November 21 2024 22:08:45
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 11

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,747
· Nejnovější pilot: carramba66
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Můj historicky první polet s RC modelem
310_cibule
Tak už mám éro zase pohromadě (spravilo to pár stověk Cool

A o víkendu ho zřejmě opět vyrazím rozsekat.

Fajlowe, kde na míráku? Nějak si tam nic nevybavuju.
Upravil/a 310_cibule dne 08-04-2009 21:40
"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."

1stCL_Fajlow
ten krám jsem teda nevygůgloval, ale bude to v baráku mezi kterym se zbýhaj ulice Americká a Belgická .. Nicméně naposledy jsem tam byl očumovat jako žák třetí bé, což už je nějakej pátek, takže je dost možný, že to tam už neni ...

1stCL_Fucida
Ty jo Úsměv Já bych chtěl vidět Petrase a Cibuli lítat s RC modelama Úsměv Já to vlastně ještě nikdy pořádně na vlastní oči neviděl Úsměv Klucí, vezmete mě někdy sebou? Úsměv
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

310_cibule
Fajlowe, tak ten už tam asi opravdu není (žena dělá v Americký, občas jí jdu naproti do práce).

Ale také mívám tahle deja vu. Třeba mne tuhle dost překvapilo, že po Karlově mostě už nejezdí tramvaj Mrknutí

Jo, a za mýho mládí byl modelář v Žitný. Chodil jsem tam jako kluk olizovat sklo na vitrínách (a to prakticky nic neměli Mrknutí

Fuči, jestli to myslíš vážně, ozvi se. Já tenhle víkend asi opravdu vyrazím.

"Máte právo říkat cokoli. ... Právo být na veřejnosti za hlupáka je u nás garantováno ústavou. Ale právo něco vyslovit nedělá z toho výroku pravdu. Pravda se prokazuje nebo vyvrací porovnáním s fakty. Kdo tenhle princip nerespektuje, s tím je těžká řeč. Všichni smíme takovou diskusi odmítnout. To není zbabělost ani povýšenost, to je jen rozumné hospodaření se silami a časem."

1stCL_Fucida
Tenhle víkend jedu na Velikonoce domů, na jih Úsměv Ale příště bych určitě šel Úsměv
"Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt."

Hoper
co Pecka v Karolíny Světlé ? (nebo co to tam je za krám)
Porazit nepřítele a dát mu život může vypadat jako projev laskavosti,
ale ve skutečnosti to je to nejkrutější, co poraženého může potkat.

[samurajský pohled na zajetí]
ovarek.cz/hamster.gif

Rigor Mortis
Modelářských kšeftů jsou v Pze mraky. Namátkou Vaňouch v Korunovační, Pecka u Masaryčky a v ulici Karolíny světlé. Něco je ještě na Žižkově a dole v Karlíně, ale nevím název.

K tomu lámání vrtulí. Zkuste použít unašeč se sklopnými listy. Je to v počátku dražší varianta, ale postupem času se vyplatí. Co používám sklopky, ještě jsem nepřišel ani o jednu. A to ta přistání jsou také někdy docela dobrodružná.

Pokud je v začátcích problém s přistáním doporučuji samokřídlo, to se chytá do ruky. :-) Teď chodím každý večer s Torem se světýlkama na svah do Radlic. Na osvětlené latadlo nad nočním Smíchovem je fajn pohled.

1stCL_PETRAS
Sakra Cibule já musím plnit rodinné povinnosti a razíme na víkend na chatu. Smutný

A zrovna má být tak letově sakra !!!

Wulfi
aha jsem nevěděl, že se dá použít sklopná i na tenhle typ hornoplošníka. jsem ji vyděl akorát na větroních.

jirik
Rigor Mortis napsal:
Modelářských kšeftů jsou v Pze mraky. Namátkou Vaňouch v Korunovační, Pecka u Masaryčky a v ulici Karolíny světlé. Něco je ještě na Žižkově a dole v Karlíně, ale nevím název.

K tomu lámání vrtulí. Zkuste použít unašeč se sklopnými listy. Je to v počátku dražší varianta, ale postupem času se vyplatí. Co používám sklopky, ještě jsem nepřišel ani o jednu. A to ta přistání jsou také někdy docela dobrodružná.

