Ucho napsal:
Furt si mi neřekl svojí alternativu k politice, teda jestli to vůbec jde... :-)
Ale jinak, mohl bys pro mě něco udělat? Neagituj tady ke všeobecnému totálnímu znechucení, to si můžu vlézt na Haló noviny.
Já ale nemám potřebu tě o něčem přesvědčovat..natož shánět příznivce pro svuj názor. Pokud sou moje odhady správný..máš v pondělí zase oranžovej svět vůkol...tak se radši nachystej jak přežiješ další 4 roky. Navíc tohle téma začalo jako vyjádření nesouhlasu se zvůlí autorských svazů...podepřenou politikou a volbama. Tak se ho radši držme v obecné rovině...agitace stran konkrétních politických pomluv sem asi moc nepatří.
EDIT: Bejt po mým nesmí politik/manager za dobu své činnosti vykázat jakýkoliv příjem nad rámec běžného proplácení nákladů - podléhající přímé kontrole opoziční strany. Možnost odvolání okamžitá. Odpovědnost za své činy a rozhodnutí přímá po finanční stránce. Za managera nese zodpovědnost strana a je mu ručitelem.naprosto veřejná kontrola příjmů managera, včetně rodinných příslušníků v první a druhé úrovni. Mírou výsledku práce hodnotit především v rovině HDP, zaměstnanosti, sociálních jistot, mezinárodního vlivu.
Upravil/a Lekk dne 02-06-2006 17:27
VGR_Lekk napsal:
EDIT: Bejt po mým nesmí politik/manager za dobu své činnosti vykázat jakýkoliv příjem nad rámec běžného proplácení nákladů - podléhající přímé kontrole opoziční strany. Možnost odvolání okamžitá. Odpovědnost za své činy a rozhodnutí přímá po finanční stránce. Za managera nese zodpovědnost strana a je mu ručitelem.naprosto veřejná kontrola příjmů managera, včetně rodinných příslušníků v první a druhé úrovni. Mírou výsledku práce hodnotit především v rovině HDP, zaměstnanosti, sociálních jistot, mezinárodního vlivu.
Tvůj koncept politik=manager není z nejšťastnějších. Obecně funguje systém tak, že lidé si volí politiky, kteří prostřednictvím exekutivních orgánů (vlády) kontrolují ministerstva řízená „managery“. Politik určuje politickou linii, kterou vykonávají odborníci.
V demokracii platí, že vůle vychází z lidu. Pokud se ti zdají TVOJI volení zástupci zkorumpovaní, nevol je. Pokud máš důkazy, že jsou zkorumpovaní, podej na ně trestní oznámení. Nevěříš-li policii předej své důkazy médiím.
To se dostáváme k druhému bodu. Odvolatelnost politiků je jev obvyklý v autoritářských režimech. Žádný orgán nemůže fungovat, pokud se zvolení zástupci obávají „ulice“ která je může prakticky kdykoli vyhodit. Takový systém nutně směřuje k populismu a na skutečnou práci prostě politik/úředník kašle. Proto je jediným možným (a funkčním) prostředkem proces voleb, ve kterém lidé nedají své hlasy politikovi, který je zklamal. Pokud je budeš činit odpovědnými za „škody“ které vyplynuly z jejich rozhodnutí, prostě žádné nebudou dělat, nebo budou dělat takové, ze kterých je okamžitý prospěch, ale z dlouhodobého hlediska jsou katastrofou.
Demokracie u nás funguje teprve krátce, je potřeba jí dát šanci a nevymýšlet jiné koncepty. Není to žádný zázrak, ale je to nejlepší co bylo lidstvo schopno vymyslet
57MH_Zvire napsal:
RUDIDLO: Jenom vrozená slušnost mi brání, abych ti naspal, co si myslím o člověku, co si dělá srandu z Disgrafika s částečnou Dislexií. :no:
Zapomněl jsi dodat: a pozná to podle avataru.
ty prostě nemůžeš, říct normálně "promiň nevěděl jsem to", ty musíš za každou cenu rudit? :no:
Páč je to OT, tak mail.
Upravil/a rudidlo dne 02-06-2006 17:59
Tvůj koncept politik=manager není z nejšťastnějších.
Proč?
