Můj historicky první polet s RC modelem
|
310_cibule |
Přidané 08-04-2009 21:39
|
Fusioner
Příspěvek: 15069
Založený: 29.09.05
|
Tak už mám éro zase pohromadě (spravilo to pár stověk
A o víkendu ho zřejmě opět vyrazím rozsekat.
Fajlowe, kde na míráku? Nějak si tam nic nevybavuju.
Upravil/a 310_cibule dne 08-04-2009 21:40
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
1stCL_Fajlow |
Přidané 08-04-2009 22:09
|
Uživatel
Příspěvek: 565
Založený: 02.01.06
|
ten krám jsem teda nevygůgloval, ale bude to v baráku mezi kterym se zbýhaj ulice Americká a Belgická .. Nicméně naposledy jsem tam byl očumovat jako žák třetí bé, což už je nějakej pátek, takže je dost možný, že to tam už neni ... |
|
|
|
1stCL_Fucida |
Přidané 08-04-2009 22:12
|
Hlavní administrátor
Příspěvek: 10825
Založený: 26.01.13
|
Ty jo Já bych chtěl vidět Petrase a Cibuli lítat s RC modelama Já to vlastně ještě nikdy pořádně na vlastní oči neviděl Klucí, vezmete mě někdy sebou?
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 08-04-2009 22:39
|
Fusioner
|
Fajlowe, tak ten už tam asi opravdu není (žena dělá v Americký, občas jí jdu naproti do práce).
Ale také mívám tahle deja vu. Třeba mne tuhle dost překvapilo, že po Karlově mostě už nejezdí tramvaj
Jo, a za mýho mládí byl modelář v Žitný. Chodil jsem tam jako kluk olizovat sklo na vitrínách (a to prakticky nic neměli
Fuči, jestli to myslíš vážně, ozvi se. Já tenhle víkend asi opravdu vyrazím.
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."
|
|
|
|
1stCL_Fucida |
Přidané 09-04-2009 01:46
|
Hlavní administrátor
Příspěvek: 10825
Založený: 26.01.13
|
Tenhle víkend jedu na Velikonoce domů, na jih Ale příště bych určitě šel
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."
|
|
|
|
Hoper |
Přidané 09-04-2009 07:24
|
Moderátor
Příspěvek: 12091
|
co Pecka v Karolíny Světlé ? (nebo co to tam je za krám)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.
[samurajský pohled na zajetí]
|
|
|
|
Rigor Mortis |
Přidané 09-04-2009 07:30
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 199
Založený: 21.12.05
|
Modelářských kšeftů jsou v Pze mraky. Namátkou Vaňouch v Korunovační, Pecka u Masaryčky a v ulici Karolíny světlé. Něco je ještě na Žižkově a dole v Karlíně, ale nevím název.
K tomu lámání vrtulí. Zkuste použít unašeč se sklopnými listy. Je to v počátku dražší varianta, ale postupem času se vyplatí. Co používám sklopky, ještě jsem nepřišel ani o jednu. A to ta přistání jsou také někdy docela dobrodružná.
Pokud je v začátcích problém s přistáním doporučuji samokřídlo, to se chytá do ruky. :-) Teď chodím každý večer s Torem se světýlkama na svah do Radlic. Na osvětlené latadlo nad nočním Smíchovem je fajn pohled. |
|
|
|
1stCL_PETRAS |
Přidané 09-04-2009 09:13
|
Uživatel
Příspěvek: 875
Založený: 30.10.07
|
Sakra Cibule já musím plnit rodinné povinnosti a razíme na víkend na chatu.
A zrovna má být tak letově sakra !!! |
|
|
|
Wulfi |
Přidané 09-04-2009 09:49
|
Rozkoukaný
Příspěvek: 126
Založený: 08.03.06
|
aha jsem nevěděl, že se dá použít sklopná i na tenhle typ hornoplošníka. jsem ji vyděl akorát na větroních. |
|
|
|
jirik |
Přidané 09-04-2009 09:51
|
Uživatel
Příspěvek: 560
Založený: 12.05.08
|
Rigor Mortis napsal:
Modelářských kšeftů jsou v Pze mraky. Namátkou Vaňouch v Korunovační, Pecka u Masaryčky a v ulici Karolíny světlé. Něco je ještě na Žižkově a dole v Karlíně, ale nevím název.
