Když jsem to slyšel a četl poprvé, přišlo mi to úplně nesmyslné.
Když jsem si přečetl informace a úvahy od HU, magota, šakalíta a dalších, začíná to smysl dávat.
Co z toho vyplývá: obecně vůbec nic.
A pro mně jen to, že bych neměl dělat unáhlené závěry.
P.S. Těch kluků v řeckém kriminále je mi líto.
Upravil/a 310_cibule dne 20-11-2012 12:38
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Mýlíš se Kaine, alespoň co se mne týče. Nepřeji jim to, nepovažuji to za nic dobrého. Leccos jsem sám zažil, a vím, že zvláště pro jejich rodiny je to velmi kruté.
Ovšem uvědom si, že bláboly o tom, že "ve spisu je jen 14 políček filmu" jsou trapné. Řecko opravdu není ČR, kde Lžidnes uveřejňují dnes a denně záznamy z odposlechů, či celé části spisů. A nosí jim je policisté. Takže ve spisu toho bude mnohem více, jak ze strany obžaloby, tak i obhajoby.
Já ty policisty chápu. Oni něco odhalí, a pověstné české soudy... však víš. Tím se ovšem dostáváme do situace, kdy Lžidnes se staly státním zástupcem, soudcem a katem v jednom.
Proto opakovaně píšu, že ač je mi líto co se stalo, nemám zatím potřebu nevěřit orgánům Řecka. Naopak, našim pisálkům, ať již papírovým či netovým, od Iděsu přes eurogamer až po games, nevěřím ani dobrý den.
To ale opravdu není nic, co by mi přinášelo byť jen stín osobního potěšení. Kdybys mě znal, věděl bys.
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
jo Kaine a jeste jedna vec: vsude - i v citacich, ktery tady uvadis - se pise o 14 snimcich porizenych z videa ... ale je tady jedno velky ALE ... nikde jsem necetl, ze se jedna o 14 snimku za sebou jdoucich ... s tim operujes jenom ty ... v jednom z uplne prvnich odkazu z helpivanmartin.org je TENHLE kde se primo hovori o
Pak je tam to jedno video, které si vyšetřovatelé rozdělili na 14 snímků
... tahle veta me nepripada, ze by se bavilo o jednovterinovem zaberu
Možná by potom bylo lepší použít celé video? Myslím že vystřižené snímky, z dejme tomu 5 min videa, by u soudu asi neobstáli. A vůbec je to nesmysl, že jo.
Jinak se tady vůbec nehodlám dohadovat. Nemám to zapotřebí. Myslete si a pište co chcete.
Nemám co bych k tomu víc dodal.
Daniel Vavra
Myslím, že nové informace, které se teď vynořují, jen potvrzují, že kluci potřebují podpořit. Navíc to podle mě objasňuje celou řadu (často oprávněných) pochybností a potvrzuje naši teorii o tom co se asi stalo. Dík si zaslouží i čeští novináři, kteří se začali kauze věnovat a očividně jim nejde ani tak o snadno vygenerovaný skandál, ale o pravdivé informace a pomoc nevinným Čechům v nouzi. Takže díky.
MK_KaiN napsal:
Možná by potom bylo lepší použít celé video? Myslím že vystřižené snímky, z dejme tomu 5 min videa, by u soudu asi neobstáli.
Kaine vis co je smutny? ze uz se v tom sam zamotavas a zapominas, viz.:
MK_KaiN napsal:
Na první pohled pochybný postup řecké justice umožňuje tamní legislativa. Jedná-li se o podezření ze zvlášť závažného trestného činu, jako je právě protistátní výzvědná činnost, stačí k pobytu za mřížemi neprokázané důkazy. "V takovémto případě nemusí být důkazy stoprocentní," vysvětlil iDNES.cz postup řecké strany tamní právní zástupce uvězněných Čechů Panajotis Elestheriou.
Panajotis Elestheriou potvrdil, že dotyčná komise ani nemusela nutně vidět veškerý zabavený materiál k tomu, aby dvojici Čechů jejich odvolání odmítla. Zamítavé stanovisko jim bylo doručeno s datem 25. října v řečtině a překládat jim je musel domorodý spoluvězeň do angličtiny, popsali v telefonátu rodinám.
