no to bych zase neřekl protože Warthog nemá TWIST,tudíž je potřeba pedály a co jsem koukal tak nejlevněší použitelný pedály jsou od Saiteku za cca 3000Kč ,takže pouze joy Warthog 6000kč + pedály 3000kč kontra x55 6000kč joy+plynovka.Popisuji můj konkrétní případ.
navíc co jsem četl tak snímače jsou identické s těmi co má Warthog
Do začátku něco co má optiku něco jako Saitek Evo Force nebo MSII s FF ze starších zásob , následně už jen vše v měřítku 1/1 a na hall senzorech s robusní mechanikou.
Hlavně se nezabývej výrobou toho všeho sám nebo pak nezbude čas na samotné lítání...můj případ :-)
"Čím víc ušetříš na HW tím víc tě to bude stát :-)) "
" Nepočítám zlatem zaplacené obyčejné poťáky !!!"
Já sem si X55 Rhino pořídil a za pár dnů jsem tento HOTAS zase vrátil s tím, že současné série X55tek mají výrobní vady. Raději jsem šáhl po starší X52 Pro a jsem zatím spokojen. Kupoval jsem je rovněž v Alze. Snažil jsem se to s Alzou řešit. Na jejich stránkách jsem vytvořil konstruktivní recenzi, kterou mi schválili. Produkt jsem vracel v rámci reklamace a byly mi ihned vráceny peníze. Avšak zanedlouho mi napsal nějaký Slovák z oddělení stížností, že se jedná nejspíše jen o jeden vadný kus. I když mi na pobočce povídali, že tento produkt nebude vracen do oběhu a bude se to řešit s výrobcem, samozřejmě se tam objevil za 3 dny zpátky. Údajně mají málo reklamací na tento produkt ( bodejť by ne, když se jedná o novinku a je určen jen pro fandy letectví). Moje recenze, kterou sem tam zveřejnil byla smazána a v emailu od Slováka abych dále nedělal problémy mi byl nabídnut slevový kupón . Toť k poctivé Alze. Ano reklamace vzhledem k jednomu zákazníkovi řeší ke spokojenosti konkrétního zákazníka, ale tohle je spíš o lidech na konkrétní pobočce.
Jinak zde je recenze, kterou mi smazali. Samozřejmě sem tam měl vypsány klady a zápory...V rychlosti jsem také nebyl spokojen s ergonomikou kniplu a nesnadnou dostupností kloboučků. Dále mně iritovalo špatné podsvícení, které bylo jen na základně a lehce u kloboučků na kniplu. Užitek nulový a člověk si musel stejně zapnout lampičku. Účelem bylo zřejmě jen uspokojení dětiček. Zde je ten obsah recenze:
...Jako milovník leteckých simulátorů jsem si dopřál tuto horkou novinku s vizí, že se bude jednat o velmi slušný kvalitní systém HOTAS, který bude (jak uvádí výrobce ) lepší než předchůdce X52 Pro. Obchod Alza je již pro mně odzkoušeným prodejcem a proto jsem se rozhodl jej pořídit jako rozbalený kus abych ušetřil nějakou tu korunu.
Produkt Saitek X55 HOTAS Rhino ( rozbalený kus - údajně sloužil jako předváděcí model) zakoupen 7.11. 2014, otestován v tentýž den + víkend na simulátorech DCS World a IL-2 Sturmovik: 1946 HSFX. Se stavem "rozbaleného" zboží nejsem spokojen a produkt reklamuji na pobočce.
