| Letečtní stíhači v boji nc ČT1 | 
| 3IAP_Sasa | Přidané 08-01-2009 10:23 | 
|  
 Rozkoukaný

Příspěvek: 433
 Založený: 24.02.08

| nejlepsi je ta box formace  a jak strili ti zadni pres predni  | 
|  | 

| 
|  | 
| WT_Horrido | Přidané 08-01-2009 10:25 | 
|  
 Fusioner

Příspěvek: 10264
 Založený: 30.09.05

| Mohli bychom vždy po nějakem pěkném dílu udělat speciálku na jeho motivy...   
 武士は振り返らない祖国を救うためが(我)ここにあり
 | 
|  | 

| 
|  | 
| veikso | Přidané 08-01-2009 10:28 | 
|  
 Uživatel

Příspěvek: 919
 Založený: 15.01.08

| To je ze Žhavých výstřelů, ne?  Úplně v pohodě přes ruční brzdu. Ale musíš mít zadní náhon
  | 
|  | 

| 
|  | 
| Hiltos | Přidané 08-01-2009 10:41 | 
|  
 Uživatel

Příspěvek: 863
 Založený: 28.04.06

| WT_Horrido napsal:
Mohli bychom vždy po nějakem pěkném dílu udělat speciálku na jeho motivy...    
 Jeden mustang, jedno befko a spousta stehovaku
 Joooooo
 | 
|  | 

| 
|  | 
| 3IAP_Dryjo | Přidané 08-01-2009 11:06 | 
|  
 Uživatel

Příspěvek: 507
 Založený: 09.12.07

| 310_Crowley napsal:
To je ze Žhavých výstřelů, ne?   tohle se mi jednou povedlo s mustafou i v ilovi, takze bych se hadal, jestli to de..
 | 
|  | 

| 
|  | 
| 3BAP_Cassius Chaerea | Přidané 08-01-2009 11:12 | 
|  
 Diskutující

Příspěvek: 2854

| A sestřelil si při tom tři němce, dva japonce a jednoho sověta. | 
|  | 

| 
|  | 
| 310_Crowley | Přidané 08-01-2009 11:16 | 
|  
 Rozkoukaný

Příspěvek: 263
 Založený: 17.10.05

| No jasně, tomuhle manévru se říká Plochá vývrtka (stoupavá) s jednou otočkou  | 
|  | 

| 
|  | 
| 1stCL_Wedge | Přidané 08-01-2009 11:28 | 
|  
 Rozkoukaný

Příspěvek: 324
 Založený: 21.10.05

| Tenhle je dobrej!!!  http://www.youtub...HEGNk&NR=1
 Upravil/a 1stCL_Wedge dne 08-01-2009 11:30
 | 
|  | 

| 
|  | 
| WT_Flan | Přidané 08-01-2009 11:30 | 
|  
 Uživatel

Příspěvek: 1824

| WT_Horrido napsal:Růžová ordinace je taky něco o stíhačích?

O stíhačkách

| 
|  | 

| 
|  | 
| 3IAP_Dryjo | Přidané 08-01-2009 11:42 | 
|  
 Uživatel

Příspěvek: 507
 Založený: 09.12.07

| 3BAP_Cassius Chaerea napsal:A sestřelil si při tom tři němce, dva japonce a jednoho sověta.
 ale ne..fakt se mi to povedlo, zeptej se bugse..ten sedel v druhym mustafovi kousek vode me..Ki-84 najeta za mnou, tak sem za to blbe zatah, udelal jeden prekrut, von prelit, ja ho pokropil, von horel..takovej prubeh to melo..stejne tak si myslim, ze to udelal ten amik, zadnej promyslenej manevr, proste za to zatah..nahoda jako u me.
  | 
|  | 