A teprve az budou znamy u soudu predlozene dukazy a na nich postavenej verdikt tak teprve pak ma cenu zacit pripadne vysilovat. Zatim se v tom Recku nedeje nic jinyho nez ze dva cesi porusili tamni zakon (fakt, ktery priznava i jejich pravnik), ze jsou uvezneni a byla jim zamitnuta kauce (opet ve shode s reckym pravem) a ze cekaji na soud.
Je to sice hodne neprijemna situace pro ne a jejich rodiny, ale nejsou jediny komu se tohle deje a "pikantnost" tomu pripadu dodava jenom to, ze jsou podezreli ze spionaze.
Upravil/a j4ck41 dne 20-11-2012 22:41
Zamotávám? Citoval jsem co napsalo IDNES a zvýraznil jsem zajímavé pasáže.
Tudíž furt nechápu proč se do mě navážíš.
Lidi kteří se pohybují kolem Army a kteří je znají, mi říkají že jsou neviní. Ano, asi udělali chybu a něco měli ve foťáku. Tak možná na pokutu, ale ne na dva měsíce vazby. A obvinění ze špionáže. A já jim to věřím. Akce má za cíl to co nejvíc medializovat a dostat je z vazby. Toť vše.
Jestli ti tento postoj vadí, nebo co mají tvoje příspěvky znamenat, nevím a je mi úplně u prdele. Dal jsem sem informaci o tom co se chystá, aby se rozšířila pokud možno co nejvíc.
A jak napsal týpek na facebooku. "Raději budu potom za debila, než teď nedělat nic."
Takže si tady dál můžete žvanit, a žvanit, a žvanit. A pak si můžete říct, vidíš já to říkal. Klasika, že jo.
Vyloučit Řecko z Unie, sabotovat gyros a Metaxu, nečíst staré řecké báje a pověsti, pravidelně vypískávat řecký fotbalisty (hned po těch našich). Přinutit Řeky vyhazovat toaleťáky do záchodu (ne do koše, prasata!), záchody mít jednotné podle direktiv z Bruselu, tj. žádné "turecké"!, sabotovat Martu a Tenu Eleftriadu a propustit všechny zbytečně zadržované.
tohle už je na hranici nějaký citovýho vydírání, ne?
nikdo nic pořádně neví, všude jen spekulace a nic s tím neudělá ani Šláfenberk, protože se jim přihlásil nějaký svědek, který vše posunuje zásadně v jejich neprospěch... konspirací postižení lidé už určitě cvakaj do klávesnic, že je to naverbovaný tajný kontrarozvědčík nasazený na dva bezvýznamné Čechy, kteří si jen tak trhali kytičky (ne, to bylo jinde a jindy), fotili vojenské objekty (ze své profese museli vědět, že riskují). A to jen proto, aby si to řecký stát či nějaký potentát z malého ostrova vyřídil z hnusnou firmou z Čech, která vyvíjí jakýsi simulátor válčení (koho to dnes v Řecku zajímá?).
Ani se neví, jak se to ti policajti dozvěděli, že něco fotili... nějaká kontrola? nějaký bonz?
Vono to, že si Češi myslí, že ví všechno nejlíp a nerespektují nic, kromě sebe a svých zájmů, a veškeré zákony a příkazy jsou pouze k tomu, aby se nějak obešly, tak to se může v cizině docela vymstít... protože někde se určité zákony vymáhají na naše poměry nesmírně tvrdě a nekompromisně. A nepomůže nic. Zákon je zákon, člověk spadne do soukolí a jede... A že tu podepíše petici 150 freaků, to fakt na věci nic nezmění...
Jinak já zkusil projít řecké noviny, anglicky psané, a tam to fakt nikdo neřeší. Nepřikládají tomu žádný význam či důležitost...
Upravil/a Opitze dne 21-11-2012 01:43
Válka a korupce se nedá oddělit.
Dosažení kritické meze korupce téměř vždy vyvolá občanskou válku. A válka vyvolá ještě větší korupci. A tato korupce vyvolá další nestabilitu, která oslabí již tak oslabené demokratické instituce. Oslabí demokratickou kontrolu elit, kontrolu vlády, kontrolu státní autority. Války vedou armády a jejich generálové. A armády z podstaty nejsou demokratické instituce. Pro generály armád je válka požehnání. Kdo podporuje válku vedenou zkorumpovaným státem, podporuje jak samotnou korupci, tak v důsledku i úplné zničení demokracie a svobody v tomto státě.