Kvůli čemu jsem opravdu ale nespokojen je množství konstrukčních závad, který tento HOTAS systém má. Firma Saitek si zřejmě nedala záležet na testování prvních modelů a uspěchala sériovou výrobu. Výrobní závady lze prokázat velice snadno a proto se divím že i přes to, že firma Alza laicky otestovala ( předváděcí kus) tento produkt, byl uveden do oběhu a je volně prodáván. Zboží tedy vrátím a snadno tyto závady předvedu na pobočce. Pokud se toho někdo ujme na základě tohoto nespokojeného komentáře, tak jen zběžný popis závad. Twist rukojeť se při otáčení ( 3. osa) silně mechanicky opotřebovává ( vrzání uvnitř joysticku) a dalším a dalším použitím se toto vrzání zhoršuje. Pro otestování, otáčejte směrem doleva. Dalším problémem je systém výměny pružin. Prostor mezi pružinou, joystickem a základnou vymezují mističky o které se pružina opírá. Horní je v pořádku i když je dvojdílná kvůli snadné demontáži a její odolnost ukáže jen čas. Jde však o spodní misku která při jakémkoliv vychýlení joysticku drhne o hrany kruhovitého vnitřku základny. Snímání pohybu joysticku je velmi přesné díky HALL senzorům, co však kazí pohodlné užívání jsou právě tyto problémy. Joystick mechanicky drhne a ničí se, proto doporučuji kontaktovat firmu Saitek a tyto problémy s nimi řešit. Jsem si jist, že se takto vrátí ostatní produkty jako všude jinde, i v zahraničí. Nacházím stále víc a víc diskuzí s nespokojenými uživateli. Někteří to řešili demontáží a aplikací grafitové vazelíny. Pokud je však produkt v záruce, nemělo by se do něj vůbec vrtat.
...
No a abych si nevymýšlel, tak zde jsou odkazy na různé diskuze o výše zmíněném problému + nějaké ty videa uživatelů...V mobilu mám nahráno něco podobného.
Tady týpek ukazuje jak tento problém aspoň z části vyřešit YouTube Video
Doporučuji si ho zatím nepořizovat a vyčkat na novější série. Snad to začne firma Saitek řešit, ale mám dojem, že neřešila ani nedostatky staršího X52 Pro....
Upravil/a CSAF_Sajonez dne 07-12-2014 05:31
No presne toho som sa obaval pri pomysleni na kupu tohto joya. Ale to setrenie na kvalite prevedenia a materialov pomaly zacina byt bezne u kazdeho vyrobcu mam dojem.
Zaujimala by ma ale aj recenzia od niekoho napr. po roku pouzivania
Jako vlastník X52, X52pro i X55 můžu po svých zkušenostech říci,že vzít X52pro místo X55 je chyba.Mám X55 od srpna a nějak ho nešetřím,zde jsou mé postřehy,proč je z mého ohledu lepší X55:
- dvojité napájení,každý modul má svůj USB kabel,není třeba laborovat s tím kam zapojit USB kabely aby to USB konektor "utáhl" jako X52. V případě X52 kde je pouze jeden USB kabel na některých PC to může způsobovat nečekané chování "vychýlení nějaké osy,aktiovace nějaké funkce na tlačítku" , joy X52 je propojen s pákou kabelem nevalné kvality a ten konektor 5-kolík darmo mluvit.
- přesnost pohybu pák X55 vůči X52 je prostě famozní,to bylo první co mě vyloženě mile překvapilo.
- pevnější střed X55 než X52pro i X52 v případě nově zakoupených,X55 ho má zatím stejný, v případě mé X52 i X52pro byl poněkolika měsícich znatelně volnější
- tlačítka,trimry umístění na plynovou základnu X55 je prostě skvělý nápad,u X52 je pod joyem,takže se mi ruce někdy navzájem pletly
- cikánsko-cirkusové podsvícení jako je u X52pro tak u X55 nehrozí tam je vše co má být podsvíceno decentním zeleným světlem,na netu je ostatně hafo fotek
To je pár postřehů používaní X55 po cca 5 měsících ve hrách "starý šturm" a Il2 CoD.Mimochodem ovládání Me-110 v Il2 CoD pomocí X55 je prostě excelentní.
Chlape, to je každého věc, já to vidím jinak. Je třeba posuzovat věci také dle toho, v jaké cenové kategorii se pohybují a co od takového drahého nástroje čekat. Za mně můžu říct, že to chyba nebyla. Nevím co ukáže čas, páč oba HOTASy jsem měl nové. Musím je tedy posuzovat tak jak vypadly z krabice.
Ano X52 Pro má několik nedostatků oproti X55. Jednak má kolem středu vůli jak píšeš, která mně také mrzí. X55 je zde o něco pevnější, avšak chod kniplu je mechanicky blokován, zejména do stran. Jak sem psal, jedná se o drhnutí misky o základnu joysticku. Chtělo by to nějakou silikonovou nebo grafitovou vazelínu. Tak jak sem to dostal, tak sem to zkoušel. Nedaly se provádět drobné korekce a já sem přesným chodem joye zhýčkaný. Předtím sem vlastnil Thrustmastera T.16000m, který má ten chod skutečně přesný bez vůlí s odporem dle mého gusta a to je joystick s cenovkou 1000kč.
