Směr větru (relativní ke směru letadla) a jeho rychlost v dané výšce nastavují podle údajů u bombometčíka. Rychlost a výšku stroje podle budíků tamtéž (musí se něco přepočítat? TAS, nadmořská výška cíle, atmosférický tlak?) A jak s ohledem na vítr zakomponovat odkud letíš? Myslel jsem, že tohle si přepočítá zaměřovač. Ale fakt je, že v pešce asi norden neměli...
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
V Peskou je to o trochu zlozitejsie. Ked vsak naletavas po vetre alebo proti vetru, mal by si aj s Peskou most trafit. Pri bocnom vetre je to vabank. Vacsina pilotov preferuje s Pe-2 strmhlave bombardovanie a v 6 k som osobne Pesku este nevidel (okrem svojej).
Dík. A co to přepočítávání? Musí se něco z toho, co ukazuje budíky u bombometčíka, přepočítávat?
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Samozrejme, to je zaklad na to, aby si vobec trafil. Ak si dobre pamatam, v Peske vpravo hore je otocny spinac, kde nastavujes aktualnu vysku, pod nim je spinac na rychlost. Tieto dve veci odcitas z budikov vlavo na orazovke, zhora dole je tam umely horizont, rychlomer a vyskomer. Uplne dole pod vyskomerom je nastavenie uhlu vetra k tvojmu lietadlu, vpravo od neho nastavujes rychlost vetra. Tu rychlost vetra musis vyratat, nad zameriavacom je tlacitko so symbolom oblaciku, po jeho rozkliknuti ti ukaze rychlist vetra pri zemi, 500m, 1000m, 2000m a 5000m.Ak teda letis povedzme v 4000 metroch, a v 5000 fuka 20 m/s, zatialco v 2000 dajme tomu 15 m/s, tak to bude nieco medzi tym. Mimochodom, pri vetre napr. 18 m/s (to by som zadal ako vypocet do vyssie uvedeneho prikladu) uz je potrebne bombardovat po vetre alebo proty nemu,. Pri bocnom nalete je zameranie ciela skutocne "o hubu".
Aby som nezabudol - vedla nastavenia vysky je vlavo maly otocny spinac s napisom Mode. Sice maly, ale patri k najdolezitejsim, tu totiz nastavujes mod vyhladavania ciela a mod zameriavaca. Zameriavaci mod ma symbol zameriavaca, oba mody ovladas otocnym spinacom s nazvom View angle.
No a posledne polozky na obrazovke su nastavenie poctu odhodenych bom (je to pod nastavenim rychlosti, myslim, ze su tam moznosti 1 - 2 a vsetky), potom ovladanie stroja v levelovom rezime a otvorenie bombovnice .
P.S. Pisal som to iba z pamati, snad som na nieco nezabudol. He-111 to ma mierne odlisne, predovsetkym tam mozes pouzit automaticky odhod bomb, ine nastavenie poctu bomb pri odhode a pod.
Tohle všechno vím a nastavuji (a přesto nikdy nedostanu bublinu úplně přesně do středu).
Zajímá mne:
- zda rychloměr u bombometčíka ukazuje v IAS či v TAS a zda se to třeba nemusí přepočítávat pro zadání do zaměřovače (ve starém ilovi to tuším tak bylo)
- když letím offline misi (což teď dělám, protože jsem za ty měsíce, co nelétám, všechno zapomněl), ukáže se mi při brífinku odhadovaná nadmořská výška cíle a tlak vzduchu. Otázka zní, zda se s tímto též nějak nepracuje. Nebo se naopak prostě jen to, co ukáže budík výškoměru nastaví do zaměřovače.
cibule, pouzivej jen hodnoty ktere vidis na budikach v zamerovaci.
Vyska neni az tak dulezita a mapy jsou docela placka. Pripadne s tim nepocitaji, protoze cele bombardovani je udelano strasne snadne na obsluhu, treba casem to ztizi.
U Pe2 asi ani bublina nejde moc postelovat, nevim, moc ho nelitam a nikdy jsem to neresil. Proste mirim prvni dlouhou carkou nad 0/stredem (ciste vysledek pokusu) a vetsinou to na zasah staci.
Jedine co opravdu pocitas je ten uhel vetru vuci letadlu. Pokud netrefujes, pak spatne nastavujes/odecitas hodnoty. Kdyztak to muzem probrat nekde na TS. YouTube Video
Dík, nessie. Letiště a skladiště většinou trefím, ale na most z výšky zatím nemám (což mne štve). Tak jsem to chtěl konzultovat.
Před chvíli jsem našel, že Chuck ve svém manuálu radí odhazovat již ve chvíli, kdy se čárka označená číslem 4 octne nad cílem (tedy o zlomek dříve než je nad ním střed kříže). Koukal jsem, že na tom videu padaly bomby mírně za, takže na tom něco asi bude. Zítra vyzkouším, dnes už nestíhám..
Ta bublina je jen libela, ale nastavování zaměřovače v těch dvou osách ve hře není takže je z ní jen grafická fíčura
V reálu bys napřed musel seřídit zaměřovač abys měl bublinu ve středu a pak teprve nastavovat výšku, rychlost, snos větrem apod.
Takže si jí nevšímej, stejně s ní nic neuděláš
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
ved prave, cakal som na ten posledny patch. skusil som tanky, nove mapy a mozem povedat ze fajn. zial len fajn. nemam tolko volneho casu, aby som zivil hned niekolko hier na svojom disku. furt nejake updaty, zmeny ktorym sa musi clovek prisposobovat.. tak som sa to rozhodol zredukovat.
ostali mi aj tak 3, to je viac nez dni ktore tomu tyzdene venujem
Já už jsem koukal v týdnu na ten obrázek mapy, 280x 280km je pro mě zklamání, byť ostatním to je asi jedno, šturmoviky operovaly na krátko, cca 100km, tam to stačí. Ten Mig se mi líbí.
Mapa ten cerveny pruh bude obsahovat, ale nebude sa tam dat letiet. Este by im hraci vybombardovali Kremel BTW niekto z vyvojarov to vysvetlil na prvej alebo na druhej strane diskusie k Developer Diary. Strucne - bojovalo sa pred Moskvou, nad nu sa dostali Nemci iba vynimocne. Takze preto je to tak ako to je.
Upravil/a Baron dne 11-12-2015 15:54
Mapa ten cerveny pruh bude obsahovat, ale nebude sa tam dat letiet. Este by im hraci vybombardovali Kremel BTW nietko z vyvojarov to vysvetlil na prvej alebo na druhej strane diskusie k Developer Diary. Strucne - bojovalo sa pred Moskvou, nad nu sa dostali Nemci iba vynimocne. Takze preto je to tak ako to je.
Proč prostě neřeknou, že je to příliš velké město a sekalo by se to. Nemusí přeci hnedka říkat, že jim to Putin zakázal, stejně je o panenství připravil ten Korsičan a před ním i další.
Ahoj, jak bych si s vámi mohl zalétat? Kdy, kde a jak?
Létal jsem BOS solo a ted si na TAW trosku osvojil i engine mgmt a navigaci jen podle mapy. Sám ale nemám šanci. Létám za spojence.
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.