Jen dvě poznámky - kauci lze prý udělit jen Řekům (těm, co mají řecké občanství a jsou tak "snáze" zastižitelní). Jako cizinci tedy dleřeckého práva mají smolíka.
A koukám, že tu už je minimálně třetí verze toho, co se tam stalo.
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat. [samurajský pohled na zajetí]
Lidi kteří se pohybují kolem Army a kteří je znají, mi říkají že jsou neviní. Ano, asi udělali chybu a něco měli ve foťáku. Tak možná na pokutu, ale ne na dva měsíce vazby. A obvinění ze špionáže. A já jim to věřím. Akce má za cíl to co nejvíc medializovat a dostat je z vazby. Toť vše.
znamej byl bachar, delal to cca 10 let a s oblibou rikaval: u nas jsou vsichni nevinni.
A imho si myslim, ze kluci muzou bejt radi, ze se jim to samy nepovedlo s Amikama - to by uz ted mohli klidne sedet na Guantanamu.
Jestli ti tento postoj vadí, nebo co mají tvoje příspěvky znamenat, nevím a je mi úplně u prdele. Dal jsem sem informaci o tom co se chystá, aby se rozšířila pokud možno co nejvíc.
A jak napsal týpek na facebooku. "Raději budu potom za debila, než teď nedělat nic."
Takže si tady dál můžete žvanit, a žvanit, a žvanit. A pak si můžete říct, vidíš já to říkal. Klasika, že jo.
me nevadi ze se na xichtknizce placate po ramenou jaci jste to odbojari, ani me nevadi ze pujdete pred reckou ambasadu protestovat ... o tomhle si informaci klidne sirte ... jenomze me vadi ze zaroven s tou informaci tady siris i desinformace a demagogii
A mozna ze nekdo bude radsi za debila nez aby ted nedelal nic ... takovejch lidi s podobnym pristupem tady uz v minulosti par bylo a vzil se pro ne nazev "uzitecni idioti"
ja radsi budu za cynickou bestii, ale rozhodovat se chci na zaklade faktu, ne na zaklade "jedna pani povidala" - alias pripadne rvat na reky ma vyznam az potom co budou znamy dukazy predlozene u soudu a rozsudek na jejich zaklade vyrceny
Upravil/a j4ck41 dne 21-11-2012 09:55
Řekl bych, že je potřeba rozlišovat dvě základní věci:
1) Jestli ti kluci jeli do Řecka s úmyslem páchat tam trestnou činnost.
Nevím, ale spíš bych řekl, že nejeli. Chtěli získat podklady pro počítačovou hru, protože počítačové hry dělají.
2) Jestli tam (třeba i nevědomky či proto, že tomu nepřikládali váhu) porušili zákony (a Řekové se - podle mne ne neprávem - domnívají, že by v důsledku mohlo ohrozit i jejich národní bezpečnost).
Podle mne porušili. Kdyby to udělali v jakékoliv jiné civilizované zemi, vedlo by se jim stejně. V méně civilizovaných pravděpodně hůř.
A teď jde o to, co je důležitější. Zda úcta k právnímu řádu (třeba i jiné země ze stejného civilizačního okruhu) či naše osobní sympatie a emoce.
Tak trochu mi to připomíná uplynulý 17. listopad na Václaváku (ale to sem nechci tahat )
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
Jana Buchtová, sestra Ivana Buchty a její vyjádření ke
špionážní výpravě a získávání podkladů pro hru která je už hotová.
