September 20 2025 20:08:17
Navigace
IL-2 BoS Návody
1. Aktivace licence
2. Ladění .ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 BoS FAQ (pilot help)
IL-2 BoS FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
CLoD Návody
Postup instalace volitelných záplat
Nastavení ovládání (Aircraft.csv)
IL-2 Návody
IL-2 Sturmovik (verze)
1. Začínáme s IL-2
2. Ladění conf.ini
3. nastavení ovladačů
IL-2 Sturmovik FAQ (pilot help)
IL-2 Sturmovik FAQ (SW help)
Pilotovatelná letadla
RoF Návody
Planeset
Kdo je on-line
· Hosté on-line: 3

· Piloti on-line: 0

· Registrovaní piloti: 2,755
· Nejnovější pilot: Glider
IL-2: Cliffs of Dover
IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover- krabice (box)
IL-2 Sturmovik 1946
IL-2 Sturmovik 1946 - krabice (box)
Rise of Flight
Rise of Flight - krabice (box)
Informace o SVK
Vlastníci a provozovatelé
Pravidla SVK fóra
Číst diskuzi
 Vytisknout diskuzi
Jaký joystick si pořídit?
313_Nevo
pekne si to napisal Tempik, aj ked az na druhy pokus Mrknutí

btw, o Precision2 som tiez cital, ze je v kategorii 'potaky'. pokial to znamena, ze som ho nemusel nikdy kalibrovat, a ze ani snad po 10 rokoch neustreluje ziadna z osi, tak to klobucik dole Úsměv
potom chcem ale vediet aky je to typ potakov, kto ich vyraba a kde sa daju kupit Mrknutí

otazka na vlstnikov FF2, je potrebne ho kalibrovat, alebo nie?
Upravil/a 313_Nevo dne 12-12-2014 07:15
CPU 4core 3.3GHz | GPU 1GB GDDR5 192bits | DDR3 4x4GB CL9 | SSD 250GB | Win7

WT_Slava
Měl jsem dva. O elektrice vím jen to, že je v zásuvce, takže o konstrukci si nepokecáme, ale fakt je, že za celou dobu (a že si toho se mnou vytrpěly dost) jsem kalibraci nepotřeboval. Oba v podstatě umřely na nefunkčnost mikrospínačů - jednomu přestaly fungovat dva na základně a u toho prvního co jsem měl umřely dvě polohy na HATu. Jednoduchý test - ve starým šturmu nastavit citlivost všech os na 100% a vyzkoušet. Reagovaly na každý ťuknutí do kniplu s okamžitým návratem do středový polohy bez odchylky. Doposledka.

Shadowdeath
313_Nevo napsal:
potom chcem ale vediet aky je to typ potakov, kto ich vyraba a kde sa daju kupit Mrknutí

No to by mě taky zajímalo Úsměv

Našel jsem akorát, že mají 10k ohmů, ale výrobce, případně zda to má lienární/logaritmický průběh už ne (i když logaritmický asi u joysticku nedává moc smysl Úsměv)
"Když umřeš, tak o tom nevíš, ale pro ostatní je to těžké. To samé platí, když jsi debil." ~ autor neznámý

606_Temp
Nikdy jsem nekalibroval, nebylo třeba.

http://no606.ic.cz/
CSAF_Sajonez
Ještě k té X55 Rhino....Zde máte nové videjko od Ralfiho. DCSkaři ho jistě znají. Tento člověk se ani nedostal k mechanické stránce HOTASu a hodnotí v podstatě jen jeho ergonomii a srovnává ji s X52 Pro a s Thrustmaster Warthogem.

YouTube Video

Rumcajs
Nojo, Saitek je Saitek. Já k závěru, že už nechci nikdy nic od Saiteku, taky dospěl. Na rozdíl od Ralfiho mi ale OK nepřijdou ani ty pedály. Nejlepší byla plynovka X52, tedy do doby, dokud fungovala většina tlačítek, šoupátko a tak podobně. Co přestalo fungovat i šoupátko a tlačítka dostupná palcem, jsem ji odsunul do zálohy. Jinak pro mě osobně je největším rozčarováním to, že Saitek setrvává na tom svém řešení s centrální pružinou a kloboučkem. To je něco tak hrozného až idiotského, že rozum zůstává stát. Těch důvodů, proč to je blbě, je tolik, že mi to až přijde komické, že i další novej produkt postavěj na tom nesmyslu.
Non est specifica

