Celá německá společnost nesla vinu asi tak stejně jako celá československá za komunisty...
Ano, presne to sa snazim povedat. Samozrejme koncept kolektivnej viny je rovnako hlupy ako koncept kolektivnej neviny.
magot na tuto temu som sa bavil s mnozstvom kamaratov, rovesnikov, znamych v Nemecku a obcas aj ich rodicov atd atd. Mam k nemeckej kulture osobne velmi blizko, stravil som tam kopec casu. Kazdy ti povie nieco ine, ale predovsetkym to my nie to oni, ja som len... To vsetko je pravda, vsetko sa to da pochopit, ale z velkej casti ide o neobjektivnu sebareflexiu (a Nemci v tomto nie su vynimkou, opat je to bezne v kazdej jednej spolocnosti, toboz v slovenskej ) a nerad vidim take tie rozne zlahcujuce historicke teorie.
VCAF_Joe napsal:
Konkrétně už proto, že naši letci z RAF byli na správný a nemalou měrou se zasloužili o to, že tady dneska můžeme být. Plk. Pavel Vranský, veterán od Tobruku a letec 311. sq., to jednou při besedě vyjádřil slovy "... vy byste tady vůbec nebyli, kdyby my jsme nebojovali". Velká pravda moudrého muže.
Ano, je to velká pravda. Byla-li by historie jakkoliv jiná, nebyl by tu (troufám si říci) nikdo, kdo se narodil po kritickém období. Naše životy totiž ovlivňují relativní hlouposti, jenže právě ty hlouposti jsou pro nás stejně důležité, jako druhá světová válka. Kdyby se jednoho krásného dne nějak nerozhodl můj děda, nikdy by se jeho rodina nemusela dostat na seznam "režimu nepohodlných". Nikdy by mému otci neomezili studijní možnosti a nikdy by zavděk nevzal školou jakou vzal. A nikdy by nepotkal mojí mamku. Stačilo jen nevyvážet hnůj zrovna na 1. máje a já bych nebyl. Jistě, můžeme se dostat do nějakých diskusí o nevyhnutelnosti, o osudu a zabrousit do náboženství, ale pak to celé působí ještě ulítleji.
Co tím chci říct? Historie byla. Byla taková, jaká byla, ani dobrá, ani špatná. Nelze říkat "kdyby my jsme nebojovali, tak by". To co se děje, tedy současnost, mění vždy životy těch, kteří tady již jsou, ale nerozhodují o bytí a nebytí těch, co nejsou. Resp. rozhodují, ale rozhodují stejnou měrou jako to, jestli si vymknu kotník při chůzi do schodů. Celá tahle otázka je nesmírně hluboká, filosofická. Co se stalo, stalo se. Můžeme svou vlastní budoucnost ovlivnit tím, co děláme.
Chceme-li mít naši současnost nějakou, poučme se z minulosti, ispirujme se v minulosti..a konejme prostě tak, jak uznáme v danou chvíli za vhodné. Nic jiného nám ostatně ani nezbývá.
Fučido, to je opravdu hezké, cos napsal. Tak teď jenom, jestli na světě existuje nějaký náhodný děj. Páčto jak víme, každý děj, o kterým se předpokládalo, že je náhodný, nakonec má nějaké pravidlo. Aby to nakonec nebylo tak, že vůbec na ničem nezáleží, protože se to stejně stane.
Lenze Fuci, vojna sa nezacala kvoli nejakej podivnej zhode nahod a nevypukla ani cudesnymi kluckami osudu ani rozmarom prozretelnosti. Tam ide o konkretne rozhodnutia a konkretne ciny konkretnych ludi. Pan Vransky ma pravdu a jeho konkretna akcia bola, ze lietal v 311, ale isto nebojoval vo vojne preto, ze niekto 1.5. vyvazal hnoj. On sa asi skor aktivne prihlasil a spravil si nalezity vycvik. Pointou jeho vyroku nie je polemizovat o tom, co by bolo keby, ale to, ze bojoval aj za nas, co sme tu teraz, pretoze bez akcii ludi, ako bol napriklad on, by sme tu asi naozaj neboli. Ale nie stylom keby moj takto nestretol moju mamku ale skor stylom na mojich predkoch bola spachana sakra velka genocida. To nie je prozretelnost ani ziadna hlboka otazka,
Rumcajsi, proto jsem naznačil, že se můžeme dostat do diskuse o osudu, resp. o nevyhnutelnosti. V takovém případě je úplně jedno, co se kde dělo, protože to bylo předem dané a my bychom byli pouhými loutkami.
Ano Robo, chápu, jakou pointu má mít ona citace. Vlastně mám patos docela rád.