Jana Buchtová
Tak k objasnění toho, proč kluci nejeli s rodinama. Respektive Ivan. Měla jet jeho žena i dcera (v té době ani dva roky). Jenže manželce lékář doporučil necestovat daleko a ještě letadlem, protože její těhotenství nebylo v pořádku (co, do toho nikomu nic není). A aby jel s tak malou holčičkou sám, tak to nechtěl (brácha má prostě o ni strach). A aby to nepropadlo, tak vzal prostě Martina, který je v mém věku a je to fajn kluk. Protože proč by se nejeli podívat někam, na čem takovou dobu pracovali. A navíc, když je zvali "fanoušci". Chápu, že nezasvěceným a neinformovaným se to zdá divný a podezřelý, prototo vám to píšu. Nadšení vývojáři chtěli prostě vidět, to co dělali tolik let, když nebylo možné, aby tam jela bráchova žena. Protože to můj brácha je. Pro něj je důležité, aby hráči měli ve hře opravdu pocit skutečných stromů, skutečného kamení, skutečných stínů...Ale nikdy by nedělal, a stejně tak i Martin, nic, co by porušovalo zákon schválně! Člověk by rád napsal, co ví, ale zatím to bohužel nejde. Prosím, držte palce, posílejte jim pozdravy přes Jerryho (hrozně si toho váží) a pomáhejte, pokud je to ve vašich silách.
Očekávám spoustu negativních reakcí, ANO neměli tam v prvé řadě jezdit (ale to nikoho nenapadlo, jak se to vyvine), ANO někdo to pořád bude brát jako podezřelé, proč tam teda jeli dva vývojáři (snad pouze lidé zažraní do své práce, to pochopí), ale tohle je moc!!!
Všiml sis Kaine, že jsem výše napsal něco podobného? :-) A je zcela nepodstané, jestli je hra už hotová či nikoliv.
No, nic, už mlčím.
... a všimli jste si že jsem také napsal totéž - jinými slovy? A se mnou i Šakal, Opice, a další? Jenže ono to není dost frí, kůl a in, žejo. Ono je to mnohem lepčí když můžeme hysterčit ačkoli víme o celé věci v tom lepším případě kulové, v horším ty dřisty co s prominutím píp na Idnes.
"Ivane, Ivane. Ty palice medvědí. Nic jsi nepochopil!" Dědeček Hříbeček
MK_KaiN napsal:
Jana Buchtová, sestra Ivana Buchty a její vyjádření ke
špionážní výpravě a získávání podkladů pro hru která je už hotová.
Jana Buchtová
Tak k objasnění toho, proč kluci nejeli s rodinama. Respektive Ivan. Měla jet jeho žena i dcera (v té době ani dva roky). Jenže manželce lékář doporučil necestovat daleko a ještě letadlem, protože její těhotenství nebylo v pořádku (co, do toho nikomu nic není). A aby jel s tak malou holčičkou sám, tak to nechtěl (brácha má prostě o ni strach). A aby to nepropadlo, tak vzal prostě Martina, který je v mém věku a je to fajn kluk. Protože proč by se nejeli podívat někam, na čem takovou dobu pracovali. A navíc, když je zvali "fanoušci". Chápu, že nezasvěceným a neinformovaným se to zdá divný a podezřelý, prototo vám to píšu. Nadšení vývojáři chtěli prostě vidět, to co dělali tolik let, když nebylo možné, aby tam jela bráchova žena. Protože to můj brácha je. Pro něj je důležité, aby hráči měli ve hře opravdu pocit skutečných stromů, skutečného kamení, skutečných stínů...Ale nikdy by nedělal, a stejně tak i Martin, nic, co by porušovalo zákon schválně! Člověk by rád napsal, co ví, ale zatím to bohužel nejde. Prosím, držte palce, posílejte jim pozdravy přes Jerryho (hrozně si toho váží) a pomáhejte, pokud je to ve vašich silách.
Očekávám spoustu negativních reakcí, ANO neměli tam v prvé řadě jezdit (ale to nikoho nenapadlo, jak se to vyvine), ANO někdo to pořád bude brát jako podezřelé, proč tam teda jeli dva vývojáři (snad pouze lidé zažraní do své práce, to pochopí), ale tohle je moc!!!
No je to jasný... zase za to může ženská....
Dosažení kritické meze korupce téměř vždy vyvolá občanskou válku. A válka vyvolá ještě větší korupci. A tato korupce vyvolá další nestabilitu, která oslabí již tak oslabené demokratické instituce. Oslabí demokratickou kontrolu elit, kontrolu vlády, kontrolu státní autority. Války vedou armády a jejich generálové. A armády z podstaty nejsou demokratické instituce. Pro generály armád je válka požehnání. Kdo podporuje válku vedenou zkorumpovaným státem, podporuje jak samotnou korupci, tak v důsledku i úplné zničení demokracie a svobody v tomto státě.
jinak k věci - dělat něco schválně či jen svou nedbalostí či neznalostí je možná rozdíl, ale před zákonem to neomlouvá. Pokud nevím, že se nesmí fotit vojenské objekty, tak mě může akorát tak někdo politovat, ale soud to na zřetel brát nebude...