Shadowdeath
Tak včera večer sem si na poště vyzvedl balíček s "novým" SideWinderem.
Jediné co bylo třeba, je upravit koncovku u kabelu pro napájení motorku, byla přibalena koncovka do US zásuvek. Stačilo 5 minut a vyřešil jsem to jako profesionální elektrikář, tzn. prasečí ocásky a izolační páska Úsměv

Po zapojení si windows (verze 7) sami nainstalovali ovladač. Lezu do ovládacího panelu herních zařízení, abych zkontroloval zda všechno běhá. Tlačítka, osy i FFB vypadá OK, oddychnu si a obava, že poťáky budou vyběhané, ze mě padá a říkám si je to dobré, nespláchl jsem peníze do hajzlu Úsměv

Hned zapínám BOSko a po nějakém offline vyladění sil FFB se vrhám do onlinu, s tím, jak budu ty befka hrozně prohánět. No a dostával jsem na držku stejně jako předtím Šklebící se

Teď vážně.

Joystick mě mile překvapil. Nemám srovnání s reálným letadlem, takže vůbec netuším jak moc je zpracování FFB podobné realitě, ale cítit nějakou odezvu, dá člověku zas o trochu větší pocit pilotáže. Jinak na mém leteckém umu se nijak nic moc nezměnilo, to možná až časem, až se naučím rozeznávat co mě vlastně chce to letadélko říci. Zatím mě klacík, občas tvrdne, občas měkne asi v závislosti na rychlosti, ale abych to dokázal proměnit ve výhodu je asi po jednom večeru ještě brzo.
Co se týče přesnosti, toho jsem se bál nejvíc, ale úplně zbytečně. Joystick reaguje pěkně plynule už od sebemenšího pohybu, pocitově mě přijde, že Cobra má pořád trochu navrch, ale fakt jenom o malinko.

Joysticku se dá vytknout akorát to, že by mohl mít na páce více tlačítek (hodně mě chybí "pinky switch" ) a dvoustupňovou spoušť.
A pak ještě vlastně jedna vítka, ale ta je spíše na Microsoft. Od Vist nejdou nainstalovat ovladače, které umožňují nastavení FFB a programování tlačítek přímo ve windows. Nebo alespoň mě se to nepodařilo rozchodit. Naštěstí v BOSu se to dá FFB nějak základně nastavit a na CLoD jsem vygooglil nějakou utilitku - fedit. A že je potřeba si s nastavením trochu pohrát, v základu jsou ty síly opravdu velké, že mám až strach, aby v tom něco neprasklo. Vibrace jsou taky šíleně velké, ty když nedám aspoň na polovinu, tak mě joystick skáče po stole Úsměv

310_cibule napsal:SideWinder je držák. A přesný. Je to nejlepší investice, kterou jsi v životě udělal.

Amen Úsměv
"Když umřeš, tak o tom nevíš, ale pro ostatní je to těžké. To samé platí, když jsi debil." ~ autor neznámý

petsild
Jestli je řeč o Microsoft Force Feedback 2 páce, dle mého Šklebící se a na všech zahraničních fórech dodnes nepřekonané hw zařízení co do kvality a ergonomie. Může to imitovat reálný klacek, nebo mít navíc 50 čudlů a stejně nebude tak dobrý jako MFF2 no, jsem moc rád že tuhle herní legendu vlastní a ke všemu plně funkční.

cyberolas
Ahoj kluci, po letech mi odešel můj MFF2, a tak hledám náhradu. Nejde mi o tlačítka a kravinky, ale neexistuje klacek, který klade nějaký odpor? Třeba i stabilní odpor díky nějaké pružině. Díky.

Rumcajs
cyberolas napsal:

Ahoj kluci, po letech mi odešel můj MFF2, a tak hledám náhradu. Nejde mi o tlačítka a kravinky, ale neexistuje klacek, který klade nějaký odpor? Třeba i stabilní odpor díky nějaké pružině. Díky.
Nové jen s pružinou.

http://www.thrust...as-warthog
https://flightsim...customers/

Nebo vojeté s FFB.
Non est specifica

313_Nevo
skusaj na bazaroch jazdene, tot nedavno niekto na bazos.sk predaval MSFF2

cyberolas
Ok, díky chlapci.