Pokud je v začátcích problém s přistáním doporučuji samokřídlo, to se chytá do ruky. :-) Teď chodím každý večer s Torem se světýlkama na svah do Radlic. Na osvětlené latadlo nad nočním Smíchovem je fajn pohled.

A nebo třeba na motor nějak nacpat gumičkový unašeč, v kombinaci s vrtulí GWS odpovídajících rozměrů. např:http://jino.insho...032454.jpg. vrtule se pak váže přes gumičky k tomu unašeči a při kontaktu s překážkou by se něměla tolik lámat. Ale nevím, jestli konkrétně na toho pipera by to šlo použít. V nějakém modelářském obchodě by ti to nějak přesněji mohli vyradit.

310_cibule
Neva, Petrasi resp. Fuči,

tak to dáme jindy (snad ještě pár měsíců či let vydržím Cool

Posmrtně ztuhlý i Jiříku: na ten unašeč resp. sklopku mrknu. To zní dobře

Rigor Mortis
Na větroních se používá sklopka proto, aby vrtule v bezmotorové části letu zbytečně nezvyšovala čelní odpor, popřípadě nenarušovala elegentní a majestátní siluetu. Sklopení listu při zakopnutí při přistání je takový malý bonus, který se rozšířil i k ostaním modelářům.

Gumičkový unašeč je fajn, ale podle mne tak do velikostí max 7-8 palců. Na větších vrtulích a hlavně se silnými stříďáky bych už gumičkám moc nevěřil.

Rigor Mortis
Ideální je vypreparovat motor z letadla a vzít si ho do obchodu s sebou. Nebo alespoň změřit šuplerou průměr a délku vyčnívající části osy, na kterou se unašeč připevňuje. Bacha v současnosti se vyrojilo spoustu prapodivných čínských motorů - kopií a "nonamů". Sice jsou docela kvalitní, ale mají různé průměry hřídelů. Běžný průměr osy u 400 řady stříďáků býval 3,17 mm, ale teď se setkávám s 3 mm osami a už se mi stalo, že kleština s vrtulí, která v poho držela na 3,17 hřídelu mi z 3 mm odlítla (a krásně se zasekla do sádroše) i když byla utažená na krev. Prodavač už to svámi probere a vyzkouší.

jirik
Myslím, že ten piper větší lopatu jak 9 palců mít nebude. S osmipalcovou vrtulí není na gumičkovém unašeči žádný problém. Je pravda, že 9 palců už je trochu nestabilních, ale pořád celkem user friendly. Každopádně jak píše Rigor taky doporučuju hřídel změřit šuplérou, nebo vzít do modelářské prodejny motor. Ať se vyhneš případné reklamaci, že sklopka, či unašeč nesedí na hřídeliÚsměv

310_cibule
Mám ty hřídele tři (pořídil jsem si dvě náhradní). Nebude problém si ji vzít do krámu.

Moc díky oběma za zajímavé rady.

1stCL_PETRAS
Já ti Cibule poradím jinou věc...lítej,lítej,lítej a pak ti stačí jedna vrtule na stálo.Budeš to totiž už umět Šklebící se Mrknutí

Sakra to je letovo a já dřepím v práci. Naštvaný

310_cibule
Budu, budu, budu... Šklebící se

310_cibule
Můj historicky třetí a čtvrtý polet s RC modelem

Tak jsem po týdnu coby správný nedočkavec opět vyrazil na poledne směrem štěrboholské modelářské letiště.

Tentokrát mám už vše pevně v rukou. Odsunuji se do protilehlého rohu vzletové plohy vzhledem k několika vzrostlým topolům a přilehlému parkovišti, na němž t.č. stojí jen jedno Mitsubishi Pajero jakéhosi spřáteleného modeláře. Později se ukázalo, že ani tato poměrně slušná vzdálenost není pro mé letecké schopnosti nepřekonatelným problémem.

První let jem měl plně pod kontrolou, několik okruhů a vcelku vydařené přistání na vrtuli.