Ale kuš, ukažte forum, kde je to jiné. Za každý takový dostanete virtuální lízátko. SVK je na poměry internetu opravdu intelektuální místo. Pokud se debata stočí na Hitlera a Stalina, je to v zájmu historické debaty. Ne jako jinde, kde si tak nadávaj už při pátem postu ve vláknu.
A fakt se to neobejde ani bez toho? Kam se poděl obyčejný zdravý rozum a slušnost? Mě to, a nejen tady, poslední dobou fakt nebere mozek. To je svět...
Upravil/a Matylda dne 24-05-2013 23:13
No bodejď. Většího diktátora virtuální letky neznám. Kdo dycky vyžírá sestřely nakousnutejch vembloudů? Kdo má funkci popravčího, když má letadélko rýmu a neletí? Kdo, když jde do tuhého, musí najednou stavět most?
Že by 2. válka (překvapivě) vznikla především kvůli nafoukaný rozpínavosti Ády a jeho podobně vypatlaných poskoků?
Máš snad nějakou alternativní German-friendly teorii?
Bierglass napsal:
Ovšem ,pravda od lidí ,kteří se více dívají na" Tmavomodrý svět " něž aby se z historie opravdu něco dozvěděli se objektivita čekat nedá.
Z tohole textu plyne, že lidi co koukaj na Tmavomodrý svět nemají šanci mít objektivní pohled na historii.
Považuju to technicky za ptákovinu a eticky skoro i za urážku.
Ke zbytku idejí sepsaných výše se asi nejsi schopen vyjádřit, že? /
Tak za prvé, jak zde již někdo výše uvedl, válka nevznikla z ničí vypatlanosti ale kvůli nesmyslně vysokým repatriacím ,které muselo Německo po 1. WW splácet.Tak,že "vypatlaně" se zachovali vítězové té první když veškeré náhrady chtěli v největší míře po Německu.Nějak se úplně zapomnělo,že válka začala kvůli Rakousku -Uhersku ale to se(bohužel) rozpadlo.Správně jsme měli válečné náhrady platit i my protože jsme hrdině bojovali na "špatné straně" ( s vyjímkou dezertérů na východní frontě)ale to se politicky nehodilo v nově se politicky utvářející Evropě.
Za druhé,tvoje názory zcela jasně dokazují moji teorii o Tmavomodrém světě.
Za třetí,tvrzení"kdyby my jsme nebojovali tak vy by jste tady nebyli" je zcela zcestné,neb komunistický režim dokázal to co se po celou dobu okupace nepodařilo Němcům. Jen velice těžko by tato teorie obstála před těmi,kteří tady díky komunistů již nejsou a nemluvím o těch,kteří se díky komunistickému režimu ani neměli šanci narodit.To samé mohou tvrdit němečtí vojáci,kteří na východní frontě drželi linii jen proto aby bylo možné přesunout do bezpečí děti a ženy a ostatní civilní obyvatelstvo.
Za čtvrté mluvíš o nějakých sepsaných ideách.Můžeš být konkrétní asi jsem je pro jejich hloubku nebyl schopen zachytit.
Zcela na závěr by mně zajímalo jak se díváš na okupaci kolonií,kterých se Angličané nebyli ochotni dlouho vzdát a na nucené práce na které,tito okupanti často dostávali pracovníky ranami bičem a střelbou.
Kurňa, že by mi ulítly písmenka? Psal jsem zdravý rozum a slušnost? To fakt nemáte brzdu pašáci?
No to máš tak.Když už tady nastalo příměří a začali se řešit útočné pušky tak nějaký obdivovatel Tmavomodrého světa dostal potřebu se vyjádřit se ke komentům,které se tady kdysi řešily předtím.Pak již jen následuje fyzikální zákon"Každá akce vyvolá reakci"
1stCL_Fucida napsal:
Ano Robo, chápu, jakou pointu má mít ona citace. Vlastně mám patos docela rád.
Aha, sa mi zdalo, ze si nejak moc odbocil k metafyzike - samozrejme chapem co si tym chcel povedat, ibaze sa to moc nehodi na situaciu okolo europskej historie. Podla mna, ked taku vec povie vojnovy veteran ako pan Vransky, tak to ani neznie moc pateticky. Bohuzial.
A podivne revizionisticke nazory a tendencie toho na objektivnej historickej realite nic nezmenia. To pravdaze neplati len pre Nemecko.
No, možná jsem sám, kdo v tom vidí bezduché plácání. Všechny ty rádoby akademické debaty o ,,lepší straně" jsou stejně duchaplné jako hospodská politika.