K tomu lámání vrtulí. Zkuste použít unašeč se sklopnými listy. Je to v počátku dražší varianta, ale postupem času se vyplatí. Co používám sklopky, ještě jsem nepřišel ani o jednu. A to ta přistání jsou také někdy docela dobrodružná.
Pokud je v začátcích problém s přistáním doporučuji samokřídlo, to se chytá do ruky. :-) Teď chodím každý večer s Torem se světýlkama na svah do Radlic. Na osvětlené latadlo nad nočním Smíchovem je fajn pohled.
A nebo třeba na motor nějak nacpat gumičkový unašeč, v kombinaci s vrtulí GWS odpovídajících rozměrů. např:http://jino.insho...032454.jpg. vrtule se pak váže přes gumičky k tomu unašeči a při kontaktu s překážkou by se něměla tolik lámat. Ale nevím, jestli konkrétně na toho pipera by to šlo použít. V nějakém modelářském obchodě by ti to nějak přesněji mohli vyradit. |
|
|
|
310_cibule |
Přidané 09-04-2009 11:39
|
Fusioner
|
Neva, Petrasi resp. Fuči,
tak to dáme jindy (snad ještě pár měsíců či let vydržím
Posmrtně ztuhlý i Jiříku: na ten unašeč resp. sklopku mrknu. To zní dobře
|
|
|
|
Rigor Mortis |
Přidané 09-04-2009 16:19
|
Rozkoukaný
|
Na větroních se používá sklopka proto, aby vrtule v bezmotorové části letu zbytečně nezvyšovala čelní odpor, popřípadě nenarušovala elegentní a majestátní siluetu. Sklopení listu při zakopnutí při přistání je takový malý bonus, který se rozšířil i k ostaním modelářům.
Gumičkový unašeč je fajn, ale podle mne tak do velikostí max 7-8 palců. Na větších vrtulích a hlavně se silnými stříďáky bych už gumičkám moc nevěřil. |
|
|
|
Rigor Mortis |
Přidané 09-04-2009 16:30
|
Rozkoukaný
|
Ideální je vypreparovat motor z letadla a vzít si ho do obchodu s sebou. Nebo alespoň změřit šuplerou průměr a délku vyčnívající části osy, na kterou se unašeč připevňuje. Bacha v současnosti se vyrojilo spoustu prapodivných čínských motorů - kopií a "nonamů". Sice jsou docela kvalitní, ale mají různé průměry hřídelů. Běžný průměr osy u 400 řady stříďáků býval 3,17 mm, ale teď se setkávám s 3 mm osami a už se mi stalo, že kleština s vrtulí, která v poho držela na 3,17 hřídelu mi z 3 mm odlítla (a krásně se zasekla do sádroše) i když byla utažená na krev. Prodavač už to svámi probere a vyzkouší. |
|
|
|
jirik |
Přidané 09-04-2009 22:01
|
Uživatel
Příspěvek: 560
Založený: 12.05.08
|
Myslím, že ten piper větší lopatu jak 9 palců mít nebude. S osmipalcovou vrtulí není na gumičkovém unašeči žádný problém. Je pravda, že 9 palců už je trochu nestabilních, ale pořád celkem user friendly. Každopádně jak píše Rigor taky doporučuju hřídel změřit šuplérou, nebo vzít do modelářské prodejny motor. Ať se vyhneš případné reklamaci, že sklopka, či unašeč nesedí na hřídeli |
|
|
|
310_cibule |
Přidané 10-04-2009 00:13
|
Fusioner
|
Mám ty hřídele tři (pořídil jsem si dvě náhradní). Nebude problém si ji vzít do krámu.