Při druhém už jsem zkušeně navedl pipera na přistávací strip, neméně zkušeně ho minul a rozjeté letadélko vážicí bezmála jeden kilogram zabodl necelý metr od pajera. Hoch, jemuž patřilo, byl trochu orosený, ale tvářil se statečně. Prý se to může stát každému...

Třetí let zastavily v dáli se tyčící topoly. Definitivně jsem si potvrdil, že mám velmi špatný odhad leticího předmětu vzhledem ke své pozici (zřejmě i proto jsem takřka sedm let působil v různých mládežnických a dorosteneckých soutěčích jako brankář úctyhodného fotbalového klubu SK Nusle). Piper kupodivu přežil jak náraz tak i pád ze zhruba čtyř metrů bez úhony. V dalším letu mi naštěstí zabránily vybité baterie.

Byl jsem však již natolik rozjetý, že jsem se nedal zastavit. Přes oběd dobil baterie a vyrazil na pole u Říčan.

Můj táta a švagr pak mohli během dvou bravurně zvládnutých letů obdivovat některé prvky náročné pilotáže jako např let přímo, mírná plochá levá, mírná plochá pravá, podrovnání při přistání na oranici atd.

Při třetím letu se piper - skoro bych řekl, že sám od sebe - pokusil o souvrat. A takhle dopadl.

[img]http://web.iol.cz/cibule/cub5.jpg[/img] is not a valid Image.

Vyvětlil jsem krátce příbuzným záludnosti termiky a vzdušných vírů a odebral se k domovu. Dnes večer poteče lepidlo proudem...

To be continued.

Rigor Mortis
Vzhledem k počasí jsem také strávil celý víkend poletování se vším možným co má křídla. Bohužel dál od Phy, jinak bych ti nabídl možnost lehce otravného kibicování s mými oblíbenými větami na konci - "Jsem ti to říkal!" nebo "Jsem to věděl!"

Nicméně pokud to opravíš a pokud se ti bude chtít můžeme někdy v týdnu k večeru vyrazit. Do Phy si beru Minimaga a klidně ti ho svěřím. Je to strašně hodný hornoplošník, navíc má i ovladatelná křidélka a mám ho slušně přemotorovaného, kvůli plovákům. Pokud zvládáš okruhy s Piperem, tak už je to na dobré cestě.

310_cibule
Díky za skvělou nabídku, posmrtně ztuhlý.

Tenhle týden to moc nevidím (jedu ve středu do Blavy a po návratu se asi na pár dní vydám zrychtovat na kole).

Ale ten další moc rád.

Jinak křídlo už je slepené. Tyhle dnešní klihy dokážou zázraky. To není, jako když jsme si za mlada rozmíchavali mouku s vodou, co Clo-clo? Šklebící se

Ty mladý spratci si dneska ničeho nevážej... Cool
Upravil/a 310_cibule dne 13-04-2009 19:43

Přejít na fórum:
HANÁCKÉ SLET
HANÁCKÉ SLET 14.6.-16.6.
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

31-10-2024 09:57
ČTK: Z dosud nezjištěných příčin se dnes v noci zřídilo letadlo na solární pohon.

21-10-2024 20:04
Intel vydal novou aktualizaci mikrokódu.

02-10-2024 14:07
To není dobrá myšlenka. Belzebub každého stáhne do pekel a přes zvolené zástupce i nás obyčejné lidi. Vyděšený

27-09-2024 11:19
Pokud ti co zvolím budou plnit svůj program, ať se klidně spojí i s Belzebubem.

26-09-2024 16:00
Kdokoliv bude v koalici s kýmkoliv. Jím nejde o smysl, ale o prachy a to politiky spojuje.

25-09-2024 16:44
Příští volby vyhraje ANO a bude v koalici s ODS. Ostatní strany budou v opozici.

23-09-2024 08:17
Prognostik z tebe už nebude. Úsměv

19-09-2024 19:18
Jelikož se blíží ten čas, tak bych jen skromně řekl: Nacionalisti všech zemí, vyližte si prdel! Šklebící se

13-09-2024 15:43
Kroměříž a Olomouc - Pravděpodobnost 3. povodňového stupně >90%

12-09-2024 16:09
A toto je noční můra Troubek: https://hydro.chm.
..ekt/307354

36,009,670 návštěv