Nicméně na doporučení kamaráda a kolegy z letky, který má X52 Pro už 5let jsem do toho šel. Několik nastavení křivek a hned je to ovládání lepší, ale pořád to není jak bych si to představoval. HOTAS X52 Pro jsem použil hned druhý den od koupě na akci Ramrod. Byl sem z toho nervózní páč na trénování a nastavování nebylo tolik času, ale dopadlo to překvapivě dobře a celkem jsem si na něj zvykl. O X55 se toto rozhodně nedalo říci .
Mé poznatky se shodují s tímto srovnáním.
YouTube Video
- Podsvícení není rozhodně totožné ani zdaleka srovnatelné. Toto je klamná informace. Podsvícena je jen a pouze základna plynové páky a ovládací prvky na ní, nikoliv samotné ovládací prvky na plynové páce, kterých je tam požehnaně ( což je fajn) + horní část kniplu kde jsou kloboučky. Toto podsvícení je výrazné avšak přímo pod tlačítky. Vzhledem k poloze směrem k uživateli je podsvícení utlumené, téměř neviditelné i za úplné tmy.
Podsvícení u X52 lze nastavit a jde také vypnout. Je hodně výrazné, ale svůj účel plní.
- Ano X55 Rhino má více otočných knoflů a kloboučků, toť jest jeho výhoda
- Chod a přesnost plynových pák je srovnatelná. X55 i když má dvě páky, které se dají propojit kolíkem, je mezi nimi značná vůle a drobný rozdíl v tahu lze poznat. Namapoval jsem si to do DCS.
- Joystick X52 má mnohem lepší ergonomiku. Dá se také štelovat výška opěradla, toto X55 nemá. Samozřejmě se mně futuristický design X52 alá Transformers nelíbí, ale tohle je rozhodně +
- Nezmínil si kvalitu tlačítek jako takových. Spousta majítelů X55 či těch co napsali recenzi těmto tlačítkům nevěří a bojí se o jejich promačkání. Já byl z nich také velice zklamán a byla by to další starost navíc
Výše zmíněné konstrukční závady nijak nezmiňuješ a také se nevyjadřuješ o geniálně překombinovaném a nedůvěryhodném systému měnění pružin. Ne X55 v současném stavu tak jak je bohužel excelentní není. Ani kdyby snížili cenovku tak nebude. Je třeba na něm zapracovat, ale to asi Saitek jen tak neudělá. Je to škoda. Po vzhledové stránce se jedná o parádní HOTAS. Pořídil jsem si ho jako solidní základ a v podstatě v rámci přípravy na F/A-18tky do DCS ...X52 Pro bude muset postačit.
Je fakt že je to drahé a je nutno dodat pedálky, ale co mám Wardhoga tak není cesta zpátky. Je to naprostý mazec a po aplikaci nástavce od mistra Icemana je naprosto nedostižný! Teď už jen čekám až vydělám na ty krásné pedálky co má TozziFan a Rumcajs! Bo mám, zatím jen provizorium.
nepsal jsem recenzi,ale pouze svůj subjektivní pohled na X55 se kterým jsemm velmi spokojen.nevím jak se jim podařilo promačkávat kloboučky,mě se to běžnou silou nedaří a opravdu kladivo nechci použít.
@CSAF_Sajonez
Podsvícení není rozhodně totožné ani zdaleka srovnatelné. Toto je klamná informace
CO je tohle za kravinu ,CSAF_Sajonez?
Já psal toto:
cikánsko-cirkusové podsvícení jako je u X52pro tak u X55 nehrozí tam je vše co má být podsvíceno decentním zeleným světlem,na netu je ostatně hafo fotek
info, ze ma X55 hally ma doteraz nejak minalo. podla ofic stranky som nasiel poznamku o hall senzoroch len na 'vyskovke' a 'kridelkach'. 'smerovka' a 'plynovka' maju potaky, ci?
nepsal jsem recenzi,ale pouze svůj subjektivní pohled na X55 se kterým jsemm velmi spokojen.nevím jak se jim podařilo promačkávat kloboučky,mě se to běžnou silou nedaří a opravdu kladivo nechci použít.