Moc díky oběma za zajímavé rady.
|
|
|
|
1stCL_PETRAS |
Přidané 10-04-2009 08:54
|
Uživatel
Příspěvek: 875
Založený: 30.10.07
|
Já ti Cibule poradím jinou věc...lítej,lítej,lítej a pak ti stačí jedna vrtule na stálo.Budeš to totiž už umět
Sakra to je letovo a já dřepím v práci. |
|
|
|
310_cibule |
Přidané 10-04-2009 10:02
|
Fusioner
|
Budu, budu, budu...
|
|
|
|
310_cibule |
Přidané 13-04-2009 19:13
|
Fusioner
|
Můj historicky třetí a čtvrtý polet s RC modelem
Tak jsem po týdnu coby správný nedočkavec opět vyrazil na poledne směrem štěrboholské modelářské letiště.
Tentokrát mám už vše pevně v rukou. Odsunuji se do protilehlého rohu vzletové plohy vzhledem k několika vzrostlým topolům a přilehlému parkovišti, na němž t.č. stojí jen jedno Mitsubishi Pajero jakéhosi spřáteleného modeláře. Později se ukázalo, že ani tato poměrně slušná vzdálenost není pro mé letecké schopnosti nepřekonatelným problémem.
První let jem měl plně pod kontrolou, několik okruhů a vcelku vydařené přistání na vrtuli.
Při druhém už jsem zkušeně navedl pipera na přistávací strip, neméně zkušeně ho minul a rozjeté letadélko vážicí bezmála jeden kilogram zabodl necelý metr od pajera. Hoch, jemuž patřilo, byl trochu orosený, ale tvářil se statečně. Prý se to může stát každému...
Třetí let zastavily v dáli se tyčící topoly. Definitivně jsem si potvrdil, že mám velmi špatný odhad leticího předmětu vzhledem ke své pozici (zřejmě i proto jsem takřka sedm let působil v různých mládežnických a dorosteneckých soutěčích jako brankář úctyhodného fotbalového klubu SK Nusle). Piper kupodivu přežil jak náraz tak i pád ze zhruba čtyř metrů bez úhony. V dalším letu mi naštěstí zabránily vybité baterie.
Byl jsem však již natolik rozjetý, že jsem se nedal zastavit. Přes oběd dobil baterie a vyrazil na pole u Říčan.
Můj táta a švagr pak mohli během dvou bravurně zvládnutých letů obdivovat některé prvky náročné pilotáže jako např let přímo, mírná plochá levá, mírná plochá pravá, podrovnání při přistání na oranici atd.
Při třetím letu se piper - skoro bych řekl, že sám od sebe - pokusil o souvrat. A takhle dopadl.
[img]http://web.iol.cz/cibule/cub5.jpg[/img] is not a valid Image.
Vyvětlil jsem krátce příbuzným záludnosti termiky a vzdušných vírů a odebral se k domovu. Dnes večer poteče lepidlo proudem...
To be continued.
|
|
|
|
Rigor Mortis |
Přidané 13-04-2009 19:30
|
Rozkoukaný
|
Vzhledem k počasí jsem také strávil celý víkend poletování se vším možným co má křídla. Bohužel dál od Phy, jinak bych ti nabídl možnost lehce otravného kibicování s mými oblíbenými větami na konci - "Jsem ti to říkal!" nebo "Jsem to věděl!"
Nicméně pokud to opravíš a pokud se ti bude chtít můžeme někdy v týdnu k večeru vyrazit. Do Phy si beru Minimaga a klidně ti ho svěřím. Je to strašně hodný hornoplošník, navíc má i ovladatelná křidélka a mám ho slušně přemotorovaného, kvůli plovákům. Pokud zvládáš okruhy s Piperem, tak už je to na dobré cestě. |
|
|
|
310_cibule |
Přidané 13-04-2009 19:42
|
Fusioner
|
Díky za skvělou nabídku, posmrtně ztuhlý.
Tenhle týden to moc nevidím (jedu ve středu do Blavy a po návratu se asi na pár dní vydám zrychtovat na kole).
Ale ten další moc rád.
Jinak křídlo už je slepené. Tyhle dnešní klihy dokážou zázraky. To není, jako když jsme si za mlada rozmíchavali mouku s vodou, co Clo-clo?
Ty mladý spratci si dneska ničeho nevážej...
Upravil/a 310_cibule dne 13-04-2009 19:43
|
|
|