| 
|  | 
| 3BAP_Cassius Chaerea | Přidané 08-01-2009 11:44 | 
|  
 Diskutující

| Prostě za to zatáh a utrhl to...no a amík z toho dělá umění.  | 
|  | 

| 
|  | 
| Rad | Přidané 08-01-2009 19:22 | 
|  
 Rozkoukaný

Příspěvek: 122
 Založený: 15.05.07

| Já se spíš divím, kolik lidí se tady diví, jak je to ami "uchopeno"  Obdobné dokumenty, ať je točí kdokoliv, vždy vychvalují vlastní geroje oproti nepříteli. Je ovšem fakt, že u amíků je tato vlastnost poněkud hypertrofována. Loni jsem např. dostal z Anglie dokument o RAF (sběratelská edice, historie cca od roku 1914 po současnost na 5ti DVD, vydáno k 90. výročí jejího založení). Není to špatný, třeba takový simulovaný boje mezi stroji z Old flying machine company stojí docela za to, ale... obdobný "problém". Na Spita nic nemělo a je vůbec div, že se Luftwaffe odvážila kouknout nad kanál natož nad ostrovy a jak dostala nehorázně na pr.el atd.

Nicméně aby to nebylo jen za spojence, tak tady je "decentní" dobová propaganda z druhé strany:

http://www.youtub...nZhdAqFFI4

a hier k tomu docela pěkný článek:

http://www.revi.b...tnicek.php

Myslím, že sem taky někdo dával odkaz na ten díl, jak útočí 64 fokáčů a befek na svaz B17 v takový nesmyslný čtvercový formaci, tak o tom pár podrobností zde:

http://www.revi.b...alpami.php

Hmmm no a ještě ukázka toho, jak by to vypadat mohlo, když je veterán "v kondici":

http://www.revi.b...ravuje.php
 | 
|  | 

| 
|  | 
| 310_cibule | Přidané 08-01-2009 22:04 | 
|  
 Fusioner

Příspěvek: 15148
 Založený: 29.09.05

| Tak jsem to dnes shlédl. Přišlo mi to jako dobré, dost dobré (není to žádná studie pro odborníky, ale solidní dokument pro širokou veřejnost). 
 Drobnosti:

Neřekl bych, že P-38 (v jakékoliv verzo včetně těch z Fowlerovými klapkami) byla obecně obratnější než stodevítky. Což tvrdili při tom srovnánání. Lightningy byly mimochodem známé jako stíhačky s  nejhorším "roll rate". Ale strašně to záleží na tom, kdo měl to které letadlo v ruce.

Velmi často neodpovídalo měřítko (jak v nákresech manévrů tak v simulacích), ale to je vcelku pochopitelné. Kdyby to mělo být přesné, buď by se ten manévr vůbec nevešel na obrazovku, nebo by nebylo vidět letadlo (jen jako malinkatá tečka). Takhle to bylo pro názornost nepoměrné.

A jen na margo skeptických hlasů ohledně dva proti padesáti: Peřina ve Francii při jedné akci též sám zaútočil na několik desítek doprovodných messerschmittů (nejsem si úplně jist, ale též to myslím bylo padesát).  Chtěl je odvést od doprovodu heinkelů. A podařilo se mu to, i když ho dost pocuchali a jen tak tak s tím pak sedl na břicho (se dvěma průstřely končetin tuším).

Někdo se zde stěžuje, že to bylo tendenční, protože neukazovali americké neúspěchy. Jenže tenhle díl byl věnován jedné jediné opraci - Bolo. A ta byla fenomenální, velmi dobře vymyšlená a veskrze úspěšná.

Tipl bych si, že jeden díl bude věnovaný poslednímu souboji von Richthofena s Brownem. Také to v tom případě bude o tom, že ho Brown dostal. A předchozí neuvěřitelné Richthofenovy úspěchy budou zmíněny jen okrajově. Není na tom podle mne nic divného.