Obecně funguje systém tak, že lidé si volí politiky, kteří prostřednictvím exekutivních orgánů (vlády) kontrolují ministerstva řízená „managery“. Politik určuje politickou linii, kterou vykonávají odborníci.
Přesně..obecně funguje..tj..všichni to znají..někdo to hájí..nikdo nechce změnit. Princip popsaný je system běžela slepička pro vodu. Protože nikdo nechce být na tom konci a stát si za svým. každej ministr je zavázaný tomu kdo ho odsadil a odpovědnost za špatná rozhodnutí se hází na druhé. V konečném výsledku politik celou věc smete ze stolu se slovy..ministr byl špatný manager-odvolá ho, najde jinýho a zustane u vesla dokud mu neskončí 4 roky a možná déle když zblbne dost lidí(nebo zaplatí). Politickou linii určuje strana a jeji sjezdy...v závislosti na linii by se prováděli projekty s přímou zodpovědností za výsledek. Posrals to..jdi od válu hned a ne až za 4 roky.
V demokracii platí, že vůle vychází z lidu. Pokud se ti zdají TVOJI volení zástupci zkorumpovaní, nevol je. Pokud máš důkazy, že jsou zkorumpovaní, podej na ně trestní oznámení. Nevěříš-li policii předej své důkazy médiím.
Posloucháš co píšeš?..mám rodinu a dvě děti, denně dojíždím přes 75 km do práce protože u tady práce ze který uživim rodinu není(KH) - myslíš že mám čas hledat špínu na politiky, a důkazy navíc?...od toho je policie - nestranný to nástroj práva že - nemám čas ani na to bejt pořádně se svou rodinou a podobně je na tom dneska drtivá většina lidí, pokud chtějí mít pro děti dost peněz na školu, případně na hračky a jídlo (aby se zdárně rozvíjela). Další zářný příklad jak zacpat hubu starostma a pomoct držet krok lidem - umělá nezaměstnanost (prý 7% je zdraví prospěšné)
To se dostáváme k druhému bodu. Odvolatelnost politiků je jev obvyklý v autoritářských režimech. Žádný orgán nemůže fungovat, pokud se zvolení zástupci obávají „ulice“ která je může prakticky kdykoli vyhodit.
Hmm..nebyl před Paroubkem v sedle Stanik-mašinfíra? A dost pochybuju že to zařídilo skandování davů...spíš se Stanik nehodil někomu v pozadí.
Takový systém nutně směřuje k populismu a na skutečnou práci prostě politik/úředník kašle.
Nevidím žádnou souvislost mezi odpovědností lidem a možným populismem. Za prvé je to běžný zpusob již nyní..jak přežít po volbách...za druhé jsou 4 letá období dosti krátká na to aby se mohlo nastartovat něco většího..takže zase krátkodobé řešení.
Proto je jediným možným (a funkčním) prostředkem proces voleb, ve kterém lidé nedají své hlasy politikovi, který je zklamal. Pokud je budeš činit odpovědnými za „škody“ které vyplynuly z jejich rozhodnutí, prostě žádné nebudou dělat, nebo budou dělat takové, ze kterých je okamžitý prospěch, ale z dlouhodobého hlediska jsou katastrofou.
Já přece neodsuzuju volby...nějaký způsob vyjádření přízně musí být. Já kritizuju totální absenci osobní a morální odpovědnosti vůči lidem/občanům/voličům..potažmo vůči jakékoliv instituci (krom těch v pozadí)...v rámci Evropy stačí aby monistr měl jeden ulet s barmankou a jde od válu..tady se to bere jako sport a mnohdy se spekuluje s kým ještě nespal. o výsledcích práce..kdy se snaží na poslední chvíli dohnat co se dá ze svého programu (mimch. samé populistické kroky) a schvalují jeden nehotový zákon za druhým - ani nemluvím.
Demokracie u nás funguje teprve krátce, je potřeba jí dát šanci a nevymýšlet jiné koncepty. Není to žádný zázrak, ale je to nejlepší co bylo lidstvo schopno vymyslet
demokracie u nás nefunguje - jediný co u nás funguje je já na bráchu a brácha na mě. 50 let to tady fungovalo a bude pořád - krátké období porevolučně-pasivní jsme prosrali cinkotem klíčů a plynule jsme přešli do další generace veksláků a mocipánů stvořené touto podivnou kotlinou mezi horama zvanou Česko. Furt jsme posraní Švejkové: Poslušně hlásím že jsme to zase nějak přežili vaše blahorodí!:no:
kašlu na to :sm31::sm45:
Upravil/a Lekk dne 02-06-2006 21:47
To jsem se pokusil vysvětlit v celém svém příspěvku.