@CSAF_Sajonez
Podsvícení není rozhodně totožné ani zdaleka srovnatelné. Toto je klamná informace
CO je tohle za kravinu ,CSAF_Sajonez?
Já psal toto:
cikánsko-cirkusové podsvícení jako je u X52pro tak u X55 nehrozí tam je vše co má být podsvíceno decentním zeleným světlem,na netu je ostatně hafo fotek
Kde píšu že podsvícení je totožné a srovnatelné?
Ne kloboučky, ale tlačítka....viz například spoušť.
Podsvíceno není vše co by mělo být viz to co sem psal + ta fotka. Každopádně jestli mi HOTAS svítí nebo ne, to je prostě věc, která se dá odpustit. Kdyby byl chod joysticku X55tky takový jako má být bez konstrukčních závad, to znamená plynulý - srovnatelný s Thrustmasterem T.16000m, i přes další nedostatky bych si X55 Rhino nechal. Co jsem četl a viděl, tak Warthog od Thrustmasteru není také zrovna dokonalý. Škoda té ceny, že za ty léta nepovolila, jinak bych na něj ještě nějakou dobu šetřil .
Jsem taky se Saitekem X52 Pro začínal a už bych to nechtěl ani zadarmo. Jsem na to tady psal pár postřehů, který byste určitě našli v historii. Kdokoli chce od klacíku cokoli co se přibližuje pojmu "přesnost", by si to měl přečíst a pak od toho dát ruce pryč. Tohle kloboučkové vystřeďování má svoje konstrukční limity a ty nejde obejít ani okecat. Platí to obdobně i pro X55. Další klasické vady Saiteků jako časem odcházející tlačítka, vytahané dráty a tak podobně snad není nutné zmiňovat.
Je jistě pravda, že i s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo, ale simulátory, který potřebují cit ve výškovce, se se Saitekama prostě nemají rády. Konkrétně to jsou DCS, ROF, BOS, kde je lítání s blbým klacíkem za trest. IL2 a CloD nejsou (podle mě) až tak extrémní. Pro mě nejsnazší test klacíku spočívá třeba v tom, že se s tím dá lítat DCS a BOS s lineárníma odezvama na výškovce. Pokud to nejde, nebo je to špatně použitelné, je to špatný klacík. Vždycky když čtu "tak jsem poladil křivky a už to jde", si říkám, zas jeden, co vytlouká klín klínem. Taky jsem křivky používal, páčto taky lítal se Saitekama a už se k tomu nechci vracet. Když se člověk dopracuje ke kvalitě, už to prostě nejde. Podobně jako pro klacík to platí i pro pedály.
Jsem taky se Saitekem X52 Pro začínal a už bych to nechtěl ani zadarmo. Jsem na to tady psal pár postřehů, který byste určitě našli v historii. Kdokoli chce od klacíku cokoli co se přibližuje pojmu "přesnost", by si to měl přečíst a pak od toho dát ruce pryč. Tohle kloboučkové vystřeďování má svoje konstrukční limity a ty nejde obejít ani okecat. Platí to obdobně i pro X55. Další klasické vady Saiteků jako časem odcházející tlačítka, vytahané dráty a tak podobně snad není nutné zmiňovat.
Je jistě pravda, že i s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo, ale simulátory, který potřebují cit ve výškovce, se se Saitekama prostě nemají rády. Konkrétně to jsou DCS, ROF, BOS, kde je lítání s blbým klacíkem za trest. IL2 a CloD nejsou (podle mě) až tak extrémní. Pro mě nejsnazší test klacíku spočívá třeba v tom, že se s tím dá lítat DCS a BOS s lineárníma odezvama na výškovce. Pokud to nejde, nebo je to špatně použitelné, je to špatný klacík. Vždycky když čtu "tak jsem poladil křivky a už to jde", si říkám, zas jeden, co vytlouká klín klínem. Taky jsem křivky používal, páčto taky lítal se Saitekama a už se k tomu nechci vracet. Když se člověk dopracuje ke kvalitě, už to prostě nejde. Podobně jako pro klacík to platí i pro pedály.
