Vrátil jsem se k Windows 7.
Důvody formuluji jako laik, zastánci desítek mohou samozřejmě oponovat:
- Informace a dohady o tom, co a jak Windows 10 monitorují
- Po návratu ze spánkového režimu u Windows 10 jsem byl bez internetového připojení. Podle diagnostiky jsem měl odpojen síťový kabel atd. Kontrolu jsem provedl podle pokynů. Pomohl však až restart.
- Po pouhém stažení Wuerzburg-Riese + Freya (C&C style GCI radars) v1.0 beta naskočila modrá obrazovka s hlášením:
"V počítači došlo k problému a je třeba jej restartovat. Právě shromažďujeme určité informace o chybách a následně provedeme restartování. (100% dokončeno) Chcete-li získat další informace, můžete později vyhledat online následující chybu: kernel_security_check_failure." Slíbeného restartu jsem se nedočkal.
- Automatické stahování aktualizací nelze v nastavení změnit a "škubání obrazu" při hře (IL2 1946) je dostatečně vidět.
Bezpečnostní aktualizace pro Windows 7 mají být vydávány do 14. ledna 2020, ukončení hlavní podpory oželím.
Než přestanou nabízet nový systém zdarma, rozhodnu se znova.
1) Upgrade Windows je, byl a bude riskantní krok. Může se to povést a nemusí. Pokud je problém, téměř vždy ho vyřeší čistá instalace. Čistou přeinstalaci lze provést i přímo z Windows 10. Už jsem psal, jak se to dělá. Moja vlastní zkušenost je, že ze 3 počítačů, který jsem upgradoval, jedna instalace dopadla blbě, druhá dopadla dobře jen s nutností přeinstalovat ROFko a třetí byla zcela bez problémů.
2) Problémy se sítí, padáním a škubáním v IL2 pravděpodobně řeší čistá instalace.
3) Na internetu se vyskytují smíšené informace o tom, co Microsofti vlastně sledují. Třeba i ten článek, cos postoval, se odkazuje na vyjádření M$ z ledna a tedy k betě. Jak už tu psal Aces_Wild, beta sloužila ke sběru dat explicitně a uživatelé, kteří se do beta programu zapojili, to dělali s vědomím, že beta slouží k sledování. Přiznám se, že i ten včera postovaný článek o sledování skrz Windows 10 mě zmátnul a nevšiml jsem si, že se jedná právě o tu betu.
Tím nechci říct, že by Microsofti nesledovali vše, co si jen můžou dovolit. Určitě nějaká data sbírají. Taky nemusíš používat ty jejich aplikace ze storu, edge a Cortanu. Můžeš zakázat ty špionážní funkce, nebo přímo instalovat tu "N" verzi. Nicméně sběr dat probíhá i jinak, než přímo operačním systémem. A tak svět o tobě stejnak ví asi vše.
Taky tě nechci od Windows 7 nijak zrazovat. W7 jsou ověřené, stabilní a fungující řešení. Z pohledu funkce pro koncového uživatele jsou naprosto porovnatelné s Windows 10. DX12 není zatím argument. Nejaký vývoj vnitřku Windows je pro lajka nezajímavý. Aplikace na tom veskrze fungují všechny stejně.
Jenže ta UELA je masakr. Je to obrat o 180°. Tentokrát totiž můžou sbírat data a spojovat je s tvým jménem, zatímco dříve je anonymizovaly, nebo tak alespoň tvrdili, protože neměli souhlas.
Například už jen to přiblblé vyhledávání. V mobilu asi nic proti ničemu, do mobilního zařízení po kapsách si nikdo nedá citlivá data, ale při pokusu o vyhledání souboru s názvem "smlouva" si vlastně Microsoft, v zájmu všech, zjistí obsahy smluv.
A to je fér. Pokud k se k tomu přidají názvy souborů jako "smlouva s Putinem za $100000000000 na přemístění Rudého náměstí do Londýna.", tak proč M$ a třetím stranám ty informace nedat.
Nejlepší argument je, že W10 toho neodesílají o moc více než W7. Což je pravda, protože v updatech se do W7 nainstalovala značná část nových šmírovacích nástrojů.
Osud šeptá bojovníkovi: "Nemůžeš odolat bouři" a bojovník šeptá: "já jsem bouře!"