Já dost dobře nechápu, jak bys tenhle systém chtěl změnit. Z toho co píšeš, mám pocit, že by ti vyhovovalo něco ve stylu jihoamerických diktátorských režimů. Doufám, že se pletu.
Tohle nebylo samozřejmě myšleno na tebe. Napsal jsem to trochu nešťastně.
6-7% nezaměstnanost je optimální. Jsou zde lidé, kteří nechtějí pracovat, ti kteří mění zaměstnání apod.
Příklad S. Gosse je ukázkou toho, že systém funguje. Sice to trvalo dlouho, ale v okamžiku, kdy se stal přítěží vlastní strany, musel z kola ven. Tlak „ulice“ opozice, médií a nakonec i vlastní strany
4 roky mezi volbami jsou kompromisem mezi větší demokratičností (čím častěji se ve volbách obměňují elity, tím je systém demokratičtější) a akceschopností vlády. Politik se zodpovídá ve volbách. Vztah mezi populismem a vůlí ulice jsem popsal níže.
Ano je pravda, že se u nás dějí věci, které by na západě vedly k okamžitému konci politické kariéry. Ale to je problém morálky, která u nás panuje. Prezident se nechá vidět s milenkou a následně ho lidé obdivují, jaký je to ještě chlapák. Západně od našich hranic by už nemohl dělat ani vrátného na magistrátu. To je o lidech, o nás všech.
Tvůj postoj mě mírně řečeno deprimuje. Neříkám, že žijeme v ráji, ale rozhodně nesdílím tyhle pesimistické vize. Z postkomunistických zemí jsme na tom jednoznačně nejlépe (krom Slovinska abych se někoho nedotkl ).
Neboj neberu to osobně..ale stále se divím, proč setrváváš podle mě v bludu. Diktátorské režimy se vyznačují vládou jedince a jeho kliky - bez možnosti respektovat nebo projevit názory občanů. Což doufám sám chápeš je přehnané označení pro to co jsem popisoval. Pleteš se.
Sám tvrdíš že se politik zodpovídá ve volbách. Já se tě ptám jak?. Proběhly volby a co se stalo?. Kdo se zodpovídá?. Kdo skládá účty z má dati a dal. NIKDO!!! Česani jsou spokojení že nedopadli nejhůř a těší se na koaliční pletichy. Odani jsou štastný že jsou první a jsou vděčný za ty 3 % i když čekali asi víc. Ale nikdo nesedí za pomluvy před volbama, nikdo neskládá účty za navýšení státního dluhu o Ráthově experimnetu ani nemluvě - jak dopadne kdo jej dokončí, nebo uzavře. Jedni jsou natěšeni na to že budou šéfovat a druzí je radši nedráždí..třetí čekají odkud dostanou nejvíc a čtvrtí sou v jiříkově vidění - nebo obráceně.
Stanik šel z kola ven...a co..je "právní koncipient" a s tím co ví ani nešel bručet, ani nevysolil pokutu..všechno se zamazalo pod postel.
Jasně že o lidech jako jsme my...ale pokud budeme jenom zuřivě volit a jinak všechno přehlížet sotva se budou zodpovídat.
Jestli jsi čet co jsem psal, tak jsem navrhoval naopak udělat z politiky naprosto nevýnosnou činnost. Pak bys hned viděl jak se změní zájem a její vykonávání. Každej přiblblej manažer v jakýkoliv akciovce je zainteresovaný na výsledku firmy...a to i meziročně. Proč to nejde naimplementovat na stát?. Že je to tady tak zvykem?...asi jo.
Jsme na tom nejlépe...??..jak to myslíš?...máš na mysli HDP tvořený především zahraničním kapitálem a firmama se sídlem u nás? Schválně kolik firem je opravdu ještě našich. tady už není krom polí a lesů nic domácího...ani sklo ani strojařina. Jsme tady docela slušná kolonie. (přeháním)
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.