Na jedné straně se tady pár zdravých lidí snaží dělat něco prospěšného a v jednom kuse naráží na bandu potížistů. Joe, Robo a spol. už nejednou zdravě selsky vystihli problém, ale čím dál víc erudovaných odborníků jen obyčejně rýpe.
Historie je jen jedna a nedá se do nekonečna překrucovat. I ten největší blb snad ví, že se konec války slaví právě proto, že válka skončila a všechna ta omáčka okolo je jen fantazmag. hra se slovy.
Já zkrátka pro ten sebemrskačský moderní pohled na historii nemám uznání a všem těm statečným lidem, co měli tenkrát jedinou volbu a za příští generace v míru pokládali životy, by se z toho tady zvedl kufr.
Politika je a bude vždycky dvojí, ale význam a dopad 2. světového konfliktu je snad jasný všem. O čem furt debatovat a znevažovat tragédii? To fakt nemáte nic lepšího na práci?
Robo, to je právě to - jakékoliv "kdyby" v minulém čase k té metafyzice vede. Jakékoliv. Nicméně to neznamená, že si nevážím těch, kteří bojovali za své ideály, za svou správnou věc. Ono nasadit pro tyto ideály vlastní život neznamená vůbec málo.
No, možná jsem sám, kdo v tom vidí bezduché plácání. Všechny ty rádoby akademické debaty o ,,lepší straně" jsou stejně duchaplné jako hospodská politika.
Na jedné straně se tady pár zdravých lidí snaží dělat něco prospěšného a v jednom kuse naráží na bandu potížistů. Joe, Robo a spol. už nejednou zdravě selsky vystihli problém, ale čím dál víc erudovaných odborníků jen obyčejně rýpe.
Historie je jen jedna a nedá se do nekonečna překrucovat. I ten největší blb snad ví, že se konec války slaví právě proto, že válka skončila a všechna ta omáčka okolo je jen fantazmag. hra se slovy.
Já zkrátka pro ten sebemrskačský moderní pohled na historii nemám uznání a všem těm statečným lidem, co měli tenkrát jedinou volbu a za příští generace v míru pokládali životy, by se z toho tady zvedl kufr.
Politika je a bude vždycky dvojí, ale význam a dopad 2. světového konfliktu je snad jasný všem. O čem furt debatovat a znevažovat tragédii? To fakt nemáte nic lepšího na práci?
Nebuď z toho špatnej! Je to jen jeden z mnoha zápasů falusů.
Klusí si jen musí ujasnit čí falus je v daném tématu nařvanější. Je to jen jakýsi defekt společnosti. Vrtěj ocáskama jako by šlo o samičku, ale bo tu o samičku nejde jedná se právě o ten defekt společnosti.
Bierglass napsal:
Tak za prvé, jak zde již někdo výše uvedl, válka nevznikla z ničí vypatlanosti ale kvůli nesmyslně vysokým repatriacím ,které muselo Německo po 1. WW splácet.Tak,že "vypatlaně" se zachovali vítězové té první když veškeré náhrady chtěli v největší míře po Německu.
No ti vypatlaný vítězové mohli problém vyřešit i tím, že by poražený do jednoho znásilnili a zastřelili. Ale vedle nedostatku kulek a lubrikačních gelů by zde byl problém i s tím, že už ty války dneska nejsou jako za Caesara...
Bierglass napsal:
Tak za prvé, jak zde již někdo výše uvedl, válka nevznikla z ničí vypatlanosti ale kvůli nesmyslně vysokým repatriacím ,které muselo Německo po 1. WW splácet.Tak,že "vypatlaně" se zachovali vítězové té první když veškeré náhrady chtěli v největší míře po Německu.
No ti vypatlaný vítězové mohli problém vyřešit i tím, že by poražený do jednoho znásilnili a zastřelili. Ale vedle nedostatku kulek a lubrikačních gelů by zde byl problém i s tím, že už ty války dneska nejsou jako za Caesara...
No jasně.Teď jsi my rozšířil obzory.Pořád mi vrtalo hlavou,proč Rudá Armáda při svém vítězném plenění východní části Evropy byla tak nedůsledná.Chyběla jim munice a hlavně asi ty lubrikační gely.Vazelína z T34 sice ukázala,že mazací schopnosti má dobré ale přeci jen se negativně podepisovala na zdraví vojáků,kteří nejen,že již nebyli schopni plnit bojové úkoly ale již se nemohli ani podílet na dalším znásilňování "osvobozeného" obyvatelstva.Při osvobozování Německa však již jednotky byli odolné proti oděru (narozdíl od nepřipravených Němek a možná i Němců) a i munice již také začalo být více než bylo třeba a tak šla naplno uplatnit politika Sovětské Svazu.(přece tu munici nepovezou domu)
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.