Al CZ
Chtěl jsem Cobru ale přestala se vozit do republiky.
Tak mě napadá A-10C Warthog, problém je že nejde o levný kus HW a já už moc nelétám. Na druhou stranu jestli nějaké letadlo fakt miluju tak je to A-10 a mít doma přesnou repliku z tohodle tankobijce mi připadá zajímavá. Upřímně - stojí to za ty peníze ? (Celý set asi nebudu kupovat.)

313_Nevo
Cobre M5 sa stale vozi.
ako niekto niekde uz spominal, dostupnost zalezi od frekvencie prijazdu ruskych kamionistov Úsměv

https://www.alza....42.htm?o=1

Baron
Al CZ napsal:

Chtěl jsem Cobru ale přestala se vozit do republiky.
Tak mě napadá A-10C Warthog, problém je že nejde o levný kus HW a já už moc nelétám. Na druhou stranu jestli nějaké letadlo fakt miluju tak je to A-10 a mít doma přesnou repliku z tohodle tankobijce mi připadá zajímavá. Upřímně - stojí to za ty peníze ? (Celý set asi nebudu kupovat.)

Stojí.
Hals - und Beinbruch!

magot
@Al CZ
Ale pokud budeš lítat A-10, tak to chce celý set.

TozziFan
Stojí, pokud budeš lítat A 10 (i jen občas).

Al CZ
No když je už zase Cobra dostupná, tak asi sáhnu po ni. Uvidím.

Ondrej1
Zdravíčko,

mám následující dotaz: jaký je rozdíl mezi joyem MSFF2 a MSFFPro?
Mám teď Cobru M5 Defender, tročku poničenou svojí vinou a rád bych koupil novej joy. Zvažuju buďto opět stejnou Cobru, se kterou jsem spokojenej, anebo bych rád zkusil nějakej joy s FF. Nejsem schopen sehnat vychvalovanej MSFF2, tudíž pokoukávám po celkově dostupnějším MSFFPro. Stojí to za to? Má to vůbec smysl pořizovat, pokud hraju (zatím) prakticky jen IL2 1946?
Pozn.: jde mi o požitek z létání = akceptuju zhoršené míření "pokažené" vibracemi.
Hra: IL2 BoS
PC: Celeron 2,7 GHz, 12 GB DDR3, GT 750Ti, Win 10 64bit
OpenTrack, pedály Happy, joy MS Sidewinder FF2, páky Saitek Quadrant, 1xUHD LCD

1stCL_Novotny
Je to předchůdce dvojky. Nemá USB a je teda potřeba přechodka. Jediné co je na tom super, je to že má větší sílu než dvojka. Nevidí jediný důvod proč to dnes koupit, teda krom muzeálního použití. Úsměv

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste pilotem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
TeamSpeak3
cr597.teamspeak3.com:9254
Heslo: net

teamspeak server Hosting by TeamSpeak3.com
Rychlovka
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

13-09-2025 17:59
Ahoj, jak bych si s vámi mohl zalétat? Kdy, kde a jak? Létal jsem BOS solo a ted si na TAW trosku osvojil i engine mgmt a navigaci jen podle mapy. Sám ale nemám šanci. Létám za spojence.

20-08-2025 11:11
Ahoj dneska někdo na il-2 budem na teamspeaku kolem 5-6 hod klidne i ty Vity muzes dorazit taky se vracime po dlouhé době. Mrknutí

19-08-2025 21:45
Ahoj, Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá Úsměv poraďte mi kde bych objevil staré veterány.

09-08-2025 13:55
Tak na zbytek roku hodně štěstí jako z Kokury!

23-07-2025 10:14
A kde máš ty "svoje" obrázky?

22-07-2025 20:07
já "svoje" nezakazuju

18-07-2025 10:09
Jaké nalinkované obrázky? 95% obrázků na netu nelze linkovat, je to zakázáno.

14-07-2025 18:24
a není tu čistě náhodou někdo, kdo ví proč se nezobrazují nalinkované obrázky?

13-07-2025 23:31
Další zpráva o medvědech! Šklebící se

13-07-2025 19:07
Pro zajímavost: Na území česka se v minulosti v hradních příkopech medvědi nikdy nepoužívali. Bylo to neekonomické.

38,059,397 návštěv