Psal sem, že se to dá a ano mám nastavenou nelinearitu.... Jak ti mám dokázat zlepšení díky nastavení...V DCS? Psal sem jasně, že levný Thrustmaster T.16000m je na tom mnohem lépe. Měl sem ho rok a něco než mi odešel posuvník a mírně se vylágroval střed. Lítal sem s ním několikrát do týdne dost hodin na to abych to měl s čím srovnat. Využíval sem ho jak v DCS na letadlech, tak helikoptérách a přesvědčil pár lidí u nás v CSAF či mimo něj aby si ho pořídili. Většina je spokojena. S posuvníkem se dal zvládnout Huey i Mi-8, ale už to zkrátka chtělo něco lepšího s plynovkou. Šáhl sem po novém X55 Rhino, nebyl sem vůbec spokojen. Šáhl sem po starším X52 Pro, jsem jakžtakž spokojen...S kniplem jsem si to pohoršil, s plynovkou polepšil. Nic lepšího v dané cenové kategorii není. Zkoušel sem vyhledat zvlášť nějakou plynovku ke kniplu, ale bohužel. Na trhu nic za rozumnou cenu není....nebo jsem nic podobného nenašel.
.....Co jsem četl a viděl, tak Warthog od Thrustmasteru není také zrovna dokonalý. Škoda té ceny, že za ty léta nepovolila, jinak bych na něj ještě nějakou dobu šetřil .
Nie je dokonaly, ale lepsi od neho nie je. Prave preto si drzi tu cenu, ktoru ma.
Za seba mozem Warthog len odporucit. Jednak ide o kopiu skutocneho knipla (vtratane kopie plynovky), pritom je to poctivo spracovany kus zeleza. Jedine, co mi pri nom chyba je FF, ale s tym som sa naucil zit
.....Co jsem četl a viděl, tak Warthog od Thrustmasteru není také zrovna dokonalý. Škoda té ceny, že za ty léta nepovolila, jinak bych na něj ještě nějakou dobu šetřil .
Nie je dokonaly, ale lepsi od neho nie je. Prave preto si drzi tu cenu, ktoru ma.
Za seba mozem Warthog len odporucit. Jednak ide o kopiu skutocneho knipla (vtratane kopie plynovky), pritom je to poctivo spracovany kus zeleza. Jedine, co mi pri nom chyba je FF, ale s tym som sa naucil zit
Věřím Třebas na něj jednou dojde Jinak co jsem četl, tak nejhůře jsou na tomto HOTASu plynovky a jejich zpracování. Jak by si je zhodnotil?
To není nic osobního. Nic netřeba dokazovat. Saiteky jsou plastové a mají levné vystřeďovací zařízení. Tím (a dalšími prvky designu) jsou limitované. Patří do nějaké cenové kategorie, kde jsou schopny žít a obhájit cenu. Díky těm svým vrozeným limitům mají některé problémy, kvůli kterým lidi používají křivky, aby s tím dokázali slušně lítat a mířit. Jenže křivka je vždy dvousečné řešení. Sice kolem středu člověk něco získá, ale na velkých výchylkách ztratí. Takže se s tím prostě blbě lítají letadla, kde se lítá na limitu. Když dojde na manévrový boj na velkých úhlech náběhu, je ta křivka handicap.
Jasně že kdo chce za přijatelnou cenu HOTAS a pedály, nemá vlastně dnes jinou volbu, než sáhnout po Saiteku. Cokoli jiného vyjde dráž. Warthog nabídne HOTAS za cenu, kde u Saiteku člověk dostane HOTAS i pedály. CH Products nabízejí solidnost, ale je to taky plastové a relativně drahé a elektronika je již poněkud letitá a jen s potenciometry. Kombinace solidního klacíku, CH plynovky a pedálů Slaw nebo CrossWind vyjde někam k 15 000 až 20 000 korun. Je to dost. Ale Saiteky to zlepšuje jen pohledem přes pěněženku.
Ahoj, jak bych si s vámi mohl zalétat? Kdy, kde a jak?
Létal jsem BOS solo a ted si na TAW trosku osvojil i engine mgmt a navigaci jen podle mapy. Sám ale nemám šanci. Létám za spojence.
Ahoj,
Po půlce života jsem si vzpoměl na svoje létání. Bohužel si pamatuji už jen starý Il-2 1946. Co se tedy teď létá poraďte mi kde bych objevil staré veterány.
IL-2 Sturmovik™, Cliffs of Dover™, Pacific Fighters™ are trademarks or registered trademarks of 1C EUROPE, 1C-Multimedia, 1C ONLINE GAMES.
Other marks used herein are those of their respective owners.