"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem." | 
|  | 

| 
|  | 
| Kurtis | Přidané 08-01-2009 22:26 | 
|  
 Uživatel

Příspěvek: 659
 Založený: 27.02.06

| Mě jenom zaráží, že se o tom tady debatuje. Chápu, že se to líbilo předškolním dětem, beverlyhills obdivujícím teenagerům nebo třeba mojí babičce. Ale proč se to probírá tady? Mezi tolika odborníky, kteří musí nafoukané hospodské rozprávky poznat na míle daleko. To je samé, jako byste tady probírali růžovou zahradu ...
  | 
|  | 

| 
|  | 
| 1stCL_Fucida | Přidané 08-01-2009 22:36 | 
|  
 Hlavní administrátor

Příspěvek: 11134
 Založený: 26.01.13

| Kurtis, mně se to taky líbilo, fakt mi to nepřišlo tak špatné. Tedy až na vysvětlení ztráty ovladatelnosti P38, ale jinak asi nejlepší pořad na tohle téma, co jsem viděl. 
 "Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt." | 
|  | 

| 
|  | 
| Cracken | Přidané 08-01-2009 22:41 | 
|  
 Uživatel

Příspěvek: 742
 Založený: 08.11.08

| Na youtube jsou nejen americký dogfighty, ale i japonský: 
 Saburo Sakai vs. "Pug" Southerland nad Guadalcanalem:

http://www.youtube.com/watch?v=IQ6oDIJ6gmY

A pár "Franků" proti P51:

http://www.youtube.com/watch?v=EOAxoGgfk3E
 Upravil/a Cracken dne 08-01-2009 22:46
 | 
|  | 

| 
|  | 
| Hoper | Přidané 08-01-2009 22:44 | 
|  
 Moderátor

Příspěvek: 12131

| Je jich tam daleko víc "japonských" (tedy spíše pacifických) - tuhle jsem viděl noční F6F proti ?dvěma? Rufe. Pak jsem viděl něco se čtyřma Zerama A6M5 (taky dostaly na prdel) 
 ed: ti tvoji Ki-84 vs P-51 ale není dokument, ale jen "home made" videjko od legendary CGI artist Masaru Tochibayashi, aka "Tochy Suppon"
   Upravil/a Hoper dne 08-01-2009 22:48

Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti, ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.
[samurajský pohled na zajetí]
  | 
|  | 

| 
|  | 
| 3BAP_Cassius Chaerea | Přidané 08-01-2009 22:52 | 
|  
 Diskutující

| 1stCL_Fucida napsal:Gladiátor byl taky nejlepší téma co jsem na vládu císaře Commoda viděl a líbilo se mi to, ale zrovna sem se o císaři Commodovi moc reálných věcí nedozvěděl. Ale když pominu drobnosti jako smrt v aréně atd., tak vlastně ho zachytil Ridley Scott vcelku velmi dobře.Kurtis, mně se to taky líbilo, fakt mi to nepřišlo tak špatné. Tedy až na vysvětlení ztráty ovladatelnosti P38, ale jinak asi nejlepší pořad na tohle téma, co jsem viděl.
   Upravil/a 3BAP_Cassius Chaerea dne 08-01-2009 22:54
 | 
|  | 

| 
|  | 
| Cracken | Přidané 08-01-2009 22:53 | 
|  
 Uživatel

Příspěvek: 742
 Založený: 08.11.08

| V tom prvním případě autor nepokrytě fandí Sakimu, který je letec-gentleman - vidí, že protivník je raněn a nechce ho zabít, tak mu aspoň vyčoudí motor... Southerland to přežije a zahyne až roku 1945... | 
|  | 

| 
|  | 
| Hoper | Přidané 08-01-2009 22:58 | 
|  
 Moderátor

Příspěvek: 12131

| Cracken napsal:V tom prvním případě autor nepokrytě fandí Sakimu, který je letec-gentleman - vidí, že protivník je raněn a nechce ho zabít, tak mu aspoň vyčoudí motor... Southerland to přežije a zahyne až roku 1945...
 mno on o sobě Sakai dost mluvil, že byl gentleman ;) Tuhle jsem četl, že útočil na nějaký dopravák a díky svému ostřížímu zraku (který z nějakých nepochopitelných důvodů vypověděl při akci, když ho těžce zranil ten palubvní střelec :)) ) si všiml, že na něj z okýnek koukají vyděšené tvářičky evakuovaných detiček a řádových sester. Tak útok přerušil a nechal je letět... ;)

Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti, ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.
[samurajský pohled na zajetí]
  | 
|  | 

|