Vážený pane prezidente, dovoluji si obrátit se na Vás v záležitosti dvou českých občanů, kteří byli v Řecku zadrženi a obviněni ze špionáže. Tato kauza je velmi citlivě vnímána českou veřejností a také mě, jako prezidentu republiky, osud našich občanů kdekoli ve světě není a nemůže být lhostejný.
Nepochybuji o tom, že demokratické řecké orgány - policie, státní zastupitelství i soudy - budou postupovat při posuzování této nešťastné záležitosti zcela nestranně a nezávisle. Ani já se nechci tímto listem do jejich práce jakkoli vměšovat.
Chtěl jsem Vás však navzdory tomu, vážený pane prezidente, požádat, abyste ze své pozice - i vzhledem k vynikajícím vztahům mezi našimi národy a státy - sledoval tuto nešťastnou kauzu se zvláštní pozorností, tak aby její průběh nemohl na naše vzájemné vztahy vrhnout zbytečný stín.
Ještě jednou Vás chci ujistit o své jistotě, že našim obviněným občanům budou poskytnuta všechna práva při hledání spravedlnosti řeckými orgány.
j4ck41 napsal:
... ale jakmile se tam doplni "natocili vojensky zarizeni" protoze "nevedeli, ze vojensky zarizeni se nesmi tocit"
Né zcela přesně víme, že fotili za cedulí s nápisem: "zákaz focení vojenskách objektů". Co tě tedy opravňuje tvrdit, že "nevedeli, ze vojensky zarizeni se nesmi tocit", když nemuseli vědět, že natáčí vojenské zařízení a jsou za nějakou cedulí.
MK_KaiN napsal:
...
Myslím že vystřižené snímky, z dejme tomu 5 min videa, by u soudu asi neobstáli. ...
U českých doudů stačí k prohlídce všech vlastněných a nebo užívaných nemovitostí a všech počítačů a elektronických médii, včetně firemních zažízení, obrázek o velikosti tvojí ikonky.
Opitz napsal:
... fotili vojenské objekty (ze své profese museli vědět, že riskují). ...
Né zcela přesně víme, že fotili za cedulí s nápisem: "zákaz focení vojenskách objektů". Co tě tedy opravňuje tvrdit, že "fotili vojenské objekty (ze své profese museli vědět, že riskují)", když nemuseli vědět, že natáčí vojenské zařízení a jsou za nějakou cedulí.
Opitz napsal:
... Pokud nevím, že se nesmí fotit vojenské objekty, tak mě může akorát tak někdo politovat ...
Né zcela přesně víme, že fotili za cedulí s nápisem: "zákaz focení vojenskách objektů". Co tě tedy opravňuje tvrdit, že "Pokud nevím, že se nesmí fotit vojenské objekty, tak mě může akorát tak někdo politovat", když nemuseli vědět, že natáčí vojenské zařízení a jsou za nějakou cedulí.
Pokud víme, že dle jijich právníka porušili zákon, tak to nutně neznam, že šlo o vyjádření nevědomosti fotit vojenské objekty. Stačí, že pořídili fotku za ceduli, jedno kamkoliv namířenou, třeba do nebe.
Vytaženo z https://www.blesk.cz/diskuse/197252/1
jindraa: Nejeli na žádnou dovolenou, jeli tam přímo se záměrem nafotit zaběry vojenskych zařízení pro svou počítačovou hru, kterou pak měli smluvně prodat americké společnosti. To jsou FAKTA. Mediální žvanění o tom, jací to jsou chudinkové je o ničem, hoši věděli velmi dobře co a proč tam jeli dělat. A pokud někdo nerespektuje zákony země, do které jede, a to navíc cíleně a záměrně, ta holt musí nést důsledky. Vše jiné je jen prázdné žvanění o ničem. (20. 11. 2012 21:22)
k tomu jen moje citace
§ 206 Pomluva
(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
(2) Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí nebo jiným obdobně účinným způsobem.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.