W10 jsou do jisté míry sběrač informací. Nakonec za ně nějak zaplatit musíme. Ale většinu informací o sobě nabonzuje sám uživatel.
OS sám o sobě sbírá technikálie. ID procesoru, ID hard disku, verze BIOSu, typ základní desky ... IP adresa a tedy i přibližné umístění, různá systémová nastavení atp. Windows samy o sobě ale neposílají obsah z vašeho disku někam na WEB. Jsou vyjímky, třeba při hlášení chyb, ale to chce odsouhlasení. Většinu toho, co se sbírá přímo o člověkovi, jsou jeho zvyky na netu. Používání vyhledávačů je třeba mnohem větší těžba údajů o osobě za počítačem, než ty věci, který sbírá M$. Windows 10 jsou v tomhle průlomem ale možná trochu jinak, než by se zdálo. Jde spíš o ty aplikace, který se defaultně instalují a defaultně mají povelené kde co. Mohou se připojovat na mikrofon, mohou znát polohu, mohou sdílet nějaké to reklamní ID. OneDrive, Edge a Cortana jsou pak kapitoly samy o sobě. Zejména použití Cortany pak nevyhnutelně vede k tomu, že značná část dat o člověkovi běhá po netu a není kontrola nad tím, co se s tím děje. Tohle má ale člověk v ruce. Pokud to tedy ví. Ty defaultní aplikace se dají odinstalovat, nebo se dá alespoň zakázat jejich automatický start. Alternativně se jim daj sebrat oprávnění.
Zkrátka krom ďábelskosti Windows a Microsoftů je třeba vyzvednout, že třeba Google se chová asi mnohem razantněji. Že kupříkladu antiviry zdarma taky sbírají data. Že jakýkoli vyhledávač obchoduje s tím, co mu povíme. A především je třeba říct, že největší zdroj informací jsou lidi sami o sobě. Co někteří vo sobě vykdákají na Facebooku a dalších sociálních sítích, je až k neuvěření. Lidi, co se nechtějí dát až tak moc špehovat, mají stále nějakou tu šanci.
Přesto, jak už jsem psal, ti velcí jako Google, Microsoft, FB, Twitter a několik dalších pravděpodobně umí spojit data z různých zdrojů a dohledat a propojit naši cestu po webu do překvapivých detailů. Platí jednoduchá poučka "Jednou na webu, navždy na webu". Cokoli je jednou venku, je tam, aby to tam žilo a přežívalo.
Čili soudruh soudruhovič soudruhov chtěl naznačit že je potřeba k těm windows 10 přistupovat uvědoměleji, jít na to kopírování obrázku z videií tak nějak více politicky ...
Upravil/a magot dne 23-08-2015 00:20
O W10 a edge už plodně pohovořil i zde již známý profesor z východu
W10 mě nechávají v klidu, ale soudruh profesor mě hadchl. A ty další proslovy, co má na YouTube, jsou fantastické. Jako by ožila nějaká postava z nekonečného seriálu Tlučhořovi od Kaisera a Lábuse
Na jednu stranu je update zdarma, ale za jakou cenu ztráty přenositelnosti systému na jiné PC.
Jestli neni výhodnější ponechat si krabicovou verzi staršího systému a k tomu si na budoucí hw pořídit levnou W10 oem na jedno použití?
Pro můj současný hw nemají W10 žádnou pozitivní výhodu, jestli se navíc podaří někomu šikovnému aplikovat DX12 do Win7 může to oblíbenému systému prodloužit životnost.
petsild napsal:
... jestli se navíc podaří někomu šikovnému aplikovat DX12 do Win7 může to oblíbenému systému prodloužit životnost.
To se asi nestane. Pokud vím, třeba existující porty DX10 a 11 pro WinXP jsou pokusy šikulů, které ale nejsou plnohodnotnou alternativou. Navíc je to hack a hacknuté Windows stejně není radno používat. Jediný, kdo by to mohl udělat opravdu, jsou přímo Microsofti a ti to pravděpodobně nechtějí udělat. V dohledné době ale DX 12 nebude argument. Nemyslím, že by najednou byly jen DX 12 hry, které by člověk musel mít.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.