16-12-2025 17:30
kdybyste nevěděli co k vánocům Úsměv https://youtu.be/.
..6x4ODnwcGu

14-12-2025 08:41
Pohodový vánoční čas všem přeju. Děkuju, že jsem vás mohl poznat ... najít svobodu a poznat něco víc.

11-12-2025 18:43
Vylez si tam sám, Tylere, mě bolej nohy Úsměv Žádné tři židovské knihy nebudou! Šklebící se

07-12-2025 13:51
Niitaka yama nobore!

39,114,979 návštěv